Συνεπής εφαρμογή θέματος σε KDE

Υπάρχει τρόπος να εμφανίζονται σκουρόχρωμα, ΟΛΑ τα παράθυρα των προγραμμάτων στο Archlinux-Gnome;
Στην δική μου περίπτωση, όταν επιλέγω Settings-Appearance-Dark, σκουραίνουν ορισμένα παράθυρα, αλλά το παράθυρο του gparted, του Add-remove Software κ.ά., παραμένουν light και οι ρυθμίσεις χρωμάτων στα Options του Libreoffice, δεν ανταποκρίνονται!
Με παραλλαγές, το ίδιο σχεδόν συμβαίνει και στις άλλες επιφάνειες εργασίας (KDE, Cinnamon, LXQT, MATE κ.ά.).
Δοκίμασα να χρησιμοποιήσω θέματα, όπως Breeze, Vertex-Maia, Arc, Materia, Yosemite, χωρίς αποτέλεσμα.

1 «Μου αρέσει»

Πολλά προγράμματα δεν έχουν περάσει σε gtk4 και δεν καταλαβαίνουν την ρύθμιση.

1 «Μου αρέσει»

Εξαρτάται από το ποιο toolkit χρησιμοποιούν τα προγράμματα που δεν αλλάζει η εμφάνιση. Αυτό γενικά είναι πρόβλημα μεταξύ των GTK και Qt προγραμμάτων.
Σε προγράμματα βασισμένα στο Qt, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε γραφικά περιβάλλοντα βασισμένα στο GTK, είναι να εγκαταστήσεις το Kvantum, το οποίο σε βοηθάει να ρυθμίσεις τα θέματα σε εκείνα τα προγράμματα.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για την πληροφορία, αλλά τη δοκίμασα και δεν είχα αποτέλεσμα. Ίσως δεν την εφάρμοσα καλά. Ευχαριστώ και πάλι.

1 «Μου αρέσει»

Να ξεκαθαρίσω κατ αρχήν πως δεν έχω ιδέα απο το περιβάλλον του KDE, δεν το γνωρίζω και αποφεύγω την εγκατάσταση προγραμμάτων του KDE στο σύστημα μου, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό. Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα έχοντας την οπτική του gtk/Gnome. Και υπάρχουν 2 διαφορετικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Dark Appearce

1. Το θέμα εμφάνισης:

Γενικά υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές εφαρμογής ενός θέματος στο KDE/Qt και στο Gnome/gtk. Στο παρελθόν μπορούσες οπτικά να τα ξεχωρίσεις, αλλά σήμερα οι διανομές είναι ρυθμισμένες ώστε να έχουν την ίδια εμφάνιση. Και τα περισσότερα θέματα (αλλά όχι όλα) βγαίνουν με υποστήριξη και για τα δυο περιβάλλοντα. Άρα αν θέλεις μια σκοτεινή εμφάνιση ή μια Hanna Mondana εμφάνιση απλά εφαρμόζεις ένα θέμα που να έχει καλή υποστήριξη σε όλα τα περιβάλλοντα. Τέλος ιστορίας.

2. Day/Night Switch

Είναι μια σχετικά καινούργια μόδα, νομίζω την εφάρμοσε πρώτο το Elementary OS. Ουσιαστικά είναι ένας διακόπτης που επιλέγει μεταξύ ενός φωτεινού και ενός σκοτεινού θέματος. Έτσι μπορείς για παράδειγμα ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεσαι ή την ώρα της ημέρας να γίνει η εναλλαγή είτε με το χέρι είτε αυτόματα. Θα πρέπει για να μπορείς να το κάνεις αυτό και η εφαρμογή και το θέμα να το υποστηρίζουν, ουσιαστικά το θέμα είναι διπλό.

Και νομίζω πως πας να πειράξεις το δεύτερο, ενώ ίσως θα πρέπει να πειράξεις το πρώτο. Η απλά δεν έχεις ρυθμίσει τα γραφικά περιβάλλοντα να αντιγράφουν το ένα τις ρυθμίσεις του άλλου. Μίας και ποτέ δεν είχα Arch, αλλά διανομές που απλά δουλεύουν με την εγκατάσταση, δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό :slight_smile:

Κάποια επιπλέον στοιχεία

Στο σύστημα μου προσπαθώ να φτιάξω μια γενική αυτόματη αλλαγή, αλλά δεν είναι διαθέσιμο αυτή την στιγμή και έχω σταματήσει, δεν είναι κάτι ζωτικής σημασίας στην τελική. Θέλει μια διερεύνηση το θέμα, αλλά κάποια applets και κάποια IDE plugins σταμάτησαν να λειτουργούν μετά απο μια αναβάθμιση (έχω Pop OS). Καθώς η εναλλαγή έχει προστεθεί πρόσφατα στο Gnome δεν ακολουθούν όλοι το ίδιο gsettings key. Αλλά δεν το έχω διερευνήσει αρκετά, θα το κάνω κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ελπίζω να βοήθησα, συγνώμη αλλά δεν έχω KDE.

1 «Μου αρέσει»

Αδιάκριτη ερώτηση το ξέρω και συγγνώμη, αλλά γιατί αποφεύγεις το KDE;

(XFCE και KDE είναι τα αγαπημένα μου btw :innocent:)

1 «Μου αρέσει»

Απλά τα προσωπικά μας γούστα είναι εντελώς διαφορετικά :grin:

Και επειδή είναι θέμα προσωπικού γούστου και όχι κάτι αντικειμενικό δεν έχει κανένα νόημα η όποια διαφωνία. ΟΚ για το xfce μπορεί να έχω και τεχνικές αντιρρήσεις, αλλά δεν θέλω να πείσω κανέναν, για αυτό τον λόγο έχουμε τα διαφορετικά γραφικά περιβάλλοντα εξάλλου.

Δεν χρησιμοποιώ εφαρμογές του KDE (όχι φανατικά μου αρέσει το okular για παράδειγμα) γιατί θέλω να έχω ένα συμπαγές σύστημα. Αν είχα ως βασικό περιβάλλον εργασίας το KDE δεν θα επέλεγα προγράμματα του Gnome αντίστοιχα.

Τώρα δεν μου αρέσει το KDE βασικά για 2 λόγους: Ο πρώτος λόγος (μην βαράτε) είναι πως το βρίσκω άσχημο. Ενώ εγκαθιστάς ένα PopOS ή ένα Mint και δεν έχεις κανένα λόγο να αλλάξεις την εμφάνιση, το KDE δεν μου αρέσει και δεν έχω βρει κανένα θέμα να μου κάνει κλικ. O δεύτερος είναι οι πολλές ρυθμίσεις. Δεν θέλω τόσες, έχω καλύτερα πράγματα να κάνω από το να φάω μια μέρα να ρυθμίσω το γραφικό περιβάλλον.

De gustibus et coloribus non disputandum

ΥΓ: Για το Arch το περίμενα, για το KDE προέκυψε :grin: Αν κάποιος θέλει να προσθέσει μια γνώμη ας μην ανακατέψει τα θέματα,ώστε αν γίνει μπάχαλο να μπορεί να χωριστεί εύκολα σε νέο νήμα.

Σίγουρα ο καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του στο γραφικό περιβάλλον. Καμία διαφωνία πάνω σ’ αυτό. Αν φανταστείς μάλιστα ότι τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιούσα ως βασικό OS το macOS (είναι και ένας από τους λόγους που δεν συμπαθώ το GNOME στο Linux :stuck_out_tongue_winking_eye:) στο οποίο δεν μπορείς να αλλάξεις σχεδόν τίποτα πλέον. :upside_down_face:

Για το KDE έχεις μεγάλο δίκιο, θέλει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να κάνεις ρυθμίσεις. Αρκετές θα έλεγα.

Αν θέλεις και δεν κινδυνεύουμε να χαλάσουμε το θέμα, μου απαντάς σχετικά με τις τεχνικές αντιρρήσεις σου για το XFCE έστω και σε άλλο νήμα. Μου αρέσει να ακούω απόψεις από ανθρώπους που έχουν περισσότερες γνώσεις και εμπειρία από μένα.

Είμαι εδώ στην παρέα σας λίγο καιρό γενικά και τώρα μπαίνω σε συζητήσεις γύρω από το Linux.
Όλες μου οι ερωτήσεις είναι στο πνεύμα της συζήτησης χωρίς καμία πρόθεση για διαφωνίες.
Συγγνώμη για τις off topic ερωτήσεις μου @Asfodelus.

Τελικά φίλε μου, με βοήθησε η πληροφορία σου, για τα GTK και τα QT προγράμματα, συνδυάζοντάς την, με την απάντηση του Asfodelus. Αντικατέστησα το gparted, που λειτουργεί με GTK, με το KDE Partition Manager, που λειτουργεί με Qt και όλα επιλύθηκαν. Ευχαριστώ και πάλι.

2 «Μου αρέσει»

Φίλε μου επιλύθηκαν, όλα με τις λέξεις που έγραψες, “KDE/Qt και Gnome/gtk”. Οι χρωματισμοί έγιναν, όπως ήθελα, επειδή δουλεύω με όλα τα παράθυρα σκοτεινά και τα γράμματα άσπρα, για να μη κουράζονται τα μάτια μου και όταν ξαφνικά, ανοίγω ένα παράθυρο, που είναι λευκό με μαύρα γράμματα, νιώθω σαν να έπεσαν επάνω μου προβολείς αυτοκινήτου. Ευχαριστώ και πάλι,για την βοήθεια.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.