Συντηρώ σωστά την διανομή, που χρησιμοποιώ;

Δεν έχω γνώσεις προγραμματιστή. Χρησιμοποιώ το Pc, λόγω επαγγέλματος, πολλές ώρες την ημέρα, με Dos και Windows, απ’ το 1986 ως το 2008 και έκτοτε, με τις περισσότερες απ’ τις γνωστές διανομές Linux, κυρίως, Archlinux-Gnome, λιγώτερο με Xfce και σήμερα, με Cinnamon. Η διανομή θέλω, να έχει, τα απαραίτητα μόνο προγράμματα, χωρίς να είναι minimal, να είναι ταχύτατη και σταθερή, όπως την πρώτη μέρα της εγκατάστασης. Ευτυχώς, η διανομή, που χρησιμοποιώ, τα έχει όλα! Έχει συνολικά 817 προγράμματα (“sudo pacman -Q | wc -l”), ανοίγει σε 2-3 sec (“systemd-analyze”) και δεν παρουσιάζει καμμία δυσλειτουργία. Επιπλέον, όλα τα προγράμματα ανοίγουν σε σκουρόχρωμα παράθυρα και δεν κουράζονται τα μάτια μου, όπως π.χ. γινόταν με την Gnome και την Xfce…

Προσπαθώ να “συντηρώ” την κατάσταση, με τακτική χρησιμοποίηση, α) των εντολών στο τερματικό: “sudo pacman -Scc” και “yay -Yc”, β) του Bleachbit, και γ) με την εκκαθάριση του tmp (Add/Remove Software-Preferences-ThirdParty-tmp), ενώ κρατώ, πάντοτε, αντίγραφα της δουλειάς μου και αντίγραφα, όλων των κρυφών αρχείων της διανομής, σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, για να μπορώ, να επαναφέρω την ακριβή λειτουργία της, σε περίπτωση, που χρειαστεί.

Το ερώτημα είναι, “αν όσα κάνω είναι ασφαλή ή σε κάποιο απ’ αυτά, ελοχεύει ο κίνδυνος;”

2 «Μου αρέσει»

Χωρίς να θέλω να κρίνω, Pacman Scc γιατί χρησιμοποιείς;
Αν χρειαστεί να κάνεις downgrade κάποιο πακέτο, έχεις σκεφτεί ότι με το pacman Scc έχεις εξαφανίσει αυτή τη δυνατότητα;
Κάλιο γαιδουρόδενε παρά γαιδουρογύρευε.

Επίσης bleachbit γιατί;

Υπάρχει η εντολή paccache -ruk0 που θα σου κρατήσει 3 versions από τα πακέτα που έχεις εγκατεστημένα. Αν τυχόν και χρειαστεί να κάνεις downgrade.
Και νομίζω ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούμε arch χρειαστήκαμε να κάνουμε downgrade κάποια στιγμή.
Η paccache αυτοματοποιείται με hook. Στο arch forum θα βρεις λύσεις.

Το wiki έχει τα πάντα.

Το dir temp είναι προσωρινό

Τέλος μία παράμετρο που πολλοί παραβλέπουν, ειδικώς όταν το σύστημά τους είναι στημένο σωστά και το χαίρονται, είναι το full system backup.
Και εδώ το wiki είναι το δεξί μας χέρι.

Ολα αυτά καλό είναι να γίνονται αυτόματα. Και όχι με το χέρι.

5 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω πως ερμηνεύεται η λέξη “σωστά”, δηλαδή τι θεωρεί ο καθένας σωστό.
Εγώ για παράδειγμα, κρατάω τα προσωπικά μου αρχεία backup συχνά και αν χρειαστεί κάτι, κάνω επανεγκατάσταση του λειτουργικού. Μπορεί να σπαταλάω 2-3 ώρες για τις εγκαταστάσεις αλλά ξέρω ότι έχω ένα φρέσκο λειτουργικό. Οπότε για μένα αυτό είναι το “Σωστό”.

1 «Μου αρέσει»

Πολύ σωστές όλες οι απόψεις σου! Είναι αλήθεια, ότι δεν πολυκαταλαβαίνω το Wiki, λόγω έλλειψης κατάλληλων γνώσεων και δεν μπορώ να αξιολογήσω, όπως πρέπει, τις οδηγίες του. Όταν, όμως μου επισημανθούν, με τον τρόπο που έκανες εσύ, τουλάχιστον , καταλαβαίνω και εφαρμόζω αυτά, που πρέπει με λιγότερο κόπο, αφού συνήθως, όλα ως τώρα τα μαθαίνω, παθαίνοντας :smiley: Ευχαριστώ πολύ, για την κατατοπιστική απάντηση!

Και αυτό είναι σωστό. Απλά, όταν θέλω μέσα σε μισή ώρα, να έχω την ίδια εμφάνιση με την προηγούμενη (χρώματα, γραμματοσειρές κ.ά.), σαν να μη έχει συμβεί τίποτε, τότε μόλις κάνω την καινούργια εγκατάσταση και χωρίς να κάνω οποιαδήποτε ρύθμιση, φορτώνω απλά, τα κρυφά αρχεία τής παλιάς.

Μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά αυτόματα και να επαναφέρει τα αρχεία και του τελευταίου δευτερόλεπτου, αλλά η επαναφορά σε προηγουμένη κατάσταση θέλει χρόνο και χρήμα, ανάλογα τον όγκο των δεδομένων, την ταχύτητα επαναφοράς τον αρχείων και όσο μικρότερο είναι ο χρόνος που θέλουμε να επαναφέρουμε τα αρχεία τόσο αυξάνεται και το κόστος.

Ότι υπάρχει ένας μόνο δίσκος για backup δεν είναι καλή πρακτική, 2 δίσκους και ένα επιπλέον αποθηκευμένο σε άλλο χώρο είναι καλή πρακτική και πάντα να γίνετε επιβεβαίωση ότι το backup έγινε σωστά.

Δεν θέλει και πολύ να χαλάσει ο δίσκος του υπολογιστή και ο εξωτερικός δίσκος ταυτόχρονα η τα αρχεία να μην έχουν αποθηκευτεί σωστά. Πάντα κάνουμε επιβεβαίωση των αρχείων για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Δεν μπορώ να έχω άποψη, επειδή δεν το έχω αφαρμόσει, ποτέ. Η εμπειρική τεχνική, που χρησιμοποιώ, μπορεί να καθυστερεί κάπως, μέχρι να αντιγράψει, όλα τα κρυφά αρχεία, με copy - paste (όλα μαζί με μία εντολή), αλλά επειδή γίνετε μια μόνο φορά, κάποια στιγμή, που το σύστημα θεωρείται υποκειμενικά ιδανικό, δεν αποτελεί πρόβλημα. Το σημαντικό είναι, ότι την επίμαχη στιγμή, που θέλεις όλα να γίνονται γρήγορα, στην νέα εγκατάσταση, μπορείς να εγκαταστήσεις στην αρχή, ορισμένα αρχεία, όπως .config, .cinnamon, .fontconfig, .fonts, .icons, .librewolf, .local, .mozila, .thunderbird κ.ά. και αργότερα, να ολοκληρώσεις με τα υπόλοιπα κρυφά αρχεία, την ιδανική εμφάνιση και λειτουργία, της παλιάς εγκατάστασης. Ίσως, η διαδικασία είναι πρωτόγονη και λίγο αστεία, αλλά είναι πρακτική, γρήγορη, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει μαγική λύση η κάποια συγκεκριμένη διαδικασία , σημασία έχει ο τελικός σκοπός.

1 «Μου αρέσει»

Χωρίς το Bleachbit δεν ξέρω πως να “καθαρίζω” το τέρμιναλ, σβύνοντας τις παλιές, χρησιμοποιημένες εντολές…

Το ιστορικό του τερμιναλ;

@Stelios_Haralabidis

Αγαπητέ, πρώτον σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Δεύτερον -με κίνδυνο να παρεξηγηθώ ενώ δεν το θέλω- διακρίνω ένα άγχος στη χρήση του λειτουργικού σου. Η χρήση linux δεν είναι για να μας στρεσσάρει. Αντίθετα φτιάχτηκε και εξελίσεται για να κάνουμε τη δουλειά μας πρωτίστως και δευτερευόντως για να το σκαλίζουμε. Επιμένω, με αυτή τη σειρά.

Το ότι αγνοείς τη δομή και λειτουργία του linux δεν σε κάνει καλλίτερο ή χειρότερο από μένα. Εσύ το χρησιμοποιείς για τη δουλειά σου, εγώ το έχω κάνει και δουλειά μου. Αυτό και τίποτε άλλο.

Λες ότι χρησιμοποιείς το bleachbit, μεταξύ άλλων για να “καθαρίσεις” το τέρμιναλ σβήνοντας χρησιμοποιημένες εντολές. Μα δεν είναι πάτωμα με γόπες.
Πέραν του ερωτήματος “γιατί να το καθαρίσεις;”, να σε ενημερώσω ότι το ιστορικό του τέρμιναλ είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Γιατί θα αναρωτηθείς.

Απαντώ έμμεσα με ερώτημα.
Φαντάζεσαι ότι υπάρχει κάποιος -όχι μόνο εδώ στο forum- αλλά στον πλανήτη που να θυμάται όλες τις εντολές, τα options και τα switches; Γράφτο, ΚΑΝΕΝΑΣ.

Αν για παράδειγμα χρειαστώ να ξεκοκαλιάσω ένα directory ή file με awk, σου περνάει από το μυαλό ότι θυμάμαι πως συνέταξα την awk; Η απάντηση είναι ΝΑΙ αλλά με τη βοήθεια του τερματικού.
Δίνω history, μου ξερνάει αριθμημένες τις τελευταίες 1000 που ρύθμισα να αποθηκεύονται και μετά πληκτρολογώ (θαυμαστικό) ! και αριθμό εντολής.
Τέρμα, η δουλειά μου έγινε.

Αυτό που επιλέγεις να κάνεις με το bleachbit (δεν το ξέρω και αμφιβάλλω σφόδρα ότι κάποιος στο forum έχει κοιτάξει τον κώδικά του) δεν είναι καθάρισμα. Είναι χρήση χημικών και πέταμα επίπλων. Κάποια από αυτά έχουν μεγάλη αξία.

Συνοψίζω πριν την καληνύχτα.
Κάνε τη δουλειά σου, διάβαζε για linux αν και όποτε σου κάνει κέφι αλλά μάθε να παίρνεις back up και το λειτουργικό σου. Ολόκληρο.

Νάσαι καλά.

5 «Μου αρέσει»

Φίλε μου, συμφωνώ σε όλα, όσα λες και σε καμμία περίπτωση ο αφοπλιστικός τρόπος σου, δεν επιτρέπει, ούτε παρερμηνείες, ούτε παρεξηγήσεις. Πολύ σωστή η άποψή σου για το ιστορικό του τερματικού, αλλά με ενοχλεί το ψάξιμο τις εντολής, που χρειάζομαι κάθε φορά και προτιμώ να την πληκτρολογήσω. Σε διαβεβαιώ, πάντως, πως κάθε άλλο παρά άγχος έχω με το λίνουξ και με την παραμικρή δυσκολία, δεν διστάζω να κάνω επανεγκατάσταση, ακόμη έτσι και για να περνάει η ώρα. Να είσαι καλά, με την εμπεριστατωμένη σου απάντηση, που ενεργοποιείς στον αναγνώστη δημιουργικές σκέψεις και ιδέες. Καλό βράδυ.

Ναι, εννοώ τις παλιές εντολές, που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Κανείς δεν ξέρει όλες τις εντολές, κάνεις χρήση της βοήθειας που το έχουν όλες οι διανομές, (manual) πριν ανατρέξεις σε ιστοσελίδες για βοήθεια. Άνοιξε ένα τερμιναλ και η μαγική λέξη πού θα πληκτρολογήσεις ειναι: man man
Ξεκίνα από εκεί και σιγά σιγά θα έρθουν όλα από μόνα τους.

Ρίξε και μια ματιά εδώ: Filesystem Hierarchy Standard

Μια άλλη λύση είναι να κάνεις μαθήματα.

1 «Μου αρέσει»

@Stelios_Haralabidis

Δράττομαι της φράσης “… και με την παραμικρή δυσκολία, δεν διστάζω να κάνω επανεγκατάσταση …” και σε τούτη ακριβώς τοποθετούμαι.

Εκτιμώ ότι είσαι ένα βήμα μακριά από το να πιάσεις τον ταύρο. Δεν ισχύει ειδικά για σένα αυτό αλλά για τον καθένα μας που στην παραμικρή δυσκολία κατανόησης του προβλήματος (όποιο είναι αυτό) επιλέγει τον δρόμο της επανεγκατάστασης. Ή -και- του “καθαρισμού” όπως ανέφερε κάποιος άλλος κύριος.
Η συνέπεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε εν τέλει τι επέφερε το πρόβλημα.

Διατηρώ δεκάδες εγκαταστάσεις archlinux πάνω από μια δεκαετία. Με γνώση λόγου, είναι καθαρότερες (χωρίς εισαγωγικά) από “καθαρές”. Γιατί; Διότι γνωρίζω (σχεδόν !!! - τίποτα δεν είναι απόλυτο) τα συστήματά μου. Παρά ταύτα, ξεκάθαρα λέγω, συνεχίζω να μαθαίνω. Και μου αρέσει.

Παράδειγμα,
Αν χρησιμοποιήσω dm τότε επιλέγω xdm. Είναι απλό, ελαφρύ, λιτό και άκρως μαζοχιστική η ρύθμισή του :innocent:.
Το προηγούμενο Σ/Κ έκανα μία δοκιμή να αλλάξω τον xdm με lightdm. Προφανώς όλα πήγαν καλά.
Σήμερα το πρωί ανοίγοντας το lap… τίποτα. Μία αέναη μαυρίλα. Κανένα tty δεν ανταποκρινόταν. Μονόδρομος το cold boot και archlinux-usb–>arch-chroot.
Οκ, καταλάβαινα τον μηχανισμό απενεργοποίησης του lightdm, του default target και ενεργοποίησης του .xinitrc, όπερ και έκανα. Σε πέντε λεπτά επανέφερα το σύστημα και… γράφω αυτό το μήνυμα.
Απόψε το βράδυ θα το ξαναψάξω. Δεν γίνεται να μου κουνάει το δάχτυλο ο lightdm. Το σκορ προς το παρόν είναι 0-1. Θα αλλάξει :smiley:

Κλείνοντας θέτω ως ερώτημα.
Μήπως ο τίτλος του post που άνοιξες θα έπρεπε να είναι “Γνωρίζω την διανομή που χρησιμοποιώ;”

1 «Μου αρέσει»

Πάμε την συζήτηση σε επίπεδο Linux Engineer, ένας απλός χρήστης μπερδεύεται, ποιον απλό χρήστη ενδιαφέρει εάν είναι σε SystemV, Upstart η systemd η διανομή, την ώρα που χρησιμοποιεί bleachbit.

Όσοι έχουν γνώσεις ας βοηθήσουμε αυτούς τους χρήστες να κατανοήσουν και να καταλάβουν πως να βρουν βοήθεια η να τους εξηγήσουμε ότι με το τερμιναλ κάνεις ποιο καλά τη δουλειά σου και ποιο γρήγορα και ότι η φιλοσοφία είναι ένα εργαλείο για μια δουλειά αλλά να την κάνει πολύ καλά. Το να του δώσεις τη λύση δεν είναι και η λύση.

Το να του πεις ότι το ιστορικό διαγράφετε με την εντολή: history -c -w δεν είναι η λύση, η λύση είναι να βρει τρόπο μέσα από το manual της διανομής η μέσα από τις ιστοσελίδες πως θα το κάνει αυτό (δεν σημαίνει ότι διαβάζεις στο ίντερνετ είναι σωστό, να μπει στην διαδικασία να καταλάβει ποια είναι η σωστή λύση, ώστε να βοηθήσει τον εαυτό του), ποια αρχεία θα επηρεαστούν με την παραπάνω εντολή, πως θα αλλάξει τις ρυθμίσεις αυτές μόνιμα, που είναι το αρχείο και πως να ανοίξεις αυτό το αρχείο. Να μπει στην διαδικασία να μάθει ο ίδιος ο χρήστης εάν του αρέσει, να βρίσκει τις απαντήσεις και να καταλάβει ότι αυτό που θα κάνει να ξέρει και το αποτέλεσμα να είναι αυτό που θέλει να πετύχει, χωρίς να καταστρέψει ρυθμίσεις κλπ. Έτσι φτιάχτηκε η κοινότητα του GNU/Linux. Linux χωρίς GNU δεν υπάρχει.

Με το να μάθει ένας απλός χρήστης πως να χειρίζεται τη διανομή του πιστεύω πως οι επαγγελματίες του κλάδου δεν θα χάσουν την δουλειά τους, απεναντίας θα αυξηθεί.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι πρέπει να ξέρεις και λίγα Αγγλικά.

2 «Μου αρέσει»

Θα απαντούσα, με ενθουσισμό, για ΟΛΑ, όσα αναφέρεις, “πασιφανοπροφανοσαφώς!”…, αλλά δεν θα το κάνω, επειδή αποδέχεσαι, ως προϋπόθεση, τις ειδικές γνώσεις προγραμματισμού, πάνω στις οποίες, μπορείς να παίξεις, να αναρωτηθείς, να δοκιμάσεις και κυρίως, να εξαγάγεις λογικά συμπεράσματα! Όμως οι ειδικές γνώσεις, δεν υπάρχουν… κι έτσι, η ικανοποίηση, ενός άσχετου όπως εγώ, να διατηρεί έναν, άριστα λειτουργούντα μηχανισμό, χωρίς να ξέρει, πώς ακριβώς λειτουργεί…, επανεγκαθιστώντας, ταχύτατα και με την ίδια εμφάνιση και λειτουργικότητα σύστημα, σαν να μη συνέβη τίποτε…, είναι μεγάλη! Όσο για τον προτεινόμενο τίτλο, σίγουρα είναι ο πιό επιτυχής, για αναγνώστες που ξέρουν και στην περίπτωσή μου, θα με είχαν διώξει απ’ την συζήτηση…, αν προλάβαιναν, γιατί θα είχα φύγει μόνος μου, αμέσως, μια και δεν θα καταλάβαινα, ούτε θα μπορούσα να εφαρμόσω κάτι…, νιώθοντας, όμως, ευγνωμοσύνη, για την ανεκτηκότητά τους, όσο με ανέχθηκαν!

Λοιπόν, η θετική σου προσέγγιση, με έπεισε! Θα προσπαθήσω να το ψάξω το θέμα, ελπίζοντας, ότι θα καταλάβω! Σ’ ευχαριστώ πολύ!

Πρέπει να αφήσουμε κάποια στιγμή πίσω μας τον ελιτισμό. Το Linux είναι για όλους “Για μορφωμένους και παραμορφωμένους” (όπως λέει ένας έμπορος μεταχειρισμένων βιβλίων στη λαϊκή της γειτονίας μου), αλλά και για χρήστες που απλά θεωρούν τον υπολογιστή σαν εργαλείο.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιεί λοιπόν το Linux ακόμα και ένας συμπαθής έμπορος οπωρολαχανικών στη λαϊκή της γειτονίας μας, καλό είναι να αποφεύγουμε εξυπνάδες του τύπου man man man(1). Το Linux και αυτό εδώ το μέρος είναι για όλους.

1 «Μου αρέσει»

Εδώ, συμφωνώ, απόλυτα! Πού βρίσκονται, όμως, οι γνώστες, με ενσυναίσθηση; Με εξαίρεση 3-4 προγραμματιστές, οι υπόλοιποι μου έδωσαν την εντύπωση, ότι “μου πετούσαν την λύση”, για να κάνουν κάτι άλλο σοβαρότερο…

Ίσως το man man μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο “μορφωμένος και παραμορφωμένος” έμπορος μεταχειρισμένων βιβλίων, που δεν είχε την τύχη ν’ αποχτήσει σχετικές γνώσεις και χρειάζεται λίγη βοήθεια, για να νιώσει την ικανοποίηση, έστω τώρα.

Μιας και τέθηκε το θέμα ότι η ιστοσελίδα αυτή είναι για όλους, προς του διαχειριστές του του ιστοτοπου να προσθέσουν και ένα σύνδεσμο διαγραφή λογαριασμού χρήστη ώστε εάν καποιος θέλεις να αποχωρήσεις να έχει την δυνατότητα να το κάνει.

1 «Μου αρέσει»

Όπως ρητά αναφέρετε εδώ:

Διαγραφή χρήστη: Η διαγραφή ενός χρήστη δεν είναι δυνατή εφόσον έχει πάνω από μία δημοσιεύσεις στο σύστημα.

Να προσθέσω πως τίποτα δεν μπορεί να σας εξαναγκάσει να συνδεθείτε ξανά εδώ εφόσον δεν το επιθυμείτε