Σφάλμα με αρχεία γραμμένα σε εξωτερικό σκληρό από WIN7

Γειά χαρά σε όλους!
Έχει προκύψει ένα πρόβλημα και θα ήθελα την βοήθεια σας.
Έχω ένα φάκελο 12gb με διάφορα αρχεία γραμμένα απο win7 σε εξωτερικό σκληρό και δεν μπορώ να ανοίξω τίποτα,πχ αν πάω να ανοίξω photo μου βγάζει σφάλμα ότι το αρχέιο λείπει,σε pdf σφάλμα ανάγνωσης,άρνηση πρόσβασης.Τα αρχεία τα βλέπω αλλά δεν μπορώ να εκτελέσω κάτι ,δεν ανοίγουν ούτε με δικαιώματα υπερχρήστη.
Τα δεδομένα ανοίγουν κανονικά σε windows.
Δοκίμασα sudo chown -R $USER (όνομα φακέλου),δεν μπόρεσα να κάνω κάτι.
Δοκίμασα και sudo chmod a+rwx (όνομα φακέλου) χωρίς επιτυχία.
Έχει κανείς καμιά ιδέα τι παίζει?
Ευχαριστώ!

Καλωσορισες @stormwave21

Πως εχεις κανει mount τον εξωτερικο δισκο?
Σε ποιον φακελο πηγες να κανεις chown και chmod?

ο εξωτερικός είναι σε ntfs ή fat ή exfat;

μπορεί να έχει κάποια ζημιά που πρέπει να επιδιορθωθεί από windows. Δες πχ

ιδιαίτερα το chkdsk κάτω-κάτω.

Kαλημέρα!τον εξωτερικό σκληρό το σύστημα τον είδε κανονικά χωρίς πρόβλημα,μπορώ κανονικά να περιηγούμαι στο περιεχόμενο του,chown και chmod έτρεξα σε ολόκληρο τον φάκελο που περιέχει μέσα αρχεία και υποφακέλους 12gb.

Καλημέρα! σε ntfs,το θέμα είναι ότι το κάνει και στον σκληρό των win που τον έβαλα σε εξωτερικό κουτί,θα δοκιμάσω να τρέξω το chkdsk.

Καλημέρα! Αυτά τα σφάλματα συμβαίνουν μερικές φορές εξαιτίας του fast startup των Windows.
Κανε μια δοκιμή. Μπες στα Windows, απενεργοποίησε το fast startup και κάνε μια επανεκκίνηση. Ίσως λυθεί το πρόβλημα. Παραθέτω ένα link που περιγράφει πώς γίνεται η διαδικασία

Μας μπέρδεψες λίγο.
Στο πρώτο σου post γράφεις “τα δεδομένα ανοίγουν κανονικά σε windows” και σε επόμενο post γράφεις “το κάνει και στον σκληρό των win που τον έβαλα σε εξωτερικό κουτί”. Οπότε… πριν άνοιγαν στα Windows ως εξωτερικό δίσκο και μετά που το σύνδεσες στο linux ως εξωτερικό δίσκο και έκανες sudo chmod a+rwx δεν ανοίγουν ούτε στα Windows?
Μήπως έχει πρόβλημα το εξωτερικό κουτί που συνδέεις το δίσκο?
Μπορείς να αντιγράψεις ένα αρχείο στο desktop των Windows ή του Linux?

Eίναι windows 7,δεν έχει fast startup.
Τα αρχεία που υπάρχουν σε εγκατάσταση windows 7 (12gb) πήγα να τα αντιγράψω με live usb mint 20 xfce σε εξωτερικό σκληρό,δεν μπόρεσα.Αργότερα σε μηχάνημα με εγκατεστημένο mint 20 xfce προσπαθώ να αντιγράψω τα δεδομένα από τον σκληρό των windows τον οποίο έβαλε σε εξωτερικό κουτί,πάλι δεν μπόρεσα.Στο τέλος πήρα άλλον εξωτερικό σκληρό τον οποίο φόρμαρα σε ntfs και αντέγραψα τα 12gb από τα windows,σε αυτόν τον εξωτερικό σκληρό έδωσα chown και chmod.Αυτό που θέλω είναι τα συγκεκριμένα δεδομένα να mpoρέσω να τα αντιγράψω το linux,από και και πέρα η εγκατάσταση των windows θα διεγραφεί.Έχω ετοιμάσει για φίλο laptop mint 20 xfce και δεν μπορώ να πάρω τα δεδομένα του απο τα windows ώστε να τα βάλω στο mint και να του το παραδώσω.Παραδόξως είναι η πρώτη φορά που έχω πρόβλημα με αρχεία απ;o windows.

Οπότε, τα αρχεία μπορείς να τα δεις και να τα προσπελάσεις αν συνδέσεις τον εξωτερικό δίσκο σε PC με Windows… σωστά? Για να αποκλείσουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα είτε με τον εξωτερικό δίσκο είτε με το usb case που έβαλες τον εξωτερικό δίσκο.

Σύνδεσε τον εξωτερικό δίσκο σε Windows και μετά κάνε ασφαλή κατάργηση. Μετά δοκίμασε να το συνδέσεις στο Mint. Υπάρχουν αναφορές στο internet όπου εμφανίζονται προβλήματα αν συνδέσεις εξωτερικό δίσκο σε linux που τον έχεις αφαιρέσει πρωτύτερα από Windows χωρίς να κάνει ασφαλή κατάργηση.

Δοκίμασε να συνδέσεις τον δίσκο σε Mint σε άλλη USB πόρτα. Υπάρχουν αναφορές για ορισμένους εξωτερικού δισκους να έχουν ασυμβατότητα με κάποιες USB πόρτες https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=292347, κυρίως το USB3.

Αν τα αρχεία σου είναι μεγάλα (πχ ταινίες 1GB+ η κάθε μία) δοκίμασε από τα Windows να γράψεις ένα απλό αρχείο text στο εξωτερικό δίσκο και δες αν μπορείς αυτό το αρχείο να το ανοίξεις από το Mint.

Και για τελευταίο, δοκίμασε αν έχεις κανένα USB σε fat32 να γράψεις ένα αρχείο από τα Windows και να το μεταφέρεις στο Mint… δουλεύει το αρχείο?

1 Like

Λόγω των εορτών δεν έχω ασχοληθεί περαιτέρω,θα επανέλθω με ότι νεότερο.

Δοκίμασε με τον δίσκο unmounted

sudo ntfsfix /dev/sdXY

όπου Χ το γράμμα του δίσκου που δίνει το Linux π.χ. a,b,c…
και Y το partition π.χ. 1,2,3 …

Στη συνέχεια προσπάθησε να προσπελάσεις τα αρχεία του δίσκου

ΥΓ Μπορείς να δεις όλους τους δίσκους σου και συνεπώς τα παραπάνω XY για τον εν λόγω δίσκο, δίνοντας

 lsblk 
1 Like