Πρόβλημα με καινούργια οθόνη asus be27aqlb

Αγόρασα πριν μια εβδομάδα περίπου, καινούργια, την οθόνη ASUS BE27AQLB 27’’ LED QUAD HD απο το e-shop.

Απο την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της, παρατήρησα οτι η φωτεινότητα της οθόνης, κατα μήκος μιας περιοχής 2 εκατοστών απο το οριζόντιο κάτω πλαίσιο της οθόνης είναι διαφορετική. Ποιο σκούρη σε σχέση με την υπόλοιπη οθόνη. Τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια την καταλαβαίνω αν έχω ενα έγγραφο ανοιχτό με λευκό φόντο, οπότε η αντίθεση της ποιο σκούρας περιοχής φαίνεται περισσότερο.

Την οθόνη την έχω μόνιμα στην επιλογή readers mode όπου η φωτεινότητα είναι μικρότερη σε σχέση με το standard mode.

Επίσης κατα καιρούς (και αυτό είναι το ποιο ανησυχητικό) μπορεί κλείνοντας όλα τα προγράμματα, στην επιφάνεια εργασίας η οποία δεν έχει εικονίδια και είναι ενα γκρι φόντο, να εμφανιστούν κατα μήκος της οθόνης 4-5 τεράστιες κάθετες γραμμές και στην πάνω αριστερή γωνία η φωτεινότητα να γίνει πολύ πολύ σκούρη, ενώ παράλληλα η οθόνη αρχίζει να τρεμοπαίζει.

Δεν ξέρω αν είναι ελαττωματική η οθόνη ή το πρόβλημα οφείλεται σε άλλο παράγοντα.

Αν κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να δω αν το πρόβλημα οφείλετε στην οθόνη, όπως επίσης και αν σας έχει τύχει να ζητήσετε επιστροφή προϊόντος, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου το βασικότερο πρόβλημα, το τρεμόπαιγμα της οθόνης, δεν συμβαίνει συνέχεια.

Στο συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιώ debian 10.4 με κάρτα γραφικών gtx950, χωρίς να έχω κάνει εγκατάσταση drivers της nvidia.

Ευχαριστώ

https://www.eizo.be/monitor-test/
Τσεκαρε την οθονη για προβληματα

1 Like

99% έχεις πέσει σε κακό κομμάτι, ας είναι καλά το Quality Test της Asus…
Για να είσαι 100% σίγουρος όμως, θα πρέπει να τη δεις σε άλλο σύστημα, ώστε αν αποκλείσεις drivers κλπ. Το θεωρώ απίθανο να είναι drivers, αλλά καλό είναι να το δεις πρώτα.

1 Like

Δυστυχώς η οθόνη asus δεν μπορεί να συνδεθεί στο παλιό μου σύστημα, διότι οι υποδοχές που έχει η κάρτα γραφικών είναι dvi-i ενώ η οθόνη έχει dvi-d.

Αυτό που έκανα είναι στην κάρτα γραφικών που έχω στο σύστημα μου, να συνδέσω μαζί την asus και την προηγούμενη οθόνη μου eizo s1901. Η asus είτε συνδεθεί με hdmi, είτε με display port έχει το ίδιο πρόβλημα. H eizo που συνδέεται με dvi-d δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Επίσης συνδέω την asus με dvi-d και δεν παίρνει καθόλου σήμα.

Ρητορική ερώτηση: Πως πήγες από Eizo σε Asus…;

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο, στείλε τη πίσω. Ελπίζω να την πήρες από αξιόπιστο κατάστημα και να μη σε αρχίσουν στις βλακείες.

Αφου εχει και hdmi δεν εχεις κατι να συνδεσεις απο την τηλεοραση σου; απο δεκτη tv, android tv box, μεχρι dslr μηχανη η οτιδηποτε αλλο βγαζει hdmi

1 Like

Τελικά η κάρτα γραφικών χρειαζόταν τους drivers της nvidia για να δουλέψει σωστά. Πλέον έχω συνδεδεμένες στο σύστημα μου και τις δύο οθόνες και δουλεύουν μια χαρά.