Στατιστικά χρήσης διανομών σε Facebook και Reddit

Ποια είναι άραγε η εικόνα των χρηστών κάθε διανομής; Έχουμε κάποια στατιστικά από το Distrowatch, τα οποία όμως δεν μετράνε τίποτα, έχουμε τον “θόρυβο” που υπάρχει στα φόρουμ από τους χρήστες κάθε διανομής. Αλλά τα στατιστικά αυτά αφορούν τους ενεργούς χρήστες.

Για παράδειγμα στο Distrowatch θα πάνε άτομα που ενδιαφέρονται για διανομές (και θα παίξει και τον ρόλο της η κατανομή του Ziph), στα φόρουμ δεν έχεις την καλύτερη εικόνα για τον ίδιο λόγο. Για χρόνια παρατηρούσα το φαινόμενο να είναι το Mint ή κυρίαρχη διανομή και στην συνέχεια το Arch, αλλά στην πράξη όπου και αν κοιτούσα έβλεπα το Ubuntu.

Έκανα μια γρήγορη έρευνα στο Facebook μετρώντας τον κόσμο στις ελληνικές κοινότητες, με την λογική πως μια συμμετοχή σε μια ομάδα στο Facebook είναι χαλαρότερη από μια συμμετοχή σε ένα φόρουμ, άρα μια καλή μετρική. Επίσης κοίταξα στο Reddit όπου ίσως να είναι λίγο ποιο κομπιουτεράδες, αλλά πάλι είναι μια καλή μετρική

Διανομή Ελλ Facebook Reddit
Ubuntu 7,312 158,661
Mint 2,492 49,768
Redhat 19,400
Arch 715 153,000
Manjaro 392 40,929
Debian 1200 43,500
Elementary 19,176
Fedora 90 39,700

Παρακαλώ δείτε τα νούμερα μόνο σαν σχετικά και με κάθε επιφύλαξη περί κάποιου απόλυτου νοήματος. Δεν θα έπερνα στα σοβαρά τα μικρά νούμερα για το RedHat, αλλά μιλάμε εδώ για μια επαγγελματική διανομή, οπότε ίσως κακώς να το πρόσθεσα. Επίσης πήρα την μεγαλύτερη ομάδα και δεν έκανα καμία προσπάθεια να βγάλω αθροίσματα. Τι λέτε πιστεύετε πως υπάρχει κάποια βάση σε αυτά τα νούμερα;

2 Likes

Ετσι κι ετσι τα νουμερα. Εγω πχ που δουλευω σε elementary, ψαχνω συνηθως σε κοινοτητες ubuntu η debian. Δεν θυμαμαι να εχω πληκτρολογησει ποτε κατι και να ακολουθηται το elementary. Ισως παλιοτερα για το pantheon και για τα elementary tweaks.

Το redhat φυσικα και δεν εχει θεση, μιας και οσοι το χρησιμοποιουν ειναι για αλλους λογους. Πιθανοτερο να εβρισκες καλυτερα νουμερα στο Cent os και στο Fedora που βρηκες.

Στις μετρησεις σου ξεχωριζει η διαφοροποιηση της Ελλαδας. πχ. το Arch / manjaro /fedora δεν υπαρχουν (λογω δυσκολιας και λογω χαμηλης γνωσης διανομων) Το ubuntu κορυφη γιατι οποιο site και να διαβασεις για ubuntu μιλαει. Και φυσικα το ubuntu ειναι το μονο με καποιο marketing (και απο αλλο θεμα δουλευει out of the box)

Η μόνη έκπληξη για μένα ήταν τα νούμερα του Arch. Δεν περίμενα με τίποτα να είναι σε απόσταση αναπνοής με το Ubuntu στο Reddit. Ίσως να πρέπει να αρχίσω να αναθεωρώ κάποια πράγματα :slight_smile:

Τα νούμερα στην Ελλάδα είναι ενδεικτικά και επηρεάζει πολύ το γεγονός αν υπάρχει ή όχι οργανωμένη κοινότητα ή όχι. Με κανένα τρόπο δεν απεικονίζουν την χρήση του RedHat στην Ελλάδα για παράδειγμα. Ενδιαφερον εδώ είναι το μικρό πλήθος στο ελληνικό facebook, αλλά οι χρήστες του Arch εξ ορισμού δεν έχουν πρόβλημα με τα αγγλικά, κάτι που μάλλον το ερμηνεύει.

Το Arch έχει πολύ περισσότερο κόσμο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι αλλά συγκεκριμένα στο Reddit υπάρχουν πολλοί που στην πραγματικότητα έχουν Arch-based διανομή (εξ ου και το hype) και άλλοι τόσοι που είναι εκεί μόνο για το «btw» του θέματος. Άλλωστε, από εκεί ξεκίνησε το γνωστό meme.

Κάθε κοινότητα όμως έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ή λιγότερο ενεργή σε διάφορες πλατφόρμες.

2 Likes

Συμφωνώ, την ίδια έκπληξη αισθάνθηκα κι εγώ.
Όπως επίσης εξεπλάγην και από τα ψηλά (σχετικά) νούμερα του debian. Πάντα πίστευα ότι η διείσδυση του debian στο desktop ήταν πολύ μικρή.