Προσθήκη επιπρόσθετης RAM

Καλησπερίζω την κοινότητα!
Έχω ένα λάπτοπ 6ετίας το οποίο έχει μνήμη RAM 4GB. Αυτή η μνήμη πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Προσφάτως έπεσε στα χέρια μου μία άλλη 4άρα μνήμη, η οποία, χωρίς να έχω ελέγξει, νομίζω είναι άλλο μοντέλο από τη δική μου.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: μπορώ να προσθέσω αυτήν τη μνήμη στη δεύτερη διαθέσιμη θυρίτσα στο λάπτοπ μου χωρίς πρόβλημα, ή πρέπει οι μνήμες να είναι ίδια μάρκα και μοντέλο;
Αν μπορώ να το κάνω, τι θα χρειαστεί να προσέξω για να την αναγνωρίσει και να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα (Ubuntu 19.04);

στα λάπτοπ τα πράγματα είναι παράξενα. Κάθε μοντέλο έχει τούς δικούς του κανόνες

2 «Μου αρέσει»

Δεν χάνεις τίποτα(χρόνο μόνο) να την βάλεις πάνω, και να boot-αρεις το λειτουργικό για να δεις αν την αναγνώρισε.

2 «Μου αρέσει»

Αν ειναι και οι δυο του ιδιου τυπου… πχ DDR2 ή DDR3 αλλα με διαφορετικους χρονισμους ισως σου δουλεψει φερνοντας και τον χρονισμο της αλλης μνημης πιο χαμηλα ετσι ωστε να δουλευουν και οι δυο στην ιδια ταχυτητα.

Εγω θα προτεινα επισεις αν εχεις καποιον 2.5" δισκο περισευουμενο να τον βαλεις επανω ( για να μην χασεις τα δεδομενα σου ) και να φορτωσεις ενα λειτουργικο… πχ GNU/Linux ή ακομα και Windows και να παρατηρησεις αν θα αρχισει να σου κολλαει περιεργα… και πιο συχνα απο οτι πριν βαλεις την παραπανισια RAM.

2 «Μου αρέσει»

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τσεκάρεις την μνήμη για προβλήματα.

  • Σε συστήματα χωρίς UEFI θα βρείς συνήθως μια επιλογή στο USB εγκατάστασης ή στο ίδιο το μενού του grub.

  • Σε συστήματα με UEFI, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Το memtest86+ που υποστηρίζει UEFI δεν είναι ελεύθερο λογισμικό και ο κώδικας του δεν είναι διαθέσιμος. Είναι όμως ακόμα δωρεάν, αλλά θα πρέπει να το κατεβάσεις από εδώ https://www.memtest86.com/download.htm και να το γράψεις σε ένα USB stick.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

1 «Μου αρέσει»

Εγώ στην θέση σου σαν πρώτο βήμα θα έλεγχα το εγχειρίδιο του λάπτοπ για την μέγιστη υποστηριζόμενη RAM, όπου και εκεί θα έβρισκα και όλες τις παραπάνω πληροφορίες. Το μόνο που πρέπει να είναι ίδιο είναι το DDR, και σε μερικά μοντέλα συνήθως παλαιότερα, το CAS Latency.

2 «Μου αρέσει»

Όχι, υπάρχουν μοντέλα και με άλλους, παράλογους, περιορισμούς.

Τελικά η μνήμη που μου έδωσαν είναι DDR2, ενώ αυτή του λάπτοπ είναι DD3, οπότε δεν θα το δοκιμάσω καν…!

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι εφικτό πρώτα από όλα. Έχουν διαφορετική διάταξη οι επαφές και δεν θα κουμπώνει.