SSD και Timeshift

sda hdd ubuntu-mate 19.10 / & /home
sdb hdd debian 10 / & /home
sdc ssd SSD PATRIOT PBU120GS25SSDR άδειος
Απορίες σχετικά ssd
Θέλω να εγκαταστήσω τα / και των δυο OS στον sdc ssd και τα /home στον sda hdd.
Χωρίζω στη μέση με 2 partition και βάζω με το Timeshift τα δυο / σε καθένα από αυτά.

 1. Χρειάζεται διαμόρφωση ext4 ή όχι ? Υποθέτω όχι.
 2. Σχετικά με το παρακάτω (2012) τι πρέπει να ακολουθήσω ?
 3. Σε 19.10 /etc/rc.local δεν υπάρχει. Εγώ δημιούργησα ένα αλλά οι σημειώσεις που θα προσθέσω (σύμφωνα με τις οδηγίες του άρθρου) θα είναι λειτουργικές ?
 4. Η Patrior έχει ένα toolbox για τους ssd σε .exe. Με wine βγάζει ένα error στην αρχή αλλά εμφανίζει το μενού μετά. Κάποιος που έχει patriot και γνωρίζει περισσότερα?. (το έτρεξα χωρίς να συνδέσω τον ssd να δω τι εμφανίζει)
  5.Απενεργοποιήστε τις υπηρεσίες καταλόγου (από το άρθρο ισχυει ?)
  https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=25434#p269809
  6.Κάτι άλλο που δεν γνωρίζω?
  Ευχαριστώ.

Θα μπλέξεις και θα χάσεις αρκετές ώρες σε ψάξιμο για ρυθμισεις για να τα κάνεις όλα αυτά. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Πιο γρήγορη λύση είναι να στήσεις σωστά τα λειτουργικά από την αρχή στον SSD, ρυθμίζοντας τα /home στον HDD, κάτι που δεν το προτείνω γιατί πολλές εφαρμογές χρησιμοποιούν το /home που αν το έχεις στον hdd θα επηρεάσει τη συνολική εμπειρία χρήσης. Δεν ξέρω βέβαια και τις αποθηκευτικές σου ανάγκες και το workload σου οπότε δεν επιμένω περισσότερο.

 1. To timeshift θέλει linux σύστημα αρχείων και ιδανικά btrfs.
 2. Αν ένας δίσκος είναι ssd ή hdd δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την χρήση ή την εγκατάσταση.
 3. Τα εργαλεία του κατασκευαστή είναι αχρείαστα και επικίνδυνα, εκτός από ειδικές χρήσεις αν ζητηθεί (πχ αναβάθμιση bios/firmware). Σε αυτή την περίπτωση καλο να γίνουν σε υπολογιστή με Windows.
 4. Το άρθρο έχει γραφτεί στις 18 Νοέμ 2012. Δεν χρειάζεται να λεχθεί κάτι άλλο για αυτό.
1 Like

Ναι μεν αλλά βάζοντας το /home στον SSD η συχνή χρήση αποθήκευσης-μεταφοράς αρχείων δεν μειώνει τον χρόνο ζωής του ?

Βάση των όσων έχω διαβάσει, οι SSD δεν έχουν θέμα με τις αναγνώσεις. Ίσα ίσα η ανάγνωση είναι το δυνατό τους σημείο. Το πρόβλημα είναι οι εγγραφές, αλλά και αυτό δεν είναι καθόλου τραγικό. Δηλαδή αν γράφεις σβήνεις συνέχεια σε έναν δίσκο τότε πλησιάζεις το τέλος της ζωής του. Λέγεται ότι το τέλος ζωής ενός SSD, γενικά, έρχεται μετά από 70ΤΒ εγγραφής Σε διάφορες δοκιμές δίσκοι άντεξαν πολύ παραπάνω φτάνοντας άνετα τα 180-200ΤΒ. Ορισμένα καλά μοντέλα της Samsung που είναι τοπ για μένα στον τομέα έφτασαν μέχρι και τα 1.2-2.2 PB (1 PetaByte = 1000 TB). Οπότε γενικά δεν χρειάζεται να φοβάσαι τον SSD. Για 5-10 χρόνια σε οικιακή χρήση δεν θα έχει κανένα θέμα.

1 Like

πρακτικα σε οικιακη χρηση ενας Samsung 860 EVO ειναι αθανατος.

1 Like

Τίποτε δεν είναι αθάνατο !

Το σχόλιο σχετικά με Trim και βελτιστοποίηση απόδοσης του ssd

Enable TRIM

TRIM (Trim command let an OS know which SSD blocks are not being used and can be cleared)

Back up fstab first in case something wrong happen.

# cp /etc/fstab ~/fstab.bk

Edit fstab file

# nano /etc/fstab

Add discard to your ssd drives or partitions, after ext4

UUID=bef10b86-494d-41c6-aa46-af72cfba90fd / ext4 discard,errors=remount-ro 0 1
Adding noatime and nodiratime

noatime and nodiratime are mount options in linux for linux file system. noatime disables atime updates on file system, and nodiratime will disables atime updates on directory system. By adding noatime and nodiratime will greatly reduce ssd load means performance gains.

Edit fstab file

# nano /etc/fstab

Add noatime,nodiratime to your ssd drives or partitions, after ext4

UUID=bef10b86-494d-41c6-aa46-af72cfba90fd / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1

Αυτά που γράφεις είναι last decade story και δεν ισχύουν τώρα. Πράγματι την εποχή που οι πρώτοι SSD των 30 και 60GB κόστιζαν όσο ένα νεφρό και είχε γεμίσει το internet οδηγούς για να περιορίσουμε τις εγγραφές σε αυτούς, υπήρχε κάποια λογική. Σήμερα που οι SSDs του κιλού έχουν αντοχή 300 ΤΒW (ή τα διπλάσια πιο ακριβά μοντέλα) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε αλλάξει τον SSD πολύ πριν ψοφησει.

Για παράδειγμα, 300 ΤΒW σημαίνει ότι μπορείς να εγκαθιστάς ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ έναν τίτλο ΑΑΑ των 50GB (εξωφρενικό σενάριο) και ο δίσκος θα ζήσει 300TB / 50GB = 6000 μέρες ήτοι 16 χρόνια! Και όλα αυτά με βάση τα TBW που δίνουν οι κατασκευαστές. Σε reviews είναι σύνηθες οι δίσκοι να ξεπερνάνε τα νούμερα αυτά και να φτάνουν μέχρι και τα διπλάσια! Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις αλλάξει SSD την επόμενη 2ετία/3ετία με τον ρυθμό που πέφτουν οι τιμές και αυξάνονται οι ανάγκες. Αλλά ακόμα και 10 χρόνια να κρατήσεις τον SSD σου και να σου ψοφήσει τότε, ποια θα είναι η αξία του σημερινού σου SSD σε 10 χρόνια? μισό ευρώ;

Εν ολίγοις το θέμα των εγγραφών για τους χρήστες (πλην εξαιρετικών σεναρίων που τότε πας και αγοράζει enterprise SSD) απλά δεν υφίσταται.

Τα 70TBW είναι για πολύ παλιούς SSDs πλέον SSDs ενδεικτικά των 100€ με 1 ΤΒ χωρητικότητα δίνουν 300ΤΒW. Δεν μιλάμε για πιο enterprise λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή.

Εγώ προσπαθώ να δω πως μπορώ να προστατέψω το ssd.Κάνω μια έρευνα και θα αποφασίσω πως θα γίνει η εγκατάσταση και με τι παραμέτρους.Τέλος το σχόλιό σου δεν με βόηθησε αλλά σ ευχαριστώ για την γνώμη σου.

Καλά κάνεις και ερευνάς. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένα όσα λέει κάποιος, αλλά πρέπει να τα επαληθεύουμε. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ποιον SSD έχεις για να δούμε πόσα TBW δίνει ο κατασκευαστής; Είναι απλά μαθηματικά και μπορώ να σου αποδείξω ότι θα ζήσει ο SSD σου, ακόμα και περισσότερο από εσένα. Για αντοχή των NAND cells μιλάμε. Αν καεί κάποια στιγμή ο controller είναι άλλο θέμα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε μέσο αποθήκευσης ανεξαρτήτως χρήσης.

Ρυθμίσεις για SSD στο Linux που ΔΕΝ χρειάζονται

Αχ ακόμα ασχολούμαστε με το TRIM? Ρε παιδιά αυτά είναι θέματα προηγούμενης δεκαετίας! Οι SSDs κάνουν εδώ και χρόνια δικό τους garbage collection και maintenance από το firmware, ασχέτως λειτουργικού. Μην αναπαράγουμε FUD.

1 Like

PATRIOT PBU120GS25SSDR Το γράφω στην αρχή του post

Αυτό διαβάζω τώρα και βλέπω ότι άδικα έψαχνα.

Έχει χαμηλό TBW ο δίσκος σου, αλλά ακόμα και έτσι πάμε

Θεωρώ ότι γράφεις (μόνο εγγραφές “φθείρουν” και όχι αναγνώσεις) 50GB κάθε μέρα. Καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι εξωφρενικό, αλλά πάμε σε αυτό το εξωφρενικό σενάριο να δούμε πόσο θα ζήσει ο SSD σου:
75TB / 50GB = 1500 μέρες ~ 4,1 χρόνια. Ακόμα λοιπόν και στο εξωφρενικό σενάριο που γράφεις 50GB στον δίσκο ΚΑΘΕ μέρα, ο δίσκος σου θα ζήσει 4 χρόνια. Πραγματικά πιστεύεις ότι το 2024 θα είσαι ακόμα με 128άρη SSD όταν πιθανόν το 2024 να έχουμε mainstream SSDs των 4ΤΒ έναντι 50-60€ ?

Αν δεχτούμε ότι κάνεις επανεγκατάσταση Linux OS ΚΑΘΕ μέρα και ότι η διανομή ζητάει 20GB από τον δίσκο, τότε 75ΤΒ / 20 GB = 3.750 μέρες ~ 10,25 χρόνια…

Για πες μας πόσα TBW έχεις γράψει μέχρι τώρα και σε πόσες μέρες (τις πληροφορίες μπορείς να τις βρεις από την εφαρμογή που δίνει η Patriot, από το HDSentinel ή από το DISK app της linux διανομής σου —> SMART DATA), για να κάνουμε και υπολογισμό με απλή αναλογική, βάσει της χρήσης που κάνεις τώρα στον SSD σου.

@joe7 διάβασε αυτό το άρθρο και σταμάτα να ανησυχείς

edit: Συγγνώμη είδα το postaρε πρώτος o @Souiters

Εδώ και 5 χρόνια κάτοχος SSD που τους έχω Linux και Windows μαζί και δε με ένοιαξε τι γίνεται από κάτω και με μια ματιά στην υγεία τους είδα ότι είναι κοντά στο 100%

1 Like

Άποψή μου είναι ότι είσαι υπερβολικός στις απαντήσεις σου ενώ δεν παραβλέπω το γεγονός ότι έχεις δίκαιο. Δεν θα το συνεχίσω και πραγματικά σ ευχαριστώ και τους υπόλοιπους που μοιράστηκαν την άποψή τους.

Κανένα πρόβλημα από εμένα και ζητώ συγνώμη αν κάτι που έγραψα σου φάνηκε επιθετικό. Δεν είχα τέτοιο σκοπό.

Η δικιά μου άποψη είναι ότι είναι κρίμα να περιορίζουμε την εμπειρία χρήσης ενός συστήματος (π.χ. χρησιμοποιώντας τον πολύ πιο αργό HDD για πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν στον SSD) επειδή θέλουμε να προστατέψουμε τον SSD, όταν πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα αυτή η “προστασία”. Καλή επιτυχία στο αρχικό σου εγχείρημα, ό,τι και αν αποφασίσεις τελικά!

3 Likes