Ποιά είναι η γνώμη σας για το suckless λογισμικό;

Σίγουρα οι πιο προχωρημένοι στο Linux θα γνωρίζετε για την ύπαρξη των λογισμικών suckless ή ακόμα και να τα χρησιμοποιείτε.

Για όσους δε γνωρίζουν περι τίνος πρόκειται, τα suckless προγράμματα έχουν δημιουργηθεί για να είναι μικρά σε μέγεθος και απλά στην χρήση τους, λειτουργώντας αποκεντρωμένα (δηλαδή αντί να υπάρχει ένα πρόγραμμα που να έχει πολλές λειτουργίες, υπάρχουν προγράμματα που κάνουν κάτι συγκεκριμένο). Η χρήση τους δεν προτείνεται για αρχάριους καθώς δεν είναι το ίδιο απλά να ρυθμιστούν σε σχέση με τα κλασικά προγράμματα.

(Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα suckless.org)

Ποια είναι η άποψή σας για τα suckless προγράμματα; Αξίζει η χρήση τους; Ποιο πρόγραμμα θα προτείνατε για κάποιον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτά;

1 «Μου αρέσει»

Κοίτα αν το πάμε με πολυχρηστικότητα ή απλότητα για να κατατάσεται σε sucless ένα software είναι πολλά που μπορούν να μπουν σε αυτή τη λίστα.

Αλλά πρέπει να δούμε εάν μιλάμε για software που παίζει σε X ή γενικά σε παραθυρικό, ή και ακόμα για software που παίζει σε τερματικό.

Ας πούμε δεν θα είναι suckless το “htop” σαν εφαρμογή?

1 «Μου αρέσει»

Τα suckless προγράμματα είναι φτιαγμένα να κάνουν ελάχιστες λειτουργίες από μόνα τους. Λειτουργούν με τη φιλοσοφία του Unix, δηλαδή χρησιμοποιούνται πολλές μικρές εφαρμογές αντί για κάποια ενιαία για περίπλοκες εργασίες. Δεν έχει σημασία αν τρέχουν μόνο σε τερματικό ή γραφικό περιβάλλον, αρκεί να μην περιέχουν άχρηστο κώδικα.

Το htop δεν ανήκει στο λογισμικό suckless. Μερικά παραδείγματα τέτοιων λογισμικών είναι τα dwm (διαχειριστής παραθύρων), dmenu και surf (web browser).

(Ίσως δεν έθεσα σωστά την απορία μου, επειδή δεν έχω κάποια εμπειρία με αυτό το software.)

2 «Μου αρέσει»

Εγώ χρησιμοποιώ κατά κόρον τα εξής:

  • nnn file browser
  • mpd/mpg321 music player
  • w3m cli web browser
  • feh για background
  • mutt για emails
  • mupdf/zathura για pdf viewing
  • παλιό καλό vim

Πλέον όλα τα παραπάνω έχουν γίνει μέρος του daily workflow μου και δεν τα αλλάζω με τίποτα.

6 «Μου αρέσει»

Εγώ πάλι δεν αντιλαμβάνομαι το branding γύρω από τα λεγόμενα suckless λογισμικά. Τι εννοούμε με την έννοια του άχρηστου κώδικα; Τι εννοούμε περίπλοκες διεργασίες;

Υπάρχει μια γενική αοριστία γύρω από τον όρο

3 «Μου αρέσει»

Μάλιστα.
Suckless προγράμματα.
Είναι πολύ υποκειμενικό, το να ρωτάς αν αξίζει η χρήση τους.
Όποιον βολεύει, θα τα χρησιμοποιήσει.
Επίσης, παρά την επεξήγηση που κάνεις, καλό θα ήταν να αναφέρεις κι ένα τέτοιο πρόγραμμα, για να καταλάβουμε πλήρως τι παίζει…

3 «Μου αρέσει»

Από ότι κατάλαβα είναι απλά ένα web site το https://suckless.org/ και λίγες δεκάδες ανθρώπων που γράφουν προγράμματα. Πέραν αυτού δεν υπάρχει κάποια τέτοια κατηγορία ή ορισμός.

Πριν λίγες μέρες είδα μια παρουσίαση πάνω στο ros (κάτι που θέλει πολλά παράθυρα ανοικτά) όπου ο ομιλητής χρησιμοποιούσε τον i3 window manager και ήταν πολύ παραγωγικός. Eγώ κάνω τα ίδια με τον cinnamon που θέλει πολύ περισσότερους πόρους προφανώς. Αλλά γιαυτό και έχω τον επεξεργαστή που έχω (που δεν είναι κάποιος ισχυρός). Ποιος είναι καλύτερος; Δεν έχει νόημα η ερώτηση.

Δεν υπάρχει περιττός κώδικας, απλά υπάρχουν κώδικές που κάνουν διαφορετικά πράγματα. Είναι η musl που την λέει suckless καλύτερη από την glibc; Όχι δεν είναι. Είναι χειρότερη; Όχι δεν είναι. Οι παραπάνω λειτουργίες της δεύτερης έχουν τον λόγο ύπαρξης τους. Το μικρό μέγεθος της πρώτης το ίδιο. Σαν προγραμματιστής ξέρεις να επιλέξεις.

Σαν χρήστης θα επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Αν επιλέξεις τον i3 window manager γιατί σου αρέσει, τότε σε θαυμάζω. Αν τον επιλέξεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, γιατί δεν σηκώνει κάτι άλλο ο υπολογιστής σου, τότε σε λυπάμαι. Μάζεψε κάποιον άλλο από τα σκουπίδια.

7 «Μου αρέσει»

Εδώ βλέπω windows 10 να τρέχουν σε netbooks 10ετίας με 2Gb ram, το KDE κ το cinnamon θα έχει πρόβλημα?
Στο thinkpad πχ, έχω i3-gaps μόνο του και έχω σετάρει το sysadmin workflow μου με vim/tmux/alacritty έτσι που δεν το αλλάζω με τίποτα πλέον…
Παρόλα αυτά, development κάνω στο τέρας (MSI) σε KDE desktop, με IntelliJ Idea/Datagrip/CLion, κάτι το οποίο επίσης δεν αλλάζω με τίποτα…
Κάθε τι για τη χρήση του και ότι βολεύει τον καθένα…
Όσο για τα suckless, ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έχουν πολλά (πχ το αγαπημένο μου nnn), είναι ότι δεν χρειάζονται dotfiles. Το configuration γίνεται compile time (συνήθως στα .h files τους)… Αν αυτό είναι καλό ή κακό εξαρτάται τη χρήση του καθενός… Πχ, εμένα μου φτάνουν αυτά που κάνει το nnn χωρίς μοντίφες. Με τίποτα όμως δεν μου φτάνει το μαμά vim, χωρίς .vimrc και plugins…

2 «Μου αρέσει»

Ένα suckless πρόγραμμα είναι και το qView

Ένα ακόμα suckless λογισμικό είναι το
ucaresystem γιατί … έτσι … το λέω εγώ :slight_smile:

5 «Μου αρέσει»

Άμα δεν παινέσεις και το σπίτι σου!!!..

4 «Μου αρέσει»

Εχώ κολλήσει με dwm, οπότε σε γενικές γραμμές η γνώμη μου είναι θετική. Επίσης εξαιρετικό εργαλείο για scripting έχει αποδειχθεί και το dmenu. Για τα υπόλοιπα (st, slock, κτλ) δεν έχω κάποια ιδιαίτερη άποψη. Από τα ανεπίσημα suckless προγράμματα, αγαπημένο μου είναι μάλλον το sxiv.

2 «Μου αρέσει»

Από τότε που ανακάλυψα πόσο ευέλικτο μπορεί να γίνει το workflow μου με την χρήση αυτών των εργαλείων, δεν μπορώ να επιστρέψω σε άλλο τρόπο δουλειάς. (πχ dwm, σαν window manager - dmenu, σαν launcher και όχι μόνο - sxiv, σαν image viewer - newsboat+urlviewer+surf σαν RSS Reader). Το μόνο θέμα είναι πως κανείς θα πρέπει να επενδύσει λίγο χρόνο για το customization.

2 «Μου αρέσει»

Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει τον συγκεκριμένο όρο. Εγώ αυτό που σου προτείνω είναι να δοκιμάσεις διάφορα και να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει και σου ταιριάζει. Έχω δει γκασμάδες λινουξαδες να αλλάζουν όλη μέρα το desktop τους και να μην μπορούν να κάνουν μία απλή δουλειά, και έχω δει αλλους να χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία και να πηγαίνουν σφαίρα.

Προσωπικά μιλώντας, δεν σκεφτόμουν ποτέ να προγραμματίσω χωρίς τον να έχω παρέα τον vim. Μέχρι που πρόσφατα γνώρισα το vscode – το οποίο όντως είναι ένα έκτρωμα electron – αλλά η ευκολία στο σετάρισμα και τα πάρε-βάλε plugins του με έκαναν να αναθεωρήσω το IDE μου. Ό,τι βολεύει τον καθένα.

TIP: Συνήθως αυτά τα προγράμματα θέλουν να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στο σετάρισμά τους, οπότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις κάποιο configuration management εργαλείο για να αποθηκεύεις τα dot config σου.

3 «Μου αρέσει»