Τι σας λείπει στην ελληνόγλωσση γωνιά του ΕΛ/ΛΑΚ;

Χρησιμοποιείτε ΕΛ/ΛΑΚ και Linux, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη μικρή ή μεγάλη σας διαδρομή θα έχετε συναντήσει «κάτι» που είτε λείπει εντελώς από τα ελληνικά δεδομένα είτε θεωρείτε ότι θα ήταν ωφέλιμο σε μια ελληνόγλωσση εκδοχή.

Μπορεί πάλι να έχετε κάποια εξαιρετική ιδέα που θα βοηθούσε ώστε αυτή η διαδρομή να γίνει πιο απολαυστική, αλλά να μη γνωρίζετε πώς να την υλοποιήσετε.

Μοιραστείτε λοιπόν αυτά τα «κάτι» και πού ξέρετε; Ίσως προκύψουν όμορφες και, κυρίως, χρηστικές δημιουργίες.

3 «Μου αρέσει»

Σιγουρα εχουμε ελλειψη για ελληνικα σε tts (text to speech) και το αντιστροφο, speech to text δηλαδη. Bεβαια δεν πρεπει να ειναι και κατι ευκολο αυτο για να γινει οποτε δεν περιμενω και πολλα.
Και άλλες ελλειψεις υπαρχουν αλλά δεν θυμαμαι τωρα. Αν θυμηθω, θα γραψω.

1 «Μου αρέσει»

Στην Ελλαδα θεωρω οτι λειπει το επαγγελματικο λογισμικο στα ελληνικα δεδομενα. Πχ… Dollibar με υποστηριξη φορολογικων μηχανισμων και mydata. Προγραμματα οργανωσης επιχειρησεων κτλ.

Γενικα στην Ελλαδα το opensource μεταφραζεται απο το μεγαλυτερο ποσοστο σαν τσαμπα και αφου ειναι τσαμπα παρτο AS IS… Σε αλλες χωρες που τυχαινει να εχω επαφες δεν ισχυει αυτο. Πιθανων να ειμαστε απο τις λιγες χωρες που δεν ειναι δυνατο να εχουμε επαγγελματικα linux.

Σε επιπεδο απλης χρησης δεν θεωρω οτι λειπει κατι ιδιαιτερο. Θες προγραμματα; Βρισκεις πολλα. Υπαρχουν καποιες λυσεις που δεν τις βρισκεις; Υπαρχουν online εφαρμογες… Θες ακομη περισσοτερα προγραμματα; Κατεβαζεις anbox και εγκαθιστεις 3+ εκατομμύρια εφαρμογες android. Ναι δεν ει αι ολα opensource αλλα στην ελλαδα υπαρχει και η μυστικοπαθεια.Τι εννοω; Για το dollibar που ανεφερα παραπανω γνωριζω οτι υπαρχουν ανθρωποι προγραμματιστες που εχουν κανει διασυνδεση με το mydata και εχουν φτιαξει driver φορολογικων μηχανισμων και τα κρυβουν μην και τυχον τους τα κλεψει κανεις…

Τελος σε επιπεδο υποστηριξης wiki forum κτλ ας ειναι καλα τα ξενα forum. Βρισκεις οτι θελεις. Στην ελλαδα νομιζω οτι εχει καποια καλη βαση το παρον forum. Σε ενα που ημουν παλιοτερα γραμμενος δεν θυμαμαι να επαιρνα ποτε απαντησεις στα προβληματα που ειχα. Και κατονομαζω ubuntu-gr που μονο για το ονομα που ειχε θα επρεπε να ειναι λιγο πιο καλα τα πραγματα. Ενα αλλο κακο του ubuntu-gr ειναι οτι επαιζε σε phpbb και για να το δεις σε κινητο επρεπε να κανεις ταμα. Προχωραει η ζωη και ευτυχως που υπαρχουν πλατφορμες οπως η παρουσα που ειναι μια χαρα

1 «Μου αρέσει»

Πολλά βρίσκεις σίγουρα, καλά όμως; Εδώ θα βοηθούσε για παράδειγμα να υπάρχει μια επιμελημένη σελίδα με επιλεγμένες εφαρμογές, κυρίως για τους νεοεισερχόμενους, η οποία θα ξεσκαρτάρεται κάθε τόσο. Ούτε ξερά links ούτε τα μαρκετίστικα «top 10 applications» που αναφέρουν ακόμα και εφαρμογές που έχουν πάψει να αναπτύσσονται.

Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό πάντα με ενοχλούσε. Μακριά από τη λογική της «ελληνοπρέπειας», γιατί να πρέπει κάποιος να καταφύγει σε έναν ξενόγλωσσο χώρο και να μην έχει έναν «δικό του»; Νομίζω ότι είναι κακό που δεν έχουμε τέτοιες υποδομές στην ελληνική γλώσσα.

Εδώ είμαστε λίγοι και σκορπιζόμαστε χωρίς να πετυχαίνουμε κάτι πραγματικά αξιόλογο. Έχουμε χώρους (υποθετικά) για το Ubuntu αλλά που σπαμάρει όποιος γουστάρει θέματα εντελώς άσχετα με αυτό, έχουμε χώρους (υποθετικά) για το Linux αλλά που περιέχουν και ένα σωρό άσχετα θέματα, έχουμε χώρους χωρίς ταυτότητα όπου οι ερωτήσεις βοήθειας μπλέκονται με (και πολλές φορές καταλήγουν) τις συζητήσεις και όποιος τους ανακαλύπτει χάνεται, και γενικά έχουμε…

Αυτό που δεν έχουμε είναι 2-3 χώροι με στοχευμένη κατεύθυνση. Τι θέλεις φίλε, βοήθεια σε κάποιο πρόβλημα; Θα πας στον τάδε χώρο που προσφέρει ακριβώς αυτό και υπάρχουν 5-10-100 άνθρωποι με πραγματική γνώση. Ούτε θα πρέπει να ανακαλύψεις κάποιο ανθυποforum ούτε θα ψάχνεις τη σωστή κατηγορία ανάμεσα σε 100 άκυρες.

Δε φταίει η πλατφόρμα. Οι διαχειριστές φταίνε που μέχρι σήμερα δε βάζουν κάποιο responsive skin.

Για λογικους λογους. Παγκοσμιως η χρηση linux σε desktop ειναι 3% … Αν υποθεσουμε οτι χρηστες ηλεκτρονικων υπολογιστων ειναι 4 δις, τοτε 120.000.000 ειναι ενεργοι χρηστες. Επειδη ακριβως ειναι λιγοι θα πρεπει να διαβασουμε και την αποψη του ινδου, και την αποψη του κορεατη και την αποψη του γερμανου. Συνηθως ολοι αυτοι περιφερονται σε αγγλοφωνα forum για τον ιδιο λογο που αναφερω. Ακομη και απο την αντιθετη πλευρα να το δεις, μια λυση σε ελληνοφωνο forum δεν θα βοηθησει τον ινδο η τον γερμανο.

Συνυπολογισε οτι η Ελλαδα ειναι 10.000.000. Αν υποθεσουμε οτι οι χρηστες υπολογιστων ειναι τα 6.000.000 (oo) τοτε μιλαμε για 180.000 χρηστες linux. Αν συνεχισεις τους αφαιρετικους λογαριασμους, δηλαδη ποσοι ειναι χρηστες που το ψαχνουν, ποσοι θελουν να ειναι ενεργοι σε κοινοτητες, ποσοι θελουν τη λυση χωρις να ρωτησουν, απλα με το να googlaρουν και να βρουν παρομοιο προβλημα κτλ… Τοτε ισως φτασεις σε νουμερα μικρης κωμοπολης και αν…

@anon88072451 Αν τα νούμερα ήταν καθοριστικός παράγοντας, πολλά πράγματα στον κόσμο δε θα είχαν συμβεί ποτέ και σίγουρα δε θα κάναμε αυτήν τη συζήτηση εδώ, αφού ο παρών χώρος δε θα υπήρχε καν.

Υπάρχουν παραδείγματα μικρών τοπικών ομάδων από διάφορες χώρες που έφτιαξαν αξιόλογα πράγματα. Μια χαρακτηριστική περίπτωση στον ελλαδικό χώρο ήταν η πάλαι ποτέ επίσημα αναγνωρισμένη ελληνόφωνη κοινότητα του Mint με την αντίστοιχη ελληνόγλωσση ιστοσελίδα της. Σύμφωνα με τα νούμερα, δε θα έπρεπε να υπάρχει, κι όμως υπήρχε και πήγαινε καλά.

Όπως επίσης παλιότερα κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να κάνουν μια συνεργατική κίνηση που θα στόχευε αποκλειστικά το ελληνόφωνο κοινό και σιγά-σιγά το μικρό αυτό εγχείρημα κατέληξε να είναι για πολλά χρόνια το «one-stop shop» για τους ελληνόφωνους χρήστες Linux εντός και εκτός συνόρων και απέκτησε μέχρι και διεθνείς διασυνδέσεις.

Οι διεθνείς χώροι πάντα θα υπάρχουν και είναι λογικό, όμως ταυτόχρονα υπάρχει και ένα είδος «τοπικότητας» των αναγκών, καθώς ο Ινδός, ο Γερμανός και ο Έλληνας δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες προσλαμβάνουσες ή την ίδια επαφή με την τεχνολογία των υπολογιστών.

Δε θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο desktop, καθώς υπάρχουν και άλλες σημαντικές πτυχές της χρήσης Linux. Σε δημόσιες υπηρεσίες (όνειρο απατηλό), σε σχολεία, σε επιχειρήσεις κλπ. Εκεί η άποψη του Ινδού ή του Γερμανού δεν έχει ωφελιμότητα, αφού δε γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Το ειπα σε προηγουμενο ποστ. Δεν υπαρχει καν διαθεση να φτιαξει κατι καποιος για επαγγελματιες η για το ελληνικο συστημα. Τα μισα pdf απο δημοσιες υπηρεσιες δεν ανοιγουν στο linux για διαφορετικους λογους το καθενα. Ενταξει δε λεω. Πρωτα η υπηρεσια θα επρεπε να τα φτιαχνει pdf/A αλλα γενικα δεν εχω δει κατι που να στοχευει επαγγελματιες. Γιατι το λεω αυτο; Ενας υπαλληλος που θα δουλεψει linux δεν θα του φανει απομακρο να το εχει και σπιτι του. Το ιδιο για τα σχολεια κτλ

Πέραν των «υπόγειων» αιτιών που όλοι γνωρίζουμε, είναι και θέμα νοοτροπίας αλλά και επιμόρφωσης αυτό. Για παράδειγμα, ο επαγγελματίας που δεν ξέρει ότι το τιμολόγιο που θα στείλει με κωδικοποίηση ISO 8859-7 εμένα θα μου δείχνει τετράγωνα και ρόμβους αντί για γράμματα, και να χρησιμοποιήσει Linux πάλι το ίδιο λάθος θα κάνει.

Άρα θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχει κάποιος χώρος ή φορέας, έστω και ανεπίσημος, που να παρέχει συγκεντρωμένες τις απαραίτητες πληροφορίες και να επιμορφώνει. Αν υπήρχε αυτή η επιμόρφωση και οι ενδιαφερόμενοι κατέληγαν συνειδητά να κάνουν το Χ αντί του Ψ, θα προέκυπτε και το κίνητρο για προγράμματα και εφαρμογές που υποβοηθούν αυτό το Χ.

Στη δική μας χώρα, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, νομοθετούσαν για θέματα που άπτονται της τεχνολογίας άνθρωποι με μηδαμινές σχετικές γνώσεις και δεξιότητες. Και κάπως έτσι, αυτός που δεν ξέρει ορίζει το νομικό πλαίσιο για τον επαγγελματία που επίσης δεν ξέρει, ο οποίος με τη σειρά του καταλήγει να κάνει «ό,τι κάνουν όλοι» και αυτή του η επιλογή σβήνει οποιοδήποτε κίνητρο για κάτι άλλο, καθώς «δεν υπάρχει ενδιαφέρον».

Υπαρχει μια ΜΚΟ στην ελλαδα που λεγεται ΕΛ/ΛΑΚ… Δεν μπορω να δεχτω οτι δεν ειναι μεσα στα σχολεια, μεσα στο σχολικο δικτυο, και μεσα στους φορεις του κρατους. Οταν ξεκινας κατι τετοιο και περιμενεις να χτυπησει το τηλεφωνο για να αναλαβεις δραση απλα το βλεπεις χλιαρα…

Υπάρχει από το 2008 και λέγεται ΕΕΛΛΑΚ αλλά, για να το θέσω κομψά, σε κάποιους κύκλους δεν έχει και τόσο καλή φήμη, ενώ υπάρχουν και υπόνοιες για την κατεύθυνσή της και το ποιος την ορίζει.

Πιθανότατα, δε, περισσότερους νέους χρήστες Linux δημιούργησαν τα διάφορα installfests που έκαναν παλιότερα μικρές ομάδες και συλλογικότητες παρά ο εν λόγω οργανισμός. Τέλος πάντων όμως, ας μην ανοίξουμε αυτό το θέμα.

Το libreoffice να μη διορθώνει τα κεφαλαία γράμματα επειδή δεν έχουν τόνους. Δεν εννοώ μια λύση που θα πρέπει να εφαρμόζετε σε κάθε εγκατάσταση του libreoffice (η οποία ωστόσο παραμένει ευπρόσδεκτη) αλλά εξαρχής να δουλεύει σωστά.

Πρώτη φορά συναντώ αυτό το πρόβλημα και χρησιμοποιώ LO κάμποσα χρόνια. Μήπως δεν έχεις το κατάλληλο λεξικό; Τι ακριβώς εννοείς όταν λες τα διορθώνει; Γράφεις για παράδειγμα «Εφημερίδα» και το κάνει «εφημερίδα»;

Αν η λέξη είναι στα κεφαλαία το libreoffice θέλει να της βάλει τόνο.

Αυτό είναι απλά μαρκάρισμα. Δεν είναι διόρθωση και δεν αλλάζει το τελικό κείμενο.

Η τελευταία σχετική προσπάθεια ήταν αρκετά χρόνια πριν και δεν ξέρω πόσο ολοκληρωμένη είναι. Δοκίμασα διάφορα αλλά το LO δεν έβλεπε τα αρχεία με την καμία.

Στο τέλος απλά αντέγραψα τη λίστα με τις λέξεις από το αρχείο Greek_Caps_English_US.dic στο δικό μου τοπικό λεξικό standard.dic. Αν έχεις κι εσύ (δημιουργείται όταν επιλέγεις «Προσθήκη στο λεξικό» για κάποια λέξη), θα το βρεις στη διαδρομή $ΗΟΜΕ/.config/libreoffice/4/user/wordbook/

Συγνώμη για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Θα ανοίξω ξεχωριστό νήμα για το θέμα με το libreoffice.