Στατιστικά χρήσης διανομών σε Facebook και Reddit

Ποια είναι άραγε η εικόνα των χρηστών κάθε διανομής; Έχουμε κάποια στατιστικά από το Distrowatch, τα οποία όμως δεν μετράνε τίποτα, έχουμε τον “θόρυβο” που υπάρχει στα φόρουμ από τους χρήστες κάθε διανομής. Αλλά τα στατιστικά αυτά αφορούν τους ενεργούς χρήστες.

Για παράδειγμα στο Distrowatch θα πάνε άτομα που ενδιαφέρονται για διανομές (και θα παίξει και τον ρόλο της η κατανομή του Ziph), στα φόρουμ δεν έχεις την καλύτερη εικόνα για τον ίδιο λόγο. Για χρόνια παρατηρούσα το φαινόμενο να είναι το Mint ή κυρίαρχη διανομή και στην συνέχεια το Arch, αλλά στην πράξη όπου και αν κοιτούσα έβλεπα το Ubuntu.

Έκανα μια γρήγορη έρευνα στο Facebook μετρώντας τον κόσμο στις ελληνικές κοινότητες, με την λογική πως μια συμμετοχή σε μια ομάδα στο Facebook είναι χαλαρότερη από μια συμμετοχή σε ένα φόρουμ, άρα μια καλή μετρική. Επίσης κοίταξα στο Reddit όπου ίσως να είναι λίγο ποιο κομπιουτεράδες, αλλά πάλι είναι μια καλή μετρική

Διανομή Ελλ Facebook Reddit
Ubuntu 7,312 158,661
Mint 2,492 49,768
Redhat 19,400
Arch 715 153,000
Manjaro 392 40,929
Debian 1200 43,500
Elementary 19,176
Fedora 90 39,700

Παρακαλώ δείτε τα νούμερα μόνο σαν σχετικά και με κάθε επιφύλαξη περί κάποιου απόλυτου νοήματος. Δεν θα έπερνα στα σοβαρά τα μικρά νούμερα για το RedHat, αλλά μιλάμε εδώ για μια επαγγελματική διανομή, οπότε ίσως κακώς να το πρόσθεσα. Επίσης πήρα την μεγαλύτερη ομάδα και δεν έκανα καμία προσπάθεια να βγάλω αθροίσματα. Τι λέτε πιστεύετε πως υπάρχει κάποια βάση σε αυτά τα νούμερα;

3 «Μου αρέσει»

Ετσι κι ετσι τα νουμερα. Εγω πχ που δουλευω σε elementary, ψαχνω συνηθως σε κοινοτητες ubuntu η debian. Δεν θυμαμαι να εχω πληκτρολογησει ποτε κατι και να ακολουθηται το elementary. Ισως παλιοτερα για το pantheon και για τα elementary tweaks.

Το redhat φυσικα και δεν εχει θεση, μιας και οσοι το χρησιμοποιουν ειναι για αλλους λογους. Πιθανοτερο να εβρισκες καλυτερα νουμερα στο Cent os και στο Fedora που βρηκες.

Στις μετρησεις σου ξεχωριζει η διαφοροποιηση της Ελλαδας. πχ. το Arch / manjaro /fedora δεν υπαρχουν (λογω δυσκολιας και λογω χαμηλης γνωσης διανομων) Το ubuntu κορυφη γιατι οποιο site και να διαβασεις για ubuntu μιλαει. Και φυσικα το ubuntu ειναι το μονο με καποιο marketing (και απο αλλο θεμα δουλευει out of the box)

Η μόνη έκπληξη για μένα ήταν τα νούμερα του Arch. Δεν περίμενα με τίποτα να είναι σε απόσταση αναπνοής με το Ubuntu στο Reddit. Ίσως να πρέπει να αρχίσω να αναθεωρώ κάποια πράγματα :slight_smile:

Τα νούμερα στην Ελλάδα είναι ενδεικτικά και επηρεάζει πολύ το γεγονός αν υπάρχει ή όχι οργανωμένη κοινότητα ή όχι. Με κανένα τρόπο δεν απεικονίζουν την χρήση του RedHat στην Ελλάδα για παράδειγμα. Ενδιαφερον εδώ είναι το μικρό πλήθος στο ελληνικό facebook, αλλά οι χρήστες του Arch εξ ορισμού δεν έχουν πρόβλημα με τα αγγλικά, κάτι που μάλλον το ερμηνεύει.

Το Arch έχει πολύ περισσότερο κόσμο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι αλλά συγκεκριμένα στο Reddit υπάρχουν πολλοί που στην πραγματικότητα έχουν Arch-based διανομή (εξ ου και το hype) και άλλοι τόσοι που είναι εκεί μόνο για το «btw» του θέματος. Άλλωστε, από εκεί ξεκίνησε το γνωστό meme.

Κάθε κοινότητα όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ή λιγότερο ενεργή σε διάφορες πλατφόρμες.

2 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ, την ίδια έκπληξη αισθάνθηκα κι εγώ.
Όπως επίσης εξεπλάγην και από τα ψηλά (σχετικά) νούμερα του debian. Πάντα πίστευα ότι η διείσδυση του debian στο desktop ήταν πολύ μικρή.

Σε μια συνέχεια της ανάλυσης είπα να δω πόση απήχηση έχουν οι “διανομές διαμαρτυρίας” σε σχέση με τα εναλλακτικά συστήματα init. Εξετάζω τις δυο ποιο γνωστές το Devuan για το Debian, καθώς και το Artix για το Arch.

Σαν πηγές πήρα πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Reddit καθώς και στα επίσημα φόρουμ κάθε διανομής. Κάνω μια παραδοχή πως αν κάποιος είναι γραμμένος σε μια διανομή διαμαρτυρίας, θα είναι και στην πατρική διανομή. Οπότε έχει νόημα να το δούμε σαν ποσοστό. Προφανώς κάποιος μπορεί να είναι γραμμένος κάπου αλλά να μην έχει την διανομή, αλλά παρόλα αυτά είναι μια χρήσιμη μετρική για να βγάλεις κάποια συμπεράσματα.

Στις πατρικές διανομές θα βρούμε ίσως και άτομα στο Reddit που απλά τις παρακολουθούν χωρίς να είναι χρήστες, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από την εκτίμηση ότι αν κάποιος έχει μια διανομή διαμαρτυρίας, θα θέλει να το δηλώσει, άρα θα είναι ποιο πιθανό να είναι γραμμένος. Αντίθετα ο μέσος χρήστης μιας πατρικής διανομής είναι ποιο απίθανο να γραφτεί στο φόρουμ της διανομής. Τα απόλυτα νούμερα λοιπόν δεν έχουν κάποιο νόημα, αλλά εδώ θέλουμε να δούμε κάποιες τάξεις μεγέθους (τουλάχιστον για τους ενεργητικούς χρήστες).

Αρχ. Διανομή Διανομή διαμ.
Reddit Debian/Devuan 44,220 534 1.2 %
Arch/Artix 156,955 837 0.53%
Fora Debian/Devuan 46,636 1,409 3%
Arch/Artix 101,984 1,172 1.1%

Υπάρχει μια συνέπεια σε αυτά τα στοιχεία και οι “διανομές διαμαρτυρίας” είναι σε ένα ποσοστό της τάξης του 1% (στην καλύτερη περίπτωση). Καθόλου άσχημα! Περίμενα το νούμερο να είναι πολύ μικρότερο, είναι μια μικρή μερίδα των χρηστών, που όμως δημιουργεί υπερβολικά μεγάλη φασαρία για το μέγεθος της.

Τι λέτε πιστεύετε πως υπάρχει κάποια βάση σε αυτά τα νούμερα και την ανάλυση;

1 «Μου αρέσει»

Αν παρουμε επισημα στοιχεια και τα “ανεβασουμε” και λιγο… τοτε εχουμε: 5.000.000.000 χρηστες ιντερνετ παγκοσμιως (χρηστες υπολογιστη χωρις ιντερνετ δεν βρηκα στοιχεια, οποτε παιρνω αυτο σαν σταθερη τιμη). Υπολογιζεται οτι οι χρηστες linux desktop ειναι στο 3%… οποτε μιλαμε για 150.000.000 χρηστες linux. Απο αυτους διανομες διαμαρτυριας χρησιμοποιει το 1% δηλαδη 1.500.000 στην καλυτερη. Φυσικα αυτοι διασπονται και σε μικροτερες ομαδες…

Εχοντας τα παραπανω στοιχεια, το linux γενικα βρισκεται σε επιπεδα που η χρηση των υπολογιστων ηταν σε αυτο το μεγεθος νομιζω απο το 1993-94 εως το 2000.

Οι διανομες διαμαρτυριας βρισκονται σε επιπεδα που η χρηση των υπολογιστων ηταν σε αυτο το μεγεθος γυρω στο 1980.

Μονο ζημια κανουν οπως βλεπουμε. Διασπαση και κατακερματισμος σε ακομη μεγαλυτερα μεγεθη. Δεν νομιζω ποτε να μπουν πρωτη γραμμη, αλλα και να γινοταν θα κρατουσαν τοσο πισω το linux που δεν θα κανανε κανενα καλο.

Οταν εισαι διανομη διαμαρτυριας , τουλαχιστον φροντισε να εισαι στα επιπεδα των αλλων. Για να εισαι δελεαστικη . Να λες “Ξερετε ? Ειμαστε το ιδιο καλοι με τους αλλους + δεν εχουμε systemd , προτιμηστε μας!”.
Δεν ειναι ομως. Δοκιμαζω σημερα ολη μερα το void linux σε VM. Eψαχνα το install script/προγραμμα στο live περιβαλλον. Πουθενα. Επρεπε να ανοιξω τερματικο να σκασω “void-installer”. Να μυρισω νυχια δηλ.
Τελειωνει εγκατασταση … πρεπει να ψαξω να βρω πως παιζω με τον package manager … 50 διαφορετικες εντολες xbps-install , xbps-remove , xbps-query κλπ…
Πολλα πακετα , μικρης ή μεγαλης σημασιας , δεν υπαρχουν. Α , ξαναμυρισα τα νυχια μου για να μαθω για το non-free repo και για το xbps-src και build πακετα απο κει. Και ο,τι δεν υπαρχει πουθενα , θα αναγκαστει ο χρηστης να παιξει με snaps/flatpaks/appimages.
Φυσικα , flavor με gnome δεν υπαρχει. Μπορεις να το εγκαταστησεις βεβαια. Και να διαβασεις τα ψιλα γραμματα που λενε οτι καποιες δυνατοτητες του gnome ενδεχεται να μην λειτουργουν.
Πες το αντρικια…το gnome συνδεεται με το systemd και εμεις που δεν το υποστηριζουμε θα τα κανουμε @#@$%ανα ολα .

Συμπερασματικα , γιατι να προτιμησω artix , void κλπ “διαμαρτυριες” ? Για την ιδεολογια “κακο systemd” ? Για τα low resources ? Αν μιλαμε για “daily driver” , θα εχω και καλο μηχανημα. Αν μιλαμε για ανασταση νεκρων(=χρεπιων) , θα βαλω κατι αλλο πιο βατο με xfce…
Κατακερματισμος , κακως υλοποιημενος , μονο και μονο για την διαμαρτυρια…αυτο εχω να πω.

2 «Μου αρέσει»

Σεβασμός στην ελευθερία του άλλου, ότι θέλει θα βάλει στον υπολογιστή του και ότι θέλει θα κάνει με το linux. Το να το μοιράζεται κιόλας είναι κάτι θεμιτό, αθέμιτο είναι να κατηγορούμε τους άλλους και να βγάζουμε φανατισμό σε κάτι τόσο όμορφο, όπως είναι η κοινότητα του linux. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς με τις επιλογές μας καθοδηγούμε το μέλλον του linux…

5 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ σε αυτό όσο δε φαντάζεσαι, αλλά να επισημάνουμε ότι λειτουργεί εκαττέρωθεν. Χώρος υπάρχει για όλες τις διανομές και προφανώς ο κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέξει αυτό που ικανοποιεί τον ίδιο και τις ανάγκες του. Όποιος έχει παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες τον πόλεμο που έχουν δεχθεί γράφοντες του παρόντος φόρουμ επειδή τόλμησαν να προσκαλέσουν και αυτούς με την αντίθετη άποψη να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα και τους λόγους γιατί κάποιος να επιλέξει μια nonsystemd διανομή θα καταλάβει ότι ο σεβασμός στην ελευθερία είναι και η ελευθερία του λόγου κάτι που ο παρών χώρος το υπερασπίζεται (επιτυχώς ή όχι αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).

Το μέλλον του Linux είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση και σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολλά στο προσεχές μέλλον. Το αν θα μας αρέσουν ή όχι δεν το γνωρίζω.

Τέλος αξίζει να ειπωθεί ότι τις κοινότητες τις κάνουν οι άνθρωποι και όχι τα λογισμικά.

Ο σεβασμος στην ελευθερια εξυπακουεται. Απλα οταν εχεις ενα χ λειτουργικο που το φτιαχνουν 100 ατομα (στον ελευθερο χρονο τους) και οι 10 φευγουν για να φτιαξουν ενα fork , οι 20 φευγουν γιατι στραβωσαν με μια δωρεα, οι αλλοι 30 φευγουν για να φτιαξουν κατι ασχετο… Μαλλον χαμενοι ειναι ολοι. Θα επρεπε εκει που ειναι οι 100 να προστεθουν αλλοι 100…

Και το Ubuntu fork είναι και όμως επηρέασε δραστικά το linux… Το arch Linux γεννήθηκε γιατί κάποιοι μπορεί να έφυγαν από το Debian κ.τ.λ.

Από τις επιλογές μας κρίνονται όλα, αν πχ επιλέγουμε κατασκευαστές υλικού που σέβονται το Linux δίνουμε κίνητρο σε αυτούς για να συνεχίσουν και παράλληλα να μπουν και άλλοι στο παιχνίδι…

Η διανομή που επιλέγουμε αντίστοιχα δίνει κίνητρο και οδηγεί αναπόφευκτα σε εξέλιξη και καινοτομίες. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το antergos, έδωσε κάτι που άρεσε σε πολύ κόσμο και όταν οι προγραμματιστές του κατέβασαν ρολά, άμεσα γεννήθηκε κάτι νέο και μάλιστα καλύτερο από τον προκάτοχο του… Εξέλιξη… Στο ερώτημα γιατί να μην πάνε οι προγραμματιστές στο arch Linux από το να μπουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν το EndeavourOS από τις στάχτες του antergos. Η προσωπική μου άποψη είναι για να δημιουργήσουν την καλύτερη διανομή που υπάρχει στον χώρο του linux… Που φυσικά για κάποιον άλλο θα είναι απλά μια ακόμα διανομή…

Ότι αξίζει θα προχωράει, ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα θα χάνετε στο παρελθόν…

2 «Μου αρέσει»

Με πληρωμενους προγραμματιστες ομως. Λογικο να μην εχει προβλημα και εφοσον εχει κανει σωστες κινησεις σωστα εχει φερει το linux σε ισχυρη θεση.

Για ολα τα υπολοιπα δεν εχω καποια απαντηση. Το debian εχει μεινει σταθερο και δεν εχει θεμα. Παραλληλα βρισκεις ολα τα πακετα που ισως χρειαστεις κτλ.

Το θεμα των fork γενικα ειναι οτι αν δεν υπαρχει συγκεκριμενος λογος (πχ mariadb) προκαλουν προβληματα και στον βασικο κωδικα και στο ιδιο το fork. Πχ στα frontend του qemu αντι να φτιαχτει ενα πολυ καλο υπαρχουν 10 μετρια. Αποτελεσμα να χρησιμοποιουν καποιοι το “κακο” virtualbox η το “κακο” vmware. Ετσι φανταζομαι συμβαινει και στις διανομες. Ο @mphxths ειπε οτι μυριζε τα νυχια του για να καταφερει να βαλει τη διανομη σε μια λειτουργικοτητα. Τον πιστευω γιατι ετσι συμβαινει συνηθως σε καινουριες διανομες. Καποιος φτιαχνει κατι και καλα ιδεολογικα διαφορετικο, το πλασαρει σαν καλυτερο (πως αλλιως θα φερει κοσμο;), τον ακους… και την πατας… Και μετα απο καιρο βγαινει αλλος βγαζει fork του fork… και γινεται του fork το πανηγυρι… 20 χρονια που παρακολουθω αυτα γινονται. Και καπως ετσι το linux βαζει φουλ τις μηχανες απο τη μια και πεταει αγκυρα απο την αλλη