Πώς να εγκαταστήσουμε ένα καθαρό Arch Linux σύστημα σε 5 λεπτά χρησιμοποιώντας τον installer του EndeavourOS

Αν για κάποιο λόγο (βαρεμάρα, βιασύνη, κλπ) θελήσουμε να αποφύγουμε τον χρονοβόρο τρόπο εγκατάστασης του Arch Linoux, αυτό το μικρό βίντεο (σε πραγματικό χρόνο) μας δείχνει πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα καθαρό Arch Linux σύστημα, χρησιμοποιώντας τον γραφικό εγκαταστάτη του EndeavourOS, σε μόλις πέντε λεπτά (ανάλογα βέβαια με την ταχύτητα internet που έχει).
Καλό, αν & σκέφτομαι κάποιον αρχάριο που δεν έχει μελετήσει ούτε τα βασικά του Arch & αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα μελλοντικά, μπει στο forum του Arch & ζητήσει βοήθεια… :innocent:

5 «Μου αρέσει»

Βλέπω να απαντάει ο @Soulrain

μα τον Τουτάτη τι θα πει :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Κοτσάρουμε εκεί ένα τυχαίο βίντεο από το YouTube1, χωρίς καμία επισήμανση, και κάπως έτσι δημιουργούμε χρήστες που θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, αφού «δεν έχουν μελετήσει ούτε τα βασικά του Arch» και επιπλέον το σύστημα που θα εγκαταστήσουν φυσικά δεν είναι «καθαρό Arch», κάτι που φαίνεται ακόμα και από τις πληροφορίες της εκκίνησης2.

Κάνουμε και χιουμοράκι για τους δύστυχους χρήστες που θα απευθυνθούν για βοήθεια σε μια διανομή που ούτε αναπτύσσεται για αυτούς ούτε υποστηρίζει τον τρόπο εγκατάστασης που επέλεξαν, χωρίς να αναλογιστούμε ότι οι χρήστες αυτοί θα έχουν πρόβλημα, η διανομή θα αποκτήσει ξαφνικά αυξημένο όγκο ερωτημάτων βοήθειας και η τελική εντύπωση θα είναι αρνητική για όλους, εξαιτίας της δικής μας «σύστασης».

Γράψαμε την απερισκεψία μας, ενισχύσαμε τη λανθασμένη πεποίθηση ότι το «καθαρό Arch» εγκαθίσταται με third-party installers, δώσαμε σε κάποιους τη δυνατότητα να αισθάνονται χαρούμενοι γιατί κατάφεραν να εγκαταστήσουν «εύκολα» αυτήν τη «δύσκολη» διανομή και τους δημιουργήσαμε ψεύτικες προσδοκίες (άλλο που αύριο θα πελαγώσουν και θα μεταβούν σε κάποια άλλη διανομή, πιο κατάλληλη για τις ανάγκες τους) και σιγά μη μας απασχολήσουν τα υπόλοιπα.

Κάνουμε αρκετά λάθη στο Linux. Η παραπάνω ενέργεια είναι ένα από αυτά.


1 Οποιοδήποτε βίντεο εγκατάστασης του Arch μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει παρωχημένο, λόγω της φύσης της διανομής. Πόσο μάλλον κάτι που αφορά τον installer μιας παράγωγης διανομής.

2 Το «καθαρό Arch»:

  1. δεν εκκινεί με κανένα modeset=1
  2. δεν προεγκαθιστά -ούτε ψάχνει και δεν βρίσκει- τον TWM
  3. δεν προρυθμίζει το xinitrc
  4. δεν ξεκινά με startx
  5. δεν ανοίγει το xterm
  6. δεν προεγκαθιστά κανένα σύστημα ήχου, αρχείων, δικτύωσης, ούτε εργαλεία «desktop integration» κλπ.
  7. δεν περιλαμβάνει τα αποθετήρια του EndeavourOS

Όλα αυτά, μαζί με αρκετές ακόμα προεπιλογές που δε φαίνονται στο βίντεο αλλά τις γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί σοβαρά με τις δύο διανομές, είναι αποφάσεις που έλαβε η συγκεκριμένη παράγωγη διανομή και ο installer της για εσάς, καθιστώντας έτσι άκυρο τον κύριο λόγο εγκατάστασης του Arch Linux, τη δυνατότητα υποστήριξης από τους επίσημους ιστότοπούς του, τη φιλοσοφία του και πολλά ακόμα.

1 «Μου αρέσει»

Δεν μου πέφτει λόγος αλλά γιατί ένας αρχάριος να βάλει μια διανομή λινουξ που η παραμετροποίηση η προσωπική την φέρνει στα μέτρα μας που αυτός είναι και ο τελικός σκοπός της.

ενταξει το EndeavourOS ειναι μια πολυ καλη διανομη αλλα καθαρο arch δεν ειναι. αν θελει κανεις να εγκαταστησει το arch “οσο πιο κοντα γινεται” μπορει να χρησιμοποιησει τον anarchy installer η το Arch Linux GUI που μαλιστα εχει εκδοσεις pure που μετα την εγκατασταση βαζεις και πραγματα με το χερι.
αλλα ειπαμε “οσο πιο κοντα στο arch” oxi καθαρο arch.

1 «Μου αρέσει»