Πρόταση για αρχάριο φίλο μου

Του πήρε η γυναίκα δώρο ένα Chuwi netbook με atom επεξεργαστή. Το netbook αυτό έχει τα windows 10.
Μου έκανε παράπονα ότι σέρνεται όμως. Η μοναδική χρήση είναι να βλέπει σε stream αγώνες ποδοσφαίρου/μπάσκετ. Επίσης θα το συνδέει με τηλεόραση για να βλέπει εκεί και καμιά ταινία.

Σκέφτηκα να του βάλω Linux κα καθώς δεν ξέρει από υπολογιστές ήταν θετικός. Αλλά επειδή δε θέλω να τον ζορίσω θέλω κάτι απλό. Σκέφτηκα τα mint που τα ξέρω. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε αν γίνεται να του βγάλω αυτό που κάθε φορά βάζεις τον κωδικό σου εδώ κι εκεί για να ξεκινήσει κάτι, να ξεκλειδώσει η οθόνη στην αναμονή κ.λ.π

Τι άλλα μου συστήνετε να προσέξω/εγκαταστήσω/φτιάξω?

Σκεφτόμουν ότι με κάποιον ελαφρύ browser, vlc player είμαστε οκ.
Τι λέτε?

Έχει σημασία ποιον atom. Μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Πιθανότατα είναι σχετικά καινούργιος που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετή ελευθερία επιλογών.

  1. Η γενική μου θέση είναι απλά δοκίμασε και δες πώς πάνε. Μπορεί πχ το cinnamon mint να είναι μια χαρά.
  2. χρηστικά δεν έχει καμμία σημασία η «διανομή», μόνο το γραφικό περιβάλλον. Από την στιγμή που θέλει κάποιος να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σημασία έχει αν τα κάνει, όχι πώς τα εγκαθιστά. Η ιδέα είναι ούτως ή άλλως ότι θα τον φτιάξεις εσύ. Για σένα που «θα το φτιάξεις» έχει σημασία, αλλά αυτός δεν θα καταλάβει διαφορά αν είναι mint, debian ή slackware. (θα καταλάβει όμως διαφορά αν είναι KDE, Gnome, Xfce, Cinnamon, αλλά και πάλι δεν είναι τόσο σημαντική, αρκεί να κάνει την δουλειά του).
  3. γενικά θα έλεγα να δοκιμάσεις κάτι πιο κοντά σε debian πχ το Sparky είναι εύκολο.
1 «Μου αρέσει»

Τι προδιαγραφες εχει το εν λογω Netbook?

1 «Μου αρέσει»


@GNUTechie Να τα χαρακτηριστικά.

@lucinos Σωστά τα λες. Κοίτα για τη δουλειά που τον θέλει τον υπολογιστή δε νομίζω να κάνει διαφορά είτε sparky είτε arch είτε Ubuntu. Όμως θα ήθελα να είναι όσο το δυνατόν plug and play, να μπορεί να εγκαταστήσει εφαρμογές (και) χωρίς terminal, αλλά κυρίως να είναι απλό. Το mint το έχω εγκαταστήσει και το βρήκα εύκολο. Αυτό με τον κωδικό που κάθε φορά τον πληκτρολογώ μπορεί να φύγει έτσι?

Επίσης τβλέπω με 4 GB ram το Cinammon θα τρώει κάνα 1,4gb ram. Για να του τρώει λιγότερα ξεχνάμε mint?

4 GB, είναι μια χαρά για οποιοδήποτε γραφικό περιβάλλον. Απλά βάλε mint με cinnamon και δες. Από πλευράς μνήμης τουλάχιστον δεν πρόκειται να δεις καμμία καμμία πρακτική διαφορά. Γενικά απλά δοκίμασε.

Για την ιστορία και οι διανομές που είναι κοντίτερα στο debian έχουν γραφικούς τρόπους για εγκατάσταση, δεν είναι προνόμιο τού ubuntu αυτού τού είδους η ευκολία. Και το manjaro που είναι βασισμένο στο arch είναι πλήρως γραφικό. Μόνο το Arch δεν έχει «επίσημο» τρόπο να εγκαταστήσεις/ενημερώσεις λογισμικό γραφικά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείς να βάλεις)

Παρολο που 4GB RAM ειναι αρκετα για οτιδιποτε δεν σημαινει οτι πρεπει να βαλουμε κατι βαρυ. ΕΙναι μεν τετραπυρηνο αλλα με τι ταχυτητες στον επεξεργαστη…

Εγω θα προτεινω, Debian 10 με LXQt που ειναι ελαφρη desktop και σε συνδιασμο με εναν απλο browser (δοκιμασε πρωτα τον firefox και δες επιδοσεις πριν πας πουθενα αλλου), θα δουλεψει μια χαρα.

1 «Μου αρέσει»

Εγώ μαζί σου είμαι, ότι debian ή κάτι πιο κοντά σε debian είναι καλύτερη επιλογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάνε αρκετά καλά «πιο βαριές» επιλογές. Αν ήταν παλιότερος Atom ή αν είχε λιγότερη μνήμη ή αν είχε μικρότερο σκληρό θα έλεγα σχεδόν υποχρεωτικά debian. Αλλά έχει έναν ικανοποιτικά καινούργιο Atom, 4GB μνήμη και 64GB σκληρό. Αυτό δίνει αρκετή άνεση ώστε πιθανότατα να μην δει καν αισθητή διαφορά. Το αστείο είναι ότι μέχρι να βγει η επόμενη LTS το debian 10 είναι πιο καινούργιο! :stuck_out_tongue:

1 «Μου αρέσει»

Να βάλεις μια διανομή που να γνωρίζεις καλά, ακόμη καλύτερα να του βάλεις αυτή που χρησιμοποιήσεις εσύ, καθώς όταν θα χρειαστεί βοήθεια θα είναι ευκολότερο και για σένα.

4 «Μου αρέσει»

Δεν θες να το κάνεις αυτό. Μείνε καλύτερα στα windows.

εξαρτάται τι εννοεί. αν εννοεί κάθε φορά για να εγκαταστήσει λογισμικό, τότε θα είχες δίκιο. Αλλά μάλλον δεν εννοεί αυτό. Από την στιγμή όμως που δεν εξηγεί δεν θα πάρει και απάντηση.

1 «Μου αρέσει»

Δεν νομίζω ότι υπάρχει arch workstation (με κάποιο DE) στον πλανήτη γη που να μην έχει εγκατεστημένο pamac-aur, octopi ή whatever…

1 «Μου αρέσει»

υπάρχουν τα δικά μου :wink:

τώρα pamac-aur, octopi ή whatever… δεν είναι επίσημα για το Arch. Αλλά ναι μπορείς να βάλεις, οπότε ακόμα και το Arch έχει γραφικό τρόπο, όπως είπα.

A, είσαι “πειραγμένος” εσύ! :face_with_hand_over_mouth: :laughing: :yum:

Γίνεται στα περισσότερα (αν όχι όλα) τα desktop environments από τα power managment settings. Αν του πεις να μη γίνεται ποτέ suspend και να μην απενεργοποιείται η οθόνη.
Για το login στο startup υπάρχει, αν δε κάνω λάθος, επιλογή κατά την εγκατάσταση για να μη ζητάει κωδικό.

Τώρα για ότι έχει να κάνει με δικαιώματα διαχειριστή δεν είναι καλή ιδέα να μην συμπληρώνεται ο κωδικός.

2 «Μου αρέσει»

@linuxovios @lucinos
Δεν εννοώ όταν κατεβάζεις εφαρμογές. Εννοώ γενικώς - το είπα κι ολας- όταν το PC είναι σε αναμονή ή όταν το ανοίγεις. Δηλαδή σε σημεία που είναι σπάσιμο για κάποιους.

@GNUTechie Δεν έχεις άδικο απλά δεν είναι δικό μου το PC. Οπότε μάλλον όπως λέει και ο @Argi καλύτερα να παω σε κάτι που ξέρω.
Γιατί το έχω εγκαταστήσει. Τώρα όλα δεν ξέρω και εγώ τι μπορώ να κάνω για να του το φτιάξω πιο γρήγορο και όμορφο. Καμία must εφαρμογή αν ξέρετε πείτε την.

@Pan_OS Ευχαριστώ φίλε. Αυτό εννοούσα. Α ναι κατά την εγκατάσταση θα επιλέξω να μην έχει κωδικό η έναρξη και σε εμένα το έκανα αυτό. Πιο πολύ για τα άλλα σημεία ενδιαφερόμουν. Τα power management setting που βρίσκονται? Δεν πιστεύω να είναι τίποτα πολύπλοκο? Καλά θα κάνω και ένα search να δω.

Intel Atom netbook με Windows 10. Έζησα να το ακούσω και αυτό. Ο συγκεκριμένος που νομίζω ότι έχει το netbook δεν είναι τόσο κακός, αλλά φυσικά και θα σέρνεται. Εγώ έχω έναν Atom από το 2009 μονοπύρηνο 2,6GHz και 1GB RAM σε netbook και τρέχει τα Xubuntu σφαίρα. Εγώ θα πρότεινα Mint για αρχάριους και ξέρω πώς μπορείς να βγάλεις τον κωδικό σε μερικά πράγματα.

Για το τερματικό:
Με έναν επεξεργαστή κειμένου άνοιξε το αρχείο /etc/sudoers (θέλει root για να το πειράξεις). Βάλε το όνομα χρήστη του φίλου σου και γράψ’ το 'ετσι:

<όνομα χρήστη> ALL=(ALL) NOPASSWD:ALL

και τελείωσες. Αλλά το γραφικό περιβάλλον και πάλι θα σου ζητάει κωδικό για root εφαρμογές. Για την είσοδο απλά στην εγκατάσταση εκεί που βάζεις στοιχεία χρήστη πάτα το κυκλάκι που λέει αυτόματη είσοδος.

1 «Μου αρέσει»

Τα power managment βρίσκονται στην αντίστοιχη επιλογή στα settings κάθε desktop environment. Στα ελληνικά μπορεί να το βρεις και σαν “Επιλογές Διαχείρισης Ενέργειας”.

1 «Μου αρέσει»

Kde neon plasma user edition
Απ όσες ubuntu based διανομές έχω δοκιμάσει, έχει την μικρότερη κατανάλωση ram, λίγα προεγκατεστημένα προγράμματα και το πολύ καλό (κατ εμέ) DE
htop
Με ανοιχτά Spotify, Time Shift, Firefox (8tabs), Dolphin και 3 appimages (tutanota, pcloud, ksnip) και κάτι ψιλά ακόμη

2 «Μου αρέσει»

Είχα εντύπωση ότι το Kde είναι βαρύ. Εκεί βλέπω ότι είναι νορμάλ για τις διεργασίες που κανείς προς το ελαφρύ. Είναι πιο ελαφρύ από το mint mate ή xfce?

Επίσης πόσο εύκολο είναι στη χρήση?

Νομίζω είναι αρκετά εύκολο, στο παρακάτω link έχει κάποιες συγκριτικές μετρήσεις
Xfce Versus KDE

1 «Μου αρέσει»