Θα καταφέρω αυτά που θέλω με το WINE?

Προσπαθώ εδώ και καιρό να βρω λύσεις, πως να εξαφανίσω εντελώς τα Windows από τα μηχανήματά μου. Αυτή τη στιγμή έχουν γυρίσει όλα σε κάποια διανομή, εκτός από ένα VM για παιχνίδια κι ένα Laptop για διάφορα άλλα (περιγράφω παρακάτω).

Αυτά που έμειναν για να λύσω είναι τα εξής:

 1. Software για συσκευές που δεν υπάρχει για Linux.
  Creative SoundBlaster που δέχεται firmware updates (εξωτερική USB).
  Ασύρματο ποντίκι με onboard profiles
  Πληκτρολόγιο με onboard profiles + macros

 2. iTunes + iPhone
  Επειδή, για όσο είναι δυνατό, δε σκοπεύω να πληρώνω συνδρομή στην Apple για χώρο στο iCloud, ώστε να κάνω backup τις συσκευές μου, ούτε να περιμένω ώρες να γίνει (αναλογικά με το USB), χρειάζομαι λύση backup που δυστυχώς έχω μόνο μέσω iTunes.
  Επίσης, έχω μια τεράστια συλλογή μουσικής (πρώην DJ) που είναι οργανωμένη σε λίστες στο iTunes, με δυνατότητες που δεν προσφέρει άλλο εργαλείο διαχείρησης.
  Το Android αποκλείεται προς το παρόν, το iPhone θα φύγει μόνο με αξιόπιστη Linux συσκευή.

Έχω βρει διάφορες λύσεις για εγκατάσταση του iTunes μέσω WINE, αλλά δεν ξέρω πόσο καλά δουλεύουν, ειδικά στο backup των συσκευών. Το έχει δοκιμάσει κανείς;

Θα μπορούσα να κάνω passthrough κάποιες συσκευές μέσα στο VM, αλλά δε θέλω να δεσμεύσω τις USB θύρες μόνο για αυτό. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος;

Τι άλλη επιλογή έχω;

Δεν έχω τις απαντήσεις στα “προβλήματά” σου. Το έχεις δει ήδη ότι είναι δύσκολα, αν όχι αδύνατο.

Η συμβουλή μου είναι για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, να βρεις παρόμοιες εφαρμογές του Linux και σιγά-σιγά μεταφορά.

Για την επαγγελματική χρήση, θα έλεγα αν δεν βρίσκεις λύση, μείνε εκεί. Πρώτα το ψωμί, μετά το πνεύμα και η φιλοσοφία :man_shrugging:

2 Likes
 1. Για firmware η κατάσταση σιγά σιγά εξομαλύνετε αλλά δεν ξέρω αν η συσκευή σου καλύπτετε. Δοκίμασε το topgrade.
 2. Για κάποια ποντίκια η λύση είναι το pipper αν είσαι τυχερός. Στην γενική περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς κάθε κατασκευαστής υλοποιεί το δικό του πρωτόκολλο και κυκλοφορούν πολλά φτηνά OEM.
 3. Για το iTunes + iPhone δεν έχω και θα αφήσω την απάντηση σε κάποιον που έχει :stuck_out_tongue:, αλλά η κατάσταση δεν δείχνει καλή, τουλάχιστον με το wine.

Αν καταφέρεις να πάρεις τα αρχεία στον υπολογιστή λύσεις για backup υπάρχουν. Απο το dropbox μέχρι να φτιάξεις ένα δικό σου NextCloud.

Η ποιο αξιόπιστη λύση είναι ένα VM. Δεν μπορείς να δεσμεύσεις τις συσκευές, γιατί μετά θα σου είναι άχρηστες. Αλλά μπορείς να τις δεσμεύσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να κάνεις τις ρυθμίσεις η τις αναβαθμίσεις στο firmware. Αν είσαι τυχερός τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια θα κρατήσουν τις ρυθμίσεις εσωτερικά και δεν θα χρειαστεί να το ξανακάνεις. Για κάποιες φτηνιάρικες αυτό μπορεί να μην ισχύει. Βρες το usbid των συσκευών με την εντολή lsusb και ψάξε για λύσεις με βάση αυτό και όχι με βάση το εμπορικό όνομα.

1 Like

Tο ποντίκι (ένα Genesis από το E-shop με 9 κουμπιά στο πλάι) στην δική μου περίπτωση, δεν δούλεψε μέσω Wine η εφαρμογή του. Ωστόσο επειδή το ποντίκι κρατάει το configuration πάνω του μπόρεσα και μέσω Windows VM (ή και με άλλο υπολογιστή με Windows) να εγκαταστήσω εκεί το πρόγραμμα και να κάνω τις ρυθμίσεις. Αφού γίνουν στα Windows αποθηκεύονται στο ποντίκι και παίζουν και στο Linux.

Ναι, αυτό κάνω μέχρι στιγμής, απλά ήθελε να το κόψω τελείως.
Δες πάντως και το “libratbag/libratbag”, που είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη η οποία υποστηρίζει πάρα πολλά ποντίκια που σε συνδυασμό με το “piper” (UI) μπορείς να ρυθμίσεις τα περισσότερα.
Δεν υποστηρίζει firmware updates όμως, τουλάχιστον όχι στα δικά μου ποντίκια.