Ποια η άποψή σας για τον Guternberg του Wordpress;

Ως γνωστόν εδώ και λίγα χρόνια, το Wordpress προχώρησε στην αλλαγή editor περνώντας από τον TinyMC στον δικό του Guternberg τον οποίο ακόμα συνεχίζει να βελτιώνει εισάγοντάς του νέες δυνατότητες.
Προφανώς ο στόχος ήταν να τα έχουν όλα σε ένα. Στήσιμο ιστοσελίδας και δημιουργία άρθρων.

Όμως, ακόμα και αρκετό διάστημα μετά την εισαγωγή του εκφράζονται αρκετά παράπονα τα οποία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

  1. Σε αυτούς που κατά κανόνα αρνούνται κάθε τι νέο (το έχουμε δει δεκάδες φορές στο παρελθόν για τα πάντα σχεδόν).
  2. Σε εκείνους που εκφράζουν την αντίθεσή τους τεκμηριωμένα.

Με τους πρώτους δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε καν.
Όμως οι δεύτεροι. αρκετοί εκ’ των οποίων είναι και επαγγελματίες, εκφράζουν δεκάδες αντιρρήσεις.
Και εντάξει. Αυτές θα ήταν δικαιολογημένες στην αρχή. Το 2018, άντε και το 2019 που όπως είναι ευνόητο θα υπήρχαν διάφορα bugs και άλλα προβλήματα.
Όμως, ακόμα συνεχίζονται να γράφονται αρνητικά για αυτή την επιλογή της Wordpress.

Προσωπικά δεν τον είχα χρησιμοποιήσει μέχρι πολύ πρόσφατα και αναγνωρίζω πως έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
Από την άλλη όμως, είδα πως σε αρκετά σημεία είναι δύσχρηστος, υπό την έννοια πως παίρνει αρκετό χρόνο για να μεταφέρεις μια δημοσίευση από κάποιον επεξεργαστή.

Ποια είναι η άποψή σας;
Αώο όσους έχουν εμπειρία τουλάχιστον.

Όσοι θέλετε, μπορείτε να τον δοκιμάσετε εδώ.

Καμια σχεση με τον κλασσικό. Σαν επαγγελματιας θα μιλησω. Αρχικα οταν θελουμε να κατασκευασουμε απο την αρχη ενα plugin που θα λειτουργει με τον κειμενογραφο ειναι απαραιτητο να ειναι απλος και να υπαρχει επαρκης βιβλιογραφια αλλα και υποστηριξη. Αυτο με τον Gutenberg δεν συμβαινει.
Δευτερον οι ηδη επαγγελματιες που δουλευουν χρονια σε κλασσικο δεν μπορουν να μαθουν κατι που απλα δινει μια χρηστικοτητα (σε ανθρωπους που εχουν το χρονο να την αναλυσουν και να τη μαθουν)

Το wordpress ειναι ενα επαγγελματικο εργαλειο που μπορει να χρησιμοποιηθει και ερασιτεχνικα. Καποιος που δεν γνωριζει html/php και γενικα πως δουλευει το wordpress προφανως και θα βρει πιο ευκολο τον Gutenberg.

Σκεφτειτε ομως αυριο να σταματαγανε απανταχου τα terminal και να γινοντουσαν ολα με ποντικι και με κουτακια. Οι μισοι επαγγελματιες του linux θα περναγαν πολυ ασχημα…

1 «Μου αρέσει»