Ποιον web browser χρησιμοποιείτε και γιατί;

Ίσως, δεν πρόσεξες το κρυμμένο κείμενο που εξηγεί το γιατί. Η αλήθεια είναι πως το προσέθεσα αργότερα. Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι η Apple. Αν θέλεις να έχεις παρουσία στο Apple Store δεν έχεις άλλη επιλογή.

Γιατί επιλέχθηκε τότε το KDE και όχι το Firefox; Ο ένας λόγος είναι η απέχθεια της Apple στο ελεύθερο λογισμικό. Ο άλλος λόγος είναι τεχνικός. Καλά έκανε τότε, γιατί το Firefox εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσε το XUL, XBL και XPCOM. Τεχνολογίες που είχαν δείξει τα όρια τους και σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί. Οι τεχνολογίες που είχε αναπτύξει το KDE είχαν πίσω τους μικρότερη ιστορία και ήταν μια καλύτερη βάση ανάπτυξης. Και η Apple πρόσθεσε κάποια πράγματα, αν και κυρίως σε Φρου φρου και αρώματα και όχι σε βασικές τεχνολογίες (όπως πχ η Google με τη μηχανή javascript ή το καινούργιο http ή το NaCL που καλώς εγκαταλείφθηκε και αντικαταστάθηκε από τη Web Assembly) αλλά κυρίως σε CCS animation κλπ

Κάτι που απαντά νομίζω στο ερώτημα του πώς και το Ελεύθερο λογισμικό μπορεί να αναπτύξει πολύπλοκα και δύσκολα προγράμματα από το μηδέν. Το OpenOffice, Firefox, Eclipse, όπου μεγάλα κομμάτια κώδικα ήρθαν έτοιμα, οπότε δεν υπήρχε πίεση δημιουργίας απο το μηδέν, δεν είναι πάντα η κανονικότητα.

Όσο για το αντέξει ο Firefox:
Έχετε ακουστά τη γλώσσα Rust; Γράψανε μια ολόκληρη γλώσσα προγραμματισμού, για να μπορέσουν να γράψουν μια σωστή και ασφαλή μηχανή. Αυτό και αν είναι καινοτομία. Και με την Google να θέλει να εμποδίσει τα Ad Blockers, καλώς ή κακώς, καθώς και το Tracking, βλέπω πολύ κόσμο να επιστρέφει μόλις σταματήσει να δουλεύει το Ad Block του και βιώσει την εμπειρία του αγνού καλού διαφημιστικού Internet :innocent:.

Και μην ξεχνάμε πως, ένας από τους λόγους που δεν είναι πρώτος σήμερα είναι η εξαναγκασμένη επιλογή όπως έχει τεκμηριωθεί παραπάνω.

1 «Μου αρέσει»

Δεν διαφωνω με τα περισσοτερα, αλλα οπως ειπα και παραπανω δεν υπερισχυει αυτος που εχει το καλυτερο προιον σε τεχνολογια αλλα αυτος που εχει το μεγαλυτερο κοινο. Παντα συνεβαινε αυτο και παντα θα συμβαινει. Η apple και η google θα εχουν παντα το μεγαλυτερο κοινο για διαφορετικους λογους η καθεμια. Η apple με τον τοιχο που εχει βαλει στους χρηστες και η google με ολα τα apps που εχει παραλληλα. Ουσιαστικα και η google εχει τοιχο αλλα ας πουμε οτι αν θελεις τον περνας. Δεν νομιζω δηλαδη οτι ειναι πολυ απλο μια εταιρεια να μην ακολουθησει αυτους τους 2…

To 99% του χρόνου μου σε firefox, και το υπόλοιπο 1% σε chromium (ή οτιδήποτε άλλο βασισμένο σε αυτό άμα είναι η μόνη επιλογή π.χ. edge).
Ας τα πάρουμε με σειρά:

  • Brave
    Ο Chromium (ungoogled ή όχι) με ublock origin υπάρχει ήδη, next.
  • Google Chrome
    Lol, συν ότι ισχύει για τον Brave.
  • Edge
    Ότι ισχύει για τον Chrome, με τη διαφορά ότι η MS προσφέρει καμιά βελτίωση στην εμπειρία που και που
  • Vivaldi
    Μια από τα ίδια (όσον αφορά το κομμάτι του chromium), η μοναδική δυνατότητα του που μου λείπει στο firefox είναι το πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις τα keyboard shortcuts.
  • Opera
    Lol, κτλ κτλ

  • Librewolf/Waterfox/κτλ
    Το firefox με about:config και user.js υπάρχει ήδη, next.
  • Firefox
    Μετά τα container tabs, η ζωή έξω από τον firefox είναι δύσκολη. Τομείς που υστερεί σε σχέση με δυνατότητες που κληρονομάει όλη η οικογένεια του Chromium:
  1. Διαχείριση διαφορετικών profile, ίσως επίπτωση του πόσο παλιά απέκτησε αυτή την δυνατότητα σε σύγκριση με άλλους browsers.
  2. Συμβατότητα με σελίδες, περιπτώσεις στις οποίες είναι χρήσιμος ο chromium ως backup.
  3. Σεβασμός στο XDG BD Specification. Είναι 2022, plz σταμάτα να πετάς ένα .mozilla στο home σαν απολίτιστος ουρακοτάγκος (κάτι που κληρονομάει και το thunderbird δυστυχώς). Δεν το κάνεις στα Windows, μη το κάνεις και στο Linux.
6 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιώ firefox παντού (linux, windows όποτε και αν αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω, android).
Το κάνω ως το προσωπικό μου λιθαράκι, για να σπάσει το μονοπώλιο της google και σε επίπεδο browser αλλά και σε επίπεδο browser engine.
Τα τελευταία χρόνια ο firefox με ικανοποιεί απολύτως.

13 «Μου αρέσει»

Firefox κατά 90% (εννοείται με μηχανή αναζήτησης duckduckgo)

Για τα extensions, τα container tabs (τα οποία τα θεωρώ απίστευτα) είναι free open source φυσικά και τέλος προτιμώ να στηρίζω την Mozilla.
Επίσης έχει το καταπληκτικό Reader Mode, που βολεύει πάρα πολύ όταν θέλεις να διαβάσεις κάτι χωρίς περισπασμούς και στο οποίο μπορείς να προσαρμόσεις το κείμενο όπως θέλεις.

Google chrome μόνο όταν θέλω να συνδεθώ στους λογαριασμούς της Google.

Chromium όταν θέλω την σελίδα που διαβάζω να την μεταφράσω με το google translate και αυτό λόγω του ότι δεν μπορώ να βρω ένα ικανοποιητικό extensions στον Firefox.

Το Simple Translate το έχεις δοκιμάσει;

1 «Μου αρέσει»

Δεν ξέρω αν γνωρίζεις το παρακάτω

Δεν υποστηρίζει ελληνικά ακόμα, κάτι που για μένα προσωπικά δεν είναι απαγορευτικό. Παλία είχα μια εγκατάσταση του chrome για αυτή τη δουλεία. Πλέον θα το χρησιμοποιήσω μόνο για DRM περιεχόμενο, γιατί αρνούμαι να το ενεργοποιήσω στον Firefox, καθώς και για σελίδες που μπορεί να έχουν κάποιο βίντεο που τα ad blockers που έχω στον Firefox το κόβουν.

1 «Μου αρέσει»

Δεν το έχω δοκιμάσει, θα το δω όμως μήπως με βολεύει, ευχαριστώ.

Το γνωρίζω το είχα διαβάσει στο καλύτερο Ελληνικό forum για Linux, το Linux-User :wink: :wink: :wink:
Δεν με βολεύει όμως γιατί δεν έχει Ελληνικά.

2 «Μου αρέσει»

Να δοκιμασεις και το S3.Translator βγαζει ωραιο pop-up οπως το Simple Translate αλλα με ρυθμισεις επι τοπου.

Αν ολοι περναμε απο μια σκουπα θα χαμε μια αθηνα κουκλα…

Οι browser χανουν εδαφος οχι γιατι δεν μπορουν να σταθουν διπλα σε γιγαντες αλλα γιατι αν εμεις δεν τους τιμουμε (δεν τους τραβαμε το χαλι κατω απ τα ποδια ειναι το σωστο) δεν εχουν λογο να αναπτυσονται. Τα οικονομικα επονται γιατι ενα project βγαζει χρηματα σε σχεση με τη βαση που εχει. Ας πουμε οτι οι devs του vivaldi εχουν μια τρομερη ιδεα. Την αναπτυσουν και τη φτιαχνουν. Θα την δουν ελαχιστοι και απλα οταν θα την παρουν πρεφα οι μεγαλοι θα την εισαγουν στο δικο τους προτζεκτ… χαμενη και η ιδεα και ο vivaldi αλλα και ο χρηστης που τον ακολουθει…

Αν και δεν μπορω να ακολουθησω αυτο που θα πω λογω επαγγελματος θα προτεινα οτι αν θελουμε να στηριξουμε τον firefox απλα τον χρησιμοποιουμε. Δεν εχει καμια αξια το να κανουμε μια δωρεα χωρις να τον χρησιμοποιουμε. Αν δεν γινει παλι ο 3ος η 2ος browser απλα θα χαθει στο χαος του software.

Να μην ξεχναμε ποτε οτι πισω μας ερχεται η νεα γενια που πιθανων να μην εχει ακουσει για τον firefox και οσο περνανε τα χρονια απλα θα γινει ενας μικρος browser που τα στατιστικα θα τον μετρανε στους υπολοιπους…

Φυσικα αυτο ειναι ενα απο τα κακα του open software. Πολλα forks και τεραστια διασπαση ακομη και σε μικρη κλιμακα

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ μαζί σου Κώστα και σωστά αυτά που λες αλλά πολύ δύσκολα ο FF να φτάσει ειδικά 2ος. Πάρα πολύ χλωμό το βλέπω. Τον λόγο τον ανέφερες ήδη. Είναι οι γίγαντες Apple, Google και Microsoft που δεν πρόκειται ποτέ ο FF να μπορέσει να συναγωνιστεί.
H Google με το Android, Chrome και google search engine. Η Apple, Safari και google search engine, η MS Edge και Bing search engine.

Η αντιγραφή πιστεύω ότι είναι το καλύτερο πράγμα γιατί αυτό μόνο προς όφελος των χρηστών είναι. Το θέμα είναι όμως ποιος εφαρμόζει την ιδέα καλύτερα στο τέλος και όχι ποιος την σκέφτηκε πρώτος. Το ποιος την σκέφτηκε λίγο μας ενδιαφέρει.

Ο FF αν και είναι ένας από τους καλύτερους browsers, cross platform, με πάρα πολλά extensions για όλα τα γούστα, γρήγορος στο page loading, με ωραίο UI κλπ κλπ κλπ, δυστυχώς έχει μείνει μόνος γιατί πέρα από τους Linux users ελάχιστοι τον χρησιμοποιούν πλέον και αυτό από λύπηση μπορώ να πω περισσότερο ή τιμής ένεκεν λόγω της μεγάλης του προσφοράς στο κομμάτι των browsers τόσα χρόνια.

Να στηρίξουμε κάτι ΟΚ. Αλλά για να στηρίξεις κάτι προβληματικό με βάση τις απαιτήσεις σου, κάπου καταντάει και κουραστικό πολλές φορές. Πρέπει να έχεις και τη διάθεση. Και η μεγάλη αλήθεια είναι ότι ο Firefox τα τελευταία χρόνια έχει πάρα πολλά προβλήματα.
Πάντα έχω τον Firefox εγκαταστημένο σε όλα τα λειτουργικά και τον δουλεύω για μικροπράγματα περισσότερο για να βλέπω πως τα πάει.

Μια ερώτηση, επί του θέματος. Χρησιμοποιώ Brave σε Ubuntu 22.04 και σήμερα κάνοντας αναζήτηση στο Youtube (στο οποίο μπαίνω πλέον πολύ σπανιότερα γιατί βρήκα το Odysee) για λίγο μουσική για την ώρα που γράφω μου έβγαλε το παρακάτω.

Σας έχει τύχει ποτέ; Υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει με τον Browser ή είναι απλά τυχαίο;

Κατι τετοια εβγαζε σε μια κοπελα γνωστη μου και της κλειδωσε το μειλ ο παροχος της. Το θεμα ειναι οτι υπαρχει δραστηριοτητα περιεργη απο το pc τετοια που φαινεσαι σαν bot. Τωρα πατωντας την ip που γραφει εκει βλεπω οτι ειναι στην ολλανδια, δεν ειναι ομως blacklisted εχουν σταλει ομως spam απο τη συγκεκριμενη ip…

1 «Μου αρέσει»

συμφωνω στα πιο πολλα που λες. χρησιμοποιω πλεον μονο linux και αναγκαστικα firefox. επειδη εχω δημιουργησει σ αυτον ιστορικο που μου ειναι αναγκαιο . Αλλα και με windows μονο firefox.

Σωστά, ίσως είναι θέμα του σέρβερ από το Proton VPN στην Ολλανδία…Είναι στο δωρεάν πλάνο και προφανώς εκεί μπαίνουν όλοι.

Συμβαίνει και σε γραφεία-εταιρείες, όπου μπορεί να γίνουν πολλές κλήσεις από διαφορετικά pc σε μια ιστοσελίδα και το βλέπει σαν spam ο server της σελίδας. Σκέψου 20 γραφεία-υπολογιστές να πατήσουν ταυτόχρονα να μπούνε στο YouTube, θα ζητήσει έλεγχο για να διαπιστώσει αν είναι bots.

1 «Μου αρέσει»

@Asfodelus Γιατί δεν βλέπεις DRM περιεχόμενο στον firefox?

Στο υπολογιστη εχω firefox, παλια οταν ημουν στα windows ειχα chrome αλλα μετα αλαξα σε firefox, αυτο εμεινε και οταν εβαλα fedora, εχει pinned icons στην αρχικη, εχει το pocket οπου κανω save links που θελω να ανοιξω στο κινητο αργοτερα, γιατη επισης και links save offline, και τελικος addons και restore tabs γιατη τα κλεινω καταλαθος των browser μερικς φρες.
Στο κινητο ειχα samsung browser και ηταν οκ, αλλα οταν πηρα το καινουριο εβαλα firefox, δεν με βολευει αλλα κανει δουλεια, πχ δεν εχει scroll to the top, κατι που ειχε ο samsung.

Δεν χρησιμοποιω browser στο τηλεφωνο, κυριως τελευταια παιζω με librewolf γιατι ειναι πιο απλο απο hardened firefox, για keyboard-based εχω δοκιμασει nyxt & qutebrowser, και τα δυο γερα εργαλεια που τα κανεις οτι θες.

1 «Μου αρέσει»

sto desktop firefox. στο κινητο apus browser . ειναι απλός και εχει ρυθμιση για trusted sites με επιπλεον κωδικο.