Που είναι το Grub?

Γειά σε όλους,

Είχα ένα θέμα με τα partitions και τελικά αποφάσισα να κάνω επανεγκατάσταση. Απλά και όμορφα λοιπόν τα έκανα όλα delete και διαίρεσα τον δίσκο σε 2 μεγάλα partition των 465.76 G έκαστο (sda1 + sda2) με πρόθεση να εγκαταστήσω Manjaro xfce @ Mint 19.03.

Έγκατέστησα λοιπόν στο sda1 (χωρίς επιμέρους διαχωρισμούς) το Manjaro xfce. Μια χαρά η εγκατάσταση και αρκετά γρήγορα. Μόνο ένα πρόβλημα με το hp-lip που δεν καλύπτει το scanner μου.
Όμως ο λόγος που είμαι εδώ είναι ότι το σύστημα ξεκινά όπως τα win. Χωρίς να δίνει επιλογή λειτουργικού και πυρήνα. (Έχω προς το παρόν 4 kernels εγκατεστημένα). Μπαίνει κατευθεία στ tty και φορτώνει κανονικά.
Η ουσία είναι ότι για να αλλάξω kernel στην εκκίνηση πρέπει να bootάρω με στικάκι το super grub2 .

Το έχετε ξαναδεί? Τι μπορεί να είναι?

Γειά σου! Αν κατάλαβα, θες να φτιάξεις ένα dual boot με Manjaro και Mint. Έκανες partition και στο sda1 εγκατέστησες το Manjaro, ενώ το sda2 παραμένει κενό και περιμένει το Mint. Δεν κατάλαβα αν φορτώνει κατευθείαν σε xfce ή μπαίνεις σε tty. Πάντως αφού φορτώνει και ξεκινά, το GRUB υπάρχει, απλά δεν σου βγάζει το μενού του grub για επιλογή. Αυτό μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους νομίζω. Ή να ψάξεις να βρεις τις ρυθμίσεις του GRUB και να δεις για ποιο λόγο δεν εμφανίζει το μενού (υπάρχει μια επιλογή να βάλεις την αναμονή για επιλογή του GRUB =0 και να μην εμφανίζεται καν το μενού) ή να εγκαταστήσεις το Mint στο sda2, να προσθέσεις κανονικά τον bootloader και να ξεκινάς από εκεί το σύστημα κάθε φορά. Λογικά θα αναγνωρίζει και το manjaro.

Σωστά κατάλαβες. Φορτώνει κατευθείαν σε xfce. Ναι με την εγκατάσταση του Mint και εγώ πιστεύω θα φτιάξει. Όμως γιατί συμβαίνει? Ο δισκος είναι μόνο δύο partitions και η εγκατάσταση έγινε απροβλημάτιστα. Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ.

Εδώ να πω ότι όταν έκανα τα 2 partition σύμφωνα με το gparted 1.94 G χώρος ήταν used και στο sda1 και στο sda2. Επειδή το Linux μετράει διαφορετικά την χωρητικότητα δεν έδωσα σημασία. Μήπως όμως συμβαίνει κάτι άλλο?

Και εγώ όσες φορές έκανα partirtion ξεκινούσα από το 1.94, δεν ξέρω γιατί. Από αυτό που ανέβασες βλέπω ότι δεν έχεις πρόβλημα timeout, είναι ρυθμισμένο στο 10, άρα θα έπρεπε το grub να εμφανίζεται. Βέβαια έχεις την επιλογή κλικαρισμένη GRUB_TIMEOUT_STYLE hidden. Δεν ξέρω τι κάνει αυτό, αλλά μπορείς να το αλλάξεις;
Ακόμα κάτι. Νομίζω ότι το GRUB δεν μπαίνει σε partirion αλλά σε δίσκο. Θέλω να πω ότι το bootloader υπάρχει για τον δίσκο sda και όχι για το ένα ή το άλλο partition. Θέλει προσοχή όταν βάλεις το Mint να δεις τι θα κάνεις στο τέλος που θα βρει το bootloader λογικά. Θα εγκαταστήσεις νέο, ή θα αφήσεις το παλιό, με την ελπίδα ότι θα αναγνωρίσει πλέον ότι έχει δεύτερο σύστημα επάνω και θα σε ρωτήσει ποιο θες; Ψάξε το καλά.
Δες και εδώ: https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB

Δοκίμασες να τρέξεις το hp-setup;

Όσο για τα περίεργα τού grub τουλάχιστον θα έπρεπε να πεις μερικά πράγματα. Έχεις BIOS ή UEFI; έχεις ms-dos κατατμήσεις ή GPT; Το BIOS ψάχνει για την εκκίνηση το MBR. Το UEFI ψάχνει για την εκκίνηση κατάτμηση FAT. Δες στο Arch-wiki για περισσότερα.

1 Like

Καλημέρα,
Έχω Bios.

Με το hp-setup εγκατέστησα τον printer.
Δεν έχει να κάνει με το scanner νομίζω. Με usb καλώδιο και wireless με/χωρίς καλώδιο.
Τώρα τρέχοντας ξανά το hp-setup βρίσκει εγκατεστημένο το printer και προσπαθεί να το ξανα-εγκαταστήση σαν 2ο printer.

Το επόμενο εργαλείο που σκέφτομαι είναι το hp-doctor. Σίγουρα μπορείς να κάνεις το scanner να δουλέψει στο manjaro αλλά δεκτό ότι μπορεί να μην αξίζει τον κόπο αν είναι πολύ ευκολότερο στο mint. Γενικά είναι αλήθεια ότι οι debian-οειδείς διανομές έχουν καλύτερη υποστήριξη για υλικό γραφείου (printer/scanner)

1 Like

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι το scanner δούλευε ΑΨΟΓΑ στο Mint.
To format έγινε γιατί ο δίσκος ήταν κομμάτια. Πολλά partition χωρις δυνατότηατ επιδιώρθωσης, που από ένα σημείο και μετά δεν ήταν παραγωγικός.
Τώρα το hp-doctor ψάχνει για συγκεκριμένες βιβλιθήκες που δεν υπάρχουν στα repositories.

πχ

python-pyqt4 package is missing/incompatible 
pygtk package is missing/incompatible 
policykit-1 package is missing/incompatible 
policykit-1-gnome package is missing/incompatible 

…και άλλα πολλά.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το grub εγκατέστησε το grub-customizer και αν θέλεις να μάθεις που είναι εγκαταστημένος ο grub δες το βίντεο

1 Like

μπορεις να μας δειξεις λιγο τις κατατμησεις με το gparted?

Μπες από mint live και χρησημοποίησε το bootrepair για επιδιόρθωση του grub, σαν πρώτη κίνηση…

Πόσο πιο απλά μπορεί να κατατμηθεί να ένας δίσκος…

Εδώ βέβαια θα πώ και τον πόνο μου. Είναι απίστευτο το πόσος χώρος “χάνεται” στο linux. Ο δίσκος είναι 1 τερα…

stefra

το boot-repair κόλησε όπως βλέπεις. Δεν ξέρω αν κάποιος από εσάς βγάζει κάποιο νόημα αλλά εγώ αύριο με το καλό θα εγκαταστήσω το mint xfce και ελπίζω / πιστεύω θα φτιάξει το grub…

joe7

Η πρώτη είκονα που ανέβασα είναι από grub-customizer. Δεν βοηθά όμως καθώς είναι μόνο για επιλογές εμφάνισης και σειρά εκκίνησης των kernels. Τα setting τα έπαιξα όσο μπορουσα, αλλά σε κάθε αλλαγή παραμέτρου πρέπει να κάνεις reboot και δεν είναι ότι καλύτερο.

δεν βλεπουμε διαμερισμα ntfs ομως. σιγουρα δεν εγινε κατι αλλο; στο πρωτο ποστ λες οτι δεν βλεπει τα win

Οχι. Λέω ότι το σύστημα ξεκινά όπως τα win.

Τείνω στην άποψη ότι όλα είναι εντάξει και για κάποιο λόγο έχει ρυθμιστεί ο grub να βάζει κατευθείαν το λειτουργικό. Οπότε ή ρυθμίζεις τον grub (μπορείς να το κάνεις με το grub-customizer που αναφέρθηκε ή διαβάζεις το archwiki), ή ακόμα πιο απλά αδιαφορείς και βάζεις το Mint στο sda2 όπως σκοπεύεις να κάνεις έτσι και αλλιώς.

Τώρα έχεις δύο επιλογές. Ή το MBR θα δείχνει τον grub τού manjaro ή το MBR θα δείχνεις το grub τού mint. Στην δεύτερη περίπτωση το πρόβλημα να βγούν οι επιλογές που θες μετατοπίζεται στο mint. Αλλά και στην πρώτη περίπτωση εφόσον είναι εγκατεστημένο το os-prober τότε το grub-update απλά θα δει το mint και θα ρυθμιστεί ο grub να βγάζει επιλογές στην εκκίνηση.

Τότε νομίζω ότι θα πρέπει από το mint να τρέξει sudo update-grub για να δεί τα εγκατεστημένα λείτουργικά και εκεί τελειώνει το πρόβλημά του, και με την προυπόθεση ότι επειδή θα είναι πρώτο στη λίστα του grub το mint δεν έχει πρόβλημα με αυτό…

1 Like

Τι να πω παιδιά για την ανταποκριση σας στο θέμα. Σας ευχαριστώ όλους.

Τώρα κάτι στράβωσε και δεν ξέρω πως και γιατί. Όμως είναι προαποφασισμένο να εγκατασταθεί και το mint xfce στον sda2 οπότε αύριο μάλλον θα λυθει το πρόβλημα.

Θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.

Συγνώμη ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ, διαβάζοντας το αρχικό ποστ μου δόθηκε λανθασμένα η εντύπωση ότι έχεις ήδη εγκατεστημένο το mint, οπότε ότι σου έγραψα είναι λάθος και γι’ αυτό δεν σου δούλεψε το bootrepair, από κει την ψιλιάστηκα την δουλειά. Αν έχεις μονο το manjaro xfce τότε πρέπει να έχεις τον LightDM ως display manager…

Να πω την αλήθεια δεν έχω κάτσει ποτέ να το συγκρίνω αυτό (ουσιαστικά είναι σύγκριση ext4 με ntfs). Η γενική μου εμπειρία είναι ότι το ext4 είναι πολύ-πολύ καλύτερο λειτουργικά σε σχέση με το ntfs. Τώρα για την οικονομία σε χώρο κανείς θα πρέπει να αξιολογήσει και πώς συμπεριφέρεται ένα σύστημα όταν το γεμίζεις. Δεν μπορείς ή δεν θέλεις να πλησιάσεις το 100%.

2 Likes

Η πρώτη είκονα που ανέβασα είναι από Gparted

Λαθος μου τωρα το ειδα!