Πως να κρατήσω έναν συγκεκριμένο kernel; Πόσους kernels μπορώ να κρατήσω;

Έκανα update στο ποιο πρόσφατο bios του motherboard και δεν μπορούσα να κάνω boot με τους δύο τελευταίους kernels που είχε κρατήσει (5.15.0-52-generic, 5.15.0-50-generic).
Ευτυχώς μπόρεσα με τον (5.15.0-41-generic).

Η ερώτησή μου είναι η εξής:
Πως μπορώ να κρατήσω αυτόν τον kernel, δηλαδή να μην τον χάσω σε επόμενο update.
Θέλω να δοκιμάσω και μελλοντικούς kernels σε περίπτωση που διορθωθεί το πρόβλημα αλλά αυτόν δεν θέλω να τον χάσω εφόσον δουλεύει.
Μπορώ να ορίσω πόσους kernels μπορώ να κρατήσω;

Επίσης πως θα μπορούσα να δω τι πήγε στραβά και δεν κάνει πλέον boot με τους πιο πρόσφατους kernels? Το μόνο που βλέπω μετά το grub είναι μαύρη οθόνη στον 5.15.0-52 και loading init (δεν θυμάμαι ακριβώς τι) στον 5.15.0-50. Μετά από ώρα πατάω ctrl-alt-del για να γίνει reboot.

το bios update συγκριτικά με το προηγούμενο αναφέρει πως: Update CPU Micro code

Βρήκα κάτι κοντινό σε αυτό που ρωτάω στο παρακάτω:

sudo apt-mark hold "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*"

Εσείς πως θα προτείνατε να αντιμετωπίσω το θέμα;

To Linux Mint κρατάει πάντα ένα προηγούμενο πυρήνα, σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά με ένα νεότερο. Μπορείς να το απενεργοποιήσεις, όπως δείχνει η εικόνα.

Εφόσον ένας πυρήνας υποστηρίζει το υλικό σου, θα το υποστηρίζουν και οι επόμενοι. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που μπορεί να μην ισχύει αυτό, αλλά συνήθως ξαναφτιάχνει με την επόμενη έκδοση. Δεν θα ανησυχούσα, και το Mint διαθέτει και το

οπότε δεν θα χρειαστείς μαγικά με το apt και τη γραμμή εντολών.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα, ευχαριστώ για την απάντηση.
Να η απεικόνιση της δικής μου περίπτωσης:

Οι 5.15.0-52 και 5.15.0-50 δεν δουλεύουν και σκέφτομαι να τους απεγκαταστήσω.

Καλημέρα, είναι bug απ’ ότι φαίνεται δες εδώ :

https://www.mail-archive.com/kernel-packages@lists.launchpad.net/msg485233.html

και εδώ

προς το παρόν μείνε στην έκδοση που δουλεύει μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα.

2 «Μου αρέσει»

Αν εγκαταστήσω καινούργια έκδοση, όταν βγει, πως θα αποτρέψω να σβηστεί αυτή που δουλεύει τώρα;
Έχω εγκατεστημένες άλλες δύο μεταγενέστερες που δεν δουλεύουν…

Κράτησε ένα backup με το timeshift και παρακολούθησε στενά το bug για εξελίξεις. Δεν ξέρω αν το Mint έχει κάποιο γραφικό εργαλείο να σταματήσεις για λίγο καιρό τις αναβαθμίσεις πυρήνα.

Αν βγει μια καινούργια έκδοση που δε λειτουργεί, επιλέγεις από το Grub μια διαφορετική έκδοση, μπαίνεις στο εργαλείο και αφαιρείς τον προβληματικό πυρήνα. Και ελπίζεις να επιλυθεί το πρόβλημα μιας και είναι μια δημοφιλής μητρική. Έχεις σκεφτεί όμως την ποιο απλή λύση να επιστρέψεις σε ένα παλιότερο BIOS ή την επιλογή να μην εγκαταστήσεις τους κλειστούς οδηγούς της NVidia;

Το πως κλειδώνεις ένα πακέτο σε μια έκδοση και ειδικότερα τον πυρήνα, το βρήκες ήδη μόνος σου :slight_smile:

Με σεβασμό στο γνωστικό σου πεδίο και εξ αυτού:
Θεωρείς ότι είναι ασφαλέστερο να πηγαινοέρχεται κάποιος σε bios upgrade/downgrade από το να βάλει σε μαύρη λίστα kernel upgrades; Γνωρίζω ότι ορισμένα mobos άπαξ και αναβμιστεί το bios οδηγούν σε αποκλεισμό downgrades.

Επίσης,
Δεν ξέρω πως γίνεται σε mint να κρατάς πακέτα χωρίς αναβαθμίσεις (διάολε linux είναι - δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνεται) αλλά σίγουρα μπορείς εσύ ειδικά να του δώσεις κατεύθυνση.
Ο κανόνας που εφαρμόζουμε σε arch ( και ναι είναι σωστός επειδή ακριβώς το κάνουμε έτσι), είναι να κρατάμε τρείς(3) minimum versions στα πακέττα που έχουμε εγκατεστημένα. Προφανώς ισχύει και για kernels.

Αν βρεις ευκαιρία, θα ήθελα την άποψή σου για bios up/downgrades vs package holding.

Cheers

1 «Μου αρέσει»

O @obaino στη δεύτερη του δημοσίευση παρέθεσε μόνος του ένα link που περιέχει τις εντολές που πρέπει να δώσει για να κλειδώσει την έκδοση του kernel

sudo apt-mark hold "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*"

Λίγο παρακάτω υπάρχουν οι εντολές για το πως να τις κάνεις unmarked. Τι παραπάνω μπορεί να λεχθεί; Υπάρχει κάτι βέβαια που λέω παρακάτω :-)

Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει την τεχνολογία M_FLASH. Απλά αντιγράφεις το BIOS σε ένα fat32 στικάκι και πατάς ένα κουμπί κατά την εκκίνηση. Είναι γενικά μια ασφαλής διαδικασία, αν και ποτέ δε βλάπτει ένα UPS. Προσωπικά μάλλον αυτό θα έκανα (στη συγκεκριμένη περίπτωση), αντισταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, αλλά δεν είναι απαραίτητο να έκανε το ίδιο και κάποιος άλλος. Για αυτό τον λόγο η διατύπωσή ήταν "Έχεις σκεφτεί μήπως …¨ και όχι “Κάνε …”

Το Linux Mint είναι μια διανομή που έχει ίσως τα καλύτερα γραφικά εργαλεία για τη διαχείριση του πυρήνα και των ενημερώσεων. Για παράδειγμα:

Ναι, θα μπορούσα να το είχα αναφέρει προηγούμενός, αλλά το είχα ξεχάσει μιας και δε μου έχει τύχει ποτέ η ανάγκη χρήσης του. Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι έχουμε :face_with_head_bandage:

3 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τον χρόνο σας.

Αρχικά έκανα downgrade το bios στο προηγούμενο που είχα, αλλά πλέον ούτε κι εκεί έφτανα σε login screen με τον τελευταίο πυρήνα. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω…
Ξαναέβαλα λοιπόν το τελευταίο bios και απεγκατέστησα τον τελευταίο πυρήνα όπως γράφει το prompt της εφαρμογής

και όταν επανεμφανίστηκε ο τελευταίος πυρήνας προς εγκατάσταση επέλεξα να αγνοήσω “την τωρινή αναβάθμιση αυτού του πακέτου.”

1 «Μου αρέσει»

Πω πω πω… είστε σκληροί! Εγώ υποβάθμιση/downgrade του bios δεν θα τολμούσα να κάνω και ας έχουν βάλει πάνω οι καινούριες μητρικές ότι μαγικά και μαντζούνια θέλουν. :rofl:

Χαίρομαι που καταρχήν ως εδώ όλα είναι καλά για εσένα φίλε - και αναφέρομαι κυρίως για το bios -.

Τώρα όσο για το ερώτημα σου :

Πως μια συγκεκριμένη έκδοση του kernel (που δουλεύει) μπορώ να την κρατήσω στο σύστημα όσο θέλω και να μην διαγραφεί σε λίγο καιρό, αλλά βεβαίως να έρθουν και να εγκατασταθούν νεότερες.

Νομίζω και εγώ πως έχεις ήδη παραθέσει σωστά τον τρόπο. Παρόλα αυτά μια ωραία αναφορά επίσης γίνεται και εδώ :


Οπότε τώρα είσαι στο ότι απλά αποτρέπεις εσύ με το χέρι κάθε φορά να μην γίνει καμία εγκατάσταση νέου πυρήνα καθώς φοβάσαι μη χάσεις τον λειτουργικό, σωστά ;

1 «Μου αρέσει»