Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα?

κοίτα, την ίδια τύχη ίσως*, την ίδια χαρά σίγουρα όχι =όσοι δεν το συνειδητοποιούν γίνονται επικριτές της σημερινής εξέλιξης, κράζοντας κοινωνία, τεχνολογία, επιστήμη κτλ (βλ. τεχνοφοβικοί, αντιεμβολιαστές κτλ). “που έφτασε η κοινωνία μας” / “παλιά ήταν καλύτερα” κα :stuck_out_tongue:

το να είσαι κάπου δεν σημαίνει ότι έχεις την αυτογνωσία να το αντιλαμβάνεσαι αλλά κι αν το κάνεις, επίσης δεν σημαίνει ότι νιώθεις θετικά γι’ αυτό. διαφωνείς? :slight_smile:

τέλος, το ότι ζω (αν όχι σε προηγμένη) τουλ σε αναπτυσσόμενη μεριά του πλανήτη, δεν ισχύει για όλους (άρα δεν έχουν όλοι ούτε την ίδια τύχη*, αν ακριβολογήσουμε). αυτό ίσχυε πάντα κι όπως τώρα μια υπανάπτυκτη χώρα ζει σε “άλλο πλανήτη”, έτσι κ πριν 5αιώνες κάποια αντίστοιχη. άρα ΔΕΝ διαβιώνουν όλοι στην ευνοϊκή κατάσταση που (προσπαθώ να θυμάμαι να) με κάνει ευγνώμων. καταφέρνω να το άνω αντιληπτό? :slight_smile:

αν διαβάζω το βιβλίο, είναι κυρίως για να μην αφήνομαι να γκρινιάζω όλες αυτές τις καθημερινές στιγμές που θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στη γωνία για τόσα θέματα. πλεονασμός που το εξηγώ αλλά ίσως δώσω την οπτική κ σε όποιον την χρειάζεται.

1 Like

Ο συγκεκριμένος είναι καλός youtuber, και τα καταφέρνει να ασχολούμαστε μαζί του, αλλά απέχει από το να έχει μια σοβαρότητα. Όταν παρουσιάζει πράγματα απο την Wikipedia το κάνει καλά, αλλά στα σοβαρά αποτυγχάνει εντελώς. Ενδεικτικά να αναφέρω αυτο για την πυρηνική ενέργεια, ο ορισμός του cherry picking προς παραγγελιά των χορηγών, ή το τελευταίο του. (Μένω πραγματικά άφωνος πως με τόση χαρακτηριστική άνεση βάζει στην άκρη την επικρατούσα επιστημονική συναίνεση. Και είναι ένα ερώτημα που πραγματικά με απασχολεί και έχω διαβάσει αρκετά πάνω στο θέμα τα τελευταία κοντά 30 χρόνια ώστε να έχω γνώση)

4 Likes

καταρχήν “dont confuse the message with the messenger” & “don’t like the message? maybe it’s the messenger” :wink:

μετά, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι τέτοιοι “διασκεδαστές” (youtubers, presenters κτλ) είναι αυτοί που έχουν τις επικοινωνιακές ικανότητες να “πουλάνε” πολύ καλύτερα ένα θέμα από οποιοδήποτε ειδικό του (συνήθως δλδ /φωτεινή εξαίρεση οι M.Kaku & N.Tyson!!). κι αν ήθελα (εγώ) να “πουλήσω” την επιστήμη, δεν θα χρησιμοποιούσα ένα παρωχημένο πρότυπο (τύπου αποστειρωμένος επιστήμονας με ατημέλητο μαλί κι άσπρη ποδιά, …εκτός -και μόνο- τον Emmett Brown #BTTF :smiley: ). anyway, δεν είμαι γρουπι, δεν συμφωνώ μ’ όλα του τα επιχειρήματα σε κάποια θέματα, αλλά σε γενικές γραμμές μ’ εκφράζει. κι αν αρέσει στα νέα παιδιά, τότε έχω καλύτερα να περνάει (έστω 5 στα 10, λέμε) επιτυχημένα θέματα μέσω yt, από το να είναι άλλος ένας παραγωγός @twitch :wink: …κι η παρουσίαση βιβλίου τουλάχιστον, ήταν γεμάτη 15-25χρ που έβρεξαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις (κάτι που φανερώνει επιστημ.φαγούρα).

btw, το συγκ επεισ. είχε (ένα) χορηγό, την volton. η οποία σίγουρα δεν έχει δίκτυο κ φαντάζομαι ούτε ιδία παραγωγή, αλλά προφανώς πουλάει υπηρεσίες, αγοράζοντας από δεή κι επενδύοντας όπου νομίζει. δεν θα ψάξω (αν ανήκει σε κεφάλαιο που περιλαμβάνει μέσω 47 κλαδιών και πυρηνικά) αλλά βλέπω ότι ισχυρίζεται ΑΠΕ-fan (προφανώς και για green marketing). δεδομένου ότι @gr δεν έχουμε πυρηνικά, σε ποια συμφέροντα που έκαναν παραγγελία το θέμα, αναφέρεσαι? (δεν ειρωνεύομαι, πραγματικά θέλω να μάθω γιατί στο ενεργειακό έχω μία “αγάπη” κ πλέον απογοητεύομαι από τα αποτελέσματα απόδοσης ΑΠΕ αλλά και κάποια περιβαλ προβλήματα που προκαλούν, επιπλέον).

τέλος, σχετικά με το τελευταίο θέμα επεισοδίου, ΑΝ θέλεις, θα μου άρεσε να μάθω περισσότερα, ακόμα και σε pm. ή έστω που να ψάξω (μην ξανακάνω τόση έρευνα που ήδη έχεις, pls).

Αν και offtopic κάργα σχετικά με τα βιβλία, να θυμίσω ότι η εύπεπτη/εκλαϊκευμένη επιστήμη κρύβει πολλές παγίδες σε αυτούς που επιλέγουν να τη διαβάσουν. Είναι σαν να γράφεται βιβλίο για την κβαντικό δυισμό από τον Κοντοπίδη (no offense το παλικάρι γούστο έχει αλλά know your limits).

Επίσης η καραμέλα των ΑΠΕ όσο ωραία και να είναι οι περισσότεροι ξεχνάνε να αναφέρουν κομβικές παραμέτρους ώστε να κατανοήσει και ο απλός κόσμος γιατί όλες οι ΑΠΕ δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον και γιατί τα πυρηνικά (ω ναι) παραμένουν μια αξιόπιστη μορφή παραγωγής ενέργειας.

Γενικά ο Mikeus με τη συγκεκριμένη σειρά εκπομπών χτύπησε φλέβα γιατί με 10λεπτά youtube το παίζεις άνετα ο έξυπνος της παρέας, ασχέτως αν δεν ξέρεις πόσα εκατομμύρια έχει το ένα δισεκατομμύριο.

edit : για να μην είμαι εντελώς offtopic, εδώ και κάτι μήνες βασανίζω τον Πλούτο των Εθνών

4 Likes

για να offtopic-εξιλεωθώ κι εγώ, πάρτε κ την τρέχουσα λίστα βιβλιο-αναμονής μου (η σειρά δεν είναι προτεραιότητας) :smiley: ελπ έως τέλος έτους…

Ξεκινήστε από το γιατί Simon Sinek http://bit.ly/2wbM7sx
Μαζί τα καταφέρνουμε καλύτερα Simon Sinek http://bit.ly/2OLJWCp
Ο γενναιόδωρος τα παίρνει όλα http://bit.ly/2YIDbHF
Το καφενείο στην άκρη του κόσμου http://bit.ly/2YP96WL
Συναισθηματική νοημοσύνη 2 http://bit.ly/2YRt2bA
Το θεώρημα του παπαγάλου http://bit.ly/2YU8UG0
Οι τέσσερις συμφωνίες Miguel Ruiz, Janet Mills http://bit.ly/32WDHAW
Στοιχειωμένος κόσμος Carl Sagan http://bit.ly/2YU8Rdi
Τι συμβαίνει στον εγκεφαλό του http://bit.ly/2PZnDfw
20 βήματα μπροστά Χορχέ Μπουκάϊ
Δεύτερη ευκαιρία Kiyosaki http://bit.ly/35B4ns2
21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα http://bit.ly/39bqRC9
Αόρατες Γυναίκες Perez Caroline Criado Μεταίχμιο http://bit.ly/39HDk0w
Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της Jeremy Rifkin http://bit.ly/2RbEdXY
Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση Jeremy Rifkin http://bit.ly/37csz4M

3 Likes

Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι.Ρίξε μια ματιά στα βίντεο του Παύλου Καστανά (Astronio) που είναι μια χαρά παλικαράκι (και παίζει και ηλ κιθάρα), αλλά δεν έχει καμία σχέση το στυλ του με του μπράφ.

Μιας και έπεσε και αυτό το όνομα :grin:

(Στο θέμα περί ενέργειας μέσω σχάσης - ναι είναι η πιο “λογική” αυτή τη στιγμή μορφή ενέργειας υπό πολύ συγκεκριμένες δυστυχώς συνθήκες)

Και για να είμαι multi-on-topic :grin:
Σβετλάνα Αλεξίεβιτς : Τσερνόμπιλ- Ένα Χρονικό του Μέλλοντος (ευτυχώς που της έδωσαν το νόμπελ αντί του Μουρακάμι εκείνη τη χρονιά)

3 Likes

adam smith; και πως σου φαινεται; για πες πλιζ…

Μου αρέσει γιατί ιδεολογικά είμαι σε αυτό το χώρο. Αυτά χωρίς να κάνουμε πολιτική κουβέντα.

1 Like

οκ ασε την πολιτικη κουβεντα αλλά το φιλελευθερος (οτι εισαι) το εννοεις πιο πολυ με την οικονομικη εννοια ή με την ιδεολογικη (να το πω ετσι) ;

Ο φιλελευθερισμός είναι μια πιο γενική κοσμοθεωρία αλλά έχει επικρατήσει να περιγράφει περισσότερο το οικονομικό κομμάτι.

Επιτυχία (έτσι θέλω να πιστεύω) αυτού του forum είναι ότι ενώνει τους χρήστες linux ανεξάρτητου προέλευσης. Άλλωστε τα πολιτικά για αρκετούς συμπολίτες μας αποτελούν κόκκινο πανί.

2 Likes

μη φοβασαι βρε :grinning:

ναι ειναι μια γενικοτερη κοσμοθεωρεια, για αυτο ρωτησα, αλλά σε βλεπω διστακτικο να απαντησεις.
Ας γυρισουμε πιο οντοπικ λοιπον, πολυ σημαντικο το βιβλιο που διαβαζεις… απο τα πλεον σημαντικα θα ελεγα

2 Likes

Όλοι έχουν τα κουσούρια τους - τι να κάμνωμεν… :wink:

3 Likes

Το Κοράκι (the Stand), Stephen King.

4 Likes

O Adam Smith πιο ευκολα θα επινε μπιρες με τον Μαρξ και τον Ενγκελς παρα με εναν συγχρονο νεοφιλελευθερο. Ο φιλελευθερισμος εριξε τη φεουδαρχια και στηριχτηκε στην οικονομικη απεξαρτηση του ατομου απο αφεντες, ο νεο-φιλελευθερισμος πηρε τη θεση του αφεντη και μιλησε για οικονομικη ελευθερια μονο στους εχοντες.

Αυτο το σχολιο το κανω επειδη οσο Μαρξ εχω διαβασει αλλο τοσο και Σμιθ, επομενως ο φιλελευθερισμος εχει αρκετα καλα πραγματα.

(αυτο θεωρω πως ειναι φιλοσοφικη κουβεντα κοινωνιολογικου ενδιαφεροντος και οχι πολιτικη)

1 Like

Καταπληκτικό νήμα! Πολύ ωραία ιδέα!

Εγώ τελευταία διαβάζω το βιβλίο του Edward Snowden :

Το μεγάλο φακέλωμα.

Εκδόσεις ΨΥΧΩΓΙΟΣ.

https://www.psichogios.gr/to-megalo-fakelwma.html

5 Likes

οχι ακριβως.
πιο συγκεκριμενα ηθελε απεξαρτηση και περισσοτερη ελευθερια (εξ’ου και φιλελευθερισμος οσον αφορα την οικονομικη οπτικη) απο τον κρατικο παρεμβατισμο. Για αυτο και οταν λεμε ελευθερη οικονομια, εννοουμε ελευθερη απο κρατικο παρεμβατισμο και οχι κατι άλλο. (κατι ειχαμε πει με τον @lucinos καποια στιγμη για αυτο).

ναι ο φιλελευθερισμος εχει αρκετα καλα πραματα. Φιλοσοφικη κουβεντα ειναι μεχρι ενος σημειου ομως. Απο εκει και περα μπορει να γινει και αμιγως πολιτικη και για αυτο δεν εχει και αδικο ο @billniakas

edit
ξαναδιαβαζω το βιβλιο «woodcraft and camping» του nessmuk , το οποιο αν και βιβλιο του παραπροηγουμενου αιωνα (γραφτηκε το 1884), ειναι πολυ καλο για οσους εχουν μια πιο στενη επαφη με τη φυση και ιδιαιτερα για τους hikers. Το βιβλιο μπορειτε να το βρειτε δωρεαν απο το project gutenberg εδώ και θα ελεγα οτι η μετατροπη του σε epub ειναι υποδειγματικη

3 Likes

Τελευταία λόγω ακαδημαϊκής έρευνας, διαβάζω καθημερινά επιστημονικά συγγράμματα και δημοσιεύσεις, οπότε μου μένει λίγος χρόνος για λογοτεχνία. Έτσι αποφάσισα να διαβάσω ποίηση. Ένα είδος λογοτεχνίας που ποτέ δεν μου άρεσε…αλλά όσο μεγαλώνεις, διαπιστώνεις ότι το σπανακόρυζο είναι ένα από τα αγαπημένα σου φαγητά και η ποίηση τελικά δεν είναι τόσο κακή όσο πίστευες.
Αυτήν την στιγμή διαβάζω άπαντα Καβάφη.

5 Likes

Τό γήρασμα τοῦ σώματος καί τῆς μορφῆς μου
εἶναι πληγή ἀπό φρικτό μαχαῖρι.
Δέν ἔχω ἐγκαρτέρησι καμιά.
Εἰς σέ προστρέχω Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάπως ξέρεις ἀπό φάρμακα·
νάρκης τοῦ ἄλγους δοκιμές ἐν Φαντασίᾳ καί Λόγῳ.

Εἶναι πληγή ἀπό φρικτό μαχαίρι. —
Τά φάρμακά σου φέρε Τέχνη τῆς Ποιήσεως,
πού κάμνουνε — γιά λίγο — νά μή νοιώθεται ἡ πληγή.

Υπέροχος, μοναδικός και πάντα επίκαιρος.

2 Likes

Linux + Καβάφης == αξία ανεκτίμητη

3 Likes

ισως, αλλά αμφιβαλλω αν ισχυει το ιδιο και για το σπανακοριζο :grinning:

edit
παντως μια και επιασε την ποιηση ο @likos θα προτεινω ενα ποιημα του κωστα ουρανη που ειχα διαβασει καποτε κατα τυχη (δεν εχω γερασει αρκετα φαινεται για να μου αρεσει η ποιηση) και ηταν καλουλι (και μαλλον ταιριαζει σε γερους :grinning: ) . Το παραθετω →

Το ποιημα του κωστα ουρανη «μάσκες»

Για να μαι ευχάριστος σε όλους κι ακόμα και στον εαυτό μου, έκρυψα πάντοτε με μάσκες που αρέσουνε το πρόσωπό μου· κι άλλαξα τόσες στη ζωή μου, που τώρα πια να μην μπορώ τ’ αληθινό το πρόσωπό μου να πω ποιο είναι μήτ’ εγώ! Έτσι, ο θάνατος σα θα ρθει,
δε θα `ναι η στέρηση μεγάλη·
θ’ αφήσω μιαν ανυπαρξία
για να περάσω σε μιαν άλλη.

1 Like