Περίεργα κολλήματα

Από το ΣΚ αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα. Έχω ένα Dell laptop 17" (i7-2ης, 8GB ram, nvidia m5555, SSD 250 apacer) στο οποίο έχω windows 10 και mint mate 19.1. Είχα να το ανοίξω καμιά βδομάδα, οπότε ξεκίνησα να κάνω ότι update είχε το mint και πριν τελειώσει, πάγωσε τελείως και αναγκάστηκα να το σβήσω από το κουμπί. Πάω να ανοίξω το laptop, ανάβουν στιγμιαία τα leds και μετά σβήνει τελείως πάλι.
Με τα πολλά, βγάζω την μια μνήμη, ανοίγει κανονικά το laptop, δουλεύω για κάνα μισάωρο, κολλάει πάλι και έχω το ίδιο loop. έτρεξα memtest οι μνήμες είναι εντάξει. Τις δοκίμασα και μια-μια πάλι κολλάει. Τώρα το περίεργο είναι, ότι σε windows δουλεύει απροβλημάτιστα και για ώρες. Έκανα εναλλάξ πειράματα , σε mint κολλάει πάντα (και χρειάζεται να βγάζω τις rams) σε windows ποτε. Πως μπορεί τώρα το mint να επηρεάζει το hardware και μετά το κόλλημα να μην ανοίγει καθόλου το laptop;

Κάνε έναν έλεγχο και τον δίσκο για inconsistencies. Πάντα ένα update που σταματάει για κάποιο λόγο-σφάλμα, είναι “κακά μαντάτα” για το λειτουργικό. Πόσο μάλλον για τον δίσκο όταν γράφει δεδομένα και ξαφνικά κλείνει.

Ξεκιναμε απο τα βασικά ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν κλεινουμε το pc απο το κουμπάκι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ WINDOWS! Για καλή σου τυχη φοράς ενα λειτουργικό που ακόμα και στο φριζαρισμα του μπορει να επανελθει ομαλα χωρις να κανεις force restart απο το κουμπάκι. Απλά αν κρατησεις πατημενα το συνδυασμό πληκτρων Alt + SysRq (Print Screen) και πληκτρολογησεις τα γραμματα REISUB θα παρεις ενα απολύτως safely restart. Aντιστοιχα αν θελεις να κανεις shutdown δινεις REISUO .

Στο προβλημα σου τωρα προσωπικά επειδη δεν μπορω να ξερω τι χτυπησε κατα τo upgrade και για να ειμουν 100% σιγουρος οτι θα εχω ενα πληρως λειτουργικο συστημα θα το φορμαρα και θα εστηνα απο την αρχη αν μαλιστα εχεις φροντισει το home να το εχεις σε ξεχωριστο partition αυτο δεν θα σου επαιρνε περισσοτερο χρονο απο ενα install και ενα update - upgrade.

Aν τωρα βαριεσαι δοκιμασε με ενα παλαιοτερο snapshot μεσω του timeshift.

Eνημερωσε μας τι εκανες τελικά και αν σου δουλεψε

1 Like

Το hard disk sentinel δείχνει 100% και στους δύο δίσκους (παίρνει 2 το laptop) και περνάνε τον μικρό έλεγχο με επιτυχία. Αλλά και πάλι θα συμφωνούσα μαζί σου, αν είχα κρασαρίσματα μόνο, ο προβληματισμός μου είναι που μετά δεν ανοίγει καθόλου το laptop και συμπεριφέρεται σαν να έχει βραχυκύκλωμα. Επίσης στα windows γιατί παίζει χωρίς πρόβλημα;

Σε τέτοια προβλήματα δεν είναι απαραίτητο ότι φταίει το λειτουργικό. Είναι στατιστικής φύσης ζητήματα. Ένας προβληματικός πυκνωτής κάποιο ανεμιστηράκι που προς στιγμήν κολλάει και κάνει ένα spike, κλπ.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις ανοικτό μόνιμα σε ένα τερματικό να τρέχει την εντολή

tail -f /var/log/syslog

μήπως εντοπίσεις κάτι λίγο πριν συμβεί κάποιο κόλλημα.

Υπάρχει περίπτωση κατά τις τελευταίες αναβαθμίσεις να έχεις αλλάξει kernel?
Δοκίμασε να εκκινήσεις με έναν παλαιότερο και δες αν συνεχίζεται το πρόβλημά σου.

1 Like

ναι τώρα που το λες, παίζει να έχω βάλει kernel 5. Αλλά δικαιολογεί τέτοια συμπεριφορά;

Ναι

Υποτίθεται ότι οι επεξεργαστές έχουν ένα σετ εντολών που κάνουν συγκεκριμένες δουλειές. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και δουλεύουν με ας το πούμε μη τεκμηριωμένο τρόπο. Αυτό κατ αρχήν είναι μια τεράστια τρύπα ασφαλείας αλλά επιπλέον μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Δοκίμασε παλιότερους πυρήνες και αν δεν έχουν πρόβλημα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δοκιμάζεις τον καινούργιο.

1 Like

Δυστυχώς με τα «σύγχρονα» πληκτρολόγια (βλαμμένα usb, ps/2 για πάντα) μπορεί να κολλήσει και το πληκτρολόγιο πλήρως οπότε τίποτα από αυτά που λες να μην δουλεύει. Η πλάκα είναι ότι αν έχεις ssh server μπορείς να μπεις από εκεί ακόμα και αν το πληκτρολόγιο είναι πλήρως μη αποκρίσιμο! (μού έχει συμβεί)

2 Likes

Στο laptop πάντως δεν πιάνει ο συνδυασμός πλήκτρων που αναφέρετε. Απλά δεν κάνει τίποτα. Όσο για το πρόβλημα, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχω δοκιμάσει κάτι ακόμα .

Τους τελευταίους μήνες έφυγα από Debian stable και δουλεύω με Latest Mint Mate.
Σίγουρα έχω πέσει σε κάποιο bug του kernel που με έχει ταράξει σε απρόσμενα κολλήματα.
Είναι η πρώτη φορά που δεν μπορώ να επαναφέρω το λειτουργικό μετά από κόλλημα.
Δεν ακούει τίποτα και είναι rock solid κολλημένο :slight_smile: (έχω πάντα ps/2 πληκτρολόγια ο κόσμος να χαλάσει).
Μόλις βρω χρόνο θα καταθέσω ένα bug report.
Πάντως καλό είναι να κοιτάμε και τα keyboard shortcuts της διανομής μας.
Μου έχει τύχει να βάλω custom shortcut το οποίο έκανε conflict με κάποιο ισχύων και στο τέλος δεν δούλευε τίποτα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εκτελείται τουλάχιστον 1 εντολή.

1 Like

Στο λαπτοπ δεν παιζει γιατι κατα 99% εχεις το printscreen σε FN πλήκτο αρα θελει να πατησεις και αυτο…

1 Like

Το είχα δοκιμάσει και έτσι , δεν έπαιζε ή τουλάχιστον έκανα κάτι λάθος εγώ.