The Art of Linux ή ένα ακόμη fork;

Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ σαν βασική διανομή το Artix και μου έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις. Το παρόν άρθρο γράφεται από την σκοπιά ενός απλού χρήστη.

1IrRHoTM_400x400

Τι είναι το Artix;

Για όσους δεν το γνωρίζουν είναι μία Arch-Based διανομή που σου παρέχει τρία init systems (openrc, runit, s6). Το Artix δημιουργήθηκε με την ένωση των Manjaro-OpenRC και Arch-OpenRC. Παρέχει το base ISO που ο τρόπος εγκατάστασης γίνεται από το τερματικό. Επίσης παρέχει έτοιμα iso με προεγκατεστημένα γραφικά περιβάλλοντα.

Εγκατάσταση

Υπάρχει ο παραδοσιακός τρόπος με το base ISΟ για να έχεις καλύτερο έλεγχο στο σύστημα. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι παρόμοια με αυτή του Arch με μερικές διαφοροποιήσεις όπως

  1. basestrap αντί για pacstrap
  2. fstabgen αντί για genfstab
  3. artools-chroot αντί για arch-chroot

Για όσους δεν έχουν τις γνώσεις ή την υπομονή τα ISO με τα προεγκατεστημένα γραφικά περιβάλλοντα έρχονται με τον εγκαταστάτη Calamares που κάνει όλο το εγχείρημα ζήτημα μερικών λεπτών.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Η διανομή χρησιμοποιεί τα δικά της αποθετήρια. Η αντιστοίχιση των stable repo είναι η εξής:

artix

Σύμφωνα με το wiki του Αrtix τα world και galaxy που τραβάνε μια πληθώρα πακέτων αυτούσια από τα αντίστοιχα Arch αποθετήρια λόγω του ότι η ομάδα του Artix είναι μικρή και η αντιγραφή όλης της δουλειάς του Arch είναι αδύνατη.

Έκτος από τα πακέτα του Arch έχουν ενσωματώσει στα αποθετήρια και επιπλέον πακέτα όπως για παράδειγμα το pamac που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους χρήστες. Επιπλέον έχουν προστεθεί τα services που χρειάζονται για ορισμένες εφαρμογές όπως για παράδειγμα το NetworkManager, μια αναζήτηση networkmanager-(init) θα σου εγκαταστήσει το service.

Συμπεράσματα

Μετά από μερικές μέρες χρήσης, μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι μια καλοδιατηρημένη διανομή που σου παρέχει όλα τα θετικά του Arch. Οι ενημερώσεις έρχονται στην ώρα τους. Παραμένω ένας απλός χρήστης και γι’ αυτό δεν μπορώ να παραθέσω πιο πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Προσωπικά, διάλεξα το runit σαν init. Ο λόγος που δεν κάνω αναφορά στο runit είναι ότι δεν το γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά ώστε να έχω μια πλήρη γνώμη. Γι’ αυτό όμως υπάρχει σχετικό άρθρο στο Wiki της διανομής. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο τρόπος λειτουργίας του runit είναι απλός και γρήγορος.

Οπότε στην αρχική ερώτηση, το Artix δεν έχει να ζηλέψει κάτι από το Arch! Και ευελπιστούμε να μεγαλώσει η ομάδα του και να μπορέσει να κάνει περισσότερα πράγματα!

Πηγές:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Artix_Linux
  2. https://wiki.artixlinux.org/Main/Installation
  3. https://wiki.artixlinux.org/Main/Repositories
  4. https://wiki.artixlinux.org/Main/Runit
4 Likes

ειναι πολυ καλη διανομη. πολυ μικρα iso πολυ γρηγορη εγκατασταση.

3 Likes

Με το επόμενο που θέλω να ασχοληθώ στην συγκεκριμένη διανομή είναι τα init συστήματα που έχει! Εσύ ποιο δοκίμασες;

Εγώ την έβαλα χθες χειροκίνητα απ’ το base iso. Έβαλα το runnit και xfce για γραφικό περιβάλλον. Είδα αισθητή διαφορά στην εκκίνηση σε σχέση με το pop os και mint cinnamon που είχα πριν. Βέβαια μπορεί να φταίει και το γραφικό περιβάλλον αλλά είμαι σε desktop σε 20-25 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα παραπάνω όπου χρειαζόταν ο διπλάσιος χρόνος.

2 Likes

Μην ξεχνάς πως εβαλες ενα σύστημα απο το μηδέν!
Ενώ οι προηγούμενες διανομές που αναφερες έρχονται φορτωμένες!
Θα είχε ενδιαφέρον αν σύγκρινες ενα base install Arch με base install Artix.
Επίσης, runit χρησιμοποιώ και εγώ και δεν εχω παρατηρήσει διάφορες στον χρόνο σε σύγκριση με το Arch! Οι διαφοροποιήσεις για μενα ειναι στην απλότητα της λειτουργίας του runit!

Λοιπόν, πριν το βάλω είχα φρέσκο-εγκατεστημένο arch με cinnamon, το οποίο είχα εγκαταστήσει καμιά εβδομάδα πριν. Βέβαια δεν το είχα χρησιμοποιήσει, πάνω απο 3-4 φορές που έμπαινα και το ρύθμιζα. Νομίζω όμως ότι κι εκεί η εκκίνηση ήταν λίγο πιο αργή. Βέβαια δεν τη μέτρησα(γι’ αυτό και δεν το ανέφερα) αλλά αυτή την αίσθηση έχω.

2 Likes

Και εγώ τα ίδια αποτελέσματα είχα σε σύγκληση με το arch είναι όντος πολύ γρήγορη διανομή

1 Like

Αν και την εγκατέστησα κυρίως από περιέργεια και επειδή ήθελα να δοκιμάσω το migration από arch μέσω chroot απ’ το pop os(το οποίο τελικά δεν πέτυχε), τελικά φαίνεται πως θα γίνει το κύριο λειτουργικό μου για το λόγο αυτό.

3 Likes

to μοναδικο που δεν μου αρεσε στο artix ηταν οτι μετα απο αναστολη, η προφυλαξη οθονης αργουσε να ανοιξει και μου ζηταγε 2 φορες κωδικο. κατι που δεν συμβαινει στο arch.

1 Like

και εγώ είδα διαφορά…
διαφορά είδα και σε σχέση με το arch και στην ομάδα του telegram μου εξήγησαν τα παιδιά (έχει και 1 Έλληνα dev) τι είναι…
η πράξη μετράει όμως…
δοκίμασα και την έκδοση με openrc αλλά προτιμώ την απλότητα του runit…

Πολύ ωραία.
Ευτυχώς υπάρχουν devs που βοηθούν, γιατί εδώ αυτός που ήρθε έσβησε τις απαντήσεις του :stuck_out_tongue:

1 Like

δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεσαι και αν δεν ακούσω την εκδοχή του δεν μπορώ να σου πω τι έκανε…
η λογική δε μου λέει κατι τετοιο βέβαια…

Ας μη χαλάσουμε το ωραίο topic της εξίσου ωραία διανομής…

Πάντως σε γενικές γραμμές ανέστησε ένα παλιο pc το artix. Δεν πίστευα οτι θα bootάρει σε κάτω από λεπτο το εν λόγω μηχάνημα.
KUDOS!

Μπορείς να κρίνεις την συμπεριφορά του ο ίδιος εδώ στην σβησμένη ανάρτηση του (που επαναφέρθηκε). Είχες μετέχει στην συγκεκριμένη κουβέντα από ότι βλέπω και είχες γίνει και @tag, αλλά μάλλον δεν το θυμάσαι.

Τέλος πάντων, παλιά γεγονότα. Ευτυχώς που υπάρχουν φιλότιμοι devs που βοηθούν τους χρήστες, αντίθετα με τον κ. @nous, που μας άφησε τις χειρότερες δυνατές εντυπώσεις.

Αν μπορείς κάλεσε τους στο φόρουμ, γιατί μια χαρά είναι το Telegram, αλλά σε ένα forum οι απαντήσεις μένουν και βοηθάνε όλους που θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά κάποιο πρόβλημα και όχι μόνο ένα μεμονωμένο χρήστη. Είναι κουραστικό και για ένα dev να απαντάει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια.

1 Like

Οποιος θέλει μπορεί να έρθει εδώ και σε άλλα forums όπως το unchained-gnu και όπου θέλει…Εγώ δεν μπορώ να καλέσω κάποιον κι αν δε θέλει να τον τραβήξω.

Σα διανομή πάντως τώρα δοκιμάζω και την έκδοση Artix - LXQT.
Καλό και πολύ ελαφρύ…

Καλέ κανένας δεν σου είπε κανείς να τον φέρεις τον άνθρωπο με το ζόρι :rofl: :rofl: :rofl:

Μια κουβέντα σου είπαμε να πεις και αν θέλουν να υποστηρίξουν τους χρήστες τους θα έρθουν. Μπορεί να μην γνωρίζει για μας ο άνθρωπος.

Ενδιαφέρουσα πάντως η προσπάθεια για αυτό το καινούργιο φόρουμ. Δικό σου είναι; Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια για να αναθερμάνουμε τα καθαρά φόρουμ στην Ελλάδα, αυτό ακριβώς ελπίζαμε. Να ξεφυτρώσουν και άλλα ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να διαλέξει αυτό που είναι για τα μέτρα του. Οπότε αισθανόμαστε πως κάτι καταφέρνουμε.

Αλλά γιατί τόση μυστικοπάθεια; Γιατί κρυφό το URL; Μπορείτε να ανοίξετε ένα θέμα στο καφενείο και να το παρουσιάσετε, μαζί με τους στόχους σας, αν θέλετε. Εμείς εδώ στηρίζουμε και αγαπάμε όλες τις διανομές, αλλά φόρουμ για ειδικές διανομές πάντα χρειάζονται και έχουν θέση. Ελπίζουμε σύντομα να αποκτήσει περισσότερο κόσμο.

6 Likes

δεν σχετίζομαι με κανένα forum…
για το artix μιλάμε εδώ και η γνώμη μου είναι καλή με τα ως τώρα δεδομένα…
εγώ το forum εδώ αλλά κι όλα όπως το unchained-gnu τα λεω σε κόσμο που ξέρω…
οι πιο πολλοί δεν ενδιαφέρονται παρα αν υπάρξει λόγος…

Πάντως αν δοκίμασε κανεις άλλος το lxqt θα ήθελα να μου πει πως μπορώ να βάλω blur…

Παρακαλώ άνοιξε άλλο θέμα για να το δει όποιος μπορεί να βοηθήσει

2 Likes