Seagate Backup Hub Plus 6TB (linux review)

Το ψηφιακό υλικό που δημιουργούμε καθημερινά αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, είτε αυτό αφορά τη δουλειά μας είτε τις προσωπικές μας στιγμές (videos, photos κ.α.). Στις περισσότερες περιπτώσεις μέρος ή και το σύνολο αυτού του υλικού δεν θα θέλαμε να το χάσουμε και πρέπει να βρούμε τρόπους να το διασφαλίσουμε. Δυστυχώς η πλειονότητα των χρηστών θα πρέπει να πάθουν για να μάθουν, καθώς το backup στις μέρες μας είναι εκ των ων ουκ άνευ: Τα κινητά τηλέφωνα σπάνε και καταστρέφονται, τα διάφορα proprietary μέσα αποθήκευσης κάποια στιγμή παύουν να λειτουργούν και οι σκληροί δίσκοι εντός των PC μας αργά ή γρήγορα θα παρουσιάσουν σφάλματα.

Σε ό,τι αφορά το δικό μου workflow, αυτό περιλαμβάνει διάφορους δίσκους εντός του συστήματός μου, λειτουργικού + εφαρμογών, δίσκου με αρχεία εργασίας, δίσκου εσωτερικού backup και δίσκου για ταινίες και προσωπικά video. Τα critical δεδομένα για όλα τα παραπάνω γίνονται επιπλέον backup και σε εξωτερικό offline μέσο (backup του backup, αλλά εκτός σύνδεσης). To backup μου γίνεται από έναν συνδυασμό αυτοματοποιημένων και μη αυτοματοποιημένων μεθόδων. Για τις μεθόδους αυτές είμαι σε μια συνεχή αναζήτηση για τη μετάβαση σε κάποιο καλύτερο μοντέλο με στόχο την ελαχιστοποίηση της δικής μου παρέμβασης. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα. Το σημερινό θέμα έχει να κάνει με την επιλογή νέου εξωτερικού μέσου αποθήκευσης δεδομένων για χρήση ως offline backup του συνόλου των δεδομένων μου και όχι μόνο των critical, καθώς μέχρι σήμερα π.χ. δεν υπήρχε αντίγραφο ασφαλείας της ταινιοθηκης μου ελλείψη χώρου αποθήκευσης.

Η λύση στην οποία κατέληξα ήταν ο Seagate Backup Plus Hub 6TB που θα καλύψει τις ανάγκες μου για εξωτερικό backup για το άμεσο και ελαφρώς μακροπρόθεσμο μέλλον. Η συγκεκριμένη λύση ήταν no brainer, καθώς ο δίσκος σήμερα μπορεί να αγοραστεί έναντι 115€ κάτι που σημαίνει ~19,2€/ΤΒ, πιο φτηνά δηλαδή ακόμα και από εσωτερικούς δίσκους! Το πως το καταφέρνουν αυτό, η Seagate και η WD, είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω, μια που όπως θα φανεί και πιο κάτω, οι δίσκοι που χρησιμοποιούνται είναι ακριβώς οι ίδιοι!

Το σύστημα λοιπόν για το οποίο θέλω να έχω εξωτερικό αντίγραφο ασφαλείας έχει τα παρακάτω στοιχεία:

george@george-Ryzen:~$ inxi -D
Drives:
 Local Storage: total: 4.68 TiB used: 1.89 TiB (40.5%) 
 ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 500GB size: 465.76 GiB 
 ID-2: /dev/sdb vendor: Toshiba model: HDWD130 size: 2.73 TiB 
 ID-3: /dev/sdc vendor: Seagate model: ST31000528AS size: 931.51 GiB 
 ID-4: /dev/sdd vendor: Western Digital model: WD6401AALS-00L3B2 
 size: 596.17 GiB 

Ο δίσκος ήρθε σπίτι μου εχθές και αμέσως ακολούθησε το unboxing:

Στην τελευταία φωτό έχω ξεχάσει να προσθέσω και τον προσαρμογέα για πρίζες UK που υπάρχει στο κουτί. Ο αντάπτορας ρεύματος όταν προσαρμοστεί στο τροφοφοτικό κουμπώνει με σταθερό τρόπο και η όλη κατασκευή μοιάζει πολύ ποιοτική σε σχέση με άλλες τέτοιες λύσεις που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Το παρεχόμενο καλώδιο USB Α - USB micro B έχει μήκος περίπου 1,25 μ.

Εντύπωση μου έκανε ότι η οπίσθια σύνδεση USB micro B είναι ιδιαίτερα “σταθερή” άπαξ και κουμπώσει το βύσμα στην υποδοχή. Το αναφέρω αυτό γιατί σε άλλες περιπτώσεις μέσων που χρησιμοποιούν micro B USB, το βύσμα έχεις την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να “φύγει” με το παραμικρό κούνημα, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Μόλις ο δίσκος μπήκε σε λειτουργία, άναψε το λευκό led λαμπάκι στο σχήμα του logo της Seagate. Ωραία λεπτομέρεια. Το led αυξομειώνει την έντασή του όταν εκτελούνται λειτουργίες I/O στον δίσκο.

Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και σαν USB hub με τις δύο μπροστινές USB3 θύρες, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν και ανάγκες φόρτισης συσκευών. Σύμφωνα με το manual το παρεχόμενο ρεύμα είναι 5V 3A, συνεπώς 5V/1,5A για κάθε υποδοχή. Δοκίμασα να φορτίσω τη μπαταρία του ηλεκτρονικού μου τσιγάρου τόσο στις USB του Seagate Backup Plus Hub όσο και απευθείες στη θύρα με την οποία συνδέω το hub για να δω αν θα υπήρχαν διαφορές.

Από το hub:

Απευθείας στο USB όπου συνδέεται το hub:

Και φόρτιση του κινητού μου από το hub:

Κανένα θέμα και με τη λειτουργία εξωτερικού HDD με παροχή ρεύματος από το USB. Επίσης και οι επιδόσεις του εξωτερικού μέσου ήταν ίδιες ακριβώς με αυτές που έπαιρνα συνδέοντάς το απευθείας στο PC:

Σε θέματα λειτουργίας, ο δίσκος είναι αρκετά αθόρυβος σε σχέση με έναν εξωτερικό Seagate 1TB τεχνολογίας SATA II που χρησιμοποιούσα μέχρι σήμερα σε εξωτερικό enclosure. Το σύστημα τον είδε αμέσως και στα παρακάτω στιγμιότυπα φαίνονται και τα αρχεία που περιλαμβάνονται από τον κατασκευαστή. Υποτίθεται ότι όλα αυτά δίνουν πρόσβαση σε εφαρμογής backup, encryption κ.α., αλλά από λειτουργικά συστήματα Windows και Mac. Απλά τα αγνοώ καθώς α)δεν χρησιμοποιώ win/mac β)παρέχουν βασικές δυνατότητες και δεν καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες ενός power user γ)ειδικά για θέματα backup καλό είναι να αποφεύγεται οποιοδήποτε proprietary λογισμικό.

Συγγνώμη για το διάφανο πράσινο του screenshot, έκανα λάθος που δεν το διαπίστωσα εγκαίρως και τώρα πλέον δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να επαναλάβω.

Ο δίσκος ήταν μορφοποιημένος σε NTFS.

Οπότε άμεσα έπρεπε να αποκατασταθεί η… τάξη και έγινε μορφοποίηση σε EXT4.

Κάπου εδώ αντιμετώπισα ένα πρόβλημα. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να έχω πρόσβαση στα SMART data του δίσκου, κάτι που είναι απολύτως σημαντικό για δίσκο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για backup καθώς πρέπει να μπορώ να γνωρίζω την κατάσταση της υγείας του. Στο gnome-disk η επιλογή “SMART DATA & Self Tests” ήταν γκριζαρισμένη, ενώ ούτε το smartmonitor μπορούσε να διαβάσει τον δίσκο για τα δεδομένα αυτά. Σύμφωνα με το manual στα win μπορεί να γίνει έλεγχο του δίσκου με το proprietary SeaTools και μόνο με αυτό (λογικά ούτε κάποια άλλη εφαρμογή έχει πρόσβαση). Μετά από αρκετό ψάξιμο και 2-3 χακιές τα κατάφερα να παρακάμψω το πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με το USB to SATA bridge που χρησιμοποιεί η Seagate σε όλους τους δίσκους της. Ο συγκεκριμένος controller λοιπόν, είτε επειδή είναι φτηνιάρικος είτε από επιλογή της Seagate δεν επιτρέπει στο λειτουργικό να μιλήσει με τον δίσκο όταν λειτουργεί σε UAS mode (USB Attached SCSI).

…This is because the Linux kernel rejects SAT ATA pass-through commands for certain devices with broken pass-through support. This list of devices affected depends on the kernel version, and may includeall Seagate enclosures,Initio INIC-3069 andVIA VL711

Η λύση ήταν να υποχρεώσω τον kernel να συνδέεται με τη συγκεκριμένη συσκευή με το παλαιότερο αλλά συμβατό USB storage mode. (Αν κάποιος ενδιαφέρεται, είναι 2 λεπτά υπόθεση και ας με ρωτήσει στα σχόλια πώς γίνεται). Από τη στιγμή που έγινε η παρέμβαση αυτή, τα SMART data & Self Tests του δίσκου είναι διαθέσιμα στον χρήστη και άσε τους win users να παιδεύονται με SeaTools και πράσινα άλογα :stuck_out_tongue:

Εκτός όμως από τα Smart Data, αποκτήθηκε και πρόσβαση σε στοιχεία που η Seagate δεν θέλει να ξέρουμε:

Όπως λοιπόν φαίνεται από το παραπάνω στιγμιότυπο, ο δίσκος που εσωκλείεται στο Buckup Hub Plus είναι ένας κλασικός Barracuda που όχι μόνο πωλείται τουλάχιστον 40€ φθηνότερα, αλλά έρχεται πακέτο μαζί με τροφοδοτικό, enclosure, usb 3.0 hub.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις με περίμενε ακόμα μία έκπληξη: Απενεργοποιώντας το UAS mode που είναι πιο σύγχρονο και πιο γρήγορο, ανέμενα με το USB storage mode να έχω κάποιο performance penalty. Όμως διαπιστώθηκε ότι ισχύει το αντίθετο!

Σε UAS mode (samples 1GB και 10ΜΒ):

Και σε USB Storage mode:

Παρατηρήστε ότι σε USB storage mode το σύστημα βλέπει την πραγματική ονομασία του δίσκου και όχι “Seagate Backup Hub Plus”.

Οι μετρήσεις ταχύτητας σε γράφημα (περιλαμβάνω και τον εσωτερικό Toshiba P300 3TB για σύγκριση):

Συμπερασματικά ο Seagate Backup Plus Hub κρίνεται ως μια εξαιρετική VFM επιλογή. Οι επιδόσεις στην εγγραφή δεδομένων δεν είναι ικανοποιητικές, αλλά για τα χρήματα που ζητάει είναι μια πολύ τίμια επιλογή. Για τη δικιά μου περίπτωση χρήσης που το backup γίνεται με συγχρονισμό δεδομένων (με rsync), δεν θα ενοχλήσει η χαμηλή ταχύτητα εγγραφής, παρά μόνο στην πρώτη αντιγραφή αρχείων. Αν όμως κάποιος δεν υπολογίσει τον οικονομικό παράγοντα, τότε σαφώς μπορεί να βρεθεί πιο γρήγορη λύση για εξωτερικό backup π.χ. με αγορά ενός εσωτερικού δίσκου στις 7.200 στροφές και ενός ποιοτικού USB3 enclosure.

9 Likes

Ωραία παρουσίαση. Σίγουρα με τους SSD θα πρέπει να περιμένουμε πολλούς φτηνούς μηχανικούς δίσκους σε χαμηλές τιμές στην αγορά. Με ένα τέτοιον και ένα raspberry έχεις ένα cloud/nas έτοιμο και πρέπει να καλύπτει και το θέμα της τροφοδοσίας.

Δώσε λεπτομέρειες για την Χακιά, και αν δεν βαριέσαι κάποια στοιχεία για την σύγκριση της απόδοσης. Σε δίσκους με χαμηλή τιμή τα δεδομένα του SMART είναι σημαντικά

2 Likes

Λοιπόν το hack αυτό μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες περιπτώσεις enclosures που δεν λειτουργούν σωστά με τα smart data. Καταρχήν αν τρέξουμε το gnome-disk και δούμε γκριζαρισμένη την επιλογή Smart Data & Self Tests, υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον SATA to USB controller του enclosure. Μπορεί να μη λειτουργεί σωστά σε UAS mode.

Μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε δίνοντας lsusb -t
π.χ.

# lsusb -t
/: Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/2p, 10000M
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/2p, 480M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
  |__ Port 1: Dev 11, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 5000M
[...]

ή

# lsusb -t
/: Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/2p, 10000M
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/2p, 480M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
  |__ Port 1: Dev 8, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M
[...]

Οπότε η λύση είναι να υποχρεώσουμε το OS να ανοίξει τη συσκευή με τον USB storage driver (ή το ανάποδο).

Υπάρχει μια προσωρινή λύση (που χάνεται μετά το reboot) και μια μόνιμη. Ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε επιλέγετε:

1) Προσωρινή λύση

α) βρίσκουμε το device ID της συσκευής με
sudo smartctl -a /dev/sdX όπου Χ το κατάλληλο γράμμα που έχει γίνει mount η συσκευή
ή lsusb

Στη δικιά μου περίπτωση η συσκευή είχε ID 0bc2:ab38

β)
Αποσυνδέουμε τον δίσκο.
Edit από root του αρχείου (ή δημιουργία) /sys/module/usb_storage/parameters/quirks

Εκεί μέσα βάζουμε

usb_storage.quirks=0bc2:ab38:

Για να παίξει σε USB

Ενώ θα βάζαμε

usb_storage.quirks=0bc2:ab38:u

Για να παίξει σε UAS
Ανάλογα με τη διανομή μας, μπορεί να χρειαστεί να περάσουμε το ID με 0x μπροστά από το ID π.χ.

usb_storage.quirks=0x0bc2:0xab38:

Δοκιμάστε τι σας δουλεύει.

Ξανασυνδέουμε τη συσκευή και τώρα πρέπει να δουλεύει όπως ορίσαμε και αν όλα έχουν πάει καλά θα βλέπουμε και ενεργοποιημένη την επιλογή Smart Data από το gnome-disk

2) Μόνιμη λύση

Αν δοκιμάσαμε την προσωρινή λύση και δουλεύει, τότε για να την κάνουμε μόνιμη αρκεί η προσθήκη στο /etc/default/grub της γραμμής

GRUB_CMDLINE_LINUX="usb_storage.quirks=0x0bc2:0xab38:"
Τονίζω ότι το USB ID το αλλάζετε ώστε να ταιριάζει με το δικό σας και όχι με αυτό του παραδείγματος. Επίσης ανάλογα με τη διανομή μπορεί να χρειαστεί το format 0x ή όχι.

Τι εννοείς; Έχω δώσει το γράφημα και τα screenshots από τα benchmarks.

4 Likes

Φοβερή τιμή και πολύ σοφή αγορά.
Η “χακιά” για το smart monitoring πανέξυπνη (νομίζω πως θέλει διόρθωση το vendor id σε κάποιες γραμμές).

Εφαρμόζει κανένας από εμάς κάποιο δοκιμαστικό stress test με την αρχική αγορά(πχ badblocks) ;

1 Like

Ναι έχεις δίκιο ήταν copy/paste από άλλες σημειώσεις μου όταν το έψαχνα. Το διορθώνω ώστε να είναι συνεπές το δικό μου παράδειγμα.

Εγώ αρκούμαι στα smart data και σε ένα short run self test μέσω SMART.
Μέχρι τώρα δεν μου έχει συμβεί κάποια στραβή που να μην φαίνεται στo SMART

1 Like

Και πραγματικά εύχομαι να μην σας κάτσει τέτοια στραβή.

Χρόνια πριν προσλαμβάνομαι νεούδι σαν sysadmin σε μια εταιρία (ο θεός να την κάνει) και το πρώτο δεκαήμερο που είμαι μέσα αποφασίζει ο server να παραδώσει το πνεύμα και να σουτάρει mobo με raid … τα πάντα όλα … φυσικά η έννοια του backup σε τέτοιες επιχειρήσεις στην ελλαδάρα ήταν άστα να πάνε … κοινώς είτε έλεγες backup είτε έλεγες buck rogers οι άνθρωποι το ίδιο καταλαβαίνανε…

Είχα ήδη ξεκινήσει να στήνω redudancy σύστημα και από τους 6 barracuda που είχα αγοράσει έσκασαν οι τρείς σε διάστημα 10 ημερών μεταξύ τους . (και έμαθα και εγώ με τον κακό τρόπο να αγοράζω δίσκους διαφορετικής μάρκας και από άλλες παρτίδες όταν στήνω συστοιχίες)

(ένας από τους λόγους που φοβάμαι τους barracuda είναι αυτός αλλά είμαι ψυχαναγκαστικός -οι νέοι δίσκοι της seagate πλέον είναι σκυλιά)

Χρυσός κανόνας για δίσκους και backup: 1+1 = 1 , 1=0

2 Likes

Δεν ξέρω τι budget είχες στη διάθεσή σου, αλλά οι barracuda δεν προορίζονται για RAID σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Πας σε Ironwolf ή σε σειρά EXOS αν υπάρχουν τα φράγκα.

2 Likes

Απόλυτα σωστός - αλλά μιλάμε για 15 και βάλε χρόνια πριν και η έννοια του προυπολογισμού για hardware στο συγκεκριμένο μαγαζάκι ήταν του στυλ “πόσο κάνουν οι μπομπίνες για 100 dvd” …

(τους cuda τους είχα ψωνίσει για να στήσω ένα μηχανάκι που θα καθόταν δίπλα στο μεγάλο απλά για redundancy και με σκεπτικό να μπεί και ένα tape drive αλλά μας πρόλαβε ο χαμός)

Δεν νομίζω να έχει κάποιο νόημα στις μέρες μας. To badblocks θα σου πει ψέματα, μιας και δεν μπορείς να μιλήσεις απευθείας στο δίσκο. Ότι σου πει το SMART λοιπόν και όσο είναι ακριβές. Και μπορείς να του ζητήσεις ένα πλήρες διαγνωστικό.

Αν υπάρχει κάποια διαφορά στις επιδόσεις, με uas η χωρίς.

Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη κουβέντα…

Εγώ έχω κάνει ουκ ολίγα raid arrays για δεδομένα που θεωρώ πολύτιμα. Πάντα επέλεγα εκείνον από τους φτηνότερους δίσκους που είχε τα περισσότερα αυγά στο newegg… :wink: Ποτέ δεν πήρα κάποιον από τις ακριβές σειρές που περιγράφονται ως κατάλληλοι για nas, raid κτλ. Τους θεωρώ διαφημιστικό τρικ στη χειρότερη, περιττό έξοδο στην καλύτερη.

Πιστεύω ότι απαραίτητο εφόδιο για όποιον έχει nas, fileserver κτλ είναι η γνώση και η βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή κάποιος/οι δίσκος/οι του θα “χτυπήσουν”. Οπότε το σημαντικό δεν είναι η επιλογή του “αξιοπιστότερου” δίσκου αλλά η υλοποίηση backup και restoration plan.

Αν και σίγουρα είναι και θέμα τύχης, μέχρι στιγμής δεν μου έχει χτυπήσει ούτε ένας δίσκος από αυτούς που επέλεξα (με την ανωτέρω μεθοδολογία) ή έτυχε να μου βάλουν σε 24/7 μηχανήματα - πλην ενός σε έναν dedicated server της ovh. Έχω όμως ένα backup plan που διασφαλίζει τα δεδομένα μου και ξέρω πώς να κάνω restore τα data μου (ή έχω άπλα χρόνου να το κάνω).

Εγώ πίνω νερό στο όνομα του hdsentinel.

3 Likes

To έχω ήδη κάνει. (Συνδεδεμένος ο δίσκος πάνω σε USB 3.1 Gen 2 υποδοχή).

1 Like

Κοίτα συμφωνώ ότι οι χαρακτηρισμοί “nas”, “server” κτλ μπορεί να είναι διαφημιστικά τρικ, αλλα ένας δίσκος με 2 χρόνια εγγύηση και ένας με 5 χρόνια εγγύηση σίγουρα δεν έχουν την ίδια ποιότητα. Τα πάντα βέβαια είναι και θέμα κόστους. Αν ο δίσκος με τα 2 χρόνια κοστίζει τα μισά χρήματα από αυτόν με τα 5 χρόνια εγγύηση και εγώ τον πρώτο θα προτιμήσω. Αν η διαφορά τιμής είναι μικρή, τότε θα προτιμήσω αυτόν με τα 5 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ ότι το καλό backup plan είναι εκ των ων ουκ άνευ…

3 Likes

Μπράβο και τον ίδιο δίσκο είχα σταμπαρει και εγώ για τον ίδιο λόγο , με καλύψεις απόλυτα σε όλο το άρθρο .Με βλέπω να ξεκινάω να το στήνω με ένα pine64 σε nextcloud

1 Like

καταλαβαινω οτι οι πεποιθησεις δυσκολα (πολυ) ξεριζωνονται αλλα αυτο το “τα κόστη* αντιστοιχουν σε πραγματικα μεγεθη” απλα δεν υπαρχει πια. το ίδιο και για τις εγγυήσεις (που στο μυαλό μας μεταφράζονται σαν *κόστος ζημιάς της εταιρείας).

ΤΙΠΟΤΑ δεν κοστιζει πια τοσο επειδη μας αρεσει να πιστευουμε οτι προκυπτει απο το κοστος παραγωγης +τα οποια αλλα κοστη +το λογικο κερδος καθενος (που φανταζομαστε) +αντε ισως και το branding. η λιανικη των αγαθων προκυπτει ΜΟΝΟ απο την ανοχη της αγορας (κοινως κατι πουλιεται τοσο ειτε γιατι αυτο το σκοπο εχει, ειτε γιατι το ανεχεται η αγορα σ αυτη τη τιμη).

σαφως “οτι πληρωσεις (ΠΕΡΙΠΟΥ) παιρνεις” αλλα σε ολα τα αλλα εκτος των 2 ακρων: α. hype (ανω οριο=ακριβα), προιοντα κι υπηρεσιες, β. ηλεκτρονικα (κατω οριο=φτηνα), προιοντα /τα λες και μοδάτα.

οτι πληρωσεις ΙΣΩΣ πλεον μονο παιρνεις σε ανθρωπινες υπηρεσιες (κ παλι οχι παντα). κατι που θα σταματησει με την ρομποτικη (καλως ή κακως) κ θα προκυψουν επισης ακραιες κοστολογησεις.

…τώρα, γιατί μπαίνουν στην διαδικασία εξόδων συντήρησης τόσων κατηγοριών (nas, server κτλ)…? είναι λόγω διαφορετικού προϊόντος ή επειδή με τις μικρο(ή μεγαλο)διαφορές τιμής, ο καταναλωτής απλά πείθεται πως έχει τη δύναμη της επιλογής? (εδώ έχουμε μεγάλη συζήτηση αλλά θυμηθείτε ότι το ακριβότερο ΠΟΛΛΕΣ φορές προορίζεται να υπάρχει απλά για υποστήριξη πωλήσεων του ελαφρώς φθηνότερου :wink: ).

3 Likes

Πιθανά να φανεί χρήσιμο κάποιοι δίσκοι έχουν μια επιπλέον τάση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τους δει ο υπολογιστής

Τείνω να συμφωνήσω ότι τελικά έχεις δίκιο…

Εδώ οι αναλύσεις από backblaze https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-update-september-2014/

Αναφέρουν

The assumption that “enterprise” drives would work better than “consumer” drives has not been true in our tests. I analyzed both of these types of drives in our system and found that their failure rates in our environment were very similar — with the “consumer” drives actually being slightly more reliable.

1 Like

νταΞ… το είδαμε κι αυτό δλδ!
πρακτικά, ΓΙΑΤΙ φτιάχνουν αυτό το “κλείδωμα”, δεδομένου ότι ΔΕΝ χρησιμοποιεί κάποιο ειδικό format (πχ nas-style) ή δεν παρέχει firmware κρυπτογράφηση ή ειδικές τάσεις λειτουργίας ή κάτι άλλο? για ΠΟΙΟ λόγο “κλειδώνεις” τον πελάτη έξω από το μη-εξουσιοδοτημένο service …ή ακόμα κι απο το δικαίωμα του πειραματισμού με την συσκευή ΤΟΥ?

όλοι θέλουν να γίνουν apple ρπμ… #νευριάζω

ps. μίσησα τους εξωτερικούς από τότε α. που άνοιξα ένα pack (αηδία) & β. που ένα μοντέλο ΔΕΝ έσβηνε ποτέ (μόνο park-standby), σε κάποια mobos (που δεν απόκοπταν σωστά τα usb στο powerdown =spinning 24/7/365, ζέστη+φθορά, επιρρεπές σε ΚΑΘΕ σκαμπανεύασμα δεη =αηδία^2).

1 Like

Μια που το αναφέρεις -και για λόγους πληρότητας του αρχικού review- ο Seagate Backup Hub Plus σβήνει κανονικά με τερματισμό σε περιβάλλον linux, αλλά και μέσα από το gnome-disk. To καλό μάλιστα είναι ότι μπορείς να σβήσεις τον δίσκο, αλλά τα USB ports λειτουργούν κανονικά (με προϋπόθεση να είναι στην πρίζα βέβαια η συσκευή). Εγώ βέβαια δεν την αξιοποιώ αυτή τη δυνατότητα γιατί ο δίσκος χρησιμοποιείται για off-line backup, δηλαδή είναι μόνιμα εκτός ρεύματος για να αποφύγω ακριβώς αυτό που γράφεις, κάποιο καταστροφικό συμβάν από υπέρταση. Συνδέεται μόνο όταν κάνω το περιοδικό backup μου και μετά αποσυνδέεται.

2 Likes