Προετοιμασία συστήματος για εργασίες multimedia

Μια γρήγορη μετάφραση + κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το πως προετοιμάζουμε το σύστημά μας για εργασίες multimedia (ήχος/εικόνα). Οι οδηγίες αφορούν ubuntu-based συστήματα - πιο συγκεκριμένα, έχουν δοκιμαστεί σε Linux Mint - αλλά η λογική σε γενικές γραμμές είναι ίδια για όλες τις Linux διανομές, απλά προσαρμόζουμε τα βήματα και τις εντολές… :wink:

:arrow_right: Η αρχική δημοσίευσή μου στο Facebook Group του Linux Mint Greece και η πρωτότυπη δημοσίευση στο forum LinuxMusicians.

ΥΓ.: Ο οδηγός αυτός γράφεται εν τω μέσω μετακόμισης, οπότε θα επιστρέφω και θα συμπληρώνω με edits ότι χρειάζεται, μέχρι να ολοκληρωθεί. Λίγη κατανόηση, παρακαλώ… :heart:

:question::exclamation: Διαφορά “κλασικού” πυρήνα με Low-latency
…σύντομα!

1. Εγκατάσταση Low-latency πυρήνα

:terminal: sudo apt install linux-lowlatency

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κάνουμε επανεκκίνηση. Ο νέος πυρήνας θα είναι ήδη ενεργοποιημένος. Το επιβεβαιώνουμε τρέχοντας στο τερματικό την εντολή uname -a. Θα πρέπει να δούμε την έκδοση του τελευταίου πυρήνα ακολουθούμενο από την φράση “*-lowlatency” (πχ 5.4.0-56-lowlatency).

Σε περίπτωση που δεν είναι ήδη ενεργός, (συνεχίζω σε λίγο…).

2. Προσθήκη χρήστη στο Audio Group και ενεργοποίηση επεξεργασίας/αναπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο

:terminal: sudo adduser ΌνομαΧρήστη audio

Με δικαιώματα διαχειριστή, ανοίγουμε τον φάκελο /etc/security/limits.d/ και δημιουργούμε ένα αρχείο με όνομα/κατάληξη audio.conf, το ανοίγουμε με έναν οποιοδήποτε επεξεργαστή κειμένου και προσθέτουμε μέσα τις παρακάτω 2 γραμμές:

@audio - rtprio 99
@audio - memlock unlimited

Ο πιο εύκολος τρόπος στο Mint, όπου και έγιναν οι δοκιμές, είναι να πάτε στον προαναφερθέντα φάκελο και δεξί κλικ :arrow_forward: Open as Root

3. Εγκατάσταση “οδηγού” Jack και αντίστοιχου πίνακα ελέγχου.

:terminal: sudo apt install pulseaudio-module-jack
:terminal: sudo apt install qjackctl ~ μετά την εγκατάσταση, ανοίγουμε την εφαρμογή από Menu :arrow_forward: Sound & Video :arrow_forward: QjackCtl και στην καρτέλα Settings ενεργοποιούμε την επιλογή Realtime.

4. Ρύθμιση CPU για μέγιστη απόδοση

:terminal: sudo apt install indicator-cpufreq

Μετά την επανεκκίνηση θα εμφανιστεί το σχετικό εικονίδιο στο tray του συστήματός μας. Πατάμε πάνω του και αλλάζουμε από Powersave σε Performance. Από default, θα πρέπει να κάνουμε αυτή την αλλαγή μετά από κάθε επανεκκίνηση, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό αφού δεν χρειάζεται να ωθούμε το σύστημά μας στα άκρα, παρά μόνο όταν δουλεύουμε απαιτητικά οπτικο-ακουστικά projects. Οπότε, το ενεργοποιούμε όταν πραγματικά το χρειαζόμαστε…

…συνεχίζεται!

9 «Μου αρέσει»

Πολυ καλο αρθρο για εμας που ασχολουμαστε με μουσικη παραγωγη.Επισης αρκετα καλα νεα απο το AV Linux,καινουργια διανομη βασισμενη στο Mx Linux με ολες τις ευκολιες με ενα κλικ,στο περιπου δηλαδη

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ(ούμε) πάρα πολύ για το εν λόγω νήμα … ως απόλυτα newbe έψαχνα κάτι τέτοιο!!!

Επειδή υπάρχει περίπτωση να έχω κάνει από πριν add user to audio group, πως μπορώ να το ελέγξω ώστε να μην γίνει δύο φορές;

Επίσης το indicator-cpufreq υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο conflict με το tuned;
Το τελευταίο το έχω εγκαταστήσει πριν λίγες μέρες και υποτίθεται τελευταία ότι το έχω σε powersave mode αλλά το ανεμηστηράκι του λαπτοπ κάνει υπερωρίες, ενώ αρχικά δούλευε ελάχιστα. Δεν ξέρω τι μπορεί άλλο να παίζει ούτε βέβαια αν φταίει το tuned!

Ευχαριστώ και πάλι!!!

1 «Μου αρέσει»

Ναι, φυσικά και μπορείς να το ελέγξεις! :slight_smile:

Ο πιο απλός τρόπος είναι να πας στις ρυθμίσεις του συστήματός σου, να ανοίξεις τους χρήστες και να δεις σε ποια groups είσαι. Αν δεν το βρεις, πες μου σε ποια διανομή δουλεύεις, για να σου πω ακριβώς τα βήματα…

Σχετικά με το Tuned και το Indicator, εφόσον έχεις τρόπο να αλλάζεις το mode, θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται να τα έχεις και τα δύο. Keep it simple/minimal. Εναλλακτικά, απεγκατέστησε το Tuned και δοκίμασε το Indicator, αν θες να σιγουρευτείς αν ευθύνεται το πρώτο για την συμπεριφορά στο ανεμιστηράκι.

Ο οδηγός θα συνεχιστεί σύντομα, οπότε έχε το νου σου στο νήμα! :wink:

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν… η παραγραφούλα αυτή ας πούμε ότι είναι κάτω από το υστερόγραφο μου περί μετακόμισης και πάνω από την διαφορά “κλασικού” πυρήνα με Low-latency. :grinning_face_with_smiling_eyes: :

:right_anger_bubble: Προετοιμασία συστήματος για multimedia VS “Studio” διανομές

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες και ενεργές διανομές έτοιμες για δημιουργία και επεξεργασία πολυμέσων. Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσουμε κάποια από αυτές και να tweak-άρουμε το σύστημα μας; Θα σας παραθέσω τα υπέρ και τα κατά μιας Studio διανομής, από την δική μου οπτική… :slight_smile:

ΥΠΕΡ

  • Δεν χρειάζεται να αλλάξεις βάση - υπάρχουν studio respins κυριολεκτικά για όλες τις διανομές.
    (και φυσικά δεν περιορίζεσαι στο περιβάλλον εργασίας που σου δίνεται, εγκαθιστάς όποιο σε βολεύει)
  • Ήδη εγκατεστημένος low-latency πυρήνας + tweaks για μέγιστη απόδοση.
  • Ενεργοποιημένα χρήσιμα αποθετήρια τρίτων με multimedia εφαρμογές.
  • Άπειρες προεγκατεστημένες εφαρμογές να χρησιμοποιήσεις για ήχο/βίντεο/εικόνα/κείμενο.

ΚΑΤΑ

  • Αν δουλεύεις ήδη σε Linux, το πιο πιθανό είναι να έχεις set-άρει το σύστημά σου όπως σε βολεύει, bookmarks, ημερολόγια, emails, μικρορυθμίσεις σε κάθε πιθανή εφαρμογή κτλ. Η μετάβαση σε μια Studio διανομή σημαίνει backup, format, εγκατάσταση, ρύθμιση εκ νέου. Αρκετά χρονοβόρο…
  • Το τελευταίο από τα ΥΠΕΡ. Οι Studio διανομές έρχονται με τόσες πολλές εφαρμογές προεγκατεστημένες, απαιτώντας την λήψη τεραστίων ISO και άπειρο χρόνο δοκιμών - και απεγκατάστασης όσων εφαρμογών δεν μας κάνουν, για να “καθαρίσει” λίγο το σύστημα. Ειδικά όταν πρόκειται για διανομές που δεν εξειδικεύονται σε κάποιον τομέα (π.χ. ήχο) και έρχονται με apps για τα πάντα, το αποτέλεσμα είναι πιο χαοτικό και αντιπαραγωγικό απ’ το να tweak-αρουμε απλά την υπάρχουσα διανομή μας και να επιλέξουμε ένα-ένα τα προγράμματα που πραγματικά χρειαζόμαστε για τη δουλειά μας.

Προσωπικά, έχοντας δοκιμάσει αρκετές από τις Studio διανομές που κυκλοφορούν - κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καν πλέον - έχω καταλήξει στο ότι προτιμώ να εγκαθιστώ επιλεκτικά τα εργαλεία μου και να δουλεύω σε μια διανομή που έχω διαλέξει και “στήσει” έτσι όπως θέλω, παρά σε ένα “έτοιμο setup” που θα πρέπει να τροποποιήσω σε μεγάλο βαθμό μέχρι να το φέρω στα μέτρα μου. Αλλά αυτή είναι απλά η δική μου οπτική… :wink:

(συνεχίζω αύριο… καλό ξημέρωμα! :slight_smile:)

2 «Μου αρέσει»

Γράφω την ερώτηση μου εδώ γιατί νομίζω πως έχει μια κάποια σχέση…
Το audio interface που χρησιμοποιώ (SSL2+) έχει δύο στέρεο εξόδους ήχου.
Μία κύρια (monitor, κανάλια 1&2) η οποία περνάει από το κύριο ρυθμιστικό της έντασης, και μια ακόμα (κανάλια 3&4) η οποία είναι ανεξάρτητη από το πιο πάνω ποντεσιόμετρο.
Δυστυχώς, ενώ οι έξοδοι 3&4 δέχονται σήμα από την usb είσοδο της κάρτας δεν είναι ενεργές by default ως output του σήματος αυτού. Ο μόνος τρόπος να ενεργοποιηθούν είναι μέσω κάποιου DAW.
Εγώ λοιπόν θέλω να συνδέσω έναν ενισχυτή ακουστικών (που προφανώς έχει δικό του ρυθμιστικό έντασης) στις εξόδους 3&4, ώστε να μην έχω δύο ποντεσιόμετρα στην πορεία του σήματος και να στείλω τον ήχο από την usb είσοδο στις εν λόγω εξόδους.

Υπαρχει λοιπόν τρόπος να το κάνω αυτό χρησιμοποιώντας το QjackCtl;
Όσο το προσπάθησα δεν μπόρεσα να βρω τρόπο!

Ευχαριστώ!!