Tο επόμενο βήμα για το manjaro

To manjaro ταραζει παλι τα νερα οπως βλεπουμε εδω → https://forum.manjaro.org/t/manjaro-is-taking-the-next-step/102105
σιγουρα μια ενδιαφερον κινηση
πολυ θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σας

Όντως μεγάλο βήμα. Ελπίζω να είναι για καλό

και λογικό, αφού μεγάλωσε τόσο.

Το Manjaro είναι η δεύτερη διανομή σήμερα στο DistroWatch. Και μιλάμε για μια εταιρεία δύο αρχικά ατόμων με την ελπίδα να πάνε καλά και να μπορέσουν να προσλάβουν και τρίτο άτομο.

Σκεφτείτε το λιγάκι… Μια τόσο σημαντική διανομή και είναι συζητήσιμο αν θα μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς τριών ατόμων. Πως μετά θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο;

1 «Μου αρέσει»

Πιο σημαντικό στατιστικό θα έλεγα ότι είναι η μόνη άλλη διανομή (μετά το Ubuntu) που πιάνει το όριο τού 0.05% στο steam (Το Mint έπεσε κάτω από το όριο, για μια μικρή περίοδο ήταν και τα δύο μέσα και παλιότερα μόνο το Mint)

Για μένα είναι η καλύτερη εύκολη διανομή αν κάποιος θέλει να παίζει παιχνίδια! Γενικά αν κάποιος (όχι πολύ σχετικός με λίνουξ) θα σκεφτόταν να πάρει καινούργιο υπολογιστή και να βάλει λίνουξ σαν κύριο λειτουργικό (έστω για ένα διάστημα να δει αν τού κάνει) η πρώτη πρόταση που θα τού έκανα θα ήταν Manjaro.

3 «Μου αρέσει»

δεν ξερω τα του manjaro καλα, αλλά διαβαζω οτι

The whole team is (currently) these twelve people:

Philip Müller
Guillaume Benoit
Stefano Capitani
Bernhard Landauer
Jonathon Fernyhough
Frede Hundewadt
Matti Hyttinen
Vitor Lopes
Josh Crowder
Dan Johansen
Helmut Stult
Manuel Barrette

ισως αυτο με τα δυο ατομα να αναφερεται σε παρελθοντα χρονο.
Επισης απο αυτα που διαβασα, το συμπερασμα που εβγαλα (απο τα συμφραζομενα) ειναι οτι δεν υπαρχει και τοσο προβλημα στο αν πληρωνοντε ή οχι, αλλά στο οτι η ομαδα του manjaro βλεπει επιχειρηματικες ευκαιρειες που δεν αξιοποιουντε και αρα λιγοτερο οικονομικο οφελος για την ομαδα. Μαλιστα ηδη αρχιζει να υπαρχει φημη για κινητο τηλεφωνο με λειτουργικο το manjaro. Το μονο σιγουρο σχετικα ειναι οτι οι της ομαδας του manjaro προσβλεπουν σε συνεργασια με κατασκευαστες hardware καθοτι το δηλωσαν ηδη.
Προσωπικα πιστευω οτι δε θα με χαλαγε καθολου να γινουν και πλουσιοι αν τα καταφερουν, αρκει αυτο να μη γινει σε βαρος της κοινοτητας και καποιων αξιων, που λιγο πολυ ειναι γνωστες. Οποτε το ζητημα ειναι αν ανιχνευεται ζημια για την κοινοτητα. πχ διαβαζω

What I miss, is a category to contribute to our “helpers” that are not team members like bogdan, gohlip, tbg, etc…
Without them manjaro will be nothing. I am only a user, and someday I will need one of these guys to help me out. I would be much more happy, when we find a way to give these guys a category were they can own some
$ respect .
There is a differece in helping a community or a company

1 «Μου αρέσει»

At this stage is look like there’s a distinction between what will change in the immediate future, and what the company will strive for. The biggest immediate change – one that Manjaro supporters may applaud – is that developers Philip Müller and Bernhard Landauer can now commit to the distribution in a full-time capacity, with an eye toward taking on even more employees down the road.

οk το αρθρο αυτο ξεκαθαριζει καποια πραματα που δεν ειχα υποψιν, πχ οτι οντως θα ειναι 2 τα ατομα που θα απασχολουντε επαγγελματικα, δηλαδη full time. Αυτο δε σημαινει βεβαια οτι θα ειναι οι μονοι που θα πληρωνοντε ε; ή οχι;
Αυτο που δεν καταλαβαινω (να συγχωρεσετε την ασχετοσυνη μου πλιζ) ειναι τι σημαινει αυτο

Sponsorship for upstream events and local Manjaro team and community events;

και πιο συγκεκριμενα τι εννοουμε upstream events…

Απλά αφαίρεσε το επίθετο, είναι μια έκφραση. Upstream γενικά σημαίνει προς την πηγή ενός ποταμού (μια συχνή έκφραση στα έργα ελ/ακ). Μελλοντικά ή προσεχή θα μπορούσε ίσως να μεταφραστεί, και εδώ κάνει διάκριση μεταξύ διεθνών εκδηλώσεων (κάτι σαν το πρόσφατο GUADEC) και τοπικών εκδηλώσεων (πχ αν φτιαχτεί μια ελληνική ομάδα και κάνει μια μικρή τοπική εκδήλωση σε ένα πανεπιστήμιο).

Μακάρι να πετύχουν τον στόχο τους και όλοι οι χρήστες να απολαμβάνουν μια εξαιρετική διανομή με σεβασμό και διαφάνεια!!!

Άσχετο… μήπως να δούμε και το θέμα συντήρησης του linuxuser ;

1 «Μου αρέσει»

Άνοιξε θέμα να το συζητήσουμε

1 «Μου αρέσει»

Τώρα είδα ότι και στο Gaming on Linux
Το Manjaro πέρασε το Mint και βρίσκεται στην τρίτη θέση.
BTW πρώτο είναι το Arch :wink:

1 «Μου αρέσει»

I saw what you did there

1 «Μου αρέσει»

pls, πως το δικαιολογείς αυτό?
θεωρείς ότι (γι’ αυτόν τον άσχετο), θα ήταν [*τι?] περισσότερο κι απο πχ Mint?
*ευκολότερο /διδακτικότερο /πιο πρακτικό? τι άλλο?
thnx ;)

Έχοντας πολλά χρόνια προσωπικής εμπειρίας σε LMDE (mint debian edition) και μικρή εμπειρία σε manjaro, θα έλεγα το εξής:
Το μεγάλο ατού του mint είναι ότι είναι polished του κερατά. Μειονεκτήματά του είναι ότι δεν έχει τις τελευταίες versions (σε πολλά πακέτα, kernel κτλ) και ότι δεν είναι rolling release.
Μεγάλο πλεονέκτημα του manjaro βλέπω ότι είναι ότι έχει τις τελευταίες εκδόσεις πακέτων, kernels κτλ. Είναι rolling release (άρα τα upgrades είναι painless). Είναι σχεδόν πολύ polished.
Νομίζω ότι το manjaro μπορεί να είναι πολύ πολύ δελεαστική εναλλακτική για έναν ανησυχούτσικο αρχάριο… Είναι αρκετά polished, εύκολο, γραφικό, δουλεύει, δεν σπάει και έχει τις τελευταίες εκδόσεις…

6 «Μου αρέσει»

Το mint είναι συντηρητική διανομή με ότι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό.

  • Με το manjaro το σύστημα αναβαθμίζεται διαρκώς οπότε δεν έχεις να ασχοληθείς ποτέ ξανά με μεγάλες αναβαθμίσεις.
  • Με το manjaro έχεις πολύ πιο καινούργιο λογισμικό ακριβώς επειδή αναβαθμίζεται κάθε τόσο.

Αυτά είναι τα προφανή και ο λόγος που αρχικά είχα κινηθεί προς τις ρέουσες. Αλλά σκέψου το εξής.

Κάποιος παίρνει έναν σύγχρονο ισχυρό υπολογιστή με amd κάρτα γραφικών σχετικά καινούργια (polaris ή πιο καινούργια) και δεν τον παίρνει καλό απλά για να τον βλέπει θέλει και να παίζει παιχνίδια. Επειδή το manjaro έχει καινούργιο λογισμικό η διαφορά είναι η μέρα με την νύχτα σε σχέση με το mint το οποίο θα κειμένεται από λιγότερες επιδόσεις μέχρι και προβλήματα. Σύγκρινε τώρα με το manjaro που όπως το βλέπω έχει φτάσει σε ένα επίπεδο να δίνει γενικά καλύτερη εμπειρία και από τα windows, ακόμα και αν ξεχάσουμε όλα τα αρνητικά τών windows. Επίσης παρά την «επίσημη υποστήριξη» μόνο για ubuntu στην πράξη το ubuntu και τα παράγωγα είναι αυτά που έχουν προβλήματα που το manjaro (ίσως και καμμία άλλη διανομή) δεν έχει.

Σε πολλές περιπτώσεις θα δεις κόσμο να βάζει mint (γιατί φοβάται να βάλει κάτι που νομίζει ότι είναι πιο δύσκολο) και κάθεται πχ και ψάχνει να εγκαταστήσει οδηγούς για το wifi ή άλλα τέτοιου είδους προβλήματα. Στο manjaro απλά θα δούλευε out of the box.

ευκολότερο;

ναι σε πολλές περιπτώσεις που το manjaro απλά δουλεύει out of the box ενώ το mint όχι

διδακτικότερο;

δεν θα το έλεγα, πέρα από το πολύ σημαντικό μάθημα να μην φοβάται κάποιος τις μη ubuntu-οειδείς διανομές και να μην τις θεωρεί δύσκολες

πρακτικότερο;

εξαιρετικά για πάρα πολλούς λόγους ειδικά εφόσον έχει καινούργιο υλικό, amd κάρτα γραφικών και θέλει να τα εκμεταλλευτεί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι κυρίως με τις AMD κάρτες γραφικών. Για nvidia δεν ισχύουν τα ίδια. Αν φτιάχνει κάποιος τώρα καλό υπολογιστή πάντως θα πρέπει να ξέρει ότι την καλύτερη εμπειρία θα την έχει με amd και arch-οειδές.

2 «Μου αρέσει»

Για την ιστορία ένα καινούργιο βίντεο

Ο Chris ακολουθεί την συμβουλή μου :stuck_out_tongue: και παίρνει AMD κάρτα και το συνδυάζει με Manjaro. Το στήσιμο το δείχνει LIVE και κάνει ένα σωρό περιττά πράγματα. Το steam είναι ήδη εγκατεστημένο, δεν το εγκατέστησε, το επανεγκατέστησε, δεν χρειαζόταν να κάνει τίποτα, ακόμα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να αφαιρείς προγράμματα, οκ δικό του κόλλημα και θέλει να το κάνει αλλά ένας λογικός χρήστης απλά αρχίζει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή αμέσως. και πολλές άλλες άλλες καθυστερήσεις παρά τις οποίες φαίνεται πόσο γρήγορη και εύκολη είναι η εγκατάσταση. Επίσης χρησιμοποιεί γραμμή εντολών το οποίο είναι πολύ πρακτικό για κάποιον που ήδη ξέρει αλλά το manjaro έχει γραφικό εργαλείο για την διαχείριση λογισμικού, θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει απλά και μόνο για να δείξει καλύτερη εικόνα για κάποιον πιο άσχετο.

1 «Μου αρέσει»

Παρακολουθώ τον Chris από την αρχή και δυστυχώς βλέπω να πέφτει σε απανωτά σφάλματα (για τα κλικς) Στις αρχές ήταν πολύ προσεκτικός για το τι έδειχνε και δίδασκε, αλλά είχε λίγα views. Με το που άρχισε λίγο την “ίντριγκα” ή τον “λαϊκισμό” με τις διανομές είδε ότι ανεβαίνουν τα views οπότε συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Φυσικά είναι άνθρωπος με πολλές γνώσεις στο adminιλίκι (ιδιαίτερα σε Windows) αλλά τώρα αρχίζει και εμβαθύνει στα του Linux.

1 «Μου αρέσει»

Σε τι είδους λάθη και λαϊκισμό αναφέρεσαι;

Θα ξεφύγουμε από το κύριο θέμα του νήματος και δεν έχει νόημα να αναλύσω εδώ ένα-ένα τα βίντεο του μιας και δεν αφορά την κοινότητα

2 «Μου αρέσει»