Πώς ανοίγω ISO από Audio CD;

Γεια σε όλους!

Έχω ένα CD ήχου που έχει ραγίσει και το έβαλα στο PC να δω τι σώζεται. Τα αρχεία του φαίνονται κανονικά και βλέπει τα μεγέθη, οπότε δοκίμασα το safecopy. Τα αντέγραψε μεν και το ISO έχει το μέγεθος που πρέπει, αλλά δεν ανοίγει. Μου λένε όλα τα προγράμματα ότι είτε είναι κατεστραμμένο είτε δεν υποστηρίζεται. Αλλά το safecopy δεν πέταξε σφάλματα. Πώς μπορώ να ανοίξω το αρχείο; Έχω και .zip και .iso

Δοκίμασε από τερματικό να κάνεις mount το iso με την εντολή πχ :
sudo mount -o loop yourfile.iso /mnt
τι σου βγάζει?

2 Likes

mount: /mnt: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop24, missing codepage or helper program, or other error.

Αν ειναι CD ηχου, αγορασε ενα αλλο αδειο CD βαλτο στο DVD Recorder και γραψε το ISO στο αδειο.

Για να παρεις την μουσικη που εχεις σε tracks θα πρεπει να τα διαβασεις απο το καινουργιο CD.

Αν ομως με το “CD ηχου” εννοεις κανονικο Data CD που εχει mp3 τοτε ισως θελει λιγο παραπανω ψαξιμο.

1 Like

Αν μιλάμε για “κανονικό” CD ήχου, τότε ο ήχος δεν είναι αποθηκευμένος σε μορφή αρχείων. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια διαδικασία που λέγετε CD Ripping για να πάρεις τον ήχο σε μια μορφή αρχείων, είτε wav, είτε mp3. Μαζί με την μουσική υπάρχει πολλές φορές και μετα πληροφορία, όπως τίτλοι, ακόμα και οι στοίχοι. Ένα CD είναι ένα πολύπλοκο πράγμα.

Αυτή η ερώτηση με πήγε δεκαετίες πίσω, υπάρχουν πολλά προγράμματα με αυτή την δυνατότητα, ενώ υπάρχει στο KDE ένας kio slave που τα δείχνει σαν αρχεία. Μια καλή λύση είναι το ripperx που πρέπει να υπάρχει στα αποθετήρια της διανομής σου. Αν αυτά τα προγράμματα λειτουργούν και σε iso είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα.

2 Likes

Τα αρχεία φαίνονται κανονικά στο CD ως wav. Όταν τα κάνω αντιγραφή δεν φαίνονται στο ISO, παρόλο που έχει το μέγεθος του CD. Θα δοκιμάσω αυτά που είπες αλλά και την εγγραφή του ISO

Τελικά η απάντηση στο ερώτημα μου είναι όχι. Το CD ήχου (CD-DA) δεν είναι CD δεδομένων. Ο διαχειριστής αρχείων μπορεί να δίνει την ψευδαίσθηση πως είναι αρχεία wav, και να σου επιτρέπει να τα κάνεις rip σαν να κάνεις απλή αντιγραφή, αλλά είναι μια ψευδαίσθηση.

Ο τρόπος για να κάνεις αντιγραφή του μουσικού CD σε εικόνα είναι με χρήση κάποιου ειδικού προγράμματος όπως το cdrdao ή το cdparanoia, το οποίο όμως δεν θα βγάλει ένα αρχείο iso, αλλά κάτι άλλο.

1 Like

Τελικά το έλυσα το πρόβλημα. Όπως είπες τα CDDA έχουν ανεπεξέργαστα δεδομένα και όχι σύστημα αρχείων οπότε απλά τα έβαλα στο Audacity και το έκανα εξαγωγή και έτοιμο. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!

1 Like