Το συμπαθητικό Linux

Με αφορμη πολλα post στο παρον forum και σε αλλα, και με την εμπειρια μου με το linux επι 20 ετη μπορω να πω οτι ειναι ενα συμπαθητικο λειτουργικο…

Το Linux εχει αρκετα διαφορετικα προσωπα…

Ας παρουμε τα 2 βασικα. Home use και workstation/server

Home use
Το Linux σε desktop και σαν “σπιτικο” λειτουργικο ειναι ενα συμπαθητικο λειτουργικο. Οσοι το χρησιμοποιουν τονιζουν τη διαφορετικοτητα βροντοφωναζοντας τα υπερ και μερικες φορες χωρις να βλεπουν τα κατα. Συνηθως οι χρηστες αυτοι χρησιμοποιουν 90% τον υπολογιστη για web πλοηγηση.
Πιθανων να εγκαταστησουν και εναλλακτικους browser (πχ τον brave που θελει να παρει κομματι της διαφημιστικης πιτας απο την google).

Workstation/server
Εδω τα πραγματα ειναι εντελως διαφορετικα. Ολοι κινουνται σε γρηγορους εργασιακους ρυθμους, το linux αναπτυσεται χαριν των εταιρειων και φυσικα το επιθετο “συμπαθητικο” δεν υπαρχει πουθενα. Στους server τα windows και mac εχουν αποτυχει, αλλα και στα σοβαρα workstation οπως τα μηχανηματα της BOXX αλλα και τα εναλλακτικα με POWER9 επεξεργαστες ειναι μονοδρομος. Φυσικα στα workstation παιζουν ρολο και τα προγραμματα που χρησιμοποιει ο εργαζομενος.

Η αποψη μου ειναι οτι το Linux θα συνεχισει να εχει αποδοχη και θα αναπτύσσεται, οσο φυσικα θα ειναι επαγγελματικο λειτουργικο, ωστε να υπαρχει χωρος και για το συμπαθητικο desktop.

Εαν καποτε για καποιο λογο εταιρειες οπως η Oracle η IBM η Cannonical και οσες σοβαρες ασχολουνται με το linux σταματησουν να το χρησιμοποιουν και να το αναπτυσουν, τοτε θα τελειωσει αδοξα και το linux σε desktop…

Υπαρχουν τοσα εναλλακτικα λειτουργικα με θεωρητικα καλυτερες δυνατοτητες απο το linux οπως πχ το menuet64 που ειναι εξ ολοκληρου γραμμενο σε assembly , αλλα εφοσον καμια εταιρεια δεν ασχολείται μαζι τους, παραμενουν συμπαθητικα λειτουργικα. Και εφοσον κανενας σοβαρος browser δεν ασχολείται με αυτα τα λειτουργικα, δεν εχουν καν καταφερει να εχουν καποια χρηση.

5 «Μου αρέσει»

ok, εδώ σε έχασα τελείως. Γιατί όχι TempleOS; :laughing:

1 «Μου αρέσει»

Υπαρχουν δεκαδες λειτουργικα περαν της πλακας απο τα οποια μαλιστα, καποια ειχαν μια επιτυχια οταν ηταν υπο τη σκεπη καποιας εταιρειας και αποτυχαν οταν δοθηκαν στην κοινοτητα - βλεπε os/2 - solaris κτλ. και ο κυριος λογος ειναι οτι δεν χρησιμοποιουνται σε επαγγελματικο περιβαλλον ωστε καποιος σοβαρα να ασχοληθει με την αναπτυξη τους

Πότε άνοιξε ο κώδικάς του OS/2; Δεν ξέρω αν δόθηκε πρόσφατα για ιστορικούς λόγους, αλλά ουσιαστικά αυτό είχε τελειώσει την προηγούμενη χιλιετία. Η αντιπάθεια μου για την Microsoft αρχίζει με αυτή την ιστορία (για να γίνει αυτό οργή με την περίπτωση του BeOS).

Το Solaris είναι μια άλλη περίπτωση. Ποιος είπε πως δεν χρησιμοποιείτε σε επαγγελματικά περιβάλλοντα; Επίσης σε κάποια πράγματα ήταν πολύ καλύτερο από το Linux (και σε κάποια άλλα φρικτό και απαίσιο). Όταν έγινε ελεύθερο λογισμικό φτιάχτηκε γύρω από αυτό μια ζωντανή κοινότητα, αλλά μετά έγινε η εξαγορά της Sun απο την Oracle. Και η τελευταία σκότωσε πολλά projects. Μας παιδεύει ακόμα που λέμε libreoffice αντί για openoffice. Το μεγάλο πρόβλημα με το Solaris ήταν η άδεια που δεν ήταν κάποια κλασσική όπως BSD ή GPL.

Το να γράψεις ένα λειτουργικό που να μπορεί να παίξει Doom είναι εύκολο και θα πάρει σε ένα άτομο 1-2 χρόνια. Το να φτιάξεις ένα χρήσιμο λειτουργικό πρέπει να πολλαπλασιάσεις τον συντελεστή του Mythical man month επί 100. Δηλαδή είναι 1000 φορές ποιο δύσκολο.

Το Linux απλά βρέθηκε στον σωστό τόπο στον σωστό χρόνο και το κυριότερο με την σωστή άδεια και με καλό manager τον Linus. Αν δεν υπήρχε την θέση του θα την έπαιρνε κάποιο άλλο.

  • Το BSD είναι ο ποιο πιθανός διάδοχος, καθώς ήταν αρκετά ποιο καλό στα πρώτα βήματα. Τεχνολογίες τύπου docker υπήρχαν εκεί εδώ και δεκαετίες.

  • GNU Hurd το θυμάται κανείς; Αν η ιστορία είχε καθυστερήσει 2 χρόνια και ο πυρήνας αυτός δούλευε στοιχειωδώς, δεν θα έμπαινε σήμερα η συζήτηση για το αν θα λέμε GNU/Linux θα λέγαμε μόνο GNU/GNU gnuOS :smiley:

  • Plan 9 Θα ήταν ο διάδοχος του UNUX το θυμάστε;

Αλλά το Linux βγήκε και ήταν αρκετά καλό και κάτι που συνεχώς ξεχνάμε είναι πως το αρκετά καλό κερδίζει πάντα το καλύτερο. Αν δεν είχε βγει η μάζα αυτή που ήθελε κάτι τέτοιο θα είχε στραφεί σε κάποιο από τα παραπάνω ή στο λειτουργικό κάποιου άλλου άγνωστου φοιτητή. Κανείς δεν ξέρει, αλλά η φύση αντιπαθεί το κενό.

Όσο για τα άλλα λειτουργικά, τα συμπαθούμε και τα αγαπάμε (προσχθές έλεγα να στήσω το TempleOS και να του κάνω παρουσίαση λολ) αλλά ποιο είναι το πρόβλημα στο Linux; Η έλλειψη οδηγών για συσκευές, ακόμα, μετά τόσες δεκαετίες. Και αυτό σήμερα είναι το μεγάλο πρόβλημα να χρησιμοποιήσεις κάποιο εναλλακτικό λειτουργικό. Βέβαια η κατάσταση εδώ έχει αλλάξει δραματικά και λίγοι το πήραν είδηση. Σε μια εικονική μηχανή (και στο cloud) έχεις το ίδιο απλό υλικό, Μια κάρτα δικτύου, μια κάρτα ήχου, ένα controller για το δίσκο. Και ίσως να πάψουμε να έχουμε λειτουργικά άλλα μόνο microkernels.

Πάντα όμως θα έχεις κάποιον να γράφει ένα εναλλακτικό λειτουργικό. Ο φοιτητής που έπαιξε το Doom πριν λίγες εβδομάδες είναι ένα παράδειγμα. Και πάντα υπάρχει χώρος για νέες ιδέες. Αλλά φοβάμαι πως κάθε καλή ιδέα που θα προκύψει ή μοίρα της θα είναι να κλαπεί και να υλοποιηθεί χειρότερα απο το Linux.

ΥΓ: το menuet δεν είναι ελεύθερο λογισμικό. Είναι μεν ένα εντυπωσιακό demo, κυδος στον προγραμματιστή του, αλλά τίποτε άλλο. Συν ότι δεν μπορεί να πάει μακρυά στην γλώσσα που είναι γραμμένο. Αν είχε γραφτεί σε C σήμερα θα ήταν ακόμα μικρότερο και ακόμα γρηγορότερο. H assembly δεν σε πάει μακρυά, και είναι αδύνατον να γραφτεί σωστά με το χέρι σήμερα στους καινούργιους επεξεργαστές.

Δεν εννοουσα ελευθερο λογισμικο οπως το εννοει η κοινοτητα. Παρ ολα αυτα το kolibri os ειναι forked opensource του menuet το os/2 free ειναι ανοικτο απ οσο ξερω κτλ.

edit : και το solaris σολαρει μοναχο του (επαγγελματικα εννοω να υπαρχει σε παραγωγη εταιρειων κυρους, οχι σαν δευτερευον βοηθημα για παλια λογισμικα που τρεχουν σε solaris)

Αυτό πρέπει να το βάλουμε σε σωστά πλαίσια. Το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς ότι δεν μπορείς να το κάνεις γιατί είναι τόσο περίπλοκο, το πρόβλημα είναι ότι όποιες βελτιστοποιήσεις κάνεις σε αυτό το επίπεδο χαλάνε από τον έναν υπολογιστή στον άλλο.

Το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς ότι δεν μπορείς να το κάνεις γιατί είναι τόσο περίπλοκο.

1 «Μου αρέσει»

εχω πολυ διαφορετικη εντυπωση. Η αποτυχια της canonical να παρει ικανο μεριδιο αγορας απο το android, η αποτυχια της mozilla να κανει το ιδιο, η αγορα του github απο την microsoft που επισης απετυχε να παρει μεριδιο απο το android, η υιοθετηση απο την ibm της τεχνολογιας blockchain για μεταφορα χρηματων αναμεσα στις τραπεζες και μερικα ακομα πραματα που τωρα δε θυμαμαι, η επιτυχια της google με το android και με άλλα που οφειλεται καθαρα στο οτι το κοινο προτιμησε να φτιαχνει και να χρησιμοποιει εφαρμογες στο google store και οχι πχ στο αντιστοιχο της canonical αλλά και στην προτιμηση του κοινου σε υπηρεσιες της google, κατα τη γνωμη μου δειχνουν καθαρα οτι ολες αυτες οι εταιρειες χωρις τη συμμετοχη του κοινου (και επομενως και των διαφορων κοινοτητων οπως του linux) δεν μπορουν και ουτε θα μπορουσαν μεχρι τωρα να κανουν και πολλα. Και το προσπαθησαν, δεν ειναι οτι δεν το προσπαθησαν. Το linux ή το οποιο αντιστοιχο λειτουργικο βρεθει στη θεση του, ικανοποιει αναγκες στο κοινο υπαρκτες που δε θα σταματησουν να υπαρχουν. Αμφιβαλλω οτι θα μας λειψει και τοσο πολυ αν αυριο μεθαυριο ολες αυτες οι εταιρειες σταματησουν να υπαρχουν…

1 «Μου αρέσει»

Εχω ξαναπει οτι η κοινοτητα δεν μπορει να ζησει χωρις τις εταιρειες και οι εταιρειες χωρις την κοινοτητα. Η για να ειμαι σαφης οι εταιρειες θα ζησουν απλα με πολυ μεγαλυτερα εξοδα για να φτιαξουν κατι απο το 0.

Ουσιαστικα οι εταιρειες κινουν τα νηματα. Αν δεν ασχολουντουσαν με το linux αλλα με το bsd τοτε αυτο το forum θα ηταν bsd-user

το μαρκετιγκ επιρεαζει πολυ. ειμαι σιγουρος οτι συμφωνουμε σε αυτο, νομιζω εχουμε ξανασυμφωνησει…

2 «Μου αρέσει»

Ειναι και κατι που λεγεται σωστο timing… Το πρωτο tablet βγηκε το 1990 και απετυχε. Το πρωτο smartphone αν και προωθηθηκε απο την IBM οσο δε γινοταν το 1993-94?!? απετυχε (simon) Και τοσα αλλα οπως touch οθονες το 1985, αλλα και τεχνολογιες στο internet οπως το myspace κτλ.

Η αποτυχια δεν ειναι παντα συνυφασμένη με το κακο προιον. Το android ηρθε σαν εναλλακτικη του πανακριβου ios. Αλλα ηρθε την ωρα που επρεπε και στην τιμη που επρεπε. Η microsoft προσπαθησε να το σπασει αυτο 5 χρονια μετα. Για την canonical τι να πω; Νομιζω οτι απλα εκανε τεστ γιατι δεν φανηκε καν προετοιμασμενη ουτε για επιτυχια αλλα ουτε και για αποτυχια. Ακριβες συσκευες σε ενα λειτουργικο που δεν υποστηριζε εφαρμογες…

1 «Μου αρέσει»