Τι άλλο (δεν) μπορεί να κάνει το τερματικό;

Σε αυτό το νήμα μπορούμε να ανεβάζουμε οποιοδήποτε παράξενο, χρήσιμο η μη πρόγραμμα που μπορούμε να κάνουμε με το αγαπημένο μας τερματικό.

Η ιδέα προήλθε από το παρακάτω πρόγραμμα που μόλις το είδα αναρωτήθηκα…τελικά πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει κάποιος με την χρήση του τερματικού; :wink:

Αρχίζω με το mapscii ένα πρόγραμμα που όπως θα καταλάβετε από τα συμφραζόμενα είναι ένας πλήρης και λειτουργικός χάρτης σε κώδικα ascii.

Το βρήκα στο snapcraft και όποιος θέλει να το δοκιμάσει απλά δώστε στο τερματικό σας την παρακάτω εντολή:

sudo snap install mapscii

7 Likes

Η απάντηση έχει να κάνει με τι τερματικό χρησιμοποιείς ή ακριβέστερα στις μέρες μας ποιο πρόγραμμα προσομοίωσης χρησιμοποιείς. Κάθε τερματικό έχει την δική του “γλώσσα εντολών”, και για να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς το πρόγραμμα να δουλεύει μόνο σε μια συγκεκριμένη μάρκα, έχουμε μια βάση δεδομένων (termcap παλαιότερα / terminfo σήμερα) που μας δίνει τις εντολές για να μετακινήσουμε τον κέρσορα, αλλάξουμε χρώμα κλπ. Στην πράξη το πρόγραμμα τερματικού εξομοιώνει το vt100 της DEC που βγήκε στην αγορά το 1978

Αντί να χρησιμοποιείς την βάση απευθείας χρησιμοποιείς μια βιβλιοθήκη curses, οπότε η ερώτηση είναι τι μπορείς να κάνεις με την ncurses (και η απάντηση είναι αρκετά, ειδικά αν έχεις και όλους τους χαρακτήρες του unicode διαθέσιμους). Αλλά ιδιότητες έξω από αυτές που υποστηρίζουν τα παραπάνω μένουν εκτός.

Με την έλευση των γραφικών περιβαλλόντων εργασίας, τα τερματικά έγιναν παρελθόν και δεν πρέπει να υπάρχει πλέον κανένας κατασκευαστής. Όπως δεν υπάρχει και κανείς να κατασκευάζει X11 terminals.

Άρα και η τεχνολογία τους έχει μείνει στάσιμη. Αν και τα τελευταία 5 χρόνια τερματικά αρχίζουν να προσθέτουν εντολές (πχ να αλλάξεις το χρώμα του δρομέα ή να δείχνεις εικόνες) και να ψάχνουν ποιος είναι αυτός που ενημερώνει τη βάση terminfo.

Ένα ενδιαφέρον παλιό τερματικό είναι το Tektronix 4010 που μπορούσε να σχεδιάζει γραμμές. Μια τεχνολογία που πάει πίσω στα πρώτα γραφικά το 1968.

Κάπου εκεί μπορούν να φτάσουν οι (εξομοιωτές) τερματικών, αν κάποιος ξαναπιάσει την τεχνολογία, και πιθανά να γίνει μιας και με τα μοντέρνα τερματικά να είναι πλέον GPU based, είναι εύκολο να προστεθούν τέτοιες δυνατότητες, αρκεί να υπάρξει μια συμφωνία στο σύνολο εντολών.

εικόνα

Μια εικόνα από ένα τέτοιο τερματικό. Μιας και η δέσμη των ηλεκτρονίων σχεδιάζει απευθείας την γραμμή, αντί να την φτιάχνει με κουκίδας, οι γραμμές έχουν μια ποιότητα που μας πήρε δεκαετίες για να την ξαναδούμε.

To παλιό καλό xterm μπορεί να προσομοιώσει ένα Tektronix 4010 (με την εντολή xterm -t), αλλά δεν ξέρω κάποιο πρόγραμμα που να του κάνει χρήση.

4 Likes