Richard Stallman : Η επιστροφή του ασώτου(;)

Δεν ειναι ετεροπροσδιορισμος. Ειναι αντιδιαστολη. Αλλα αν ειναι να αναφερουμε πετσοκομα λειτουργικοτητας να αναφερουμε ισως το SecureBoot; Που μεχρι και αυτη τη στιγμη για να δουλεψει το GNU/Linux θα πρεπει να παμε μεσω της Microsoft για να υπογραφτει το kernel και οι drivers που σε περιπτωσεις που πρεπει να τους κανεις compile πρεπει να το απενεργοποιησεις για να δουλεψει το συστημα; Εκει δεν υπαρχει πετσοκομα λειτουργικοτητας (και μην μου πεις οτι ετεροπροσδιοριζω γιατι την ολη φαση δεν τη διμιουργησε το ΕΛ/ΛΑΚ αλλα η MS);

Μπορεις να δει καποιος λοιπον οτι “ναι μεν αλλα” υπαρχουν σε παρα πολλες περιπτωσεις και εντως και εκτως ΕΛ/ΛΑΚ. Δεν ειναι τοσο ασπρο-μαυρο το ζητημα της λειτουργικοτητας. Πασχουμε ακομα απο drivers γιατι εν ετει 2021 οι κατασκευαστες δουλευουν με τακτικες 1800 με intellectual property και αλλα τετοια τερτιπια. Εκει δεν υπαρχει πετσοκομα λειτουργικοτητας με το μη ανοιγμα των drivers η εστω ας ανοιξουν το documentation και τους φτιαχνουμε εμεις… το προβλημα με το Linux Libre δεν ειναι οτι δεν βαζουν το microcode της Intel ειναι οτι η Intel δεν το ανοιγει. Οπως δεν το κανει και η Nvidia, AMD, Broadcom, Qualcomm, Samsung, Epson, HP και ολοι οι κατασκευαστες. Εφτασφραγιστα μυστικα… αυτο πετσοκοβει την λειτουργικοτητα του GNU/Linux οχι η αρνηση μιας διανομης για ιδοταγες microcode.

Ξερω ξερω… ειμαι ονειροπολος και ιδεολογος και αλλα τετοια. Αλλα πιστεψε με τα ματια μου και το μυαλο μου τα εχω ορθανοιχτα. Σαν προγραμματιστης ομως ειπε κανενας στην Nvidia… ρε σεις… δοστε μας το documentation απο τις παλιες σας καρτες για να τις υποστηριξουμε μην τρεχει ο κοσμακης… υδρωσε καθολου το αυτακι τις Nvidia η της intel για το IME; Ενδιαφερθηκαν για μας; Γιατι να υδρωνει παντα το δικο μας;

Και η αντιδιαστολή είναι ετεροπροσδιορισμός βρε Techie. Όταν εισαγάγεις οποιονδήποτε παράγοντα αφορά κάτι τρίτο, αυτόματα προσδιορίζεις αυτό που είσαι με βάση αυτό το τρίτο.

Nα αναφέρουμε και το SecureBoot και ό,τι άλλο θέλεις. Εδώ έχουμε δύο δρόμους:

  1. να κλαιγόμαστε ασταμάτητα για την κακή Microsoft, να καταντήσουμε γραφικοί και να μην αλλάξει τίποτα.
  2. να ακολουθήσουμε αποδεδειγμένα καλές και αποτελεσματικές πρακτικές που επινόησε το ίδιο το ΕΛ/ΛΑΚ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτές είναι η συνεχής εξέλιξη των self-signed keys ώστε αυτά να γίνουν εφάμιλλα των ιδιοταγών ή/και η ανάπτυξη μιας αξιόλογης λύσης ΕΛ/ΛΑΚ που να παρέχει την ίδια προστασία με το SecureBoot.

Ο δεύτερος δρόμος όμως θέλει σκληρή δουλειά και ικανότητες, ενώ ο πρώτος χρειάζεται απλά να λες λόγια που δεν κοστίζουν τίποτα. Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί το να μιλάμε χωρίς να δουλεύουμε μας κρατάει στάσιμους.

Οι παλιότεροι (βάζω κι εσένα μέσα) θυμόμαστε πόσο δύσκολο ήταν να τρέξεις μια τυπική διανομή σε έναν μέσο υπολογιστή πριν 10 χρόνια ας πούμε και πόσα τραγικά προβλήματα είχαμε. Θα συμφωνήσεις νομίζω ότι σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Σκέψου λοιπόν το γιατί. Έγινε πιο «φιλικός» ο ιδιοταγής κώδικας και οι πρακτικές του γιατί κάποιοι μαγεύτηκαν από τα λεγόμενα του Stallman; Ή μήπως κάποιοι δούλεψαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για να βελτιώσουν αυτό που είχαμε τότε και να το κάνουν αυτό που έχουμε σήμερα, παρά τις αντιξοότητες που υπήρχαν τότε όπως υπάρχουν και σήμερα;

Ξέρουμε τι κάνει ο κάθε κατασκευαστής. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε να υπάρξουμε. Είναι παράλογο να την αγνοούμε ή να περιμένουμε ότι θα αλλάξει με μαγικό τρόπο. Είναι επίσης παράλογο να εισαγάγουμε πεδία κινδύνου στη χρήση επειδή αρνούμαστε εμμονικά να κάνουμε συμβιβασμούς. Και εδώ έχουμε δοκιμασμένη και αποδεδειγμένα επιτυχημένη προσέγγιση. Την ακολουθούν οι προγραμματιστές του πυρήνα Linux και αρκετοί ακόμα.

Τι κάνουν όλοι αυτοί; Αντί να φωνάζουν «κακέ τάδε, δεν πας με τα νερά μου» και να δημιουργούν εχθρούς χωρίς να αντιπροτείνουν αξιόλογες λύσεις, δείχνουν στον όποιο τάδε το γιατί οι μέθοδοι που προτείνουν έχουν όφελος και για τον ίδιο. Έτσι πετυχαίνουν αποδοχή και υιοθέτηση αυτών των μεθόδων και αυτή διευρύνεται σιγά-σιγά. Γι’ αυτό ο πυρήνας Linux έφτασε να τρέχει μέχρι και στον ISS ενώ o Hurd είναι ανέκδοτο.

Γιατί να ενδιαφερθεί η όποια εταιρεία για εσένα; Αυτή σου παρέχει τη λύση Α. Δε σου αρέσει, για οποιονδήποτε λόγο, και επιθυμείς το Β. Καλά κάνεις. Κι εγώ μαζί σου είμαι. Όμως, εμείς καλούμαστε να το φτιάξουμε αποτελεσματικά ή να την πείσουμε ότι θα κερδίσει και αυτή αν μας βοηθήσει (επαφή με την πραγματικότητα είπαμε). Δε γίνεται να την κατηγορούμε συνεχώς επειδή εμείς αποτυγχάνουμε να φτιάξουμε κάτι αξιόλογο, ούτε κερδίζουμε τίποτα έτσι.

Παρεμπιπτόντως και με αφορμή κάποια πρόσφατα γεγονότα, να σου αναφέρω ότι μια 18χρονη κοπελίτσα έχει αναλάβει μόνη της το reverse engineering μιας απόλυτα ιδιοταγούς GPU (στο οποίο απέτυχε άλλη εταιρεία) και σημειώνει βήματα προόδου, την ίδια στιγμή που «βετεράνοι» προγραμματιστές κλαίγονται. Η πρώτη θα πετύχει να μας προσφέρει τη δυνατότητα να τρέξουμε σωστά κάποια διανομή σε ένα σύστημα όπου σήμερα είναι αδύνατο. Ή τουλάχιστον προσπαθεί για αυτό. Οι δεύτεροι τι ακριβώς μας προσφέρουν;

Για τα πρακτικά, η κοπελίτσα λέγεται Alyssa Rosenzweig και της απονεμήθηκε το «Award for Outstanding New Free Software Contributor» από το FSF. Το ίδιο FSF που χρόνια τώρα κάνει τα ακριβώς αντίθετα από εκείνη.

1 «Μου αρέσει»

Aυτο ειναι λιγο ασαφες, τι κατευθυνση θα ηταν καλο να παρει;

Επισης αυτα πως εφαπτοντε στο μεσο χρηστη; Ο μεσος χρηστης τι συμπεριφορα ειναι καλο να εχει; Για παραδειγμα, ειναι πολυ ωραιο να μπορεις να χρησιμοποιήσεις πληρως το καθε μηχανημα οπου και προσπαθει να συμβαλει η κοπελιτσα που αναφερθηκε παραπανω, αλλά μηπως ο μεσος χρηστης ειναι καλο να επιλεγει ανοιχτο hardware αν τον βολευει για τη δουλεια που θελει να κανει; Και γενικα τι συμβιβασμοι θα ηταν καλο να γινουν για χαρη του ρεαλισμου; (ακουγεται καπως αυτο, το ξερω). Γενικοτερα καποια πραματα δεν τα εχω ξεκαθαρισμενα, οποτε για αναλυστε το λιγο παραπανω αν θελετε τωρα που αρχιζει και γινεται πιο ενδιαφερον.
Τελος τι ειναι αυτα τα ρημαδια τα self-signed keys αν μπορει να ειπωθει στα γρηγορα;

Η δική μου -υποκειμενική πάντα- απάντηση:

  1. να προωθεί (και όχι να απαιτεί) τη χρήση ελεύθερου λογισμικού επειδή είναι εφάμιλλο των ιδιοταγών λύσεων και ταυτόχρονα καλύτερο στον ηθικό τομέα, όχι απλά επειδή είναι «ελεύθερο». Όπου δεν υπάρχει εφάμιλλο, να στρώσει κ*** και να το δημιουργήσει ή να ενισχύσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτούς που το κάνουν, αντί να αντιπροτείνει κάτι απελπιστικά υποδεέστερο σε πολλές περιπτώσεις.

  2. να μην επιβάλλει συγκεκριμένους, αναχρονιστικούς τρόπους χρήσης αλλά να προσπαθήσει να καταλάβει γιατί ο κόσμος δεν επιλέγει το ελεύθερο λογισμικό όπως είναι και προβάλλεται και τι θα μπορούσε να κάνει για να βελτιώσει αυτήν την κατάσταση. Δε μπορεί να φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, σωστά;

  3. να αντιληφθεί ότι ζούμε στο 2021, όχι στο 1970. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνεί το μήνυμά του, το περιεχόμενο του μηνύματος, τα πρόσωπα που το προωθούν και πολλά ακόμα.

  4. να αποκοπεί δια παντός από την προσωπολατρεία και τις εμμονές και να καταλάβει ότι το «my way or the highway» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο περιθώριο.

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ορίσει τι θα ήταν «καλό» να κάνει ο μέσος χρήστης. Αυτός θα αποφασίσει τι είναι καλό για τον ίδιο, μέσα από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων. Δε θέλεις να είναι δέσμιος των ιδιοταγών; Ωραιότατα. Δώσ’ του εφάμιλλες εναλλακτικές. Μην του πουλάς ιδεολογία και κούφια λόγια. Εσύ, ο raik, γιατί χρησιμοποιείς τη διανομή MX με XFCE και όχι κάποια FSF-approved; Η απάντηση εδώ είναι αυτό που αδυνατεί να καταλάβει το FSF και ο Stallman.

Πολύ απλοποιημένα, το «Secure Boot» είναι μια μέθοδος που διασφαλίζει ότι δεν τρέχει κάποιο κακόβουλο λειτουργικό σε ένα μηχάνημα. Αυτό το κάνει μέσω κάποιον κλειδιών που είναι εγκατεστημένα στο firmware. Αν ένα λειτουργικό είναι υπογεγραμμένο με ένα τέτοιο κλειδί, μπορεί να εγκατασταθεί και να τρέξει. Αν όχι, δε μπορεί.

Τα κλειδιά αυτά προέρχονται από τη Microsoft γιατί αυτή αναπτύσσει τη συγκεκριμένη υλοποίηση που γνωρίζουμε ως «Secure Boot» αλλά η εγκυρότητά τους επαληθεύεται από κάποια κεντρική αρχή (Certificate Authority). Όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και αυτό μπορεί να λειτουργήσει και με κλειδιά που δεν προέρχονται από τη Microsoft. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια αντίστοιχη «αλυσίδα εμπιστοσύνης» και τα ανάλογα κλειδιά στο firmware. Αυτά αποκαλούνται «self-signed» γιατί αρχικά δεν περνούν από κάποια κεντρική αρχή ώστε να επαληθευτεί η εγκυρότητά τους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι έγκυρα. Μπορούν να προέρχονται από μια διανομή, έναν οργανισμό κλπ. και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να εμποδίζει την καταχώρισή τους σε κάποια κεντρική αρχή πιστοποίησης. Υπάρχουν ήδη κάποιες προσπάθειες πάνω σε αυτό.

3 «Μου αρέσει»

Πολυ ωραια η εξηγηση για τα κλειδια , θενξ.

Ενα πραμα που σιγουρα δεν εχω καταλαβει ακομα (γιατι αγνοω πολλα σχετικα με το θεμα) ειναι πως απαιτει το fsf, δηλαδη βαζει φρενο σε προσπαθειες λογω αγκυλωσης;
Επισης υπαρχει περιπτωση να κατηγορειται το fsf (σε καποιο βαθμο εστω) επειδη εχουν κατηγορησει τον stallman για μισογυνισμο και άλλα τετοια ασχετα με το ελευθερο λογισμικο;
Παντως αν προτεινει το fsf να κανουμε browsing με email σιγουρα πρεπει να αλλάξουν αρκετα πραματα (αλλά δεν ξερω πως και τι)

Εδώ υπάρχουν οδηγίες για το πως φτιάχνεις ένα δικό σου κλειδί, πως το περνάς στο BIOS και πως υπογράφεις με αυτό έναν οδηγό

1 «Μου αρέσει»

Με το να λέει ότι ο μοναδικός αποδεκτός τρόπος χρήσης είναι αυτός που αποδέχεται το ίδιο (δηλαδή ο Stallman). Με το να χρωματίζει αρνητικά όλες τις διανομές πλην των FSF-approved (και βεβαίως την προσπάθεια πίσω από αυτές) επειδή δε συμφωνούν με τις απολυτότητες του Stallman.

Ένα απλό παράδειγμα της καθημερινότητας για να καταλαβαινόμαστε. Έστω νεόκοπος προγραμματιστής που θέλει να συνεισφέρει στο ΕΛ/ΛΑΚ. Έχει τις εξής δύο βασικές επιλογές:

  1. να συνεισφέρει αποκλειστικά στα έργα του FSF, αυστηρά υπό τα όσα διακηρύσσει αυτό, με απέχθεια προς οτιδήποτε ιδιοταγές, γνωρίζοντας εξαρχής ότι το έργο του απευθύνεται σε ένα Χ εύρος χρηστών και μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα Ψ εύρος πόρων (γνώση, εγκαταστάσεις, υποδομή, βοήθεια και οτιδήποτε άλλο).

  2. να συνεισφέρει στον ευρύτερο ανοιχτό κώδικα, όπου δε θα του πάρουν το κεφάλι επειδή τυγχάνει το λογισμικό του να τρέχει και σε μηχανήματα με ιδιοταγές firmware ας πούμε και δε θα θεωρήσουν ότι «ξεπουλήθηκε» στις εταιρείες ή οτιδήποτε άλλο έχουν στο μυαλό τους οι Stallmaniacs, και όπου θα έχει διαθέσιμο ένα υπερπολλαπλάσιο εύρος των Ψ πόρων και το έργο του θα απευθύνεται σε επίσης υπερπολλαπλάσιο εύρος των Χ χρηστών.

Πού πιστεύεις ότι είναι πιθανότερο να επιλέξει να συνεισφέρει και γιατί;

Αν προσέξεις, σε καμία από τις απαντήσεις μου δεν ανέφερα τον γενικότερο βίο του Ριχάρδου. Βεβαίως και παίζει ρόλο αυτό που λες και σίγουρα έχει σημασία*, όμως οι αντιδράσεις απέναντι στο FSF και τον Stallman υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν γίνουν ευρύτερα γνωστές οι άσχημες πτυχές της προσωπικότητάς του και αφορούν καθαρά τον τρόπο με τον οποίο προωθείται το ελεύθερο λογισμικό και τα μηδαμινά ουσιαστικά έργα του FSF εδώ και δεκαετίες.


*Είναι κακό για έναν δημόσιο φορέα, πόσο μάλλον για ένα ίδρυμα που προασπίζεται κάποια μορφή ελευθερίας, το να διατηρεί σε θέση ισχύος και ως εξέχουσα προσωπικότητα έναν άνθρωπο ο οποίος είναι αποδεδειγμένα μισογύνης και σεξιστής, έχει εκφραστεί θετικά για την παιδοφιλία και διάφορες άλλες «-φιλίες», έχει παρομοιάσει τα άτομα με σύνδρομο Down με κατοικίδια και πολλά ακόμα. Αν τα εννοεί όπως τα λέει, είναι ανήθικος, απάνθρωπος και επικίνδυνος. Αν δεν τα εννοεί όπως τα λέει και «παρερμηνεύεται» όπως προσπαθεί να μας πείσει η υποστήριξη, τότε έχει σοβαρό πρόβλημα έκφρασης και δε θα πρέπει να του δίνεται δημόσιο βήμα πριν μάθει να μιλάει σωστά.

Παρεμπιπτόντως (και δυστυχώς για τους υποστηρικτές), για όλα τα παραπάνω υπάρχουν αποδείξεις με μαρτυρίες, παραδοχή και ανασκευή δηλώσεων από τον ίδιο τον Ριχάρδο αλλά και screenshots με τις αρχικές, κατάπτυστες θέσεις στην προσωπική του ιστοσελίδα που αργότερα αφαίρεσε λόγω των αντιδράσεων.

2 «Μου αρέσει»

καλο το παραδειγμα επρεπε να το ειχες πει απο την αρχη για μας που αγνοουμε σχετικα με την υποθεση

Το προσεξα. Ενδιαμεσα ομως για να μαθω περισσοτερα για το θεμα, διαβασα αλλου και ειδα μια τετοια ταση. Αδιαφορη θα την ελεγα, αλλά…

Ειμαι σιγουρος οτι θα εχει πει πολλες βλακειες αλλά αυτο μου φαινεται απιστευτο. Αν ειχες προχειρο κατι σχετικο να παραθεσεις θα μου αρεσε

Ορίστε δύο για αρχή. Δεν ξέρω πώς τα πας με τα Αγγλικά αλλά αν δυσκολευτείς προσφέρω μετάφραση στην εκπληκτική τιμή των €0.

Censorship of “child pornography”

Dutch paedophiles form political party

θενξ
Νταξει, το δευτερο ειδικα ειναι τραβηγμενο. Τωρα σιγουρευτηκα οτι ο τυπος εχει πει πολλες βλακειες.
Αλλά προτροπη για παιδοφιλία δεν το λεω. Επισης σιγουρευτηκα οτι ο τυπος ειναι τραβηγμενα φιλελευθερος (οχι με την οικονομικη εννοια του ορου φυσικα αλλά την κανονικη).
Ισως αυτο που διαβασα καπου οτι εχθροι του ελευθερου λογισμικου πατανε σε κατι τετοιες βλακειες που εχει πει για να πληξουν το ελευθερο λογισμικο να εχει βαση τελικα.

edit
ok περισσοτερο απο ολους με πειθει ο bryan lunduke → In Defense of Richard Stallman

Δεν είναι «κάτι τέτοιες βλακείες» η φράση «εθελοντική παιδοφιλία» και όλα τα υπόλοιπα αγαπητέ αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη. Δε θα επεκταθώ γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα.

Να με συγχωρείς όμως αλλά θα εκφράσω την κάθετη αντίθεσή μου με αυτό το «ξέπλυμα» ενός ανθρώπου που ως επικεφαλής του Free Software Foundation και «ηγέτης» του ελεύθερου λογισμικού πέτυχε να απαξιώσει και τα δύο. Δηλαδή, ο Werner Koch, ο Samuel Thibault, o Matthew Garrett, o Martin Wimpress, σύσσωμα τα X. org Foundation και GNOME Foundation, και όλα τα υπόλοιπα μεμονωμένα άτομα ή οργανισμοί (συνολικά 2451 αυτήν τη στιγμή και όλοι συνεισφέροντες στο ΕΛ/ΛΑΚ) που έχουν υπογράψει επίσημα τα δύο κείμενα που ζητούν την απομάκρυνση του Stallman, θέλουν να πλήξουν το ελεύθερο λογισμικό; Είμαστε με τα καλά μας;

Όταν θα καταλάβετε κάποιοι πόσο κακό κάνει ο ίδιος ο Stallman στο ελεύθερο λογισμικό, θα είναι πολύ αργά.

Γιατι μπλεκεται η ιθηκη με το ελευθερο λογισμικο… εφοσον ο καθενας θελει να χρησιμοποιησει ΕΛ/ΛΑΚ οπως θελει που κολλαει η ιθηκη; Ποια σχεση βλεπεις της ιθηκης με την ελευθερεια ΕΛ/ΛΑΚ; Δεν καταλαβαινω γιατι τα δυο συνδεονται.

Για το 2021 το μυνημα ειναι ξανα το ιδιο. Θες αλλο τροπο; Οκ. Ας σταματησουμε να κλαψουριζουμε για το τι μυνημα βγαινει και ας ανασηκωσουμε τα μανικια μας και να κανουμε λιγη πραγματικη δουλεια οπως την κοπελια που ανεφερες (που ειναι στο U of T τρισημιση ωρες περιπου με το αρεοπλανο απο μενα) οχι αυτα τα μι-μου-απτου αχ δεν μας αρεσει ο Stallman ας τον βγαλουμε απο εκει που ειναι γιατι ειναι πολυ σκληροπυρηνικος … ελεος πια. Δεν μας αρεσει κατι; Ας το αλλαξουμε. Αν δεν αρεσει το FSF και νομιζει καποιος οτι το Linux Foundation ειναι καλητερο ή καποιο αλλο… ευχαριστως… καλη καρδια και καλα να περνατε. Αυτο σημαινει ελευθερεια. Αυτο δινει το GNU και αυτο που λεει ο Stallman ειναι οτι αν δεν θελουμε γιαλατζι ελευθερια αυτο που περνουμε θα πρεπει να ειναι και αυτο που δινουμε.

Δεν υπαρχει μια ολιγη απο ελευθερεια και οσο αρεστο και να το κανεις το μυνημα και τα ατομα να αλλαξεις αυτο ειναι το θεμα σου. Αν μπλεκεις ιθηκη μεσα στην ελευθερια και καποιος ειναι ανιθηκος… πως τον εμποδιζεις καποιον να χρησιμοποιησει το ιθηκο λογισμικο… χωρις να τον αστυνομευσεις; Μετα παμε σε αλλες καταστασεις… δεν γινεται αυτο.

Για ανεξελεχτη ελευθερια… υπαρχουν αδειες που μπορεις να χρησιμοποιησει κανεις. Αλλα μετα μπαινει σε αλλες καταστασεις. Αν πιστευει κανεις οτι η GPL οτι ειναι πολυ restrictive αδεια για τους σκοπο του τοτε ειναι ελευθεροι να χρησιμοποιησουν οτι αδεια θελουν. Και μετα ειναι στο χερι των διανομων ειτε να το συμπεριλαβουν η να μη το συμπεριλαβουν το εν λογο λογισμικο. Μιας και μιλαμε για ελευθερια, ξερουμε μηπως (γιατι δεν το εχω ψαξει οποτε αν το γνωριζει κανεις ας μας το πει) ποσα contributions εχει κανει η Apple στον πυρηνα του FreeBSD αφου στην ουσια αυτο χρησιμοποιει για το MacOS?

Μα για να στρωσει κ*** οπως προτινεις θα πρεπει καποιος εκτως απο το να εχει χρονο να εχει και τις γνωσεις αλλα και το μερακι για να λυσει τα εν λογω υποδυεστερα προβληματα. Και πες οτι τωρα με το lockdown υπαρχει χρονος… πρεπει ομως και καποιος να δουλεψει για να ζησει. Ti θα προτιμησει… αν δουλεψει στο προγραμμα που ειναι υποδυεστερο; Η να μπει απο το σπιτι στους υπολογιστες της εταιριας που εργαζεται και να δουλεψει για να βγαλει το μεροκαματο; Ας μην κλαιγομαστε λοιπον για την ποιοτητα του λογισμικου που βγαινει απο τους εθελοντες… ας τους ευχαριστησουμε και ας τους βοηθησουμε… γιατι ετσι παμε τα πραγματα μπροστα… οχι αλλαζοντας τα προσωπα που δεν μας αρεσουν.

Δεν ξεπλενω κανενα σταλμαν, και ναι αμα λεει βλακειες ζημια κανει.
Αυτοι που αναφερεις δεν ξερω ποιοι ειναι και τι ρολο παιζουν, υποθετω κατι καλο θα κανουν και δεν ειναι κατα του ελευθερου λογισμικου. Αλλά εχω και τις επιφυλαξεις μου. Πχ ακομα εχω την απορία ποιος ειχε δωσει ενα εκατομμυριο $ στο gnome.
Αλλά τελικα θα συμφωνησω οπως ειπα παραπανω με τον bryan lunduke. Το σκεφτομαι να κανω και δωρεα στο fsf να σου πω την αληθεια. Θα δω τις επομενες μερες… καθοτι ολο αυτο παντως περι την επιστροφη του σταλμαν, πολυ φοβαμαι οτι δεν εχει να κανει και πολυ με το ελευθερο λογισμικο τελικα.

Μήπως γιατί οι 4 ελευθερίες έχουν και ηθικό έρεισμα; Μήπως γιατί ο ίδιος ο Stallman έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανήθικο» και συνώνυμες για να περιγράψει λογισμικό ή τρόπους χρήσης που δεν ανταποκρίνονται στις προσωπικές του πεποιθήσεις, και επίσης έχει δώσει ομιλίες όπως το «Free Software in Ethics and in Practice»; Δεν το πιστεύω ότι μπορείς να μιλάς για τέτοια θέματα και ταυτόχρονα να κάνεις μια τόσο άκυρη ερώτηση. Φρόντισε να ενημερωθείς επαρκώς.

Συμφωνούμε απόλυτα. Γι’ αυτό είναι υποκριτικό το να επικαλείσαι την ελευθερία (του χρήστη) όταν εννοείς μόνο συγκεκριμένους τρόπους χρήσης, τους οποίους ορίζεις εσύ, και όταν αυτή παραβιάζει μια άλλη ελευθερία (του προγραμματιστή). Τα προηγούμενα δεν τα σχολιάζω γιατί είναι αστειότητες. Υπάρχουν πολλοί που πράττουν αντί να τρέχουν σε ομιλίες, μας προσφέρουν ωραία πράγματα και ταυτόχρονα διαφωνούν με τον Stallman.

Δεν το κάνουμε. Υπάρχει μπόλικο ΕΛ/ΛΑΚ που είναι αξιόλογο. Διανομές, DEs, μεμονωμένες εφαρμογές, ακόμα και η πλατφόρμα του forum εδώ. Και όσοι συνεισφέρουν σε αυτό δεν είναι απαραίτητα αμειβόμενοι αλλά θυσιάζουν χρόνο. Την ποιότητα του λογισμικού που παράγεται συγκεκριμένα μέσω του FSF και του GNU -ειδικότερα από το 2000 και δώθε- επικρίνουμε.

Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα. Δεν ξέρεις τον δημιουργό του GnuPG* (και συνιδρυτή του Free Software Foundation Europe) ή έναν από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές του ελεύθερου λογισμικού με σημαντική συνεισφορά σε πολλά έργα ΕΛ/ΛΑΚ και βραβευμένο από το FSF ή τον δημιουργό του MATE με επίσης σημαντική συνεισφορά σε έργα ΕΛ/ΛΑΚ ή τους προγραμματιστές που έφτιαξαν το σύστημα γραφικών που χρησιμοποιούν οι διανομές για περισσότερα από 30 χρόνια ή πολλούς ακόμα αλλά πείθεσαι από τον «πουθενά» Lunduke, που όποτε ενεπλάκη σοβαρά με το ΕΛ/ΛΑΚ από μέσα (με κάποια θέση σε διανομή κλπ.) πήρε πόδι γιατί είναι ο άθλιος τύπος που είναι.

Μπορεί να ήταν αυτοί που έδωσαν το ίδιο ποσό στο FSF. Το ότι κάποιος έδωσε πολλά λεφτά στο GNOME Foundation (ή σε οποιοδήποτε έργο ΕΛ/ΛΑΚ) σημαίνει κάτι για το έργο και την πορεία του; Δεν είναι πολύ εύκολο να βρούμε πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα λεφτά πριν κάνουμε υποθέσεις; 'Η μήπως νομίζεις ότι η ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ δεν έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, το οποίο δεν καλύπτεται από ατομικές δωρεές, πωλήσεις t-shirts και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο;


*Όταν (2015) το FSF είχε καθαρά έσοδα $1.191.479, ο Werner Koch αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που έθεσε σε κίνδυνο τη διαβίωσή του (ένα άρθρο της εποχής στα γρήγορα). Δες εδώ μερικούς από όσους τον βοήθησαν και ψάξε να βρεις το FSF (δε θα το βρεις). Αν λοιπόν θέλεις να κάνεις κάποια δωρεά, εγώ ως ανώνυμος φίλος του ΕΛ/ΛΑΚ θα σε ευχαριστήσω θερμά για αυτήν την ευγενική κίνηση αλλά θα σε παρακαλέσω να την κάνεις κάπου όπου θα αξίζει και θα πιάσει τόπο.

2 «Μου αρέσει»

Πραγματι. Έιναι πολλα που δεν ξερω. Και ειναι προβλημα (και φαινεται), ελπιζω να μαθω κατι απο αυτο. Δε θελω να κανω τον κηνσορα και δεν λεω οτι χρειαζεται να πεισουν εμενα, αλλά προς το παρων ο lunduke με πειθει. Αν ακουσω-διαβασω και τη γνωμη αυτων που λες στο συγκεκριμενο θεμα δεν αποκλειεται να αλλάξω γνωμη. Ομως οσο περισσοτερα μαθαινω τοσο πιο πολιτικο μου φαινεται το θεμα για να ειμαι ειλικρεινης. Πχ ενα ερωτημα που εχω, ειναι πως, αφου το fsf δεν εχει προσφερει κατι φοβερο οπως άλλοι πχ ενα λειτουργικο για το μεσο χρηστη και αφου απο οσο καταλαβα δεν εμποδιζει και κανενα (άλλο να διαφωνεις, άλλο να εμποδιζεις) και αρα μπορει να το γραψει καποιος στα παλια του τα παπουτσια και να συνεχισει με την επιλογη του, που απο οτι καταλαβα απο αυτα που ειπες η διαφορετικη επιλογη εχει και περισσοτερους πορους, τοτε γιατι βλεπω τοσο μενος απο αυτα που ακουω για το θεμα; Μου θυμιζει η φαση κατι πραματα οπως με το master and slave που εγινε worker, με τον λινους που βριζει και για αυτο να τον στειλουμε στην πυρα και κατι άλλο που ξεχασα τωρα. Υπερβολικο μου φαινεται αν δεν υπαρχει άλλη σκοπιμοτητα στο θεμα. Και απο αυτα που ακουσα-διαβασα, τετοια ατομα με άλλου ειδους σκοπιμοτητες πρεπει να υπαρχουν πολλα στη λιστα που αναφερθηκε. Αυτα βλεπω μεχρι τωρα. Και φυσικα αυτα που ειπες για απαρχαιωμενες αντιληψεις που δικιο εχεις νομιζω. Επισης πολυ καλο που επιασες το θεμα ετσι εσυ.

Νομιζω οτι αυτο το αρθρο λεει παρα πολλα.

Ας του ριξουμε μια ματια γιατι ειναι ενδιαφερων. Περιλαμβανει και την θεση ακτιβιστριας ανθρωπινων δικαιοματων… που ειναι οτι πιο κοντινο σε γνωστη των νομων των ΗΠΑ για το εν λογω θεμα. Και ειναι γραμενο πριν απο την επανεγκατασταση του στο διοικητικο του FSF.

Μα… εμποδίζει. Με το να λέει αυτά που λέει, με το ότι ελέγχει όλα τα έργα που είναι ενταγμένα σε αυτό, με το ότι ουσιαστικά δε βοηθάει ούτε τους προγραμματιστές αυτών των έργων, με το να εχθρεύεται όποιον δε συμφωνεί απόλυτα με τις ιδέες του, με το ότι είχε επικεφαλής μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να κάνει πολιτική* και με πολλούς ακόμα τρόπους.

Καλή ευκαιρία για να τονιστούν κάποιες σημαντικές διαφορές. Ο Linus κατέβαζε καντήλια όποτε έβλεπε κακό κώδικα. Ήταν εμφανές ότι δεν εννοούσε τίποτα για την προσωπικότητα του εκάστοτε προγραμματιστή και απλά αντιδρούσε στον κακό κώδικα, κι επίσης έχει καταγωγή από τη Φινλανδία όπου υπάρχει το λεγόμενο «management by perkele» ως τρόπος διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι ωραίο να καντηλιάζεις συνεισφέροντες, ακόμα κι αν κάνουν σοβαρά λάθη.

Τι έκανε αυτός; Αναγνώρισε δημόσια το πρόβλημα και… πήγε σε ψυχολόγο. Πλέον δεν καντηλιάζει, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό, και όλα καλά.

Όμως, δεν υπήρξε ποτέ κανένας που να κατηγόρησε τον Linus για άρρωστες απόψεις (γιατί δεν έχει ή αν έχει δεν τις λέει δημόσια) ή ότι κακοδιαχειρίστηκε το έργο του (γιατί ο πυρήνας Linux θριαμβεύει). Σκέψου τώρα όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Stallman και τι έκανε ο ίδιος για να επανορθώσει, όπως επίσης και το γιατί δεν υπάρχει κάποια σκιά πάνω από τον πυρήνα Linux όπως υπάρχει πάνω από το FSF.


*Την πολιτική διάσταση στο ελεύθερο λογισμικό την έδωσε ο ίδιος ο Stallman, γιατί το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού έχει πολιτικό και όχι τεχνολογικό εφαλτήριο. Γι’ αυτό κάποτε κάποιοι έφυγαν από αυτό το κίνημα και δημιούργησαν το «αιρετικό» OSI που δεν έχει πολιτική διάσταση.

Ναι, πως δε λέει. Μας λέει ότι όλοι εμείς που διαφωνούμε με τον Stallman το κάνουμε αποκλειστικά γιατί δε γνωρίζουμε τα σωστά Αγγλικά και «παρερμηνεύσαμε» όλες ανεξαιρέτως τις τοποθετήσεις του, ότι όλες οι μαρτυρίες γυναικών για την άσχημη συμπεριφορά του (από τα 80’s παρακαλώ) είναι κατάχρηση του όρου «σεξουαλική παρενόχληση» και ότι του επιτίθεται αυτό το σίχαμα της «cancel culture» προσπαθώντας να αμαυρώσει την εικόνα του. Με σαπούνι γίνεται το ξέπλυμα;

Μόνο που γνωρίζουμε σωστά Αγγλικά, οι τοποθετήσεις του δεν έχουν παρερμηνευτεί αλλά αρκετές τις έχει ανακαλέσει ο ίδιος αναγνωρίζοντας ότι είχαν άρρωστες πτυχές, η συμπεριφορά του απέναντι στο γυναικείο φύλο είναι γνωστή εδώ και χρόνια και οι αντιδράσεις απέναντί του δεν αφορούν αποκλειστικά τον βίο του και δεν ξεκίνησαν από την απόπειρα υπεράσπισης του Minsky ή κάτι ανάλογο αλλά από την κακοδιαχείριση του FSF και τον τρόπο με τον οποίο προωθεί το ελεύθερο λογισμικό.

Πρόσεξε κι εσύ ότι στις απαντήσεις μου παραπάνω δεν ενέπλεξα πουθενά τον βίο του Ριχάρδου αλλά παρέθεσα στοιχεία για την κακοδιαχείριση, στα οποία δεν απάντησες εσύ και -όλως περιέργως- δεν τα αναφέρει κανένας από εκείνους που επικαλούνται την «cancel culture». Γιατί άραγε;

Ορίστε μερικές ακόμα απόψεις για το FSF υπό τον Stallman, που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με «παρερμηνείες» και λοιπές χαζομάρες:

The FSF has been acting idiotic for the last decade. Why do you think it’s called ‘open source’ in the first place? Exactly because the FSF has made a dirty word out of freedom.

The FSF doesn’t like that Linux in particular turned the GPLv2 into something pragmatic. The GPLv3 is designed to take the FSF back to its original ‘good old days,’ when ‘Free Software’ was a war, and RMS (Stallman) was its proselytizing general. But the fact is, it’s not a war, and peaceful and happy co-existence is actually much preferable to moral jihads.

There are “extremists” in the free software world, but that’s one major reason why I don’t call what I do “free software” any more. I don’t want to be associated with the people for whom it’s about exclusion and hatred.

Και βεβαίως είναι εύκολο να βρει οποιοσδήποτε τα οικονομικά στοιχεία του FSF για κάθε χρονιά και να τα αντιπαραβάλει με το παραγόμενο έργο για να διαπιστώσει ότι πετάχτηκαν λεφτά στο τίποτα. Αλλά όχι παιδιά, ο Stallman ήταν άξιος επικεφαλής και όποιος διαφωνεί, ακόμα και σε τεχνικά σημεία, είναι «cancel culture».

1 «Μου αρέσει»

ΟΚ το ολο θεμα εχει γινει σαν παιχνιδι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στο Καραισκακη. Και φυσικα οποιος διαφωνει οτι ο Ριχαρδος ειναι κακος… ειναι για να πεταχτει στον Καιαδα; Κατσε φιλτατε @anon54176929 γιατι το εχουμε παρει λιγο σαν εκστρατεια το θεμα. Εσυ που δεν συμφωνεις δηλαδη με αυτο το αρθρο γιατι το πεταξεις κατευθειαν σαν ξεπλυμα με σαπουνι και στο καπακι μας πετας οτι επιδει δεν συμφωνουμε με τα λεγομενα του στρατοπεδου σου (διοτι για στρατοπεδα μιλαμε… εχει γινει ο διαχωρισμος σε καλους και κακους με τον RMS να ανοικει… και βεβαια στους κακους…) να μας την λες για τις αναφορες στο cancel culture;

Ανεφερες τον προγραμματιστη του GPG που καλα να ειναι το παλικαρι οτι ειχε το FSF λεφτα και δεν εδωσε… γνωριζεις την διαδικασια που ακολουθηθηκε; Γνωριζε το FSF οτι το παλικαρι δεν ειχε λεφτα και δεν τα εδωσε; με ποιο δικαιολογιτικο; Εκανε αιτηση και απορρηφθηκε; για ποιο λογο; Δεν μπορει ολοι οι υπολοιποι να ειναι οι καλοι και ξαφνικα την δεκατεια που διανυουμε να ειναι οι κακοι… και για ολα αυτα να φταιει ο RMS… σαν οργανισμος το FSF εχει τις διαδικασιες του. Που στραβωσε η δουλεια; Γιατι κατα τα λεγομενα σου καπου στραβωσε. Και οκ με το παιδι του GPG εγινε η στραβη… οι προηγουμενες δεκαετιες πως γινεται να περασανε μελι γαλα και σε αυτη να στραβωσε γιατι αν ο RMS εκανε πατατιες με την διαχειρηση του οργανισμου δεν θα εκανε πατατιες απο εξαρχης;

Αν θες μπορεις να απαντησεις εγω παντως θα σταματησω αυτο το αρνητικο γαιτανακι διοτι η πραγματικη μου ζωη με χρειαζεται σε αλλα πολυ πιο σοβαρα ζητηματα.

Καλη συνεχεια.

Σαφέστατα όχι. Θα πρέπει απλά να αποδείξει ότι όλοι οι ισχυρισμοί εναντίον του Ριχάρδου είναι παντελώς ανυπόστατοι. Μπορεί όμως;

Γιατί αυτό ακριβώς είναι. Γιατί οι απόψεις του Ριχάρδου υπάρχουν αναρτημένες (ακόμα και αυτές που πλέον έχει σβήσει) και θα μας τρελάνουν εκείνοι που λένε ότι χιλιάδες διαφορετικοί άνθρωποι «δεν κατάλαβαν καλά» (και πρόσεξε, όχι μία φορά, πολλές φορές «δεν καταλάβαμε καλά»). Γιατί η κυρία δε γνωρίζει τις γυναίκες που είχαν την ατυχία να γνωρίσουν την άσχημη πλευρά του Ριχάρδου. Να πω κι άλλα;

Δεν έχω στρατόπεδο. Μόνος μου είμαι και ως άτομο γράφω. Οι μόνοι που έχουν στρατόπεδο είναι οι Stallmaniacs.

Αυτό κατάλαβες; Διαβάζεις τι γράφω; Λες κάτι, παίρνεις αντίλογο. Αν έχεις σοβαρό επιχείρημα, μπορείς να συνεχίσεις. Αν όχι, πίστευε ότι «σας» τη λέω.

Ξέρω 'γω; Μήπως το GnuPG (GNU Privacy Guard) είναι ενταγμένο στο GNU Project, άρα υπό την αιγίδα του FSF; Μήπως ο Koch είναι εξέχουσα προσωπικότητα του FSF; Μήπως έγινε ολόκληρο fundraising; Μήπως γράφτηκαν άρθρα από ένα σωρό ιστοσελίδες;

Αν το FSF δε γνωρίζει τι συμβαίνει με τα έργα που φροντίζει, αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα ανικανότητας. Και σίγουρα είναι άσχημο για την εικόνα του το να ενισχύει οικονομικά ένα έργο του GNU το… Facebook, ενόσω το ίδιο απουσιάζει.

Στο ξαναείπα αλλά δεν το πρόσεξες. Δεν είναι «τη δεκαετία που διανύουμε». Το FSF πρακτικά είναι στάσιμο από το 2000 περίπου.

Ποιος είπε ότι ήταν μέλι-γάλα; Μπορείς να ψάξεις όλα τα έντυπα 990 που έχει καταθέσει το FSF με τα οικονομικά του στοιχεία. Θα δεις ότι τα έσοδά του αυξάνονται, άλλες χρονιές λιγότερο και άλλες περισσότερο. Βάλ 'τα δίπλα-δίπλα με την πρόοδο που σημείωσαν τα έργα υπό το FSF. Θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία (ούτε ουσιαστική πρόοδος υπάρχει). Μην πιστεύεις εμένα που τα γράφω. Κάν 'το μόνος σου και θα καταλάβεις αν έχω δίκιο.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ από τα γραφόμενά σου, και σου ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη αν λανθάνω, είναι ότι υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζεις για τον Stallman, το FSF και το ελεύθερο λογισμικό. Δε μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να μιλάει για ελεύθερο λογισμικό και να ρωτάει «γιατί μπλέκεται η ηθική;». Μια τέτοια ερώτηση δείχνει άγνοια για το θέμα. Οπότε, ίσως θα ήταν προτιμότερο να αγνοήσεις συμπάθειες και αντιπάθειες και να ενημερωθείς επαρκώς πριν πάρεις την όποια θέση. Να ξέρεις πάντως ότι καμιά φορά συμβαίνει άνθρωποι που θαυμάζουμε να μην είναι ακριβώς αυτό που νομίζουμε εμείς ότι είναι. That’s life.

Ομως καποιοι ακριβως αυτο ζητανε και επαληθευουν ολους τους ισχυρισμους περι cancel culture, οπως για παραδειγμα αυτοι του gnome που ζητανε εδω → https://rms-open-letter.github.io/ (τον εβαλε και ο @konfou τον συνδεσμο παραπανω) να ⬎

We are calling for the removal of the entire Board of the Free Software Foundation

γιατι ⬎

These are people who have enabled and empowered RMS for years. They demonstrate this again by permitting him to rejoin the FSF Board

Ευχαριστως να δεχτω οτι ο stallman κανει ζημια. Αλλά το ιδιο κανουν και καποιοι επικριτες του οπως αυτοι του gnome.