Ρύθμιση εκτυπωτή

Γεια σας.
Υπάρχει κάποια ρύθμιση στην εκτύπωση για γρήγορη οικονομική και όχι μόνο normal;
Ευχαριστώ.

καλό είναι να αναφέρεις τουλάχιστον διανομή και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά για να μπορούμε να σου δώσουμε απάντηση

Έχω εγκαταστημένο το mint 19.3 και εκτυπωτή αρκετά παλιό τον All in One HP σειρά F2280.
Ευχαριστώ.
Επίσης κάπου στις ρυθμίσεις του εξυπηρετητή έχει εκτύπωση από το διαδίκτυο. Αν το τσεκάρω θα μπορεί ο καθένας να εκτυπώνει;

Α) Μενού-All applications-Printers. Δεξί κλικ στον εκτυπωτή και κλικ στο properties. Θα πρέπει να δεις αυτό το παράθυρο Screenshot from 2020-03-11 20-57-39
(επιλογή Fast Draft στο Printer Options) και Apply->OK
B) Αντίστοιχη διαδικασία μέσω hplip (υπάρχει στον Software manager). Θα πρέπει να φτάσεις εδώ


Εδώ μπορείς να ορίσεις και ως Default τη συγκεκριμένη επιλογή.

Περί εκτύπωσης απ’ το διαδίκτυο δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Εγώ προσωπικά στην ίδια διανομή έχω ακόμα θέματα με την εκτύπωση από άλλον υπολογιστή σε τοπικό δίκτυο.

1 «Μου αρέσει»

Από την πρώτη (εικόνα) ρύθμιση, μόνο το “πρόχειρα” δεν είχα δει παρ’ ότι το πέρασα δέκα φορές. Βλέπει το μυαλό και όχι τα μάτια τελικά. Η δεύτερη (εικόνα) ρύθμιση δεν ήταν εγκαταστημένο το πρόγραμμα ούτε στα 64 bit ούτε στα 32bit και το draft είναι από μόνο του default. Δεν υπάρχει fast draft αλλά σκέτο draft,best, normal και high- Resolution Foto.
Στα 32bit που έχω στον σταθερό εμφανίζει
normal color
normal grayscale
draft color
draft grayscale
high resilution photo
Τέλος πάντων το θέμα λύθηκε, δοκίμασα και εκτύπωση…
Ευχαριστώ πολύ.

Μιας και το φερε η κουβέντα… Έχω ένα laptop και έναν σταθερό υπολογιστή. Στο laptop mint 19,3 64bit, στον σταθερό mint 19.3 32bit. Στον σταθερό είναι συνδεδεμένος ο παραπάνω εκτυπωτής - σαρωτής HP F2280 που μέχρι στιγμής λειτουργεί άψογα. Πως μπορώ να εκτυπώνω με εντολή από το laptop χωρίς να συνδέω καλώδια; Διάβασα για δημιουργία τοπικού δικτύου,συνδέοντας τον εκτυπωτή με ethernet με το router και κάποιες ρυθμίσεις στην πορεία. Είναι δυνατόν να έχω τις οδηγίες για να το κάνω;
Ευχαριστώ.

Το Hplip δεν είναι προεγκατεστημένο στη διανομή. Αν πας στο site της HP και ψάξεις για drivers/εργαλεία για τους εκτυπωτές της,ειδικά τους παλιούς εκτός υποστήριξης, για Linux, θα σου προτείνει την εγκατάστασή του. Αν ο εκτυπωτής δουλεύει-που συνήθως δουλεύει- και χωρίς αυτό, για μένα δεν είναι απαραίτητο. Εκτός αν θες τίποτα καλούδια του τύπου “θέλω να βλέπω το υπολειπόμενο μελάνι που έχει”. Αν και προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τέτοιες ενδείξεις.

Ψάχνοντας στο site της HP τον εκτυπωτή που αναφέρεις, βγαίνει manual για τη σειρά F2220. Έψαξα λίγο παραπάνω για το συγκεκριμένο (2280), μήπως έχει κάτι επιπλέον απ’ τους άλλους.
Εδώ


δεν φαίνεται να έχει σύνδεση ethernet ο εκτυπωτής.
Ούτως ή άλλως, δεν έχω εκτυπωτή με ethernet, οπότε δεν ξέρω πως γίνεται στη συγκεκριμένη συνδεσμολογία.
Θα σου πω όμως τι κάνω σε τοπικό δίκτυο, με Mint 19.3 Cinnamon, και παλιό εκτυπωτή HP συνδεδεμένο με USB στον κεντρικό υπολογιστή .
-Αρχικά ο εκτυπωτής πρέπει να είναι κοινόχρηστος (shared). Όταν εγκαθίσταται (πρωτοσυνδέεται) εκτυπωτής, η κοινή χρήση του εκτυπωτή είναι προεπιλογή. Καλού κακού έλεγξέ το, πηγαίνοντας στις ιδιότητές του και βλέποντας αν είναι τικαρισμένο το “shared”.
-H θεωρία λέει ότι για να λειτουργήσει η απομακρυσμένη εκτύπωση σε τοπικό δίκτυο, πρέπει τουλάχιστον ένας φάκελος στον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος ο εκτυπωτής να είναι κοινόχρηστος (shared). Ουσιαστικά πρέπει να έχει εγκατασταθεί η samba.
Για να γίνει όλο αυτό, απλά πήγαινε πάνω σε έναν φάκελο (π.χ. Documents) (προσοχή, στον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος ο εκτυπωτής), κάνε δεξί κλικ και πάτα στο “sharing options”. Αν η samba δεν είναι εγκατεστημένη, θα σου ζητήσει να το κάνει μόνο του. Ακολούθησε τις οδηγίες (δύο κλικ είναι, ένα για την εγκατάσταση, και ένα για επανεκκίνηση). Μετά την εγκατάσταση-επανεκκίνηση, ξαναπήγαινε στο φάκελο, στο ίδιο σημείο. Με τη samba εγκατεστημένη, θα είναι δυνατή η επιλογή “δημιουργία κοινόχρηστου” (“create share”). Καν’ το.
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αντίστοιχο με την εικόνα

(δες το έξτρα σηματάκι στο φάκελο Documents, σημαίνει ότι ο φάκελος είναι κοινόχρηστος).
Κάποιες extra ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον εκτυπωτή:
-Μενού-all applications-printers-server-settings: Τικαρισμένα τα “publish shared printers” και “allow printing from the internet”
-Στο ίδιο παράθυρο (printers), δεξί κλικ στον εκτυπωτή-ιδιότητες-policies και τικαρισμένα τα “enabled”,“accepting jobs”,“shared”
Τέλος από δω.
Πήγαινε στο Laptop. Πήγαινε στο σύστημα αρχείων, και πάτα το “Network”. Θα πρέπει να δεις τον άλλο (κεντρικό ας πούμε) υπολογιστή, και θα πρέπει να μπορείς να δεις τα Documents του (επειδή έχεις κάνει κοινή χρήση), και ένα φάκελο με το όνομα print$.
Τώρα, θα πρέπει να εγκαταστήσεις τον εκτυπωτή ΣΤΟ LAPTOP.
Πήγαινε μενού-all aplications-printers-add. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πάτα στο βελάκι δίπλα στο “Network printer”. Θα δεις τον εκτυπωτή σου. Επέλεξέ τον, και πάτα κάτω δεξιά “forward”.
Τέλος και από δω.
Το καλό είναι ότι έχεις κάνει ότι έπρεπε να κάνεις. Το κακό είναι ότι όλο αυτό δούλευε μέχρι πριν από κάποια updates στα 19.2, αλλά τώρα ΔΕΝ. Το ψάχνω καιρό, αλλά δεν μπορώ να εκτυπώσω από άλλον υπολογιστή, ότι και να έχω δει και δοκιμάσει από λύσεις στο internet.
Ταρζανιά: Αφού θα πάω που θα πάω στο άλλο δωμάτιο για να πάρω την εκτύπωση. Έχω κάνει κοινόχρηστο ένα φάκελο στο laptop, όπου βάζω μέσα τα αρχεία που θέλω να εκτυπώσω. Πάω στον κεντρικό υπολογιστή, ανοίγω από εκεί το φάκελο του laptop, και το αρχείο που θέλω να εκτυπώσω,και, το εκτυπώνω.
Ησύχασα μέχρι να το διορθώσουν.
Καλημέρα.

Υ.Γ.: Στο link που έδωσα πιο πάνω, αναφέρεται ως μέγιστη ταχύτητα του εκτυπωτή 20 σελ/λεπτό, σε ασπρόμαυρο draft mode, και δεν έχει μεγαλύτερη. Ίσως γι’ αυτό να μην σου δίνει την επιλογή fast draft.

2 «Μου αρέσει»

Τη σύνδεση στο laptop την έχω κάνει, δεν έκανα κοινόχρηστο φάκελο γιατί νόμισα ότι το samba αφορά σύνδεση μόνο όταν ο ένας υπολογιστής έχει τα windows και ο άλλος μια διανομή linux. Έχουμε την ίδια διανομή εγκαταστημένη. Κάποια στιγμή μου έβγαζε (στο laptop) όπως έγραψα το “πρόχειρα” αντίστοιχο του fast draft. Τώρα δεν μου το βγάζει, (μετέφερα το σύστημα “πίσω” μέσω του timeshift γιατί κάνω διάφορες δοκιμές και κάτι γίνεται λάθος πάντα με τους πειραματισμούς), βγάζει το draft Color στο Device manager>print Settings>General>print Quality και το ίδιο στο εκτυπωτής>ιδιότητες>επιλογές εκτυπωτή>Print Quality
Στιγμιότυπο από 2020-03-12 10-24-41.
Επίσης έπρεπε να εγκαταστήσω από τον διαχειριστή λογισμικού και τα δύο hplip που υπάρχουν, διαφορετικά δεν μου εμφανίζει τίποτα, μικρό το κακό τα εγκατέστησα. Προσπαθώντας να κάνω αυτή τη διαδικασία που μου γράφεις, (προφανώς λάθος γιατί δεν γνωρίζω και Αγγλικά) μου έβγαζε διάφορα λάθη. Χάνονταν ο εκτυπωτής που είχα βρει στο laptop γράφοντας το URI,κάποια στιγμή που έβγαζε κάποιο πρόβλημα με τα CUPS και εξαφανίζονταν ο εκτυπωτής. Άντε “πίσω” με το timeshift.
Για τις εκτυπώσεις αντί για κοινόχρηστο φάκελο εγώ χρησιμοποιώ το Dropbox γιατί τα κοινά αρχεία που χρειάζομαι για εκτύπωση, είναι όλα libreOffice Writer που εμπεριέχουν ασκήσεις ή διαγωνίσματα Φυσικής για το Λύκειο (της συζύγου μου) και τα 2 GB που μου δίνει το dropbox δεν θα “γεμίσουν” ποτέ. Έχει και το θετικό ότι αποθηκεύονται στο “σύννεφο” και δεν θα χαθούν από κάποιο λάθος δικό μου ή κάποιου συγγενή.
Όλη τη διαδικασία αυτή που μου λες να την κάνω ώστε να είναι έτοιμο όταν κάποια στιγμή και αν, το διορθώσουν…δεν ξέρω αν αξίζει. Θα το κάνω όμως, γιατί στην ουσία “παίζω”. Ο δίσκος μου έχει 2.400 TBW οπότε θεωρητικά δεν θα έχει πρόβλημα για τα επόμενα 500 χρόνια που σκέφτομαι να τον χρησιμοποιώ.
Όντως ο εκτυπωτής δεν έχει σύνδεση ethernet αλλά USB. Υπάρχει όμως θύρα USB και στο router οπότε φαντάζομαι ότι είναι το ίδιο (εκτός αν είναι όντως φαντασία μου).
Πάλι σ’ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου καλή σου μέρα.

Μ’ έβαλες στην πρίζα να το ξαναψάξω, και σ’ ευχαριστώ, γιατί τελικά τα κατάφερα να τυπώσω από άλλον υπολογιστή.
Κάνε στον κεντρικό υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος ο εκτυπωτής τα πρώτα βήματα (κοινή χρήση ενός φακέλου και τις ρυθμίσεις που σου γράφω πριν πας στο laptop).
Μείνε σ’ αυτόν τον υπολογιστή και πήγαινε
Μενού-all applications-firewall configuration
Εκεί, στα προφίλς Home και office, άλλαξε το “incoming” από “deny” σε “allow”. (Οι πιο γνώστες θα μας πουν να ανοίξουμε συγκεκριμένες πόρτες, αλλά εγώ για να το κάνω αυτό θέλω τουλάχιστον 1 χρόνο διάβασμα).
Βγες από το firewall configuration και πήγαινε στο laptop.
Μενού-all applications-printers-add και κάνε τα παρακάτω:




Forward στα δύο επόμενα παράθυρα.
Ο εκτυπωτής θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί και να δουλεύει (και απ’ το laptop).

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ, όντως λειτουργεί -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η κατάσταση, εκτός αν γίνει από κάποια αναβάθμιση…
Επίσης ο εκτυπωτής αυτός είναι συγχρόνως και σαρωτής. Μήπως γίνεται να δίνω εντολή από το laptop με κάποιο αντίστοιχο τρόπο; Έψαξα για ρυθμίσεις αλλά δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στη σάρωση.
Πάντως γνωρίζεις πολλά από Βέσπα. Ευχαριστώ και πάλι.

2 «Μου αρέσει»

Να είσαι καλά.
Περί σάρωσης δεν το έχω ψάξει. Για να βάλω το πρωτότυπο είμαι πάντα κοντά στο μηχάνημα, οπότε δεν μού έχει προκύψει τέτοια ανάγκη.

Έτσι το είπα ως παιχνίδι. Μια δυο φορές το χρόνο μου χρειάζεται η σάρωση. Τώρα που έκλεισαν και τα σχολεία μετά από μήνα και να δούμε αν θα χρειαστεί και ο εκτυπωτής.
Σ’ ευχαριστώ και καλή νύχτα