Προσοχή στους δίσκους με τεχνολογία SMR

Τι είναι αυτό κατ αρχήν; Είναι μια τεχνολογία που αυξάνει τον χώρο στον δίσκο. Που είναι το πρόβλημα; Στο ότι για να το κάνει αυτό σε κάθε εγγραφή θα πρέπει να ξαναγράψει ολόκληρο κομμάτι του δίσκου από την αρχή. Οι κατασκευαστές το αντιμετωπίζουν με διάφορα κόλπα, αλλά παρόλα αυτά οι δίσκοι αυτοί είναι και ποιο αργοί και είναι πολύ εύκολο να πάει κάτι στραβά και να σου μείνει ο δίσκος στο χέρι. Και έχουν και κάποια θεματάκια με το ZFS.

Αυτούς τους δίσκους θα τους βρούμε σε φτηνά external boxes αλλά και σε ακριβούς δίσκους που θεωρητικά είναι για data centers. Σε εσένα το λέω Western Digital με τους RED.

Οι κατασκευαστές δεν διαφημίζουν το χαρακτηριστικό και είναι αυτή την στιγμή δύσκολο να δεις αν ο δίσκος σου έχει αυτή την τεχνολογία.

Οπότε έρευνα και προσοχή πριν επενδύσει κάποιος σε ένα κλασσικό μηχανικό δίσκο.

Κυκλοφορούσε η φήμη “μακρυά απο Western Digital Red” εδώ και καιρό, αλλά κανένας δεν έλεγε το γιατί. Και φήμες υπήρχαν από το 2015.

Αλλά έπρεπε να τους κάνει ban ή Synology για να βγει στο φως αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία στους κοινούς θνητούς.

5 Likes

Παραλίγο να την πατήσω κι εγώ, όταν αγόρασα 4x2ΤΒ WD REDs για το δικό μου NAS, και εντελώς τυχαία, νομίζω βάσει βαθμολογίας στo Amazon, επέλεξα τους WD20EFRX που είναι οι κανονικοί, αντί των WD20EFAX που έχουν SMR…

Συμπτωματικά διάβαζα το ίδιο άρθρο χθες, απαράδεκτη η συμπεριφορά της WD.

1 Like

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα

Following up on that, Western Digital has rebranded its Red drive line with a new “Plus” tier. So there are now Red, Red Plus, and Red Pro drives to choose from. Only the regular Red drives use SMR, as outlined in the chart above.

image

Ακόμα δεν γράφει με καθαρά γράμματα την λέξη SMR, αλλά τουλάχιστον τώρα μπορείς να ξέρεις.

4 Likes