Πόσα πακέτα προγραμμάτων έχετε στο σύστημά σας;

Μια απλή ερώτηση στο διαδίκτυο (DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.), που βοηθάει, να εξαχθούν συμπεράσματα, σχετικά με τις γνώσεις, τις προτιμήσεις, τις επιλογές του χρήστη…

Αρκεί, η εντολή στο τερματικό:
pacman -Q | wc -l, για όσους έχουν διανομές-Arch Linux, ή η εντολή: dpkg -l | wc -l, για όσους έχουν διανομές-Debian, ή η εντολή: rpm -qa | wc -l, για όσους έχουν διανομές-Fedora.

Ο χρήστης, ανάλογα με τον αριθμό των προγραμμάτων, που έχει το σύστημά του, μπορεί να πάρει μέρος σε σχετική στατιστική μελέτη και να δεί άμεσα, τα ως τότε, αποτελέσματα. Έχει, ενδιαφέρον!

Προσωπικά, χρησιμοποιώ τρεις διανομές, με σχεδόν, ίδια προγράμματα, που αποδεικνύεται, πως είναι, με την εντολή στο τερματικό: sudo pacman -Q | wc -l, 658 στην Arch Linux-Xfce4, 817 στην Arch Linux-Cinnamon και 904 προγράμματα στην Arch Linux-Gnome και ως χρήστη, με κατατάσσουν, στο 10% των χρηστών, σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα της μελέτης…

1 «Μου αρέσει»

3173 σε ενα λαπτοπακι που χρησιμοποιω που και που. Elementary os

2 «Μου αρέσει»

1394 στο λαπτοπ, και 486 στον υπολογιστή.

2 «Μου αρέσει»

2260 στο φτωχο μου λαπτοπ με LinuxMint 20.3 - Xfce.

2 «Μου αρέσει»

354 dpkg, 1pkg
Στο κινητό.

3 «Μου αρέσει»

Πολύ εντυπωσιακό! Ποιά διανομή και με ποιά επιφάνεια εργασίας;

Έχουν ενδιαφέρον οι διανομές και οι επιφάνειες εργασίας τους, όμως, ιδιαίτερα του υπολογιστή με τα 486, μόνον, προγράμματα!

777 προς το παρόν σε σχετικά φρέσκια εγκατάσταση Void. Ίσως πάει λίγο παραπάνω αργότερα.

3 «Μου αρέσει»

Αυτό είναι ένα Άγιο σύστημα!

2 «Μου αρέσει»

Είναι ευλογημένο από τον Άγιο IGNUcius.

3 «Μου αρέσει»

1878 manjaro-mate
Ποτε θα γινει η κληρωση ?

3 «Μου αρέσει»

Δεν έχω εγκαταστήσει τα GUI, γιαυτό έχει τόσα λίγα προγράμματα.

1 «Μου αρέσει»

Σε Ubuntu 22.10
1787 (dpkg) και 17 (snap) :grinning:

3 «Μου αρέσει»

Elementary os με pantheon

1 «Μου αρέσει»

Arch, κερνελ 6.0.7 με DWM: 1288 σε λαπτοπ.

2 «Μου αρέσει»

Κατανοητό.

Δεν το ξέρω το DWM, αλλά το θεωρούσα πιό ελαφρύ απ’ το xfce!

Δεν ειναι de, ειναι window manager. Aπλα επειδη ειναι η main συσκευη που χρησιμοποιω καθε μερα, εχω ΠΑΡΑ πολλες εφαρμογες και προγραμμα και κανα δυο games και VMs εφαρμογες και παει λεγοντας. Ειναι οσο πιο μινιμαλ εχω καταφερει να το διατηρησω και ταυτοχρονα να καλυπτει ΟΛΕΣ τις ψυχαγωγικες, ερευνητικες και λειτουργικες αναγκες μου.

2 «Μου αρέσει»

Στέλιο, είναι πιο ελαφρύ, αλλά για να μην υπάρχει παρεξήγηση τα λιγότερα πακέτα που έχει κάποιος δεν σημαίνει ότι έχει και ελαφρύτερο περιβάλλον. Για να γίνει αυτό πρέπει να εξετάσεις την ίδια διανομή, σε 2 περιπτώσεις με εγκατεστημένο μόνο το γραφικό. Εκεί θα δεις διαφορά στον αριθμό που θα έχει και νόημα. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, μόνο το LaTeX να χρησιμοποιεί κάποιος αμέσως θα τραβήξει ένα σωρό προαπαιτούμενα. Δες εδώ τι χρειάζεται το vlc στο Slackware :

3 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ απόλυτα! Αν είχα γνώσεις μάλλον κι εγώ θα τα έλεγα, όπως τα λες εσύ. Εγώ, ως απλός χρήστης, χωρίς ειδικές γνώσεις, προσπαθώ να επιτύχω το βέλτιστο, ακολουθώντας απλά και μηχανικά, τις οδηγίες που βρίσκω, αλλά ενδόμυχα, πάντοτε νιώθω, ότι κάτι κάνω λάθος. Σ’ ευχαριστώ για το κατανοητό για μένα, παράδειγμα, που ανέφερες, που με ωθεί να κάνω ένα απλοϊκό, ερώτημα στο “καφενείο”, σήμερα.

2 «Μου αρέσει»
sudo pacman -Q | wc -l                                    
2457
1 «Μου αρέσει»