Scan Tailor: Σύντομη παρουσίαση

Το παρόν νήμα έχει ως στόχο την σύντομη παρουσίαση του προγράμματος ScanTailor. Το πρόγραμμα αυτό το χρησιμοποιώ για να στέλνω τις χειρόγραφες λύσεις των ασκήσεων που μου αναθέτουν στο πανεπιστήμιο, και πιστεύω ότι μπορεί να λύσει τα χέρια και σε άλλους. Έχω δοκιμάσει διάφορες εφαρμογές android που υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, όμως δεν δουλεύουν πάντα σωστά, και αυτό που ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι μπορείς να παρέμβεις σε κάθε σελίδα του εγγράφου ξεχωριστά και σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας, ώστε να έχεις ένα σωστό αποτέλεσμα.

Τί είναι το ScanTailor ;
Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε εύκολα να “σκανάρουμε” χειρόγραφες σημειώσεις, χωρίς όμως να έχουμε σκανερ. Αρκεί να έχουμε μία συσκευή ικανή να βγάλει φωτογραφία τα έγγραφα που μας ενδιαφέρουν.

Τί δεν είναι το ScanTailor ;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένουμε το πρόγραμμα να κάνει μαγικά “deblurring” στις θολές φωτογραφίες μας, ή να κάνει το κείμενο ευδιάκριτο όταν ούτε εμείς οι ίδιοι δεν το ξεχωρίζουμε.

Εγκατάσταση :
Σε arch-based διανομές η εντολή sudo pacman -S scantailor θα εγκαταστήσει το πρόγραμμα στο σύστημά μας. Τα dependencies που χρειάζεται δεν είναι κάτι το σπουδαίο καθώς υπάρχουν λίγο-πολύ σε κάθε σύσστημα.

Μία πρώτη ματία :
Ανοίγοντας για πρώτη φορά το πρόγραμμα, αυτό που θα δεί κανείς είναι ένας πίνακας στα αριστερά, ο οποίος αποτελείται από τα βήματα που θα χρειαστούν μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.


Για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να πατήσουμε ctr+N ή File>New project. Στην συνέχεια θα πρέπει να εισάγουμε στο πεδίο “Input Directory” τον φάκελο στον οποίο βρίσκονται οι φωτογραφίες μας. Αυτόματα, το ScanTailor επιλέγει για έξοδο έναν φάκελο out μέσα στο direcotry που δώσαμε για input. Αν θέλουμε φυσικά μπορούμε να το αλλάξουμε. Ακριβώς από κάτω μπορούμε να επιλέξουμε να εξαιρέσουμε κάποιες από τις φωτογραφίες. Όταν είμαστε έτοιμοι πατάμε “ΟΚ”.

Bήμα 1: Fix Orientation
Αν ο προσανατολισμός της σελίδας είναι λάθος, μπορούμε να την περιστρέψουμε 90 μοίρες δεξιά ή αριστερά με τα βελάκια που υπάρχουν κάτω από τον πίνακα στο πεδίο “rotate”.


Αν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο για όλες τις σελίδες, μπορούμε εύκολα να το κάνουμε πατώντας ακριβώς από κάτω “Αpply to > All pages > OK”.
4

Βήμα 2: Split Pages
Τώρα θα πρέπει το πρόγραμμα να ανιχνεύσει το δεξί και αριστερό σύνορο της σελίδας. Η διαδικασία γίνεται αυτόματα και μπορεί καταλάθως να “κοπεί” περιεχόμενο από κάποιες σελίδες, ή μπορεί σε κάποες άλλες να περιληφθεί χώρος από το background. Γι’αυτό σας προτείνω να ελέγξετε μία-μία τις σελίδες ότι είναι εντάξει. Αν δεν είναι, τότε μετακινήστε μόνοι σας το σύνορο ή πειραματιστείτε με τους διάφορους τύπου σελίδας που μπορεί να ανιχνεύσει το πρόγραμμα.

Βήμα 3: Geometric Distortions
Σε αυτό το βήμα έχουμε την δυνατότητα να διορθώσουμε την σελίδα ώστε να φαίνεται “flat”. Μπορούμε δηλαδή να την ισιώσουμε ή να διορθώσουμε την προοπτική, επιλέγοντας κάποιο από τα εργαλεία αριστερά. Εγώ κάνω skip αυτό το βήμα διότι προσπαθώ εκ των προτέρων να μην είναι στραβό το κείμενο στην φωτογραφία και βγάζω τις φωτογραφίες ακριβώς πάνω από την σελίδα.

Bήμα 4: Select Content
Επιλέγουμε το περιεχόμενο σε κάθε σελίδα. Για τους ίδους λόγους με το βήμα 2, ελέγξτε μία μία τις σελίδες σας. Αν θέλετε σε κάποια σελίδα μπορείτε να επιλέξετε μόνο ένα τμήμα από το περιεχόμενό της. Στο τελικό αποτέλεσμα, όλες οι σελίδες έχουν την ίδια διάσταση, οπότε αν κάποια είναι μικρότερη, το ScanTailor θα γεμίσει τον κενό χώρο με άσπρο. Υπάρχει περίπτωση σε κάποια σελίδα να μην υπάρχει content box, διότι το πρόγραμμα δεν ανίχνευσε περιεχόμενο. Τότε, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και επιλέγουμε “create content box”.

Βήμα 5: Margins
Αν θέλουμε κάνουμε skip αυτό το βήμα. Αλλιώς μπορούμε να βάλουμε περιθώριο σε κάθε πλευρά της σελίδας. Εγώ βάζω μόνο δεξιά-αριστερά 2% και στην συνέχεια επιλέγω “Apply to...>All pages> OK”.

Βήμα 6: Output
Σας προτείνω να πατήσετε δεξία από το Output το βελάκι που έχει ώστε να τρέξει όλες τις διορθώσεις για τα χρώματα/αντίθεση σε όλες τις σελίδες. Διαφορετικά κάθε φορά που πατάτε σε κάποια σελίδα θα πρέπει να περιμένετε για να τρέξει στην σελίδα που θέλετε να δείτε. Πειραματιστείτε με τα διάφορα χρωματικά modes. Εγώ επιλέγω “Black and White”. Ίσως σε κάποια σελίδα να υπάρχουν μαυρίλες εξ’αιτίας κάποιας σκιάς στην αρχική φωτογραφία. Μπορούμε να το διορθώσουμε αν ελλατώσουμε την αντίθεση. Επίσης αν υπάρχουν “λεκκέδες” (μαύρα στίγματα) μπορούμε να επιλέξουμε πιο agressive despeckling.


Τέλος, αποθηκεύουμε την δουλειά μας και στον φάκελο του output direcotry που δώσαμε, θα βρούμε αρχεία *.tiff, ένα για κάθε σελίδα που φτιάξαμε.

BONUS: Κάνουμε τα αρχεία .tiff σε pdf με το πρόγραμμα PDF Arranger
Εγκαθιστούμε το πρόγραμμα σε Arch-based διανομές με την εντολή sudo pacman -S pdfarranger και θα χρειαστούμε το πακέτο img2pdf (είναι optional dependency) για να ανοίξουμε στο πρόγραμμα τα αρχεία μορφής εικόνας.

Ανοίγουμε λοιπόν το πρόγραμμα και πάνω αριστερά έχει ένα εικονάκι με ένα “+”.


Το πατάμε και πηγαίνουμε στο output directory που υπάρχουν τα *.tiff αρχεία. Τα επιλέγουμε και πατάμε “open”.
Μπορούμε να αλλάξουμε την σειρά των σελίδων αν τις σείρουμε με το ποντίκι.

Όταν είμαστε έτοιμοι πατάμε πάνω αριστερά στο εικονάκι save και τελειώσαμε !

Καταφέρα να μετατρέψω 21 φωτογραφίες των ~5mb η κάθε μία (~105mb σύνολο) σε ένα μόλις pdf 605 kb. Όχι και άσχημα!
out

Ευχαριστώ τον @lucinos που μου πρότεινε το Scan Tailor !

12 «Μου αρέσει»