Θα βοηθήσετε πάλι έναν ταπεινό αρχάριο που έμπλεξε σε tty1;

Λοιπόν μετα από ένα update που έκανα σε Linux mint cinnamon 5.15.0-58 σταμάτησε να μπαίνει σε GUI και βγάζει αυτό το διαολεμένο tty1.

Αν δώσω εντολή startx έχω output

/etc/X11/xinit/xserverrc: 3: exec: /usr/bin/X not found

Και μετά από 10 - 15 δευτερα

xinit: giving up + unable to connect to server + server error.

Επίσης σημαντικό δεν μπορώ να συνδεθώ σε κανένα repo για update. Μου τα βγάζει όλα ignored και not fetched.

Τέλος αυτό που έκανα και μάλλον προκάλεσε το πρόβλημα είναι αυτή η εντολή που είχα βρει στο reddit και δούλευε θαυμάσια και το έπαιζα και μάγκας.

sudo apt update && sudo apt full-upgrade -y && sudo flatpak update -y && sudo update-pciids && sudo apt autoremove -y && sudo apt autoclean

Δοκίμασε πρώτα με το timeshift να επαναφέρεις το σύστημα σε μια προηγούμενη λειτουργική κατάσταση. Αλλιώς δοκίμασε να εγκαταστήσεις το πακέτο mint-meta-cinnamon. Κάποιο PPA που προσέθεσες μάλλον διέλυσε το σύστημα.

To Mint έχει ένα πολύ καλό διαχειριστή ενημερώσεων και είναι πάντα καλύτερα να χρησιμοποιείς τα εργαλεία της διανομής, από το να αντιγράφεις εντολές που δεν ξέρεις τι κάνουν. Για παράδειγμα, πρώτη φορά βλέπω κάποιον να κάνει τη χρήση της εντολής update-pciids. Επίσης κάνε συνετή χρήση των PPA και αν δεν υπάρχει κάτι να προτιμάς τη χρήση των flatpack.

3 «Μου αρέσει»

Μιας και πρόκειται για mint, το πιο πιθανό είναι να σβήστηκαν πολλά βασικά πακέτα(μάλλον λόγω το autoremove). Μάλλον και τα πακέτα που έχουν σχέση με τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν όχι μπορεί να κάνει μια επανεγκατάσταση του cinnamon που λογικά θα εγκαταστήσει και τα απαραίτητα πακέτα για το γραφικό περιβάλλον. Διαφορετικά θα χρειαστεί εκκίνηση από το usb/dvd εγκατάστασης του mint και εγκατάστασή του από chroot. Αν βέβαια υπάρχει backup απ’ το timeshift μάλλον πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιηθεί αυτό για την επαναφορά του συστήματος.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Έκανα πάλι εγκατάσταση από την αρχή. Και θέλω να το κάνω σωστά αυτή τη φορά.

Οπότε πως μπορώ να κάνω εγκατάσταση το Plank Dock χωρίς την χρήση PPA; Έχω άλλη δυνατότητα, γιατί μόνο αυτό βγάζει στις σελίδες για το ποιο dock μπορώ να βάλω.

H τελευταία έκδοση του Plank είναι ή 0.11.89 και βγήκε τον Αύγουστο του 2019 και πρέπει να υπάρχει στα αποθετήρια.