Πώς να κάνω μεταφόρτωση αρχείων (upload files) από τον υπολογιστή μου στην ιστοσελίδα μου;

Καλησπέρα σε όλους!
Σήμερα χρειάστηκε (για πρώτη φορά στο linux) να κάνω upload στο website μου μια φωτογραφία που έχω αποθηκευμένη στον υπολογιστή. Μέχρι σήμερα για τις αναρτήσεις μου είχα ήδη αποθηκευμένες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα από την πλ (προ λίνουξ) εποχή. Η εντολή, λοιπόν, αυτή δεν εκτελείται, δε μου ανοίγει την «επιλογή αρχείων». Από το ψάξιμο που έκανα, αν κατάλαβα καλά, για να μεταφέρω αρχεία από τον υπολογιστή μου στην ιστοσελίδα μου (ουσιαστικά στον server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα μου), θα πρέπει να κατεβάσω το filezilla και να γίνει μέσω αυτού. Είναι έτσι ή κατάλαβα κάτι λάθος; Είπα να ρωτήσω πρώτα, γιατί έχει μια κάποια διαδικασία το filezilla.
Ευχαριστώ πολύ!

Άμα θέλεις να μεταφέρεις αρχεία μέσω ftp θα πρέπει να ρυθμίσεις ένα ftp server από την πλευρά του server σου, και έναν ftp client από την πλευρά του υπολογιστή που έχει τα αρχεία που θέλεις να μεταφορτώσεις. Με το δεύτερο το πιο πιθανό είναι να μην χρειαστεί να ασχοληθείς καθόλου καθώς οι περισσότεροι μοντέρνοι file manager έχουν ήδη ενσωματωμένη αυτή τη δυνατότητα. Τώρα για το κομμάτι του ftp server μια συνηθισμένη επιλογή για απλά συστήματα είναι το vsftpd.

Edit:
Μια πολύ απλούστερη λύση είναι να κάνεις τη μεταφορά αρχείων μέσω ssh, με τη προυπόθεση ότι χρησιμοποιείς ssh για απομακρυσμένη πρόσβαση.
Επίσης μια σημαντική λεπτομέρεια για το ftp που ξέχασα, by default οι συνδέσεις δεν είναι encrypted. Άμα αποφασίσεις να στήσεις ftp θα πρέπει ακόμα να ρυθμίσεις να χρησιμοποιεί SSL.

2 Likes

Χμμμ, νέες έννοιες στο τραπέζι…
Θα διαλέξω την απλούστερη λύση, γιατί ο μαζοχισμός μου έχει και κάποια όρια :slightly_smiling_face:. Δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει ssh για απομακρυσμένη πρόσβαση. Να υποθέσω ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει σε πρώτη φάση να εγκαταστήσω το ssh; Με εντολή στο terminal ή κατεβάζοντας από το software manager to openssh-server; (αυτό βρήκα εκεί)
Μόλις βρω χρόνο, θα ψάξω τα επόμενα βήματα μετά την παραπάνω εγκατάσταση και θα επανέλθω με καινούργιες απορίες ή με τη λύση (για να υπάρχει καταγεγραμμένη και για κάποιον άλλον χρήστη μελλοντικά).
Σ’ ευχαριστώ!

Μάλιστα, τον openssh server . Αν επιτρέπεται, ο server αυτός είναι self hosted ή νοικιάζεται από κάποια εταιρία; Στη δεύτερη περίπτωση θα προσφέρουν κατά πάσα πιθανότητα μια βασική τεκμηρίωση για αυτά τα θέματα.

1 Like

Δεν είναι self hosted. Νοικιάζεται μέσω DNHOST. Έχεις δίκιο, θα κοιτάξω πρώτα μέσω της εταιρίας για κάτι σχετικό.

1 Like

Αυτή είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή κατά τη γνώμη μου

1 Like

Πρωτα απ ολα θα πρεπει να ξερουμε αν η ιστοσελιδα ειναι γραμμενη σε απλο html η σε πλατφορμα. Αν πχ ειναι σε wordpress, joomla, drupal κτλ. τοτε λογικα δεν χρειαζεσαι ftp αλλα μπορει να γινει και απο το διαχειριστικο με απλα κλικ του ποντικιου. Αν θες μπορεις να μου στειλεις το link σε πρωσοπικο μηνυμα και θα σου πω ακριβως σε τι ειναι στημενη και τι τεχνολογιες χρησιμοποιει.

και αφου η ιστοσελιδα ειναι σε εταιρεια hosting τοτε λογικα θα χρησιμοποιει καποιο panel οπως cpanel, plesk κτλ. Εκει υπαρχει καποιος file manager που μπορεις να κανεις οποιοδηποτε αρχειο upload. Ετσι, ακομη και απλη html να ειναι παλι με λιγα κλικ μπορεις να ανεβασεις τις φωτογραφιες σου

4 Likes

Το website μου είναι το γερνάω αλλιώς. Θεώρησα περιττό να το καταχωρήσω στις πληροφορίες του προφίλ μου, απλά και μόνο γιατί το περιεχόμενό του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το περιεχόμενο του forum και τις αναζητήσεις των χρηστών του :slightly_smiling_face:

Φαίνεται οτι είναι wordpress 5.4 . Απλα πηγαίνεις στη διαχείριση και ανεβάζεις οτι αρχείο θες αριστερά στα πολυμέσα (ή media) η το ανεβάζεις απευθείας στο άρθρο η τη σελίδα που θες να φτιάξεις πατώντας προσθήκη πολυμέσων.

Σημ. το wordpress εχει αναβαθμίσει τον editor σε gutteberg αντι του κλασικού. Θεωρητικά είναι πιο εύκολο να φτιάξεις το άρθρο αλλά αυτό πολλές φορες μπερδεύει

αν δεν σου ανοίγει η επιλογή αρχείου, δοκίμασε με άλλο browser

2 Likes

Sorry, παράλειψή μου που δεν ανέφερα ότι είναι wordpress. O gutenberg ήταν εκνευριστικός στην αρχή, αλλά μετά ok, τον συνήθισα. Προσωπικά, πάντως, μέχρι τώρα δε μου έχει προσφέρει κάτι παραπάνω από τον προηγούμενο κειμενογράφο.
Λοιπόν, έκανα αυτό που λες. Πήγα να ανεβάσω το αρχείο αριστερά στα πολυμέσα και λειτούργησε!
Αυτό που πάντα κάνω εγώ είναι να ανεβάζω τα αρχεία απευθείας μέσα από το ίδιο το άρθρο (πιο σύντομη διαδικασία). Οπότε δοκίμασα αυτήν τη διαδρομή μου από άλλον browser, όπως μου έγραψες, και λειτούργησε και αυτό! Όλα καλά, λοιπόν. Σ’ ευχαριστώ πολύ, Κώστα!

Μπορείς να αναφέρεις από ποιον browser δεν λειτούργησε και από ποιον λειτούργησε;

Δε λειτούργησε από τον Chromium (αυτόν χρησιμοποιώ). Λειτούργησε από τον Firefox.

3 Likes