Πρόβλημα κατα την εκκίνηση

Γεια σας.
Έχω ένα παλιό λαπτοπ το οποίο χρησιμοποιώ πλέον μόνον στις διακοπές και το οποίο με τα windows σέρνεται…
Σκέφτηκα να δοκιμάσω το linux mint cinnamon και από το στικάκι που έφτιαξα λειτουργεί κανονικά και πολύ γρήγορα.
Του έκανα καθαρή εγκατάσταση στο λαπτοπ, αλλά δυστυχώς το μόνο που βλέπω πλέον είναι μια παύλα να αναβοσβήνει. Δεν εμφανίζεται κανένα μενού εκκίνησης έτσι ώστε να ακολουθήσω τις οδηγίες που γράφετε…
Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ξανά με το linux οπότε κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ πολύ !!!

Μήπως έχεις Nvidia και έκανες εγκατάσταση τους drivers;

Γράψε περισσότερες πληροφορίες για τον υπολογιστή.

Ενας παλιός turboX είναι. Εχει nvidia αλλά δεν έκανα install drivers.
Από το στικάκι φορτώνει κανονικά και το mint και το ubuntu
Μετά από κανονική όμως εγκατάσταση μετά το reboot βγαίνει μαύρη οθόνη με μια παύλα να
αναβοσβήνει πάνω αριστερά…
Ο υπολογιστής είναι Intel Core 2 duo P8700
Graphics NV98`

Καλώς ήρθες @ProdromosMak !!

Δοκίμασες αυτό που προτείνεται εδώ:LinuxMint: Πάγωμα κατά την εκκίνηση
Αν δεν καταλαβαίνεις πως, πες μας να βοηθήσουμε…

1 Like

Λεει οτι με το live usb λειτουργουσε καλα… Αρα δε νομιζω. Μηπως εχει προβλημα ο δισκος; (κανας παλιος hdd που ειναι στα τελευταια του ισως; )
Μηπως ο grub κατι;

Μια απλή διαδικασία είναι, να την κάνει…

Παιδιά ο δίσκος είναι μια χαρά. Από το στικάκι φορτώνει και λειτουργεί θαυμάσια.
Κάνω εγκατάσταση στον δίσκο, καθαρή εγκατάσταση, αλλά όταν κάνω επανεκκίνηση
κολλάει σε μια μαύρη οθόνη με μια παύλα να αναβοσβήνει πάνω αριστερά…
Λογικά δεν έχει κανένα λόγο να κάνει κάτι τέτοιο… Αλλά το κάνει…
Δεν φορτώνει με τίποτα το λειτουργικό…
Δεν έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα καθόλου με Linux, και όταν το δοκίμασα από το στικάκι μου άρεσε πάρα πολύ γιατί θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άνετα το λαπτοπ μου…
Πολύ κρίμα που κολλάει έτσι…

Κράτα πατημένο το πλήκτρο Shift κατά την εκκίνηση για να δείς το μενού του grub. Αν δεν το δεις δεν έγινε το τελευταίο βήμα της εγκατάστασης σωστά.

Το έκανα… Γράφει GRUB loading και από κάτω η παύλα που αναβοσβήνει…
Δεν φορτώνει κάτι…

Δεν εγκαταστάθηκε σωστά. Κάνε ξανά εγκατάσταση, πριν μπες στο BIOS και απενεργοποίησε το Secure Boot αν είναι δυνατόν. Δώσε προσοχή στα μηνύματα της εγκατάστασης (θα πρέπει να πατήσεις ένα βελάκι για να τα βλέπεις) ειδικά κατά το τέλος. Βεβαιώσου πως το BIOS ξεκινάει απο τον σωστό δίσκο.

Και διάβασε πρώτα προσεκτικά το παρακάτω

https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/el/latest/index.html

2 Likes

To bios έχει ένα legacy boot και το απενεργοποίησα… δεν έχει Secure boot
Αυτό με τα βελάκια δεν το κατάλαβα
Το bios βλέπει πρώτα usb, μετά CD και μετά τον δίσκο, ένας είναι…

Αυτό τον οδηγό διάβασα πριν ξεκινήσω με το linux…

Το είχες ενεργοποιημένο όταν έκανες την εγκατάσταση;

Ναι. Τώρα που το εγκατέστησα ξανά, όχι… Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο… :frowning:
Επίσης, το πάτησα το βελάκι, άνοιξε το παράθυρο, έγραφε διάφορα, όχι πως καταλάβαινα,
Λάθος πάντως δεν έδειξε…

Και από το στικάκι δουλεύει τόσο καλά… Πολύ κρίμα…

Τα Turbo-X έχουν πολλή κακή ποιότητα κατασκευής και άλλοι έχουν προσπαθήσει να τους βάλουν linux και είχαν προβλήματα.
Παρόμοιο πρόβλημα έχει αναφερθείς στο Insomnia. Το πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζετε σε μηχανήματα όπου δεν γίνετε σωστή εγκατάσταση το grub και αυτό γιατί το laptop σου όταν είχε Windows είχε και ένα κρυφό partition για recovery. Όταν πας να κάνεις την εγκατάσταση του linux δεν σβήνετε αυτό το partition, δεν γίνετε ολικό format του δίσκου σε Ext3/4 και το grub αντί να κάτσει στο boot partition πάει στο κρυφό. Θα σου πρότεινα όταν κάνεις την εγκατάσταση, στην επιλογή του Installation type για το δίσκο να επιλέξεις “Somethning else”…


… και όταν σου βγάλει τα partitons να τα σβήσεις ότι υπάρχει και να τα δημιουργήσεις εξαρχής manually.
.

Μπορεί να δοκιμάσεις και μια άλλη λύση: αφού εγκαταστήσεις το linux mint (και ας έχει το πρόβλημα με το boot) να ξανά-εκκινήσεις το linux mint από το flash drive, να ανοίξεις το terminal και να εκτελέσεις την εντολή sudo grub-install /dev/sda ώστε να αναγκάσεις να εγκατασταθεί το grub στα sda partition (το οποίο λογικά θα είναι το 1ο partiton στο laptop σου).

3 Likes

πρωτα κοιτα να ειναι ενεργοποιημενο το legacy mode.
Οταν μπεις στο live καπου στην Διαχειρηση Συστηματος θα βρεις το gparted
Με το gparted θα κανεις διαγραφη ολα τα partition οπως λεει ο φιλος πιο πανω.
Μετα αναλογα με τις γνωσεις σου κανεις με το gparted νεα παρτισιον η πες του να κανει αυτοματη εγκατασταση.

Πιο μοντέλο είναι το λέει στο πίσω μέρος. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ προτείνω ποτέ για αλλαγή distro καλό είναι να δοκιμάσεις το mx Linux. Συνήθως δεν έχουν τέτοιες δισλειτουργιες. Αν είσαι πιο εξοικειωμενος βάλε στον πυρήνα το flag nomodeset. Όταν μπεις περνά τους drivers και απενεργοποιησε τον open source(είναι σχεδόν 12 χρόνον το λαπτοπι δεν έχει secure boot )

Εκείνα τα χρόνια τα λαπτοπ του πλαισίου ήταν της clevo μπορεί να ήταν χάλια σε ποιότητα αλλά ένα πράγμα που έκαναν ήταν να έχουν από τις καλύτερες υποστήριξεις για το linux

Δυστυχώς αυτό με τα partitions το έκανα απ την αρχή, γι αυτό και είπα πως έχω κάνει καθαρή εγκατάσταση.
Η εντολή που λες από το terminal βγάζει λάθος…
error: faild to get canonocal path of ‘/cow’

μήπως βοηθάει αυτό ;

Σε πια εντολή αναφέρεσαι???
Αν ειναι η nomodeset κανε search στο forum δεν τη δίνεις στο τερματικό flag στον πυρηνα ειναι

στην εντολή αναφέρομαι…
sudo grub-install /dev/sda

Λοιπόν, εβγαλα τώρα τον δίσκο από το λαπτοπ, του έσβησα τα 2 διαμερίσματα που είχε, τον φορμαρα σε έναν ενιαίο και ξαναπερνάω το mint, έτσι για να είμαστε σίγουροι πως δεν φταίει κάποιο υπόλειμμα από τα windows, αν και είχα κάνει αυτή την διαδικασία, αλλά από το mint απ το στικάκι…
Δεν έχω μεγάλες ελπίδες, θα δούμε σε λίγο…

Μπα… Τα ίδια…:frowning:

Και πολύ σωστά βγάζει λάθος. Διότι το partition που έχεις την εγκατάσταση δεν είναι mounted.

Η διαδικασία είναι
Μπαίνεις με το στικάκι.
Ανοίγεις terminal και γράφεις

lsblk -f

Εντοπίζεις που έχει εγκατασταθεί το λειτουργικό. Πιθανολογώ sda2 (είναι αυτό που έχει λοξή κάθετο ( / ) στη στήλη mountpoint.
Επίσης ελέγχεις αν υπάρχει sda1.

Ακολούθως

sudo mount /dev/sda2 /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub install --target=i386-pc --recheck /dev/sda
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
sudo umount -R /mnt
exit

Και μετά κάνεις reboot στο καινούργιο λειτουργικό.