Πώς να κρύψετε αρχεία και φακέλους χωρίς να τους βάλετε τελεία

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε την κλασική μέθοδο να κρύβουμε φακέλους προσθέτοντας μπροστά από το όνομά τους μια τελεία. Το πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο είναι ότι οι φάκελοι ουσιαστικά μετονομάζονται, επομένως αν το σύστημα χρησιμοποιεί αυτούς τους φακέλους για τη λειτουργία του, δεν μπορεί να τους εντοπίσει με το νέο τους όνομα και παθαίνει κοκομπλόκο.

Μέσα στον «Φάκελο Χρήστη» υπάρχουν φάκελοι που ο χρήστης δεν τους χρησιμοποιεί συχνά και δε χρειάζεται να τους βλέπει συνέχεια μπροστά του, αλλά δεν μπορούμε να τους κρύψουμε βάζοντας μπροστά τελεία, επειδή χρησιμοποιούνται απ’ το σύστημα. Παραδείγματα:

  • «Πρότυπα» / «Templates»
  • «Επιφάνεια εργασίας» / «Desktop»
  • Για τους φίλους/ες με Ubuntu, ο φάκελος «snap».

Πώς τους κρύβουμε:

  1. Ανοίγουμε έναν απλό επεξεργαστή κειμένου και γράφουμε τα ονόματα των φακέλων που θέλουμε να κρύψουμε, τον κάθε φάκελο σε διαφορετική γραμμή.

  2. Αποθηκεύουμε το αρχείο δίνοντάς του το όνομα .hidden (μια τελεία μπροστά και χωρίς κατάληξη, π.χ. «.txt» ή κάτι άλλο). Το αποθηκεύουμε μέσα στον ίδιο φάκελο που βρίσκονται οι προς απόκρυψη φάκελοι. (Στην περίπτωσή μας, απευθείας μέσα στον «Φάκελο χρήστη.»)

    — Αν προτιμάτε απ’ το τερματικό, για να κρύψουμε τον φάκελο «snap»:

    echo 'snap' >> ~/.hidden

    Προσθέτουμε και τον φάκελο «Επιφάνεια εργασίας»:

    echo 'Επιφάνεια εργασίας' >> ~/.hidden

Αυτό ήταν. Ανοίγουμε τον διαχειριστή αρχείων και θα δούμε ότι οι ενοχλητικοί φάκελοι έχουν φύγει από μπροστά μας.

Μπορούμε εύκολα να τους ξαναδούμε επιλέγοντας «Προβολή κρυφών αρχείων» (Ctrl+H) στον διαχειριστή αρχείων. Απ’ το τερματικό είναι προσβάσιμοι κανονικά, όπως πριν. Δε θεωρούνται κρυμμένοι. Μόνο ο διαχειριστής αρχείων τους κρύβει.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε φάκελο, όχι μόνο στον «Φάκελο χρήστη», και λειτουργεί και για αρχεία, όχι μόνο για φακέλους.

14 «Μου αρέσει»

Αυτό λειτουργεί με όλους τους file managers ή πχ μόνο με τον nautilus?
Το ρωτώ για να μην παιδεύεται κάποιος και λέει “γιατί δεν δουλεύει σε μένα;”.

1 «Μου αρέσει»

Nautilus, forks αυτού (Nemo, Caja), Thunar, Dolphin, pcmanfm-qt, το υποστηρίζουν. Επίσης οποιοδήποτε πρόγραμμα χρησιμοποιεί GLib/GIO.

1 «Μου αρέσει»

αυτο το εξυπνο κολπακι το χρησιμοποιουσα πριν πολλα χρονια. κυριως για να κρυψω τα παρατημενα εικονιδια στο desktop (ναι δυστυχως πριν 15 χρονια ημανε ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ :D :P )