Το Mint απαγορευσε τα snaps!

Το Reproducible Buildιng είναι και ένα σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης.

Για μένα ένας τρόπος σημαντικός είναι η επιβεβαίωση να μπορούν να κάνουν οι τελικοί χρήστες, δημιουργώντας απ την πηγή και λαμβάνοντας ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.
Ιστορικά το Unix δε το είχε δει ως πρόβλημα.

Ένα παράδειγμα. Κάθε πακέτο Slackware είναι ένα αρχείο tar, και κάθε αρχείο tar περιέχει τα λεγόμενα time-stamps και επομένως δύο πακέτα θα είναι πάντα διαφορετικά, εκτός εάν τα time-stamps είναι ψεύτικα.
Υπάρχουν και άλλες, πολλές πηγές όπως πχ τεκμηριώνονται απ’ το πρόγραμμα αναπαραγωγιμότητας του Debian… https://wiki.debian.org/ReproducibleBuilds/Howto

Ναι, προς το παρόν δεν υπάρχουν διανομές που μπορούν να αναπαραχθούν 100%.
Εγώ επιμένω στο θέμα εμπιστοσύνης και γι αυτό όταν τρέχοντας πχ Slackware βρήκα δυο λόγους που με ικανοποίησαν και εμπιστεύτηκα.
1.Τα δυαδικά του Slackware κατασκευάζονται και υπογράφονται από έναν άνθρωπο σε ένα μέρος. Ακόμα και όσο να φανεί αστείο, εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τον Patrick Volkerding να πουλάει.

2.Εδώ, ότι και αν παρθεί απ το Slackbuilds το χτίζει ο χρήστης οπότε μπορεί να εμπιστευτεί τον εαυτό του :slight_smile:
Υπό την έννοια αυτή λύνεται το πρόβλημα εμπιστοσύνης αλλά όχι το πρόβλημα reproducibility, απλά θεωρώ πως το κάνει πλέον άσχετο.

Φίλες και φίλοι χρησιμοποίησα τη διανομή Slackware για ευνόητους λόγους και γιατί με εξυπηρετεί μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη διανομή. :slight_smile:

@anon54176929, χαίρομαι που σε ξανά διαβάζω!

3 «Μου αρέσει»

Ας υποθέσουμε πως κάποιος επεμβαίνει στον υπολογιστή του Patrick Volkerding και αλλάζει μια στατική βιβλιοθήκη. Η αλλάζει τον compiler του. Τότε θα παράγεις πακέτα που θα έχουν ενδιαφέρουσες άλλες παράλληλες λειτουργίες.

Η εμπιστοσύνη στον Patrick Volkerding δεν αρκεί.

Να κάνω και μια μικρή διόρθωση. Ιστορικά το UNIX το πρόβλημα το είχε δει από πολύ νωρίς και είχε επισημάνει το πρόβλημα. Απλά δεν μπορούσε να βρει μια αξιόπιστη λύση. Σήμερα βρέθηκε μια σχετικά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα με τα reproducible builds. Και λέω μερική γιατί πλέον μικρή εμπιστοσύνη έχω στον ίδιο τον επεξεργαστή. Αλλά μπορείς να κάνεις ένα reproducible build με cross compile σε μια άλλη αρχιτεκτονική όπως πχ να φτιάξεις τα πακέτα σε ένα ARM.

Παραθέτω ένα πολύ γνωστό paper του ίδιου του Ken Thomson απο το μακρινό 1984.

Αξίζει να διαβαστεί. Το είχε γράψει όταν είχε βραβευτεί από την ACM (Κάτι ισοδύναμο με το βραβείο Nobel για την πληροφορική). Είμαι σχεδόν σίγουρος πως έχω διαβάσει παλαιότερο paper του ίδιου (ή μήπως ήταν του Niklaus Wirth ; )

εικόνα

2 «Μου αρέσει»

Αυτό που εννοώ με το “αναπαραγώγιμο” είναι ότι υπάρχει μια γνωστή συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά. Η πρόθεση είναι ότι κάθε φορά που δημιουργείτε ένα πακέτο από ένα σενάριο, θα έχει ο χρήστης το ίδιο αποτέλεσμα - αλλά δεν πρόκειται απαραίτητα να συμβεί: η έξοδος του πακέτου μπορεί να μην είναι η ίδια αν το δημιουργήσε σε σχέση με το όταν χτίστηκε από τον Patrick.

Ο λόγος είναι ότι το περιβάλλον - το λειτουργικό σύστημα - αλλάζει (αναβαθμίσεις πακέτων, καταργήσεις, προσθήκες) και αν δεν δημιουργήσει όλα τα πακέτα με την ίδια ακριβώς σειρά όπως έκανε ο Πάτρικ, τότε το πακέτο του χρήστη μπορεί ή όχι να συνδέεται με μια βιβλιοθήκη - ανάλογα με το εάν είχε εγκατασταθεί ή όχι εκείνη τη στιγμή, ή ίσως κάποια τεκμηρίωση μπορεί να μην κατασκευαστεί επειδή το εργαλείο για τη δημιουργία δεν μπορούσε να καταλάβει μια νεότερη μορφή τεκμηρίωσης.

Για μένα, καμία υπόθεση δεν μπορεί να λάβει στίγμα εμπιστοσύνης όπως και το ότι δεν άλλαξε κάτι το Unix ιστορικά απλά επισήμανε αυτό που δεν είναι αλλαγή. Όταν μάλλον η εμπιστοσύνη δεν χωράει σε μέτρα και σταθμά. Δεν υπάρχει για μένα τουλάχιστον λίγη ή μετρίως έως αρκετή εμπιστοσύνη! :slight_smile:

Νομίζω, και χωρίς καμία υπόνοια υποτίμησης, πως θέλεις αρκετό διάβασμα τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό κομμάτι. Για παράδειγμα μίλησα για στατικές βιβλιοθήκες, κομμάτια κώδικα που αποτελούν τμήματα του προγράμματος και δεν έχουν κάποια σχέση με τις δυναμικές βιβλιοθήκες στις οποίες αναφέρεσαι. Σε κάθε πρόγραμμα που γίνετε μεταγλώττιση θα υπάρχει τουλάχιστον μια τέτοια βιβλιοθήκη. Σε ένα τυπικό πρόγραμμα σε C είναι το κομμάτι που μιλάει το πρόγραμμα με το λειτουργικό, ανοίγει το τερματικό κλπ. Είναι ένα απλό copy για να κάνω όποιο πρόγραμμα μεταγλωττίσεις στην μηχανή σου να κάνει οτιδήποτε άλλο θέλω.

Μπορείς να είσαι υποψιασμένος και να το κοιτάξεις, αλλά επίσης σου έχω αλλάξει τον Linker ώστε να βάλει επιπλέον κώδικα. Μπορείς όμως να κοιτάξεις αν αυτός έχει αλλάξει, αλλά έχω τροποποιήσει επίσης το λειτουργικό (ή ακόμα και τον επεξεργαστή) ώστε να σου δίνει τα σωστά νούμερα. Και αυτό που λέει η δημοσίευση του 1984, κάτι που ισχύει ακόμα, είναι πως δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα που να σε κάνει 100.00% σίγουρο ότι τα πάντα είναι εντάξει.

Γνωριζόμαστε; χεχεχε!

Δεν είναι πολύ σχετικό με το παρόν νήμα αλλά:
Viber flatpak installation

Είναι αλήθεια πως το νήμα έχει παρεκτραπεί, αλλά έτσι συνήθως γίνετε και στις συζητήσεις στο καφενείο. Σκέφτηκα να διαχωρίσω τα νήματα, αλλά έχουν μπλεχτεί αρκετά μεταξύ τους. Ήδη μετέφερα κάποια κομμάτια σε ένα άλλο νήμα.

Αλλά η συζήτηση είναι καλή και όλοι μαθαίνουμε πράγματα που δεν ξέραμε, οπότε δεν πειράζει. Ίσως μετά κάποιος άλλος να τα διαχωρίσει :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

Ναι, εξήγησα τι γίνεται σε απάντηση που μεταφέρθηκε σε άλλο νήμα :slight_smile: Το ίδιο το flatpak του viber δεν είναι τεράστιο, είναι οι εξαρτήσεις του. Αν εγκαθιστάς μόνο αυτό, τότε φέρνεις άλλη μια διανομή σχεδόν μαζί του. Αν χρησιμοποιείς περισσότερα, οι εξαρτήσεις “μοιράζονται”.
Το flatpak με ID: com.viber.Viber είναι 35.1 ΜΒ και έχει σαν runtime το org.freedesktop.Platform/x86_64/19.08 που είναι… 694,8 MB.

2 «Μου αρέσει»

Bγήκαν οι πρώτες επίσημες οδηγίες για τον πώς μπορείς να εγκαταστήσεις το snapd και το Chromium.

https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/index.html

Είναι κομμάτια ενός καινούργιου βιβλίου που ετοιμάζει η ομάδα του Mint.

Μου φαίνεται λίγο κοροϊδία όλο αυτό. Βγάζουν ανακοινώσεις κατά των snaps, ακολουθούν με τεχνική υλοποίηση μπλοκαρίσματός τους, συνεχίζουν με έναν “οδηγό” όπου αναφέρουν ξανά την αρνητική κριτική αλλά στο τέλος “εντάξει, εμείς είμαστε αντίθετοι αλλά αν θέλετε, ορίστε πώς να έχετε snaps για να μη φύγετε από τη διανομή μας”.

Γνωρίζοντας την πορεία του Mint ανά τα χρόνια και τις κατά καιρούς αντιθέσεις του με το Ubuntu και την Canonical, θεωρώ ότι θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αυτονόμησης. Όχι πειραματικό rebase σε Debian και χαζά.

Έχεις άποψη και ενστάσεις κύριε; Put your money where your mouth is, κάνε όλη τη δουλειά μόνος σου και φτιάξε το σύστημα ακριβώς όπως το θέλεις. Αλλιώς θα ακολουθείς πάντα τις αποφάσεις άλλων, θα κάνεις κοπτοραπτική όπου διαφωνείς και θα καταλήγεις να βγάζεις “οδηγούς” που λένε στους χρήστες σου πως να κάνουν αυτά με τα οποία είσαι αντίθετος (και τότε ποια η σημασία της αντίθεσής σου;)

Για τα πρακτικά, λογισμικό που

we can’t audit, which contains software nobody can patch. If we can’t fix or modify software[…]

όπως αναφέρουν, δεν είναι “open source or not” αλλά εξ ορισμού δε μπορεί να λέγεται open source. Ίσως είναι “open core” ή “source-available” αλλά open source σίγουρα δεν είναι.

2 «Μου αρέσει»

Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Εμένα πάλι δεν μου φαίνεται καθόλου κοροϊδία… Οι άνθρωποι διαφωνούν (και πολύ καλά κάνουν, κατά τη γνώμη μου), αλλά δεν θέλουν ντε και σώνει να επιβάλλουν τη γνώμη τους. To default το κάνουν όπως θέλουν αυτοί αλλά “επιτρέπουν” την εγκατάσταση snap και μάλιστα εξηγούν το πώς.

Διαφωνώ επίσης με τη λογική “Έχεις άποψη και ενστάσεις κύριε; … κάνε όλη τη δουλειά μόνος σου και φτιάξε το σύστημα ακριβώς όπως το θέλεις”. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του (προφανώς) επί παντώς επιστητού. Η ομάδα του mint προφανώς δεν έχει τους ανθρώπινους πόρους να συντηρεί εξ ολοκλήρου ένα distro, μια χαρά (και με το παραπάνω) τα καταφέρνουν να “γυαλίζουν” μία καλή βάση και να εξελίσσουν ένα DE.

Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι θα προτιμούσα χίλιες φορές να βασίζονταν όχι σε ubuntu αλλά σε debian (και μάλιστα το testing, όπως ήταν παλιότερα το LMDE). ;-)

3 «Μου αρέσει»

Δεν είναι επιβολή γνώμης το να δημιουργείς κάτι σύμφωνα με ορισμένες αρχές, αξίες, κανόνες κλπ. (αν έχεις), όπως δεν ήταν επιβολή γνώμης η μη χρήση του Unity, η δημιουργία του Cinnamon και των xapps και άλλα τόσα.

Αν όμως «λυγίζεις» τις αρχές σου κάθε τόσο και αναιρείς στην πράξη αυτά που λες, τότε δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Όπως δε σημαίνει απολύτως τίποτα το να κάνεις φασαρία για μια απόφαση της μητρικής διανομής, να τη μπλοκάρεις στο δικό σου παράγωγο και κατόπιν, βλέποντας τις αντιδράσεις ίσως, ουσιαστικά να δίνεις μόνος σου το workaround για το μπλοκάρισμα που έκανες. Είναι, επιεικώς, αστείο.

Θεωρώ ότι θα ήταν πιο έντιμο το να εκφράσουν την αντίθεσή τους χωρίς φασαρία, να ενημερώσουν τους χρήστες τους για τα snaps ουδέτερα, χωρίς να τα χρωματίζουν αρνητικά, και να τους δώσουν την επιλογή by default. Αυτό το «φωνάζω ότι το Χ είναι κακό αλλά σε αφήνω να το χρησιμοποιήσεις» το κάνουν και άλλες διανομές και δεν είναι ωραίο.

Φυσικά και η ομάδα του Mint έχει τους ανθρώπινους πόρους για να συντηρήσει εξ ολοκλήρου μια διανομή. Υπάρχουν άλλες, αυτόνομες, διανομές με πολύ μικρότερες ομάδες και τα καταφέρνουν μια χαρά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε θα χρειαζόταν καν μια διανομή from scratch. Μπορούν να παίρνουν τα πακέτα του Debian και να τα κάνουν rebuild σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, όπως ακριβώς κάνει το Ubuntu. Αλλά δεν το κάνουν, παίρνουν τα πακέτα μιας διανομής που γνωρίζουν ότι έχει άλλους στόχους, άλλη πρακτική και άλλη κατεύθυνση και κάθε τόσο φωνάζουν για αυτό. Είναι κρίμα γιατί έτσι χαλάνε την εικόνα τους.

2 «Μου αρέσει»

H γνώμη σου είναι δικιά σου και τη σέβομαι απόλυτα όσο κι αν διαφωνώ μαζί της.

Δεν μου αρέσουν όμως οι λέξεις “έντιμο” και “δεν είναι ωραίο” που χρησιμοποιείς. Δεν βλέπω καμία απολύτως ατιμία εγώ - απεναντίας θα έλεγα ότι είναι ευθείς και ντόμπροι και δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Νισάφι με τις “ευγένειες” και την “κορρεκτίλα” - λέωγώ!

Σε ό,τι αφορά στο “«φωνάζω ότι το Χ είναι κακό αλλά σε αφήνω να το χρησιμοποιήσεις» το κάνουν και άλλες διανομές και δεν είναι ωραίο”, πάλι θα διαφωνήσω κάθετα και οριζόντια! Οι διανομές δεν είναι παιδονόμοι, ειδικά όταν ξέρουμε ότι ορισμένα πράγματα ΔΕΝ μπορούν να τα επιβάλουν ντε και σώνει (πώς θα μπορούσε το mint να αποκλείσει 100% τη δυνατότητα εγκατάστασης snapd στο mint??).

Απλά πράματα: οι άνθρωποι διαφωνούν με την πρακτική του ubuntu, το λένε και το εξηγούν ευθαρσώς και αναλυτικά, το σχετικό θέμα το υλοποιούν διαφορετικά στη δική τους διανομή ενώ δίνουν τη δυνατότητα (και εξηγούν το πώς) σε όποιον θέλει να το κάνει the ubuntu way. Ντόμπρο, ευθύ και πολύ πολύ ωραίο.

Και στην τελική, οποιανού δεν του αρέσει, μπορεί να πάρει τα κουβαδάκια του και να πάει στη δίπλα παραλία. Μην ντύνουμε όμως τις διαφωνίες μας με εντιμότητες και ατιμίες, ειδικά όταν δεν υπάρχουν.

By the way, το mint είναι θρυλικό για το πόσο polished είναι. Αντιλαμβάνομαι ότι το βάρος τους είναι ακριβώς εκεί και γι αυτό το λόγο παίρνουν μία έτοιμη βάση, εξοικονομώντας πόρους. Προφανώς και θα μπορούσαν να συντηρήσουν μία διανομή - οι προτεραιότητές τους όμως αντιλαμβάνομαι ότι είναι άλλες.

Τα δύο μου σέντσια… :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

Να σου το δώσω περιγραφικά για να καταλάβεις πώς κατέληξα στο «έντιμο»: παίρνεις (οι του Mint) αυτούσια σχεδόν όλα τα πακέτα που παράγονται από το Ubuntu, χωρίς ιδιαίτερη δική σου συνεισφορά. Κάθε τόσο κάνεις ναζάκια αλλά συνεχίζεις να ακολουθείς. Χρωματίζεις εξόχως αρνητικά την ιδιοταγή πτυχή του snapd αλλά δεν το κάνεις με τον ίδιο αρνητικό τρόπο για ιδιοταγείς drivers, firmware και λοιπά που συμπεριλαμβάνεις, άρα χρησιμοποιείς το «proprietary» ως αρνητικό κατά το δοκούν. Λες ότι η εγκατάσταση του Chromium με το snap ενώ χρησιμοποιείται εντολή του apt λειτουργεί ως backdoor, και έχεις απόλυτο δίκιο. Σε αντίθεση με άλλες δικές σου περιπτώσεις, δεν παρουσιάζεις ολοκληρωμένη εναλλακτική αλλά εφαρμόζεις ένα απλοϊκό μπλοκάρισμα. Δε φτιάχνεις καν ένα δικό σου apt πακέτο αλλά δίνεις ως λύσεις PPAs (άρα δυνητική επικινδυνότητα) και apt-pinning (όχι ιδιαίτερα ορθή μέθοδος χρήσης). Και λίγο αργότερα δημοσιεύεις έναν «οδηγό» που τα αναιρεί όλα αυτά. Οπότε, ποια είναι η αξία της αντίδρασής σου και γιατί αντέδρασες;

Δε βρίσκεις ότι θα ήταν προτιμότερο να πουν εξαρχής «αυτά είναι τα θετικά του snapd και αυτά τα αρνητικά», και να ενσωματώσουν στον installer ένα checkbox με την επιλογή; Ούτε φασαρία θα γινόταν, ούτε νήματα με clickbait τίτλους όπως το παρόν θα δημοσιεύονταν, ούτε βίντεο που εγκαλούν την ομάδα του Mint για ανακρίβειες θα έβγαιναν, ούτε τίποτα.

Το Mint θα μπορούσε να κάνει τον κόπο και να προσαρμόσει το σύστημά του ώστε να μην υπάρχει καθόλου το snapd (και πάλι, αν όντως πιστεύουν ότι είναι τόσο κακό) και θα ίσχυε επακριβώς η παραπάνω φράση σου (γιατί δεν υφίσταται επιβολή). Αυτό όμως θέλει δουλειά και μάλλον δεν είναι διατεθεμένοι να την κάνουν. Οι διανομές δεν είναι παιδονόμοι αλλά το Linux έχει μακρά ιστορία σε ορθές πρακτικές χρήσης και ενημέρωσης των χρηστών. Είναι αυτή η περίφημη «φιλοσοφία» που το κάνει να ξεχωρίζει -την οποία φαινομενικά ασπάζεται και το Mint, τουλάχιστον στην περίπτωση του snap Chromium- και με την οποία έχουν πρόβλημα οι νεότεροι χρήστες.

Παράδειγμα ορθής πρακτικής

Ακριβώς αυτό συνέβη, για παράδειγμα, όταν αφαιρέθηκε από τα DE η δυνατότητα εκτέλεσης ολόκληρης γραφικής εφαρμογής με δικαιώματα υπερχρήστη. Γινόταν για χρόνια, ήταν πάντοτε επικίνδυνο, έπαψε να υπάρχει. Δεν είπαν οι προγραμματιστές «ξέρετε, είναι επικίνδυνο αυτό αλλά κρατήστε τα gksu και kdesu σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Και εκεί υπήρξε αντίλογος και κάποιοι είπαν (λανθασμένα) «ααα, μας το «επιβάλλουν» οι κακοί προγραμματιστές», όμως ήταν όντως επικίνδυνο, οι προγραμματιστές το γνώριζαν και το σταμάτησαν. Αντίστοιχα, μια γνωστή διανομή έκανε revert την υλοποίηση και συνέχισε να εκθέτει τους χρήστες της σε κίνδυνο για χάρη της «ευκολίας». Και εκείνη η ενέργεια ήταν ανέντιμη.

Ναι, το Mint είναι θρυλικό για το πόσο polished είναι σε ένα Χ εύρος χρηστών Linux αλλά ταυτόχρονα είναι και θρυλικό για άλλα, λιγότερο ή περισσότερο, αρνητικά στοιχεία σε ένα Ψ εύρος. Τίποτα από τα δύο δε σημαίνει κάτι από μόνο του, όμως και τα δύο ταυτόχρονα είναι το Mint και καλό θα είναι να τα βλέπουμε πάντα και τα δύο. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε διανομή.

Με τα παραπάνω δε σκοπεύω να πάω κόντρα στο Mint. Δε με αφορά η συγκεκριμένη διανομή (ούτε η μητρική της). Αυτό που λέω, και δεν είμαι μόνο εγώ που το λέω, είναι ότι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν καλή δουλειά, σε κάποιες άλλες φέρονται σαν να θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Practice what you preach, που λέμε και στα Ελληνικά. Τόσο απλό είναι.

Εμενα μου φαινεται οτι απλως δεν ειναι τοσο δογματικοι και προσπαθουν να τηρουν τα προσχηματα και ταυτοχρονα να μην ειναι απολυτοι και αρα να δινουν τη δυνατοτητα στους χρηστες τους να εχουν επιλογες πιο κοντα σε αυτο που θελουν οι ιδιοι οι χρηστες παρα να δινουν αυτοι μια απολυτη κατευθυνση. Κατα τη γνωμη μου καλα το πανε (ή σχετικα καλα) αλλά αργα ή γρηγορα, στο δρομο αυτο,θα πρεπει να παρουν καποια αποφαση και να μη πατανε ταυτοχρονα σε δυο βαρκες (υποθετω κιολας οτι δεν εχουν ολοι οι developers την ιδια γνωμη). Τοτε θα δουμε…

2 «Μου αρέσει»

Εκτός και αν ήθελες να το πεις κάπως διαφορετικά, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει υποκρισία.

Ακριβώς αυτό θα έκανε η ενσωμάτωση ενός checkbox στον installer του Mint. Ούτε μπλοκάρισμα (άρα opt-in από προεπιλογή) ούτε αυτόματη ενεργοποίηση του snapd (άρα opt-out από προεπιλογή). Επιλογή του χρήστη, αφού τον έχουν ενημερώσει αντικειμενικά.

Έχουν κάνει forks εφαρμογών γιατί θεωρούσαν ότι έτσι ανταποκρίνονται καλύτερα στα δεδομένα του Mint και δε μπορούν να φτιάξουν και να συντηρούν ένα απλό deb για τον Chromium, από όπου και ξεκίνησαν τη φασαρία;

Το να κάνεις αρνητικές δημοσιεύσεις για μια τεχνολογία αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπεις τη χρήση της στη διανομή σου, είναι τουλάχιστον προβληματικό για την εικόνα της διανομής. Και, όπως είπες και εσύ

Οχι δεν εννοω υποκρισια, οπως ειπα παρακατω, υποθετω οτι δεν εχουν ολοι οι developers την ιδια γνωμη οποτε το προσχηματα παει στο οτι καποιοι στην oμαδα του mint εχουν αντιρρησεις στις επιλογες της canonical και και αυτο αποτυπωνεται σε διαφορα πραγματα (ισως οχι με τοση επιτυχια).

Ναι καλο ακουγεται αυτο, εχθρος του καλου ειναι το καλλιτερο. Προσωπικα δε νομιζω οτι χρειαζεται να ειμαι τοσο αυστηρος ομως.

FAQ-Linux mint.
What about proprietary software?
Linux Mint does not support any political or ideological stance against any software programs or editors no matter what license they use… και η συνέχεια:https://www.linuxmint.com/faq.php

That said in FAQ:

πουθενά δεν αναφέρει οτι υποστηρίζει την επιλογή κάποιας εταιρίας να σου επιβάλει το προτυπο της οπως κάνει η κανονικαλ με τα σναπς στο 20.04. Δεν σου δίνει την δυνατοτητα να διαλέξεις αμα θες σναπ ή ντεμπ εγκατασταση!

1 «Μου αρέσει»