Πρόταση για αρχάριο φίλο μου

@linuxovios @lucinos
Δεν εννοώ όταν κατεβάζεις εφαρμογές. Εννοώ γενικώς - το είπα κι ολας- όταν το PC είναι σε αναμονή ή όταν το ανοίγεις. Δηλαδή σε σημεία που είναι σπάσιμο για κάποιους.

@GNUTechie Δεν έχεις άδικο απλά δεν είναι δικό μου το PC. Οπότε μάλλον όπως λέει και ο @Argi καλύτερα να παω σε κάτι που ξέρω.
Γιατί το έχω εγκαταστήσει. Τώρα όλα δεν ξέρω και εγώ τι μπορώ να κάνω για να του το φτιάξω πιο γρήγορο και όμορφο. Καμία must εφαρμογή αν ξέρετε πείτε την.

@Pan_OS Ευχαριστώ φίλε. Αυτό εννοούσα. Α ναι κατά την εγκατάσταση θα επιλέξω να μην έχει κωδικό η έναρξη και σε εμένα το έκανα αυτό. Πιο πολύ για τα άλλα σημεία ενδιαφερόμουν. Τα power management setting που βρίσκονται? Δεν πιστεύω να είναι τίποτα πολύπλοκο? Καλά θα κάνω και ένα search να δω.

Intel Atom netbook με Windows 10. Έζησα να το ακούσω και αυτό. Ο συγκεκριμένος που νομίζω ότι έχει το netbook δεν είναι τόσο κακός, αλλά φυσικά και θα σέρνεται. Εγώ έχω έναν Atom από το 2009 μονοπύρηνο 2,6GHz και 1GB RAM σε netbook και τρέχει τα Xubuntu σφαίρα. Εγώ θα πρότεινα Mint για αρχάριους και ξέρω πώς μπορείς να βγάλεις τον κωδικό σε μερικά πράγματα.

Για το τερματικό:
Με έναν επεξεργαστή κειμένου άνοιξε το αρχείο /etc/sudoers (θέλει root για να το πειράξεις). Βάλε το όνομα χρήστη του φίλου σου και γράψ’ το 'ετσι:

<όνομα χρήστη> ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL

και τελείωσες. Αλλά το γραφικό περιβάλλον και πάλι θα σου ζητάει κωδικό για root εφαρμογές. Για την είσοδο απλά στην εγκατάσταση εκεί που βάζεις στοιχεία χρήστη πάτα το κυκλάκι που λέει αυτόματη είσοδος.

1 Like

Τα power managment βρίσκονται στην αντίστοιχη επιλογή στα settings κάθε desktop environment. Στα ελληνικά μπορεί να το βρεις και σαν “Επιλογές Διαχείρισης Ενέργειας”.

1 Like

Kde neon plasma user edition
Απ όσες ubuntu based διανομές έχω δοκιμάσει, έχει την μικρότερη κατανάλωση ram, λίγα προεγκατεστημένα προγράμματα και το πολύ καλό (κατ εμέ) DE
htop
Με ανοιχτά Spotify, Time Shift, Firefox (8tabs), Dolphin και 3 appimages (tutanota, pcloud, ksnip) και κάτι ψιλά ακόμη

2 Likes

Είχα εντύπωση ότι το Kde είναι βαρύ. Εκεί βλέπω ότι είναι νορμάλ για τις διεργασίες που κανείς προς το ελαφρύ. Είναι πιο ελαφρύ από το mint mate ή xfce?

Επίσης πόσο εύκολο είναι στη χρήση?

Νομίζω είναι αρκετά εύκολο, στο παρακάτω link έχει κάποιες συγκριτικές μετρήσεις
Xfce Versus KDE

1 Like

Έχεις (εσύ και πολύς κόσμος) λάθος εντύπωση που βασίζεται σε δεδομένα 10+ χρόνια πριν. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα το πρότεινα για συντηρητικές ανάγκες (πολύ παλιούς υπολογιστές ή υπολογιστές που δεν θέλουμε μεγάλες αναβαθμίσεις) αλλά όποιος το αποφεύγει γιατί πιστεύει ότι είναι «βαρύ» κάνει λάθος.

Αν είχες παλιότερο Atom θα έλεγα όχι KDE. Αλλά για τον ικανοποιητικά καινούργιο που έχεις άνετα μπορείς να δοκιμάσεις αν θες.

3 Likes

Επειδή δεν είναι δικό μου το atom θα κοιτάξω να δω τι + και - έχει το Kde και θα πράξω αναλόγως.
Αυτό βέβαια με τις αναβαθμίσεις δεν το έπιασα. Πρέπει να αναβαθμίζεται το hardware ή απλά πρέπει να γίνεται συχνά update?
Το παιδί που θα του βάλω Linux δε θέλει να μπλέκει με πολλά updates και τέτοια. Σκέψου καλά καλά δεν ξέρει τι είναι excel τι Mozilla και άλλα βασικά. Να μπαίνει ίντερνετ και να είναι όσο μπορούμε plug and play αν συνδέσει π.χ ένα φλασάκι, ένα σκληρό κ.ο.κ
Αν αυτά τα πληρεί το Kde neon και δεν τρώει πολύ μνήμη θα το δω.

@foufoutos Το κοιτάζω τώρα να δω τι παίζει.

όχι δεν εννοώ το hardware

Ναι θα έλεγα ότι για αυτό που θέλει, το KDE δεν το θεωρώ καλή ιδέα εκτός αν ελπίζεις να τον εντυπωσιάσεις.

1 Like

σε αρχαριο οπως λεει και το νημα το mint ειναι το ιδεωδες. με τα χαρακτηριστικα που διαβασα δεν νομιζω να εχει θεμα.

2 Likes

Χρησιμοποίώ το Cinammon (σε παλαιό PC αλλά είναι σχετικά οκ) αλλά λες το mate ή το xfce να είναι εξίσου εύκολα ή stable σαν περιβάλλοντα?
Επειδή κάπου διάβασα ότι το mate βγάζει τα θεματάκια του. Το xfce παλι ένας φίλος μου που το έβαλε το βρήκε ωραίο.
Τι θα μου πρότεινες?

το xfce ειναι το αγαπημενο μου de. θα στο προτεινα με την μία. mint με xfce

1 Like

Να το αφησεις όπως είναι με τα windows. Θα σε πρήξει. Been there - done that :stuck_out_tongue:

2 Likes

Φίλε ο ίδιος μου ζήτησε με ερώτηση αν γίνεται να μην κολλάει ο υπολογιστής, κυρίως όταν σερφάρει.
Οπότε σκέφτομαι να του βάλω mint που τα ξέρω σχετικά και μετά αν έχει πρόβλημα του βάζω πάλι τα windows.

Αν ο υπολογιστής είναι σε ηλικία να πάει φαντάρος, δεν τον σώζει τίποτα :grin:

2 Likes

Είναι καινούριο το pc από γνωστή αλυσίδα αγορασμένο. Αλλά έχει πολύ φτωχό hardware και τα 10 είναι ίσα ίσα που παίζουν.

Μπορείς να δοκιμάσεις linux lite !

1 Like

Ο συγκεκριμένος cpu είναι μοντέλο του 2016 είναι σχετικά από καινούργια chip των Atom είναι τετραπυρηνα για πολυ απλά πράγματα έχουν την απαραίτητη ισχυ (θεωρητικά πάντα, δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο), αφού είναι για φίλο θα βάλεις κάτι που γνωρίζεις γιατί εσύ θα είσαι το support του…μακρυά από Rolling διανομες να μην ζαλιστεί ο άνθρωπος κάθε μέρα από τα updates…οποτε κάτι σε Ubuntu-Base η debian, για γραφικό περιβάλλον, θα έλεγα όχι kde γιατί θέλουμε κάτι απλό στο μάτι, θα πελαγώσει ο άνθρωπος από τις τόσες επιλογες που δίνει το kde… Οπότε εγώ προτείνω mint xfce του βάζεις αν θες και ένα Windows xp theme με αντίστοιχα εικονίδια και θα είναι άρχοντας :wink:

2 Likes

Μόλις έβαλα το Mint Mate και το είδα ελαφρά πιο stable και γρήγορο από το cinammon.
Το xfce τι παραπάνω προσφέρει?
Τρία κουμπιά θέλει ο φίλος να δουλεύει, άνοιγμα/κλείσιμο pc, άνοιγμα/κλείσιμο browser και άνοιγμα/κλείσιμο vlc. Αν το xfce δεν έχει θέματα θα το δω παρότι με ένα video που είχα δει καιρό πριν διέφερε κυρίως στο που είναι τι και όχι στο πως είναι τι.Πριν καταλήξω για εμένα σε Mate είδα video και διάβασα οτι είναι το πιο stable από τα 3 mint. Ισχύει όντως?

1 Like

Δεν προσφέρει κάτι παραπάνω, ειδικά για τον φίλο σου. Το Mate είναι πιο απλό.

Σταμάτα να βλέπεις/διαβάζεις κάθε παπαριά που λέει/γράφει ο καθένας και απλά δες μόνος σου τι είναι το κάθε τι και αν έχεις πρόβλημα τότε ρώτα. Ακόμα και αν είναι σωστά όταν τα λέει μπορεί να μην είναι λίγους μήνες μετά.

1 Like