Πώς επιλέγουμε το δικό μας, λειτουργικό;

Καθημερινά, δισεκατομμύρια χρήστες, συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, ενημερωνόμαστε κι επικοινωνούμε, όπως έκαναν οι παλιοί, που άνοιγαν το παράθυρο και επικοινωνούσαν με τους γείτονες και τους περαστικούς στο δρόμο.

Τότε, όμως, η γειτονιά, ήταν μικρή, η επικοινωνία διαπροσωπική και η αυλή μύριζε γαζίες.

Τώρα, η “γειτονιά”, είναι τεράστια, παγκόσμια, διαδικτυακή, απρόσωπη κι εμείς, απλά, επιλέγουμε ένα παράθυρο…, όταν, βέβαια, δεν βολευόμαστε με το όμορφο και πρακτικό, παράθυρο, που διάλεξαν και μας, ως εργοστασιακό λειτουργικό Windows.

Πολλοί, “επενδύουμε, δικά μας κριτήρια” στην επιλογή του παράθυρου και επιλέγουμε Linux, ίσως, γιατί ενδόμυχα, προσπαθούμε, κάπως, να “γεμίσουμε” το κενό, που άφησε η παλιά μικρή, διαπροσωπική, γειτονιά, που μύριζε γαζίες…

Ποιά είναι, όμως, τα “δικά μας κριτήρια”; Σχετίζονται με την εμφάνιση της διανομής, με τα χρώματα, τα εικονίδια, την ευκολία εγκατάστασης, την ταχύτητα λειτουργία της;

Πιθανόν, σχετίζονται με όλα, αυτά μαζί…, ίσως, με “κάτι, άλλο”…

Ας πούμε, στο Archlinux, με την αναβάθμιση, που έγινε στα τέλη Μαρτίου, έπαψαν να ρυθμίζονται, τα χρώματα στο Libreoffice… Αναγκάστηκα να δοκιμάσω Manjaro, EnderavourOS, Arcolinux, Fedora, Debian, Spiral Linux και τέλος, το MX-Linux 21.1, γιατί με εντυπωσίασε η πληρότητα, η ταχύτητα, η σταθερότητα, η απλότητα, η ευελιξία του… Όλα, λειτουργούν άψογα! Κατά τη γνώμη μου, το μοναδικό μειονέκτημα, είναι η έλλειψη Gnome…, αλλά θα αντιτείνει κάποιος, “πολλές διανομές, έχουν… και δεν είναι άψογες” και θα έχει δίκιο!

Ίσως, η εμφάνιση, είναι σημαντικό κριτήριο…, όμως, οι διανομές, που διαθέτουν Gnome, δεν ασκούν την επιρροή του Archlinux…

Για να μη μακρυλογώ…, ύστερα από τρεις εβδομάδες, επανεγκατέστησα το Archlinux και προσπαθώ, να βρώ τρόπο, να περιορίσω τη δυσφορία, απ’ την δυσκολία ρύθμισης των χρωμάτων στο Libreoffice…

Δεν ξέρω γιατί, αλλά νιώθω τη βεβαιότητα, ότι θα βρεθεί λύση…, όπως γίνεται, άλλωστε, πάντοτε… και ίσως, η “βεβαιότητα” αυτή, είναι το “κάτι άλλο”, που διαθέτει το Archlinux και λείπει, απ’ όλες τις άλλες διανομές…

4 «Μου αρέσει»

Απ’ ο,τι κατάλαβα, το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι το Arch Linux, ή οποιαδήποτε διανομή, αλλά το GNOME. Γενικά το GNOME έχει αρκετά συχνά προβλήματα με τα θέματα που δεν είναι το Adwaita. Και το GTK αρκετές φορές με εκνευρίζει που καμιά φορά μου αλλάζει τις γραμματοσειρές ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ. :angry:

Γενικά δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις το θέμα στο LibreOffice. Το Arch Wiki περιλαμβάνει κάποιες οδηγίες ρύθμισης του θέματος στην αντίστοιχη σελίδα για το πρόγραμμα. Ανάλογα με το πως είναι ρυθμισμένο, ίσως χρειαστείς κάποιο επιπλέον πρόγραμμα για τη διαχείριση των θεμάτων. Για παράδειγμα, το Kvantum είναι χρήσιμο σε προγράμματα που χρησιμοποιούν Qt αντί για GTK.

Επίσης, ένα σχόλιο σχετικά με το νήμα. Πιστεύω το κείμενο είναι καλό για να ξεκινήσει μια συζήτηση επί του θέματος της ολοένα και πιο δύσκολης παραμετροποίησης του GNOME. Δυστυχώς, η κατηγορία “Αντιμετώπιση προβλημάτων” δεν είναι γι’ αυτόν το σκοπό και όπως είναι γραμμένο το κείμενο στο νήμα, κάνει κάπως πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος.

1 «Μου αρέσει»

Έχεις απόλυτο δίκιο! Είναι θέμα, αποκλειστικά και μόνο, Gnome! Δεν βοηθάει τίποτε. Ούτε οι ρυθμίσεις, ούτε το Arch wiki, ούτε το Kwantum… Ίσως, μια επόμενη αναβάθμιση…

1 «Μου αρέσει»

Απ’ όσο γνωρίζω, εδώ και αρκετό καιρό οι developers του GNOME και των εφαρμογών του δηλώνουν πως είναι κατά των θεμάτων στις εφαρμογές τους. Δεν περιμένω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση σε αυτό το κομμάτι.

Ίσως θα ήταν καλύτερα να δοκιμάσεις κάποιο άλλο γραφικό περιβάλλον σε αυτήν την περίπτωση. Για παράδειγμα, το Cinammon είναι μια καλή εναλλακτική, με πολλές δυνατότητες για παραμετροποίηση. Δε χρειάζεται να αλλάξεις διανομή, απλά εγκαθιστάς τα πακέτα που χρειάζονται και μπορείς να έχεις το ήδη υπάρχον γραφικό περιβάλλον. Εφόσον χρησιμοποιείς Arch, πιστεύω πως αυτά είναι γνωστά.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό, το ακούω πολύ άσχημα…, κρίμα… Συνήθισα το Gnome και κάθε άλλα γραφικό περιβάλλον, το έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα, γιατί απ’ όσο διαπίστωσα είναι υποδέστερο…, κατά τη γνώμη μου, βέβαια.

1 «Μου αρέσει»

@Stelios_Haralabidis, το gnome οπως εχει γινει ΤΩΡΑ. ειναι κατα πολυ υποδεεστερο απο ολα τα αλλα. το εχουν κανει σαν τα μουτρα τους. στο αρχαιο debian μου εχω gnome 3.16, αυτο ΗΤΑΝ gnome. ειχε μια καλη παραμετροποιηση ηταν σταθερο, αξιοπιστο, τα προεγκατεσημενα θεματα λειτουργουσαν αψογα. τωρα λενε οτι δεν θελουν καν θεματα στα προγραμματα τους οι προγραμματιστς του gnome. και το κυριοτερο, μπορουσες να κανεις στο ιδιο το gnome οτι μοντα ηθελες (ηταν ολοκληρο σε css/xml). το καινουριο gnome ειναι ενα ηλιθιο binary blob ολοκληρο. δεν μπορεις να μονταρεις τιποτα γιατι δεν εχεις προσβαση να μονταρεις τιποτα

το LMDE που εχω στο λαπτοπ, ειχε αρχικα cinnamon. επειδη δεν το παω σαν γραφικο, (μπατζουριζει παρα πολυ, και με βγαζει και συνεχεια προβληματα), το ξηλωσα τελειως (σε σημειο που ειχα μονο comandline). καιπερασα και ρυθμισα χειροκινητο XFCE. απο τοτε δεν κοιταξα ξανα πισω σε gnome. ναι και το XFCE ειναι γραμμενο σε gtk3, αλλα εχουν βελτιωσει πολλα πραγματα και εχουν κανει καλη δουλεια σε θεμα αξιοπιστιας, υποστηριξης θεματων, κλπ. δεν πηραν απλα το gtk3 και το ονομασανε XFCE. δεν ξερω ποτε ειχες (και αν ειχες) δοκιμασει το XFCE, αλλα τα τελευταια 2 χρονια εχει γινει αγνωριστο (προς το καλυτερο βεβαια)

1 «Μου αρέσει»

Έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ, σε όλα. Ξέρω το cinnamon και περισσότερο το xfce στην παλιά και τη νέα μορφή του, αλλά δεν τα συγκρίνω με το gnome, αν και αναγνωρίζω, ότι είναι πιό εύχρηστα. Λυπάμαι, όμως, πραγματικά για την κατάντια του gnome, που θεωρώ, ότι δεν του αξίζει… Ίσως, κάποιος, κάνει κάτι και του ξαναδώσει μια νέα ώθηση!

1 «Μου αρέσει»

Στο raspberry pi με 64 bit debian - raspberry pi Os, πειραγμένο, με τις εντολές:


sudo tasksel

sudo update-alternatives --config x-session-manager

έχουμε γραφικό περιβάλλον gnome 3.38 και είναι άψογο.

1 «Μου αρέσει»

@nikaskonstantinos, το gnome-flashback (το ειδα που το εχεις αναφερει στο “δειξε το desktop σου”) σου δουλευει σωστα? γιατι οσες φορες το εχω δοκιμασει εγω, κρασαρει κυριολεκτικα και μονο που το κοιταζεις

οταν αρχισα να βλεπω τις βλακειες που κανουν με το gnome, εψαχνα για αλλο γραφικο και ειδα στο flashback. 10 λεπτα το αντεξα με τα συνεχομενα κρασαρισματα του. και καπως ετσι κατεληξα, και εμεινα, στο xfce

Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το gnome με το Archlinux στο Pc και με το Spiral Linux στο laptop, χωρίς πρόβλημα, με εξαίρεση ότι δεν λειτουργούν οι extentions, dash to dock, argos, dash to panel κ.ά.

Μέχρι στιγμής στο rpi4 δεν έχω πρόβλημα αλλά έχω εγκατεστημένο και το debian desktop από το tasksel.

2 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.