Πρόβλημα κατά την αντιγραφή/αποκοπή σε EXTERNAL HDD/USB STICK

Χαιρετώ το forum. Πρώτο μου post οπότε αν γράψω κάτι λάθος δείξτε μου επιείκεια.

Το πρόβλημα άρχισε εδώ και καμία βδομάδα. Οτι αρχείο πάω να αντιγράψω σε usb stick η σε εξωτερικό δίσκο ενώ μου δείχνει κανονικά την διαδικασία αντιγραφείς οτι γίνεται εν τέλει ή μου γράφει τα μισά ή τα αντιγράφει και είναι καταστρεμμενα (αυτό το βλέπω όταν το συνδέσω σε άλλο pc (και με windows και με linux το τσέκαρα). Δοκίμασα και διάφορα formats στους εξωτερικούς (ntfs,exfat) αλλά το πρόβλημα συνεχίζει.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα , πήγα να αντιγράψω (που παλιά γινόταν) μια rom (σε zip μορφή) σε ένα usb stick και ενώ αντιγραφηκε το αρχείο κανονικά (έτσι έδειχνε το pc) όταν το συνδεσα αλλού έδειχνε οτι το zip έχει καταστραφεί.

Οταν τελειωσει η αντιγραφη το λαμπακι στο USB δισκο ή στο στικακι αναβοσβηνει ακομα; Γιατι αν ναι τοτε πρεπει να περιμενεις να σταματησει να αναβοσβηνει και να ανοιξεις ενα τερματικο και να γραψεις την εντολη:

sync

Και μετα να πατησεις Enter.

Αυτη η εντολη συγχρονιζει το γραψιμο μεταξυ του συστηματος αρχειων και του υπολοιπου λειτουργικου ετσι ωστε να εισαι σιγουρος οτι ολα σου τα δεδομενα ειναι γραμμενα.

Γιατι δεν σου γραφεται σωστα; Γιατι τα δεδομενα που αντιγραφεις μεσω του γραφικου σου περιβαλλοντος ειναι cached και αν τραβηξεις το στικακι ή τον εξωτερικο σκληρο πιο νωρις απ’οτι πρεπει τοτε χανεις δεδομενα.

Ελπιζω να βοηθησα (και αν ειμαι λαθος διορθωστε με παιδια).

1 «Μου αρέσει»

Ναι αυτό όμως άρχισε να συμβαίνει εδώ και λίγες μέρες αυτό είναι το περίεργο. Ναι ακόμη αναβοσβήνει το στικακι , αλλά σε περίπτωση που συνδέσω κάποιο και δεν έχει φωτάκι τι θα κάνω θα είμαι στην τύχη ??? Εγώ υπέθεσα οτι ήταν κάποιο προσωρινό πρόβλημα του nemo (file explorer) μετά απο κάποια αναβάθμισή του.

Πάραυτα σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου.

Γίνεται ούτως η άλλως εφόσον κάνει ασφαλή αφαίρεση (οπότε μάλλον δεν έφταιγε αυτό). Αλλά καλά έκανες και το είπες γιατί είναι ο τρόπος να το επιβάλεις άμεσα.

Εγώ να προσθέσω ότι αντιγραφές που παίρνουν πολύ ώρα είναι καλύτερο/ασφαλέστερο να γίνονται με το εργαλείο rsync.

Αλλά για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν ξέρω, μήπως φταίει η συγκεκριμένη θύρα;

Ο τυπικά σωστός τρόπος είναι να κάνεις ασφαλή αφαίρεση πριν βγάλεις το στικάκι.

Ναι κάθε φορά έκανα ασφαλή κατάργηση. Όχι μου το έκανε σε όλες τις θύρες usb. Κατέβασα το nautilus και μου έκανε σωστά τις αντιγραφές. Πιθανολογώ οτι φταίει το nemo άρα. Όσο για το rsync το είχα ξανά ακούσει αλλά δεν είχα ψαχτεί. Θα ψαχτω λιγάκι πάνω σε αυτό.

Τώρα που το λες έχω ξανακούσει παλιότερα για προβλήματα στις αντιγραφές με τον nemo (δεν είχα εγώ τέτοια για τον απλό λόγο ότι δεν χρησιμοποιώ mint/cinnamon/nemo). Αν υπάρχει τέτοιο bug η κοινότητα τού mint/cinnamon θα έπρεπε να το έχει σε ύψιστη προτεραιότητα.

1 «Μου αρέσει»

(ευχαριστώ για το tip, διαβάζω…)
win7 era περίπου, υπήρχε ένα “xcopy” γραφικό-utl που υποτίθεται έκανε την αντιγραφή μεγάλων αρχείων πιο αξιόπιστα (δεν γνωρίζω αν έκανε χρήση της dos-xcopy από πίσω πχ). νομίζω κι ένα terracopy που υποτίθεται πιο γρήγορα…?

αντίστοιχα, θεωρείς ότι η rsync θα κάνει μία τέτοια αντιγραφή (μεγάλων αρχ) καλύτερα? δλδ= πιο αξιόπιστα? πιο γρήγορα? τι άλλο? (αν ΔΕΝ υφίσταται ανάγκη κόπιας μόνο των αλλαγών όμως, απλά ξανά όλου του υλικού) ;)

rsync: Αξιόπιστα σίγουρα αφού κάνει checksum valdation.

Ταχύτητα όχι δεν κερδίζεις (ανάλογα με την περίπτωση ίσως να χάνεις και λίγο). Αλλά έχεις αξιοπιστία αφού κάνει επικύρωση ότι γίνεται σωστά η αντιγραφή και είναι παλιό καλό δοκιμασμένο εργαλείο. Επίσης μπορείς να το σταματήσεις οποιαδήποτε στιγμή και να συνεχίσεις αργότερα, επίσης έχεις απέραντα πολλές επιλογές να κάνεις αυτό ακριβώς που θες.

Από την άλλη προφανώς δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις όταν απλά θες να αλλάξεις θέση ενός αρχείου στον ίδιο δίσκο (αυτό για το σύστημα δεν είναι αντιγραφή αλλά ένα είδος μετονομασίας) και επίσης δεν αξίζει τον κόπο για συνήθεις αντιγραφές λίγων δευτερολέπτων.

1 «Μου αρέσει»

(αν δεν καίω το βασικό θέμα συνεχίζοντας), πάρα πολύ χρηστικό ενδιαφέρον βρίσκω!! όχι, αναφέρομαι πάντα σε πολλά δεδομένα (είτε μεγάλων φακέλων-υποφακέλων συνολικά, είτε κι επιπλέον τεράστιων αρχείων μέσα τους πχ 1-10GB).

εδώ βλέπω μόνο cli info. η πολύ εξυπηρετική δυνατότητα του να διακόψεις (εννοείς όχι απλά να παγώσεις, σωστά?) ομως πως γίνεται? υπάρχει τυχόν gui που χρησιμοποιώντας την εντολή να παρέχει και τις επιμέρους δυνατότητες?

τέλος, η επικύρωση που συμβαίνει (συγχωρήστε με για την βλακεία διατύπωσης), τι “επιπέδου” είναι?? εξηγώ: @win (κυρίως 7) αντέγραφα καθένα από τους εσωτερικούς φακέλους του structure ή και τα τεράστια αρχεία τους, μόνα τους (μιλάμε τραγικό), για να μην σπάσει η κόπια ή για όταν έσπαγε (συχνά) να 'ξερα σε ποιο σημείο ώστε να μην ψάχνω ανά φάκελο. κοπιάρωντας από λίγα δεν είχα ποτέ άλλο πρόβλημα (εκτός χρόνου μου) γιατί πάντα δούλευαν τελικά στον νέο δίσκο. αν αντέγραφα όλα μαζί (πιάνοντας τον αρχικό φάκελο πχ), ακόμα κι αν τελείωνε η διαδικασία χωρίς πρόβλημα, έπρεπε να ελέγξω χειροκίνητα ότι και παίζουν σε όλο το χρόνο τους (πχ αρχεία βίντεο) αλλά και ότι δεν παραλήφθηκε τπτ, κρίνοντας από το μέγεθος φακέλων (σε ΚΑΘΕ φάκελο!). δλδ, κάποτε μου πέρασε πχ 2G file που έπαιζε έως μέση, ενώ φαινόταν ίδιο μέγεθος. άλλοτε περνούσε όλους τους φακέλους αλλά κάποια αρχεία μπορεί να έλλειπαν, χωρίς ειδοποίηση (για να μην επεκταθώ στις μη αναγνωρίσεις δίσκων /δεν έχει ταλαιπωρηθεί άλλος τόσο).

οπότε, τα “επίπεδα” επαλήθευσης που μ’ ενδιαφέρει να καλύπτει η όποια διαδικασία είναι: όλοι οι φάκελοι-υποφάκελοι κ τ’ αρχεία, όλα τα μεγέθη αρχείων σωστά ΚΑΙ φυσικά όλα τα περιεχόμενα αρχείων ότι είναι λειτουργικά (όχι να έχει γράψει σκουπίδια στο μισό τεράστιο video-file πχ).

-παίζω με rsync?
-cli ή και κάποιο gui?

(μιλάμε για ΠΟΛΥ βασική μου επαγγ διεργασία, πολλή συχνή, πολύ επίπονη κ με ευθύνη, με σώζει τέτοια σωστή επαλήθευση αν υπάρχει. ευχαριστώ για τον χρόνο σου!)

Προσωπικά χρησιμοποιώ το unison που πατάει πάνω στο rsync. Έχει και gui.

1 «Μου αρέσει»

εννοώ διακοπή επειδή κόπηκε το ρεύμα ή οτιδήποτε άλλο. Απλά ξαναδίνεις την εντολή και είσαι σίγουρος ότι το rsync κάνει το σωστό. Προτιμώ cli (πιο γρήγορο και πιο ισχυρό) αλλά υπάρχουν γραφικές εφαρμογές που βασίζονται στο rsync όπως το unison που αναφέρθηκε

η απλούστερη τυπική χρήση είναι

rsync -avu πηγή προορισμός

Ναι όταν λέω ελέγχονται εννοώ τα πάντα πλήρως. κάθε αρχείο αν έχει μεταφερθεί είναι εντάξει και ελεγμένο και αν υπήρξε πρόβλημα για οποιοδήποτε λόγο απλά ξανατρέχεις την εντολή και θα φτιάξει όσα λείπουν όποια και αν είναι. (ή μπορεί να μην υπήρξε πρόβλημα απλά εσύ να άλλαξες πράγματα, το rsync θα τα συγχρονίσει).

2 «Μου αρέσει»

Από τότε που έμαθα (παλιότερα, από εδώ) το rsync, χρησιμοποιώ το grsync. Θεωρείται το γραφικό περιβάλλον του. Τουλάχιστον έτσι κατάλαβα εδώ:

2 «Μου αρέσει»

Νομίζω πως το grsync είναι πολύ ωραίο και απλό. Αυτό θα χρησιμοποιώ πλέον γιατί το nemo κατά την μεταφορά δεν μας τα λέει καλά (εν τέλει όντως έχει θέμα το nemo μετά απο έρευνα μου σε κάποια forum). Όσο αναφορά για το unison δεν μπόρεσα να βρω κάτι , μπορείς να μου παραθέσεις κάποιο link για να το δω (αν το έχει κιόλας σε deb ΣΩΘΗΚΑΜΕ ).

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.