Σύγκριση macOS και linux desktop

Αν συγκριθεί το τωρινό macOS με το linux desktop όχι στην εμφάνιση αλλά στην λειτουργικότητα, σταθερότητα, ανάπτυξη ενημερώσεων, τι θα λέγατε ;

Θα έλεγα ότι το linux είναι open source και διατίθεται χωρίς οικονομικό αντίτιμο, οπότε το προτιμάμε αναφανδόν και φιλοσοφικά αλλά και στην πράξη.

Και για να μην παρεξηγηθώ, το “χωρίς οικονομικό αντίτιμο” δεν είναι θέμα τζαμπατζοσύνης - πιστεύω όμως ότι η κατά το δυνατόν φτηνότερη πρόσβαση στην πληροφορική και στο ίντερνετ πλέον ανήκει στη σφαίρα του δημόσιου αγαθού.

3 «Μου αρέσει»

Να το παρω καθαρα σαν λειτουργικα συστηματα σε θεμα λειτουργικοτητας και αναγκης…

Ειναι διαφορετικα και για διαφορετικη χρηση.

Mac os θα δουλεψεις αν εισαι επαγγελματιας φωτογραφος, επαγγελματιας video editor , dj, και influencer. Φυσικα ολα τα παραπανω μπορεις να τα κανεις και σε windows. Ομως αλλο να εχεις στο γραφειο σου ενα λαπτοπ με το μηλο και αλλο ενα λαπτοπ lenovo. (Εννοειτε προσωπικα δεν με απασχολει αλλα για να γινει η συγκριση)

Linux θα δουλεψεις για σερβεροδουλειες και για την ευκολια του ανοικτου κωδικα σε διαφορα εργαλεια.

Ολα τα υπολοιπα ειναι τα ιδια σε θεμα λειτουργικοτητας… Browser, κειμενογραφοι, διαφορα προγραμματα κτλ…

Σαν ασφαλεια παρεχουν και τα δυο λειτουργικα συστηματα ισχυρη, αν και με διαφορετικη λογικη.

1 «Μου αρέσει»

Εννοεις οτι ο DJ αν δουλευει το Lenovo και βγαζει της ιδιας ποιοτητας ηχο, την ιδια δουλεια δεν κανει με το Macbook Pro; ή δεν θα δεχτουν τη δουλεια του γιατι δεν ειναι φτιαγμενη σε Mac OS; ή ο Influencer (ωραια δουλεια … απο τι σχολη αποφοιτουν;) θα βγαλει μαπα influences αν δουλεψει ενα καλο Thinkpad με τις σωστες προδιαγραφες; Η μηπως εμεις αδικα δινουμε και τα λεφτα μας και το prestige στο “μηλο” γιατι ειναι και πολυ χληδατο και αφηνουμε την ουσια για φρου φρου και αρωματα;

Προσωπικα κακως προδιαθετουμε τον κοσμο για το γνωστο “Το Linux ειναι μονο για servers για Desktop βαλτε Windows ή παρτε Mac” διαιωνηζουμε λανθασμενες εικονες (προσωπικη αποψη).

Αυτη τη στιγμη εχουμε ενα ωραιο προβλημα του “ποιος εκανε ποιον”. Το Linux κατα την γνωμη παρα πολλων “καταναλωτων” δεν κανει για το Desktop γιατι δεν εχει τις ευκολιες στο GUI που εχουν τα αλλα λειτουργικα αλλα αν δεν το χρησιμοποιησουμε στο Desktop δεν θα εχουμε ποτε αυτες τις ευκολιες που εχουν τα αλλα λειτουργικα γιατι κανενας δεν θελει να κανει development σε Linux… μονο σε Windows ή σε Mac OS. Αρα το να λεμε οτι κανει ΜΟΝΟ για servers ειναι σαν να πυροβολουμε το ποδι μας.

Αμα ειναι τα ιδια γιατι δεν λεμε ξεκαθαρα οτι το Linux κανει και για Desktop; αφου κανουμε τα ιδια πραγματα με διαφορετικα προγραμματα αλλα η δουλεια βγαινει… γιατι δεν το υποστηριζουμε; Μηπως τελικα δεν ξερουμε τι θελουμε απο το Linux;

Για μενα η προσεγγιση του Apple App Store δεν με προσελκυει και γενικα μπαινει μεσα στα ποδια μου δινοντας μου ενα αισθημα κλειστοφοβιας… πρεπει τα παντα να περασουν απο την Apple, και αντε να δοκιμασεις να κανεις side-load εφαρμογες και να τα κανεις εγκατασταση και δεν σημαζευεται. Δεν μπορω να βολευτω με τιποτα σε αυτο το λειτουργικο. Τα Windows 10 μου φαινονται λιγοτερο ξενα απο το MacOS.

Απαντησα και εξηγησα οτι αλλο το να εχεις το λαπτοπ με το μηλο και αλλο το lenovo… Να γινω πιο συγκεκριμενος. Ενας dj που παιρνει ενα σεβαστο ποσο για ενα βραδυ θελει να δειξει οτι παει με macbook με iphone κτλ. Το ιδιο συμβαινει σε αρκετα γραφεια πχ γραφιστικων τεχνων (παροτι η σουιτα της adobe υπαρχει και στα οικονομικοτερα windows)

Η διαφορα δηλαδη των λειτουργικων συστηματων εναντι του macos ειναι για το luxury του πραγματος. Ακριβως γι αυτο ανεφερα και τις influencer

2 «Μου αρέσει»

Κοίτα αν συγκρίνουμε μόνο το λειτουργικό σε ιδανικές συνθήκες πχ έναν υπολογιστή mac με ένα μηχάνημα αντίστοιχων προδιαγραφών, κομμένο και ραμμένο για linux δεν βλέπω κάπου να υπερτερεί το macos.

Σταθερότητα: δεν νομίζω ότι υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές

Ενημερώσεις: το Linux κερδίζει κατά κράτος, άμεσα αντανακλαστικά, διαφάνεια και υποστήριξη για όσο αντέχει το μηχάνημα σου… Στο macos 10 χρόνια, ίσως και λιγότερα.

Λειτουργικότητα: Αν εννοείς επαγγελματικές εφαρμογές, τότε ξεκάθαρα κερδιζει το macos

Ασφάλεια: Και σε αυτόν τον τομέα θεωρώ ότι το Linux υπερτερεί, άμεσες ενημερώσεις, λιγότεροι ιοί κ.τ.λ.
Υ.Γ. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι με το macos σε περίπου μια δεκαετία θα πρέπει να πετάξεις τον υπολογιστή σου, διαφορετικά για ποια ασφάλεια μιλάμε…

Μιας και μιλαμε για Apple Mac OS

3 Zero Day bugs ετσι για να λεμε :) (το νεο ξεκιναει απο το 4:29 και σταματαει στο 7:35)

Συμφωνώ γενικά τα stores είναι ένα είδος μάντρωμα, κάτι ανάλογο δεν είναι οι διανομές στο λινουξ με τα πακέτα τους στα αποθετηρια ;

@Argi εξαρτάται σε πιο τομέα του λειτουργικού η σταθερότητα διαφέρει. Στα γραφικά ο xorg wayland δεν συγκρίνονται με το ανάλογο του MacOS.
Στην διάρκεια του υπολογιστή μακ δυστυχώς υπάρχει το χειρότερο σενάριο, το φοιτητικό μου MacBook του 2007 κράτησε μόνο 6 χρόνια λειτουργικό με τρεις ενημερώσεις από το tiger, leopard, snow leopard και τα τρία ia-32 ενώ ο επεξεργαστή ήταν core2duo x64 κλειδώθηκε με firmware από την μηλιά. Με το τελευταίο λειτουργικό η χρήση ήταν καθαρά γραφομηχανή, ο σαφάρι και ο Firefox δεν μπορούσαν να δουλέψουν τα νέα πρωτόκολλα του Ίντερνετ. Ευτυχώς με φορματ και λινουξ ελαφρύ δουλεύουν όλα μαξ βίντεο 720p. Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν στην δουλειά μου σε iMac του 2012 στα 4 χρόνια σταμάτησε να κάνει hardware acceleration στα βίντεο με codec x265. Δεν θυμάμαι το λόγο.
Προσωπικά θεωρώ το λινουξ βολικό, καλύτερο ή χειρότερο εξαρτάται. Ένας χρήστης εξοικειωμένος με την διανομή του παραμετροποιημένη απολαμβάνει λειτουργικότητα. Ένας χρήστης μακ win θα πετάξει στα σκουπίδια την ίδια μέρα το ουμπουντου.

Μάλλον δεν γνωρίζεις καθόλου τι προδιαγραφές πρέπει να έχει και τι στενό έλεγχο ασκεί η Apple στο Store. Για παράδειγμα δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μηχανή του Firefox, να ανταγωνιστείς εφαρμογή της Apple. Ακόμα και για να γράψεις ένα Hello Word θα πρέπει να αγοράσεις ετήσια άδεια, με κόστος περίπου 100 € το χρόνο. Πρέπει ν πληρώσεις την Apple για να τρέξεις κάτι δικό σου σε θεωρητικά δικό σου μηχάνημα.

Αν κάποια από τα παραπάνω μπορεί να είναι ακόμα και επιθυμητά για κάποιους (όχι για μένα) δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παρακαμφθούν. Θα τρέχεις μόνο ότι εγκρίνει η Apple και μόνον, είτε γουστάρεις είτε όχι.

Μπροστά σε αυτό ποια ακριβώς σύνδεση ή αναλογία υπάρχει; Ένα Store είναι ένας κατάλογος ότι υπάρχει εκεί εγκαθίσταται εύκολα. Αν δεν θέλεις να πάρεις κάτι από εκεί μπορείς να το πάρεις από αλλού, να αλλάξεις μαγαζί, να αλλάξεις τεχνολογία διανομής (να το πάρεις με rpm αντι για apt ή το αντίστροφο) να το περάσεις με το χέρι. Απλά είναι πιο δύσκολο και θέλει γνώσεις. Επίσης δεν μπορείς να ρίξεις την ευθύνη αλλού

1 «Μου αρέσει»

Σωστά πράττει η μηλιά, οι προδιαγραφές της είναι κερδοφόρας εταιρίας. Μάλλον δεν γνωρίζεις τα ports από εκεί με τις γνωστές διαδικασίες μπορείς να εγκαταστήσεις ότι επιθυμείς δωρεάν. Μέσο του τερματικού φυσικά.

Δεν με κατάλαβες δεν είναι θέμα υπεροχής, δεν μπορεί να υπάρξει καν σύγκριση. Απλά δεν μπορείς να το εγκαταστήσεις, δεν επιτρέπετε.

ΥΓ: Mea Culpa, κυρίως μιλάω για το ios δεν έχω εικόνα για το store του osx. Πέραν αυτού, πες με γερο παράξενο, αλλά πιστεύω στην κατοχή από εμένα οποιουδήποτε υλικού αγαθού που έχω αγοράσει.

Το interface στο macOS είναι σίγουρο πιο ώριμο από τις κύριες λύσεις σε Linux (GNOME, KDE). Από τη μια μεριά (GNOME) έχεις ακόμα λειτουργίες που ο μέσος χρήστης θεωρεί βασικές ανύπαρκτες και για κάποια χρόνια έσπαγαν αρκετά πράγματα. Από την άλλη (KDE) έχεις ένα πλούσιο περιβάλλον που εμφανίζονται bugs αρκετά συχνά σε απλή χρήση. Τώρα σταθερότητα όσο ήταν σε Xorg ακόμα και να κράσσαρε το interface τίποτα δεν θα σταματούσε. Σε Wayland το interface είναι το session που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Φυσικά το ίδιο το σύστημα δεν υπάρχει περίπτωση να κρασσάρει. Επίσης το macOS πλεονεκτεί σε ασφάλεια καθώς οι εφαρμογές είναι sandboxed με permission system όπως σε Android. Επίσης όσο σε Xorg απουσίαζε όποιο GUI isolation. Αντίθετα σε macOS αυτό είναι λυμένο (βάση του προαναφερθέντος permission system) πρόβλημα εκ πάντοτε. Οι ενημερώσει σε Linux συστήματα πλεονεκτούν αφού όλα τα μέρη του συστήματος βασικά μπορούν να ενημερωθούν μέσω του package manager.

Edit: Καταλάθος έκανα reply στον Asfodelus. Είναι απάντηση στο θέμα.

Δεν το γνώριζα αυτό να μην μπορείς να το εγκαταστήσεις έχω σταματήσει την επαφή από το 2015 αν θυμάμαι καλά.

*Δεν κατάλαβα ότι μιλάς για το iOS. macOS είχα γράψει παραπάνω που δουλεύουν όλοι οι browsers

Έχοντας μια μικρή προσωπική εμπειρία με το macOS (λόγω της εγκατάστασης hackintosh που είχα κάνει στον υπολογιστή μου το 2020), πιστεύω πως μπορώ να κάνω μια σύγκριση. Να σημειώσω εδώ πως το σύστημά μου έχει εγκατεστημένο το macOS 10.15, οπότε δεν ξέρω για τυχόν αλλαγές στις επόμενες 2 εκδόσεις του.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Εμφανισιακά το macOS είναι καλό, ειδικά πριν το macOS 11. Από το macOS 11 και μετά, το UI μου φαίνεται αρκετά σαν του GNOME, αλλά με το theme της Apple. Προφανώς δεν είναι εύκολο να συγκρίνεις εμφανισιακά το Linux με το macOS, κυρίως γιατί το Linux είναι απλά ο kernel και την εμφάνιση την καθορίζει ο χρήστης με την επιλογή του γραφικού περιβάλλοντος που εγκαθιστά στο σύστημά του.

Κάτι που μπορεί να συγκριθεί όμως μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων, είναι η ευκολία της αλλαγής της εμφάνισης του γραφικού περιβάλλοντος, το οποίο ενώ είναι πολύ εύκολο στο Linux, είναι αρκετά δυσκολότερο στο macOS. Ενώ υπάρχουν εφαρμογές που αλλάζουν το GUI ή ακόμα και εναλλακτικοί window managers (π.χ. yabai), είναι πιο δύσκολο, ειδικά για το μέσο χρήστη Mac να το αλλάξει.

Όσον αφορά τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα, το MacOS είναι ένα Unix-based λειτουργικό σύστημα, και όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι αρκετά σταθερό. Στη δική μου περίπτωση, ακόμα και με hardware το οποίο δεν υποστηρίζεται επίσημα από την Apple, το OS είναι αρκετά πιο σταθερό από τα Windows. Υπάρχουν λίγες διαφορές σε σχέση με το Linux (αποφεύγοντας τις πιο τεχνικές λεπτομέρειες), όπως η σχετική ευκολία της εγκατάστασης προγραμμάτων (τις περισσότερες φορές χρειάζεται μόνο ένα drag and drop στις Εφαρμογές στον Finder, ή απλά λήψη από το App Store) και το ότι υπάρχει περισσότερο ιδιοταγές λογισμικό διαθέσιμο στο macOS.

Επειδή ασχολούμαι και με προγραμματισμό εφαρμογών, έχω δοκιμάσει και να γράψω προγράμματα και να τα τρέξω στο macOS δοκιμαστικά. Προσωπικά πιστεύω πως το macOS δεν είναι καλό λειτουργικό σύστημα για software development. Πρέπει να κατεβάσει κάποιος τα εργαλεία για software development από την Apple. Καμιά φορά απαιτείται η δημιουργία account στην Apple για πρόσβαση σε προηγούμενες εκδόσεις για αυτά τα εργαλεία, ειδικά αν τρέχει κάποιος ελαφρώς παλιότερη έκδοση του macOS. Ενώ στο Linux, πολλές φορές τα εργαλεία είναι ήδη διαθέσιμα στο σύστημα.

Συνοψίζοντας, και τα δύο λειτουργικά συστήματα είναι σχεδόν εξίσου σταθερά και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, αλλά έχουν διαφορετικές φιλοσοφίες. Το macOS είναι χρήσιμο σε εργασίες οι οποίες απαιτούν τη χρήση ιδιοταγούς λειτουργικού και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για το χρήστη το να είναι το σύστημα ένα “walled garden”. Περίπου το αντίθετο ισχύει για το Linux.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί το γραφικό περιβάλλον του MacOS είναι “καλό” ή “λειτουργικό”. Από άποψη παραγωγικότητας είναι ένα από τα χειρότερα που έχω δουλέψει ποτέ και για αυτό απορώ με το gnome και με την λογική που κινούνται τώρα τα windows 11. Χρειάζεσαι τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο και κόπο για να ανοιγο-κλείσεις και να μετακινήσεις παράθυρα ειδικά αν είναι της ίδιας εφαρμογής. Επίσης δεν καταλάβαινω και το “καταπληκτικό” στην εμφάνιση, τι είναι αυτό που το κάνει καταπληκτικό; το dock;
Οπότε για να απαντήσω και στις ερωτήσεις, θα έλεγα 100% linux.

Το “μήλο” είναι σαν την vespa. Δηλ. το πιο δύσχρηστο και απαράδεκτο μηχανάκι που κατασκευάστηκε ποτέ.
Και αυτοί που το έχουν νομίζουν πως τί έχουν.
Από την άλλη το Linux είναι σαν το παπί.
Στοιχίζει τίποτα και το φτιάχνεις όπως θέλεις.

Στο παρελθόν παρακολουθούσα συστηματικά την γλώσσα Ruby και το Ruby On Rails. Μια απορία μου ήταν γιατί οι devs ήταν συστηματικοί χρήστες Mac σε ποσοστό πάνω απο 90% και Windows σε ποσoστά linux gamming στο steam. Σήμερα η κατάσταση είναι κάπως ποιο ισορροπημένη.


Τα Windows είναι εύκολο να εξηγηθούν. Ένας προγραμματιστής θέλει τερματικό και αν κάνεις Ruby On Rails απαραίτητο. Το WSL στα Windows δεν άλλαξε την κατάσταση τόσο όσο να αλλάξει τα ποσοστά. Αλλά γιατί όλοι Mac; Να μεν με Linux δεν γ… κανείς, αλλά τι χρησιμοποιούσαν οι συγκεκριμένοι για editor; Ανακάλυψαν με θαυμασμό το VI ! Ω ναι, αγοράζαν ένα πανάκριβο laptop για να τρέχουν το vim !

Έκανα ένα ερώτημα στο google να μου πει σε τι υπερτερεί το mac απο το Linux. Και έπεσα σε άρθρα που σαν πλεονεκτήματα ανέφεραν το κόστος, τον ανοικτό κώδικα, την παραμετροποίηση κλπ…

Κανένα από αυτά δεν εξηγεί το παράδοξο του RoR. Γιατί κανένα δεν μπαίνει βαθιά σε τεχνικά ζητήμτα. Όμως τα Mac είχαν ένα καλύτερο σύστημα εκκίνησης και διαχείρισης υπηρεσιών (όπως είχαν και τα windows) πριν τα αντιγράψουμε με το systemd. Έχουν ένα καλύτερο μοντέλο για την εγκατάσταση των εφαρμογών και την απομόνωση τους και ίσως και άλλα πράγματα. Πολλοί κατηγορούν έργα και διανομές γιατί θέλουν να κάνουν τo Linux Mac. Η ότι αντιγράφουν τα Windows.

Το μοίρασμα και η βελτίωση ιδεών είναι αυτό που μας πάει μπροστά. Αυτό που βλέπω σε τέτοιους διαλόγους είναι πως εμείς στο Linux είμαστε καλύτεροι (και τα καλύτερα παιδιά), αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν είμαστε καλύτεροι ή όχι. Αν ενα dock είναι καλύτερο η όχι κάνει ένα λειτουργικό ποιο εύχρηστο, δεν το κάνει καλύτερο ούτε ασφαλέστερο. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να ακούσω όσους έχουν εμπειρία σε Mac να μας πουν που είναι καλύτερα. Να μας εξηγήσουν το παράδοξο του RoR. Να μας εξηγήσετε τι είναι αρκετά καλό για να το κλέψουμε και να το βελτιώσουμε.

Προσωπικά δεν θέλω να τοποθετηθώ, γιατί η εμπειρία μου είναι ελάχιστη. Ένα Mac laptop που έχω μου το χάρισαν ως παλιό και άχρηστο και το ανέστησα με ένα Mint Mate. Αλλά πριν τα Linux ήμουν φανατικός των Mac. Εκεί θα μπορούσα να πως πράγματα για την hypercard, την apple script, το resedit και το πόσο μπροστά και καινοτόμα σαν εταιρία ήταν τότε. Για την εταιρία σήμερα έχω εντελώς διαφορετική γνώμη.

Γενικά θα έλεγα καλύτερο ή ομορφότερο είναι αντικειμενικό.
Σίγουρα η μηλιά ξεκίνησε με καινοτομίες και ευκολίες συγκριτικά με τα παράθυρα. Αυτό που ξεχώρισα στο φοιτητικό φορητό μου ήταν η ελάχιστη χρήση μνήμης και η γρήγορη εκκίνηση είτε με τον μηχανικό είτε με τον ssd τώρα, install unistall apps. Συγκριτικά με το υποτιθέμενο speed of light BunsenLabs Linux Lithium είναι πολύ πιο αργό (το λινουξ) και με διπλάσια κατανάλωση σε μνήμη των ίδιων πόρων. Θεωρώ ο κώδικας του macOS δεν περιέχει περιττά ή άχρηστα κομμάτια.
Το 2011 στο IMac μου έκανε εντύπωση το sync του iPhone iPad με το macOS του σταθερού και οι φωνητικές εντολές του siri αν σε βόλευε να ανοίγεις κλείνεις παράθυρα ή προγράμματα ή να παίρνεις τηλέφωνο. Η σταθερότητα η απροβλημάτιστη λειτουργία και η φυσική πλαστικότητα ξεχώριζαν από τα ξύλινα ξερά και προβληματικά παράθυρα που χάρη στη αστάθεια και στο φορματ έφαγε πολύ κόσμος ψωμάκι.
Όλα αυτά τα εξωτικά μυστικά της μηλιά και πόσα άλλα έχουν υιοθετηθεί δεν ξέρω σε πιο βαθμό σταθερής λειτουργίας στα παράθυρα. Στο λινουξ πιστεύω όλα τα καλούδια θα λειτουργούν κανονικά αλλά με κόστος την προσωπική δουλειά ενός έμπειρου χρήστη. Η σύγκριση δυο χρηστών που πατάνε μόνο το power button δίνει υπεροχή στο macOS όχι του 2021 αλλά του 2011 να είναι πιο εύχρηστο από το Ubuntu του 2021.

1 «Μου αρέσει»

μιά χαρά θα πουλήσω αύριο στο γραφείο “μουρη” . απ εξω εμφάνιση απο μέσα άνεση για να θυμηθώ και μια παλιά διαφήμιση.

7 «Μου αρέσει»