Πρόβλημα με το wifi

Καλημέρα,
εγκατέστησα πριν τρεις μέρες το LinuxMint 18.3 xfce και όλα πηγαίναν ρολόι. Κατά την διάρκεια του “στησίματος” του Laptop ξαφνικά εμφανίστηκε η γνωστή ειδοποίηση “…δεν είστε συνδεδεμένος…” και δεν “βλέπει” κανένα ασύρματο δίκτυο.
Αν υπάρχει κάποια ιδέα με χαρά θα την ακούσω…
Στέλνω και το “…inxi -Fxz” για ενημέρωση…!
LENOVO_V110|607x500

  1. Σε παρακαλώ να ποστάρεις το output του inxi σε κείμενο μέσα στο post σου. Υπάρχει και η επιλογή “προδιαμορφωμένο κείμενο” στον editor (εικονίδιο “</>”)

  2. Γιατί έβαλες 18.3 και όχι το νεώτερο 19.3 ?

1 Like

Το 19.3 έβαλα στην αρχή ΑΛΛΑ το σκάνερ (EPSON V200) δεν το έβλεπε με τίποτα. Μετά από πολύ ψάξημο κατάλαβα, και αποδείχτηκε, ότι οι drivers της EPSON δουλεύουν μόνο σε συστήματα στηριγμένα στο DEBIAN 9 Stretch (και όχι στο10)!!
Έτσι λοιπόν φτου και από την αρχή 18.3 και το σκάνερ “πετάει”! Αλλά μετά τρεις μέρες το WiFi χάθηκε…

Αχ αυτό το proprietary hardware και οι κάφροι κατασκευαστές που δεν υποστηρίζουν linux… Πρέπει ειδικά εμείς οι χρήστες linux να προσέχουμε να κάνουμε σωστή έρευνα αγοράς και να αγοράζουμε μόνο προϊόντα που υποστηρίζουν linux και να στέλνουμε και email διαμαρτυρίας στους κατασκευαστές όταν κάτι δεν υποστηρίζεται. Πες πες, θα πειστούν κάποια στιγμή να μη μας θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Λοιπόν για το πρόβλημά σου εδώ δίνονται οδηγίες για να παίξει το scanner σε ubuntu 18.04
https://dans-things.com/index.php/2019/01/16/how-to-get-epson-perfection-v200-photo-flatbed-scanner-working-with-ubuntu-18-04-1/

Άρα λογικά θα παίζει και mint 19.3

Δοκίμασε να το φτιάξεις σε live περιβάλλον και αν τα καταφέρεις, καλύτερα να εγκαταστήσεις 19.3

Κατ αρχήν αν δεν κάνω λάθος το 18.3 υποστηρίζεται για άλλα δύο χρόνια. Είμαι της σχολής να περιμένεις τα καινούργια πράγματα να ωριμάζουνε και μετά να τα γεύεσαι!
Θα επιθυμούσα δηλαδή να επιδιορθώσω το WIFI ,αν αυτό είναι μπορετό, και αν όχι μετά να ψάξω για άλλη διανομή.
Εξάλλου τις οδηγίες που μου έστειλες τις είχα βρει (το ψάχνω δύο μήνες τώρα με το Ubuntu Mate που είχα πριν) και πάλι δεν δούλεψε, μπορεί βέβαια να έκανα κάποιο λάθος (19 βήματα είναι αυτά!), σημείωσε ότι δεν είμαι πολύ έμπειρος.

Ok. Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω περαιτέρω. Αν κάποιος έχει εμπειρία από wifi dongles θα σε κατευθύνει καλύτερα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Απ’ ότι βλέπω έχει να κάνει με κακή διαχείριση του power management με αποτέλεσμα να πέφτει σε ύπνο η κάρτα και να μην ξανα-ενεργοποιείται.
Δοκίμασε για αρχή το εξής (θα προσθέσεις μια εντολή στο φόρτωμα του πυρήνα)
Άνοιξε τερματικό και δώσε :
sudo pluma /etc/default/grub (Υποθέτω ότι χρησιμοποιείς τον pluma σαν default text editor και τον GRUB σαν bootloader)
Πάνε στην γραμμή που λέει :
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" και άλλαξε την σε (πρόσθεσε δηλαδή)
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=off"
σώσε και κλείσε το αρχείο, και στην συνέχεια τρέξε το :
sudo update-grub
Δες ότι δεν χτυπάει κάποιο σφάλμα στην ενημέρωση του GRUB και κάνε επανεκκίνηση, δες αν παραμένει το πρόβλημα και εδώ είμαστε πάλι.

Μου εδωσε το πάρα κάτω
`leo@leo-Lenovo-V110-15IKB ~ $ sudo pluma /etc/default/grub
[sudo] password for leo:
sudo: pluma: δεν βρέθηκε η εντολή

Ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείς για να ανοίξεις αρχεία κειμένου txt? Το gedit μήπως, προσάρμοσε την εντολή ανάλογα, αλλιώς μπορείς να κάνεις χρήση του nano που θα το έχεις σίγουρα. Απλά είναι πιο περίπλοκο.
Δώσε :
sudo nano /etc/default/grub
πλοηγήσου με τα βελάκια και κάνε τις αλλαγές που θέλεις, στη συνέχεια πάτησε Ctrl+X για να το κλείσεις επιλέγοντας Y(Yes) για να σωθούν οι αλλαγές σου.

Δείχνει να έφτιαξε!
σε ευχαριστώ για το χρόνο σου…

1 Like

Εφόσον έχεις Mint (χρησιμοποιεί xed που είναι fork του gedit):

sudo xed /etc/default/grub

EDIT τώρα είδα ότι λύθηκε το πρόβλημά σου. Όλα καλά! Βάλε και την ένδειξη solution

1 Like

το mint xfce χρησιμοποιεί xed ως text editor

1 Like

Η δουλειά έγινε με το (δύσχρηστο) nano. Αλλά εγκατέστησα το gedit που το ξέρω από παλιά! (ελπίζοντας να μην ξαναχρειαστεί!)

1 Like

Να είσαι καλά φίλε! Για να καταλάβεις καλύτερα το πρόβλημα σου ρίξε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους :
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=202971
https://www.reddit.com/r/linuxquestions/comments/d98a0g/problems_with_atheros_wifi_on_newer_kernels_fedora/
Δεύτερη λύση θα ήταν να κατεβάσεις καινούριο firmware δες εδώ :
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=253056
https://github.com/kvalo/ath10k-firmware/tree/master/QCA9377/hw1.0

1 Like