Πρόβλημα. Απενεργοποιημένα firefox plugins

firefox
#1

Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αισθάνομαι γυμνός, Ξαφνικά όλες οι επεκτάσεις του firefox σταμάτησαν να λειτουργούν.

Είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε εξ αιτίας ενός ληγμένου πιστοποιητικού ασφαλείας. Λύση αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο για όσους έχουν την developer έκδοση του Firefox.

Σύντομα θα βρεθεί λύση. Μέχρι τότε περιμένουμε μια αναβάθμιση. Δεν αφαιρούμε ούτε πειράζουμε μέχρι τότε τις επεκτάσεις. Υπομονή και όποιος έχει νέα ας ενημερώσει αυτό το νήμα.

Για περισσότερα

και στο επίσημο blog

https://blog.mozilla.org/addons/2019/05/04/update-regarding-add-ons-in-firefox/

ΥΓ: Το Blog του Mozilla συνιστά να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση “Allow Firefox to install and run studies”. Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω, ευχαριστώ.

1 Like
Νέος Firefox 67.0 με πολλές βελτιώσεις και προστασία απο crypto minning
#2

Για μια προσωρινή επίλυση του προβλήματος μπορείς να απενεργοποιήσεις τον έλεγχο υπογραφής των επεκτάσεων. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να μην είναι δυνατή στην έκδοση που χρησιμοποιείς, αλλά στο Mint που έχω δούλεψε

image

Στην γραμμή διευθύνσεων γράφουμε about:config

πατάμε “I accept the risk!” και βρίσκουμε το κλειδί

xpinstall.signatures.required

αλλάζουμε την τιμή από true σε false

Να θυμηθούμε μόνο να επαναφέρουμε την τιμή όταν επιλυθεί το πρόβλημα.

1 Like
#3

ή την ESR έκδοση (που έχω εγώ για παράδειγμα) η οποία δεν επηρεάστηκε.

Έγινε λίγο χαμός απ’ ότι κατάλαβα και φαίνεται να το έλυσαν γρήγορα.

1 Like
#4

Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε το fix απο την Mozilla χωρίς να ανοίξετε το πολύ ύποπτο Studies. Ο χρήστης gpm στο Hacker News ανέβασε απλά το addon σε .xpi μορφή:
https://storage.googleapis.com/moz-fx-normandy-prod-addons/extensions/hotfix-update-xpi-intermediate%40mozilla.com-1.0.2-signed.xpi

Αν εμφανίζεται το σφάλμα Firefox prevented this site from... απλά πατήστε δεξί κλικ στον σύνδεσμο και Save link as. Στην συνέχεια απλά κάντε εγκατάσταση όπως σε κάθε .xpi

Το extension αυτό είναι signed απο την Mozilla.

Περισσότερα εδώ.

#5

Το ότι έγινε χαμός, έγινε. Ήταν σαν ωρολογιακή βόμβα, μόλις έληγε το πιστοποιητικό όλες οι επεκτάσεις μου απενεργοποιήθηκαν. Και ψαχνόμουν για το τι έγινε.

Λύση δεν έχει δοθεί ακόμα. Υπάρχει το link που έσωσε ο @arvchristos, το οποίο χρησιμοποιεί τον μηχανισμό normandy και τα studies για να εγκαταστήσει ένα πιστοποιητικό. Και το να εγκαθηστάς μια επέκταση ακολουθώντας μια πηγή που δεν έδωσε το ίδρυμα, είναι λίγο ανατριχιαστικό. (Αν και είναι ασφαλής)

Η πλήρη λύση είναι μια νέα έκδοση του Firefox που θα ενσωματώνει το καινούργιο πιστοποιητικό, ή οποία δεν έχει δοθεί ακόμα.

Γενικά κάνουν τα πάντα στο ίδρυμα για να χάσουν την εμπιστοσύνη μου. Δεν μπορώ να τους δώσω εύσημα για την διαχείριση αυτής της κρίσης. Και κοιτάζοντας εδώ https://wiki.mozilla.org/Firefox/Normandy/PreferenceRollout είδα τι κάνει το normandy.

Καλά σοβαρά τώρα; Θα μου αλλάζετε μια ρύθμιση στον υπολογιστή μου, χωρίς να με ρωτήσετε ή έστω τουλάχιστον με ενημερώσετε; Έχουμε παλαβώσει; Και το γεγονός πως ξαφνικά μου απενεργοποιείς τις επεκτάσεις; Έλεγχο κατά την εγκατάσταση είναι κατανοητό. Υπάρχει κάποια λογική σε αυτό; Πολύ θα ήθελα να την ακούσω.

Για να μην παρεξηγηθώ, αγαπάμε Firefox και ελεύθερο λογισμικό. Αλλά το ίδρυμα mozilla δείχνει να προσπαθεί τρελά για το αντίθετο τα τελευταία χρόνια.

2 Likes
#6

Άργησα να το πάρω χαμπάρι γιατί τελευταία δουλεύω πολύ σε vivaldi. Έχει κυκλοφορίσει διόρθωση; στο σταθερό μου (windows) βλέπω όλα λειτουργούν κανονικά , ενώ στο mint ήταν όντως απενεργοποιημένα τα add-ons.

#7

Βγήκαν καινούργιες εκδόσεις που διορθώνουν το πρόβλημα για Desktop και Android. Διαβάστε τις σημειώσεις έκδοσης:

66.0.4 Firefox Release
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/66.0.4/releasenotes/

60.6.2 Firefox ESR
https://www.mozilla.org/en-US/firefox/60.6.2/releasenotes/

Μπορείτε να κατεβάσετε μια έκδοση από εκεί, αλλά συνιστώ να περιμένετε να έρθει η αναβάθμιση μέσα από τα επίσημα κανάλια της διανομής σας.

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψην

  • Κάποια plugins δεν θα ενεργοποιηθούν. Απλά εγκαταστήστε τα από την αρχή. Τα δεδομένα τους δεν θα χαθούν.

  • Αυτό δεν ισχύει για plugins που χρησιμοποιούν την τεχνολογία container όπως το δημοφιλές Facebook container. Είναι πιθανό να χαθούν ρυθμίσεις.

  • Αν χρησιμοποιείς κάποιο theme plugin πιθανά να πρέπει να το εγκαταστήσεις ξανα και να το ρυθμίσεις.

  • Οι ρυθμίσεις της αρχικής σελίδας και η επιλεγμένη μηχανή αναζήτησης θα πρέπει να ρυθμιστούν από την αρχή.

  • Αν έχεις πειράξει την ρύθμιση xpinstall.signatures.required επανέφερε την σε true

1 Like
#8

Μου ήρθε σήμερα επιτέλους η ενημέρωση στην διανομή μου (Linux Mint, άρα θα πρέπει να ήρθε και σε άλλες με βάση το ubuntu). Δεν μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα από την γρήγορη αντίδραση των διανομών.

Είναι σημαντικό να αναβαθμίσουμε τον firefox αμέσως μόλις μας έρθει η αναβάθμιση, να ελέγξουμε αν όλες οι επεκτάσεις λειτουργούν. Τέλος να βεβαιωθούμε πως η ρύθμιση xpinstall.signatures.required είναι ενεργή αν την αλλάξαμε.

Βέβαια, για να είμαι αντικειμενικός, σε όσους δεν έχουν βάλει ως προτεραιότητα την ιδιοτικότητα και είχαν τα studies του Mozilla ενεργά δεν είχαν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό είναι ίσως ένα ακόμα ποιο μεγάλο πρόβλημα.

Πλέον ήρθε η ώρα να βγάλει το ίδρυμα μια ανακοίνωση και να εξηγεί τι ακριβώς έγινε, μαζί με μια τεχνική ανάλυση και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Κανένα πρόγραμμα, ειδικά αν είναι ελεύθερο λογισμικό, δεν πρέπει να έχει μέσα του διακόπτες αυτοκατστροφής, και ο συνδυασμός της απώλειας ελέγχου και ιδιοκτησίας των προγραμμάτων και συσκευών μας - κάτι που ισχύει όλο περισσότερο μέρα με την μέρα - μαζί με τις υπογραφές ήταν ένας καταστροφικός συνδυασμός. Ώρα να βγουν κάποια συμπεράσματα λοιπόν και πιθανά να επανέλθω.

#9

Βγήκε η έκδοση Firefox 66.0.5 for Desktop and Android, καθώς και ή Firefox ESR 60.6.3, που περιλαμβάνουν την τελική λύση στο πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση άμεσα. Αυτή την φορά δεν υπήρξε καθυστέρηση και την έλαβα κανονικά απο τις αναβαθμίσεις της διανομής μου.

Όσοι ενεργοποίησαν το Firefox studies για να πάρουν την προσωρινή διεύθυνση, μπορούν αν το επιθυμούν να το απενεργοποιήσουν χωρίς πρόβλημα.

Για όσους δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να κάνουν αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση θα υπάρξει σύντομα μια αναβάθμιση για τις εκδόσεις 52 έως 60 και μια άλλη για όσους έχουν από την 61 έως την 65. Η αναβάθμιση θα είναι μέσω μιας επέκτασης και δεν θα χρησιμοποιεί το Firefox studies.

Ο Mozilla CTO Eric Rescorla δημοσίευσε ένα κείμενοόπου αναλύει τι πήγε στραβά τις τελευταίες μέρες.

https://hacks.mozilla.org/2019/05/technical-details-on-the-recent-firefox-add-on-outage/

Εκεί υπερασπίζετε την απόφαση να υπογράφονται ψηφιακά από αυτού οι επεκτάσεις (που κανείς δεν λέει να μην το κάνουν, αρκεί να επιτρέπουν στον χρήστη τον έλεγχο του υπολογιστή του). Επίσης προχωράει και δίνει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το πως γίνετε η ψηφιακή υπογραφή. Εξηγεί γιατί δεν θα μπορούσε απλά να βγει μια καινούργια έκδοση του Firefox και τις εναλλακτικές λύσεις που είχαν. Στις επόμενες εκδόσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορείς να λαμβάνεις διορθώσεις χωρίς να μετέχεις στο Firefox studies. (Ελπίζω αυτή την φορά να έμαθαν το μάθημα τους και να δώσουν έλεγχο σε αυτό). . Την επόμενη εβδομάδα θα βγει και η post-mortem ανάλυση.

'Ενα λιγότερο τεχνικό κείμενο υπάρχει στο blog του Mozilla https://blog.mozilla.org/blog/2019/05/09/what-we-do-when-things-go-wrong/

We strive to make Firefox a great experience. Last weekend we failed, and we’re sorry.

Για όσους αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν τo Firefox studies το ίδρυμα θα διαγράψει όσα δεδομένα συλλέχθηκαν από όλους τους χρήστες κατά την διάρκεια του προβλήματος.

#10

Επίλυση του προβλήματος για παλιότερες εκδόσεις του Firefox

  • Εάν έχεις εκδόσεις 61 – 65 και δεν έχεις κάνει ή δεν θέλεις να κάνεις αναβάθμιση και έχεις ακόμα το πρόβλημα εγκατέστησε αυτο το extension και ενεργοποίησε ξανά θέματα και plugins.

  • Εάν έχεις εκδόσεις 57 – 60 και δεν έχεις κάνει ή δεν θέλεις να κάνεις αναβάθμιση και έχεις ακόμα το πρόβλημα εγκατέστησε αυτο το [extension]https://addons.mozilla.org/firefox/addon/disabled-add-on-fix-57-60/) και ενεργοποίησε ξανά θέματα και plugins.

  • Εάν έχεις εκδόσεις 47 – 56 και δεν έχεις κάνει ή δεν θέλεις να κάνεις αναβάθμιση και έχεις ακόμα το πρόβλημα εγκατέστησε αυτο το [extension]https://addons.mozilla.org/firefox/addon/disabled-add-on-fix-52-56/) και ενεργοποίησε ξανά θέματα και plugins.

Επίσης

  • Οι ρυθμίσεις της αρχικής σελίδας και η επιλεγμένη μηχανή αναζήτησης πιθανά να πρέπει να ρυθμιστούν από την αρχή.

  • Αν έχεις πειράξει την ρύθμιση xpinstall.signatures.required επανέφερε την σε true

1 Like