Τα updates μειώνουν τον χώρο στον σκληρό δίσκο; Αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε;

Καλησπέρα!
Έχω μια σειρά από απορίες. Τρέχω κανονικά τα system updates, όποτε εμφανίζονται. Παρατήρησα, όμως, ότι κάθε φορά που κάνω update, ο χώρος στον hard disk μειώνεται. Δε γνωρίζω αν το ίδιο συμβαίνει και στα windows. Ποτέ δε με απασχόλησε εκεί, γιατί ο χώρος ήταν πάντα άπλετος και γιατί, γενικά, στα windows δε μας απασχολούν και πολλά. 'Ομως, ας αφήσω στην άκρη τα windows (αν και θα με ενδιέφερε να μάθω καθαρά από περιέργεια τι συμβαίνει κι εκεί). Επανέρχομαι στο linux.

1η απορία
Θεωρούσα δεδομένο ότι, όταν κατεβάζω νέες ενημερώσεις, οι παλιές φεύγουν από τη μέση. Τελικά δε συμβαίνει αυτό; Παραμένουν μέσα στον σκληρό δίσκο και όλες οι παλιές ενημερώσεις; Αν δεν ισχύει αυτό, τότε γιατί τρώει χώρο από τον σκληρό η νέα ενημέρωση; Αντιλαμβάνομαι ότι είναι λογικό να φάει κάποια ίσως λίγα MB, μιας και μπορεί να είναι πιο «βαριά» η νέα ενημέρωση από την προηγούμενη, αλλά μέχρι εκεί.

2η απορία
Διάβασα κάπου ότι κρατάει το σύστημα και τους παλιούς kernels (τους οποίους δεν έχω καταλάβει γιατί τους κρατάει όλους και όχι κανά δυο τελευταίους μόνο…) και ότι καλό είναι να τους διαγράφω, για να απελευθερώνω χώρο στον σκληρό. Ισχύει αυτό; Αν ναι, είναι προτιμότερο να κάνω τη διαγραφή τους μέσα από το Synaptic Package Manager (search: linux image, look in: provided packages, αν τους αναζήτησα σωστά) ή από κάποια εντολή στο τερματικό; Ισχύει γι’ αυτήν τη χρήση η ακόλουθη εντολή;

sudo apt-get autoremove

Αν ναι, αναγνωρίζει από μόνη της αυτή η εντολή ποια linux images θα σβήσει ή θα πρέπει να συμπληρώσω εγώ στην εντολή την κάθε version χωριστά;

3η απορία
Στο μεταξύ, για να καθαρίζω την κρυφή μνήμη από άχρηστα dependencies κλπ και να απελευθερώνω χώρο, δίνω κατά καιρούς στο τερματικό την ακόλουθη εντολή:

sudo apt-get clean

Υπάρχει και κάποια άλλη εντολή, που θα πρέπει να δίνω στο τερματικό για άλλα σημαντικά καθαρίσματα, που σχετίζονται ή όχι με τα updates;

4η απορία
Θα πρέπει να τρέχω όλα τα updates που μου εμφανίζει το σύστημα ή κάποια, που τυχόν δε χρησιμοποιώ, μπορώ να τα παραλείπω; Ή μήπως δεν κερδίζω τίποτα ουσιαστικό (εννοώ σε χώρο) από αυτήν την κίνηση και, αντιθέτως, δημιουργώ ανισορροπία στο updating;

Αυτά.
Ευχαριστώ πολύ!

Όταν κατεβάζεις μια αναβάθμιση θα κατέβει πρώτα ένα αρχείο deb και στην συνέχεια θα αποσυμπιεστεί. Το αρχείο αυτό παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι προηγούμενες εκδόσεις δεν αφήνουν κατάλοιπα.

Αν τρέχεις το timeshift θα υπάρχουν στον δίσκο οι προηγούμενες εκδόσεις ώστε να μπορείς να επανέλθεις, και αυτό προφανώς θέλει κάποιο χώρο. Μπορείς να ρυθμίσεις το timeshift να λιγότερα αντίγραφα αν έχεις πρόβλημα χώρου. Κάθε snapshot (εκτός από το πρώτο σε ext4) αποθηκεύει μόνο τις αλλαγές οπότε καλό είναι να κρατάς πολλά και συχνά.

Είναι καλό να κρατάς τουλάχιστον μια παλιά έκδοση του πυρήνα. Και με μια κίνηση το κάνεις αυτό αυτόματα. Παλιοί πυρήνες θα απεγκατασταθούν αυτόματα. Το sudo apt-get autoremove στις τελευταίες εκδόσεις του θα κάνει περίπου το ίδιο, με την διαφορά πως θα αφαιρέσει όλους τους πυρήνες και δεν θα αφήσει τον προηγούμενο για ασφάλεια.

Σε γενικές γραμμές, αν δεν έχεις θέματα με χώρο στον δίσκο, απλά εφάρμοζε όλες τις αναβαθμίσεις και ξέχνα το όλο ζήτημα. Μόνος λόγος να μην εφαρμόσεις μια αναβάθμιση είναι αν δεν θέλεις για συγκεκριμένους λόγους κάποια καινούργια έκδοση. Για παράδειγμα μπορεί να μην θέλεις το blender να περάσει στην έκδοση 2.8+ και να θέλεις να μείνεις στο 2.7Χ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αλλάξει δραστικά, οπότε υπάρχουν έγκυροι λόγοι.

Υπάρχουν εργαλεία αυτοματοποίησης, όπως το ucaresystem του @cerebrux, αλλά ουσιαστικά τρέχουν τις εντολές apt που ήδη ξέρεις. Δεν βλάπτει να τα τρέχεις κάθε λίγους μήνες αν βάζεις και βγάζεις προγράμματα, αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητο.

5 Likes

Μόλις έκανα την αλλαγή που μου πρότεινες για τους kernels στον update manager. Δεν το γνώριζα αυτό το automation.Το timeshift μου θα το κρατήσω για την ώρα ως έχει, γιατί το είχα ήδη ρυθμίσει για λίγα αντίγραφα (το έχω αντίστοιχα 2,3,3). Μάλλον, θα πρέπει να τα αυξήσω στο μέλλον. Όπως θα κρατήσω και τις apt, για να παίζω :slightly_smiling_face:

Μου έλυσες όλες τις απορίες μου! Σ’ευχαριστώ πολύ, @Talos!

H

sudo apt clean

Η clean είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εντολή να την θυμάσαι αν βρίσκεσαι σε πίεση χώρου. Αλλά σε κανονικές συνθήκες ισχύουν αυτά που έγραψε ο Talos (δεν το διάβασα αλλά πιστεύω ότι τα λέει καλά)

sudo apt autoremove

Αυτήν προσωπικά δεν την θεωρώ καν ιδιαίτερα χρήσιμη να την θυμάσαι.

1 Like

@lucinos, καλά τα λέει…
Δεν έχεις κι άδικο για την autoremove, αφού υπάρχει το automation, που διατηρεί και τον προτελευταίο πυρήνα.