Περί εργαλείων ιδιωτικότητας

8 posts were split to a new topic: Ιδιωτικότητα και ποσό εφικτή είναι

Για το tracking των ιστοσελιδων εφοσον και απο την ελληνικη κυβερνηση και απο το ευρωπαικο κοινοβουλιο αλλα και σε παγκοσμιο επιπεδο, εχουν δοθει καποιοι κανονες θεωρω οτι το μονο που μπορει να γινει ειναι να μαζευτουν υπογραφες κτλ.

Ειναι σωστο απλα να πατησουμε ναι για να δουμε μια σελιδα; Θα επρεπε να κανουμε περισσοτερα πραγματα; Γενικα θεωρω οτι καπου ολο αυτο αρχιζει και περιπλεκεται. Ομως νομιζω οτι υπαρχουν αρκετα εργαλεια για χρηση του ιντερνετ χωρις τρακινγκ αλλα φυσικα με περιορισμους.

Ειμαστε δημοκρατια. Το τρακινγκ δεν ενοχλει καν το 90% του κοσμου. Οι περισσοτεροι δεν ασχολουνται. Ισα ισα που θελουν τα σοσιαλ να τους βγαζουν υλικο με βαση τις προτιμησεις τους το google maps να τους δειχνει την συντομη διαδρομη με βαση το συνωστισμο κτλ.

Και καποια στιγμη οπως εχω ξαναπει εδω στο forum προσπαθησα να παρω ενα κινητο linux και η κοινοτητα ουτε βοηθαει ουτε ειναι σοβαρη. Κινητο με 2Gb ram με 16Gb αποθηκευτικο χωρο με τεχνολογια 5+ ετων και με καμια προοπτικη… Και ολα αυτα να αγγιζουν τα 1000ε. Δεν θα εχω προβλημα ιδιωτικοτητας αλλα δεν θα εχω και smartphone. Ζυγιζουμε και παιρνουμε.

Ειδικα για τα smartphone η εταιρεια που εχει κανει αισχη στο tracking ειναι η xiaomi. Ποσοι απο εδω μεσα εχουν xiaomi αραγε; Ποσοι καναν μπουκοταζ στην xiaomi; Η για να το πω καλυτερα, ποσοι απο εδω μεσα θα πεταγαν το xiaomi τους;

3 «Μου αρέσει»

Τα ελεύθερα λογισμικά ιδιωτικότητας χρειάζονται το ανάλογο ελεύθερο hardware.
Αληθομυθέειν χρεών, ου πολυλογέειν.

1 «Μου αρέσει»

Ας κρατήσουμε αυτό το νήμα καθαρό από προσωπικές απόψεις και ας επικεντρωθούμε στα εργαλεία ιδιωτικότητας που είναι αυτό καθαυτό θέμα της ανάρτησης.

2 «Μου αρέσει»

Τα νομοθετήματα που υπάρχουν είναι πλέον ξεπερασμένα και γι’ αυτό τον λόγο το θέμα έχει έρθει ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο.

Δεν ξέρω από που προκύπτει το 99% που λες. Υπάρχει κάποια σχετική έρευνα; Αν ναι, ποια είναι και από ποιους έγινε;

Επειδή, άλλα βλέπω:

To 91% παγκοσμίως πιστεύουν ότι το θέμα με τις διαφημίσεις έχει παραγίνει.

Firefox και Chrome εχουν 93% στο ποσοστό του mobile ad blocking.

Mε τελευταία στοιχεία του 2020, φαίνεται πως η αύξηση των εργαλείων αποκλεισμού διαφημίσεων αυξάνεται ραγδαία.

Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα.

Άρα:

Μήπως οι άνθρωποι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι;

Μήπως δεν γνωρίζουν πως όλα αυτά τα άθλια ads επηρεάζουν το perfomace, το εύρος ζώνης και των δεδομένων (δηλαδή τα data που πληρώνουν στους παρόχους), την απόδοση και την υγεία των συσκευών τους; Μήπως δε γνωρίζουν πως, στην ουσία, οι ίδιοι πληρώνουν, εμμέσως πλην σαφώς, για να βλέπουν διαφημίσεις;

Μήπως δεν γνωρίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα τους αποτελούν μια χρυσοφόρα και άκρως επικίνδυνη αγορά (όπως έγραψα και στην αρχική δημοσίευση, δεν είναι μόνο οι διαφημιστές. Θα υπάρχει πάντα μια Cambridge Analytica που για παράδειγμα, συνεργάτης της, χρησιμοποιήθηκε και στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές).

Μήπως δεν είναι γνωστό ότι οι άθλιοι διαφημιστές κάνουν χρήση ιστοσελίδων που ειδικεύονται στα hoaxes και επικίνδυνο περιεχόμενο; Να θυμίσω τη περίπτωση του τύπου, στις ΗΠΑ, που όρμησε στη πιτσαρία με όπλο, επειδή τέτοιου είδους σελίδες (που ήταν τίγκα σε κακόβουλα ads), καθαρίζοντας ανθρώπους (βλεπε pizza gate).

Ας εφαρμοστεί καθολικά το μοντέλο PPV» («Pay-per-view» ή τα Ethical ads που ανέφερα πιο πάνω. Όχι όμως το υπάρχον χάλι. Όχι όλη αυτή η καταγραφή προσωπικών δεδομένων.

Υπάρχει κάτι που στη φυσική ζωή ορίζεται ως «φυσικός, ζωτικός χώρος» και το λιγότερο που κάνουμε όταν εκούσια ή ακούσια παραβιάζεται είναι να δυσανασχετούμε. Γιατί αυτό το απορρίπτουμε δικτυακά; Και εκεί υφίσταται το ίδιο.

Είναι υποχρεωτικό και επιβεβλημένο λ.χ να βλέπουμε τηλεοπτικές ή να ακούμε ραδιοφωνικές διαφημίσεις; Γιατί να είναι υποχρεωτικό και παρά τη θέλησή μας να το κάνουμε στο Διαδίκτυο;

Και στο φινάλε, όποιος θέλει να τις βλέπει απλά το κάνει, χωρίς να χρησιμοποιεί λογισμικά αποκλεισμού.

4 «Μου αρέσει»

Με ενδιαφέρει άμεσα. Δεν έχω πληροφορηθεί κάτι για το συγκεκριμένο. Μάλιστα είχα αντίθετη άποψη για αυτούς λόγο κάποιου μηνύματος που μου έστειλαν για κάποιες βοηθητικές υπηρεσίες τους. Αν το βρω θα το αναρτήσω γιατί έχει έντονο ενδιαφέρον σε σχέση με το νήμα. Υπάρχει κάποιο άρθρο?

Άρχισε από αυτό εδώ: Your Xiaomi phone might be tracking your habits and sending them to the company.
Δυστυχώς, το θέμα με τα smartphones είναι δύσκολο.
Μια άλλη rom ίσως κάνει καλύτερη δουλειά όσον αφορά το tracking.

Προσωπικά πάντως, έβαλα στο συρτάρι ένα xiaomi που είχα και το αντικατέστησα με ένα TCL (έχει εξαγοραστεί από την Alcatel) βάζοντας φυσικά άλλη rom.

Η xiaomi απο τα φθηνα κινητα της βγαζει χρηματα μεσω πωλησης στοιχειων των καταναλωτων. Παλιοτερα εβλεπες.και διαφημισεις μεσα στις ρυθμισεις αλλα νομιζω εφαγε κατακραυγη εκτος κινας και δεν ξερω τι γινεται.

Αν γκουγκλαρεις θα δεις πολλα πραγματα απο δω και απο κει

Επειδή το άρθρο με εμπνέει αρκετά, και είναι καλό, λέω να αφήσω κι εγώ την προσωπική μου γνώμη για ό,τι αναφέρθηκε.

Αρχικά, η άποψή μου περί ιδιωτικότητας είναι πως αν θέλεις πλήρη ιδιωτικότητα, κλείσε τη σύνδεση στο internet. Είναι τόσο απλό. Όσο για πλήρη ιδιωτικότητα, είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί καθώς πάντα ο server θα ξέρει την IP του client. Καλώς ή κακώς, έτσι ήταν ανέκαθεν τα πράγματα και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει. Αν και υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί η ιδιωτικότητα κάποιου χρήστη με διάφορους τρόπους.

Προσωπικά, θεωρώ πως η πιο εύκολη, αλλά ίσως και η δυσκολότερη λύση (όσο περνάει ο καιρός) είναι η πλήρης απενεργοποίηση της JavaScript από τον browser. Ενώ είναι χρήσιμη η JavaScript για πολλούς λόγους, δυστυχώς είναι και σε ένα βαθμό ένας “Δούρειος Ίππος” μέσα από τον οποίο μπορούν κάποιες εταιρίες να παραβιάσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών. Βέβαια, με την απενεργοποίηση της JS δε σημαίνει ότι λύνονται όλα τα προβλήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας, προφανώς.

Παρακάτω θα παραθέσω την άποψή μου για τις υπηρεσίες που αναφέρθηκαν στο άρθρο.

VPN

Ενώ καταλαβαίνω τη χρησιμότητα των VPN γενικότερα, προσωπικά αποφεύγω τη χρήση τους εφόσον δε μου είναι απαραίτητο. Πρακτικά το VPN δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δίκτυο στο οποίο έχει κάποιος απομακρυσμένη πρόσβαση. Εφόσον δεν είσαι εσύ ο administrator του δικτύου, αναγκαστικά εμπιστεύεσαι τον administrator του δικτύου στο οποίο συνδέεσαι, και δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
Προσωπικά, αν χρειαστώ ένα VPN, προτιμώ να στήσω ένα σε κάποιο VPS (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) και να συνδέομαι από εκεί.

Browser

Πιστεύω πως εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει πρακτικά ένα ολιγοπώλιο στους browsers, το οποίο μας οδηγεί στο να γινόμαστε έρμαια των επιλογών των εταιριών που τα φτιάχνουν, δηλαδή της Google και της Mozilla. Πρακτικά οι browsers που δεν είναι βασισμένοι στο Blink ή στο Gecko είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, και δυστυχώς οι υπόλοιποι browsers (ίσως με εξαίρεση όσους βασίζονται στο WebKit) να γίνονται όλο και πιο δύσχρηστοι.

Προσωπικά χρησιμοποιώ κυρίως το Pale Moon, στο οποίο έχω κάνει κάποιες ρυθμίσεις που απενεργοποιούν κάποιες λειτουργίες, καθώς και ένα fork του το οποίο χρησιμοποιώ δοκιμαστικά, όπου έχω απενεργοποιήσει τη JavaScript από το προεπιλεγμένο προφίλ.

Έχω ακούσει γενικά καλά λόγια για το LibreWolf, αλλά δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο στα αποθετήρια του Void Linux, για να το δοκιμάσω παραπάνω.

Παρεμπιπτόντως, πρώτη φορά βλέπω το Firefox Profile Maker, και βλέπω να μου είναι χρήσιμο. Αν και διαφωνώ με την αποφυγή του uMatrix.

Πρόσθετα

Σε αυτό δεν έχω να προσθέσω κάτι ιδιαίτερο, γενικά συμφωνώ με την επιλογή των προσθέτων.

Μηχανή αναζήτησης

Γενικά υπάρχουν πολλές επιλογές για μηχανές αναζήτησης. Γενικά χρησιμοποιώ αρκετά τελευταία το δικό μου SearX instance, με εναλλακτική το DuckDuckGo, αν και αρχίζω να το χρησιμοποιώ όλο και λιγότερο με τις πρόσφατες αλλαγές του.
Προσωπικά δε χρησιμοποιώ το Brave και το StartPage, το πρώτο λόγω του browser και το δεύτερο λόγω της System1.
Είναι καλή η προσθήκη του Disroot SearX και το προτείνω, καθώς χρησιμοποιώ τις παροχές τους.

Email Providers

Από τις επιλογές του άρθρου χρησιμοποιώ κυρίως το Disroot (όπως ανέφερα παραπάνω). Έχω δοκιμάσει το ProtonMail, αλλά έχει αρκετά θέματα τα οποία με έκαναν να το αποφεύγω. Προσωπικά το ProtonMail ΔΕΝ το προτείνω για όσους χρησιμοποιούν Tor.

Επιπλέον, προτείνω τη χρήση PGP κρυπτογράφησης όσο είναι δυνατό και τη χρήση email client αντί του webmail. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Claws Mail στο PC και το K-9 Mail στο Android.

Translators

Κι εδώ δεν έχω να προσθέσω πολλά. Οι επιλογές του άρθρου είναι καλές. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι το ότι χρησιμοποιώ συχνά το SimplyTranslate ως front-end επειδή δεν απαιτεί τη χρήση της JavaScript.

Προς το παρόν δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να προσθέσω, και ήδη έχω γράψει ένα κατεβατό…

Edit: ξέχασα κάτι βασικό και μόλις πέρασε από το μυαλό μου.

IM

Επειδή δεν αναφέρεται στο άρθρο, και το θεωρώ εξίσου σημαντικό, υπάρχουν μερικές καλές εναλλακτικές σε υπηρεσίες IM, για μηνύματα κλπ. Προσωπικά προτείνω τη χρήση των XMPP και Matrix, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές σε servers και clients για τα 2 πρωτόκολλα επικοινωνίας.

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχει όμως appimage του librewolf, ίσως να μη σε χαλάει να τον χρησιμοποιείς πχ μέσω firejail

Γενικά πολύ ωραία τα είπες…

1 «Μου αρέσει»

Δοκίμασα να τρέξω το LibreWolf ως AppImage, δε μπόρεσα να το τρέξω για κάποιο λόγο. Ίσως δοκιμάσω ξανά κάποια στιγμή.

Yπέθεσα οτι το είχες κάνει εκτελέσιμο καθώς επίσης και οτι δοκίμασες να το τρέξεις από το τερματικό και δεν έβγαλες άκρη. Οπότε έριξα μια ματιά εδώ → External Applications - Void Linux Handbook και βρήκα το παρακάτω

AppImages do not yet work on musl installations.

Φαίνεται πως πρέπει να αλλάξεις init (νομίζω γίνετε αυτό στο void) για να τρέξεις appimages…

1 «Μου αρέσει»

Χρησιμοποιώ την έκδοση του Void Linux με glibc, οπότε δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Επίσης συνήθως δεν έχω ιδιαίτερα προβλήματα με τα AppImages που τρέχω κατά καιρούς.

Επίσης το musl δεν είναι init system, είναι εναλλακτική βιβλιοθήκη για τη C, αν θυμάμαι σωστά.

Nαι, τα μπερδεύω αυτά… Και πάλι, ίσως να δοκίμαζες με άλλο init; μήπως και… έτσι από περιέργεια…

Το musl είναι η βασική βιβλιοθήκη της C και απαιτείτε σχεδόν από οποιοδήποτε πρόγραμμα. Δεν έχει να κάνει καθόλου με το σύστημα εκκίνησης. Σε «κανονικές» διανομές χρησιμοποιείτε ή glibc του ιδρύματος GNU.

Προσωπικά βρίσκω εντελώς ακατανόητη την άρνηση της libc του GNU, τόσο από ιδεολογικής σκοπιάς, ΜΙΤ αντί για GPL όσο και στην πράξη. Θεωρητικά για να γλυτώσεις μνήμη, κάτι που έχει κάποιο νόημα σε embedded, αλλά κανένα σε desktop. Για το Init μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον κάποιες αιτιάσεις, αλλά τεσπα …

2 «Μου αρέσει»

Πάει καιρός που έχω να χρησιμοποιήσω το AppImage του LibreWolf, οπότε μπορεί να είναι ήδη λυμένο το πρόβλημα που είχα.

Επίσης όχι, δεν θα καθίσω να αλλάξω init πασχαλιάτικα… :stuck_out_tongue:

A έχει διαδικασία; Παρασύρθηκα από το γεγονός οτι στην mx το να την τρέξεις με systemd είναι απλώς θέμα επιλογής στον grub…

1 «Μου αρέσει»

Τελικά είχα δίκιο, μάλλον κάποιο bug ήταν στην έκδοση που είχα κατεβάσει πριν καιρό. Μόλις το κατέβασα και δουλεύει απροβλημάτιστα.
Μόνο τα tabs να μην ήταν τόσο μεγάλα…

1 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικό άρθρο @Constantinos ευχαριστούμε θερμά! θα διαβάζω για ώρες το thread, έχει τόσο υλικό! :slight_smile:

σε ψήνει να μας γράψεις έναν οδηγό εάν θες για το πως το έστησες ^^ με ενδιαφέρει ιδιαίτερα (εάν υπάρχει ήδη οδηγός αλλού και δεν έχεις χρόνο, στείλε και μπορώ να μεταφράσω εγώ και να ανέβει ως ξεχωριστό άρθρο ή σαν σχόλιο κάτω από αυτό i guess?)

3 «Μου αρέσει»