Περί ανέμων και υδάτων

Και γιατί ubuntu και όχι κάποια χρεπολατρεμένη διανομή;

Είναι το πιο παλιό live iso που βρήκα κατεβασμένο, παρατήρησα ότι χρησιμοποιεί 128 MB zswap στη RAM, δεν το είχα προσέξει παλιά. Δοκίμασα και https://www.ibiblio.org/pub/Linux/system/recovery/ramf-120.lsm που είναι εικόνα δισκέτας του 2003, από όσο γράφει, αρκετά κοντά στο 1999 του Pentium III Katmai. Επίσης debian 6.0 netinstall iso, το οποίο αν και είναι σχετικά πρόσφατο είναι μικρού μεγέθους και με expert install δίνει γρήγορη πρόσβαση σε τερματικό και lspci για δοκιμές.

Γιατί όχι Arch ή puppy ή kolibri OS?

Σίγουρα θα δοκιμάσω και πέρα από debian-οειδή, μόλις βρω χρόνο. Το kolibri OS πολύ καλή πρόταση, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και αναφέρει ελάχιστες απαιτήσεις.

o κορωνοϊός επισημοποιει την παρακολουθηση στα κινητα τηλεφωνα (ή ετσι το βλεπω εγω) → https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-10/apple-google-bring-covid-19-contact-tracing-to-3-billion-people?srnd=premium-europe

1 «Μου αρέσει»

(το μετακινώ εδώ, για να μην σπαμάρουμε το thread του ανθρώπου)

@Asfodelus Γιατί?
image

3 «Μου αρέσει»

Όλα τα λεφτά η γατούλα. Κάτι τέτοιες στιγμές θέλω φωτό από τα γατάκια του @Cheburashka

1 «Μου αρέσει»

Αχ η γλυκιά μας η Oracle. Που έχασε όλο το eCommerce γιατί δεν ήθελε να ασχοληθεί με ποταπά πράγματα, Που χρόνια τώρα αν η συζήτηση έρθει σε αυτήν δεν έχω βρει ούτε ένα να την υποστηρίξει. Κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο, αν σκεφτείς πως όλο και κάποιος θα βρεθεί να πει το αντίθετο αν η κουβέντα θα έρθει στην σφαιρικότητα της γης.

Το πρόβλημα με την Oracle είναι πως προτιμάς να σου έρθει η ΣΔΟΕ 10 φορές, παρά το οικονομικό της τμήμα. Τα πρώτα 2 χρόνια οι χρεώσεις είναι λογικές και μόλις πιαστείς και δεν μπορείς να ξεφύγεις αρχίζει το χτύπημα στα αυτιά.

Γιατί δεν βάζεις εταιρικό email; Ας δούμε δυο πρακτικά παραδείγματα. Το ένα είναι η Java, που πλέον για να την κατεβάσεις πρέπει να κάνεις registration. Και η Java είναι δωρεάν, αλλά όχι όλη. Το άλλο είναι το VirtualBox. Που είναι OpenSource αλλά όχι όλο. Το Extension Pack όμως δεν είναι. Και πρόσφατα η Oracle άρχισε να στέλνει mail σε εταιρίες επειδή κάποιο το κατέβασαν με εταιρικό email.

Πολλές εταιρίες και πανεπιστήμια απαγορεύουν την χρήση του email τους στην Oracle. Με την φήμη που έχει γιατί να το ρισκάρεις;

5 «Μου αρέσει»

Ως ανθρωπος που ειναι certified java developer απο την Oracle και εχω δικο μου λογαριασμο στα classes, εχω φτασει σε εν συμπερασαμ: ειναι η χειροτερη εταιρεια που εμπορευει software που εχω συναντησει.
Οσα ανεφερες ειναι λιγα.

2 «Μου αρέσει»

Το kolibri OS ξεκινάει σε λιγότερο από 10 sec, αν δεν έχω emulated επεξεργαστή φορτώνει πιο γρήγορα, μετά στη χρήση δεν παρατήρησα διαφορά. Εξαιρετικά ελαφρύ.
Από https://archlinux32.org/ δοκίμασα το iso, η εκκίνηση είναι αργή ειδικά στην φάση με υπηρεσίες του systemd, φυσικά πιό γρήγορη από το ubuntu 9.04 livecd, τουλάχιστον επειδή δεν φόρτωσε γραφικό περιβάλλον. Επειδή δεν κάνω εγκατάσταση ακόμα, βολεύει περισσότερο εκείνο το minimal debian 6.0 livecd καθώς εκτελεί τερματικό από initramfs και η εκκίνηση είναι σε 20-30 sec, αν και έχει περιορισμένες δυνατότητες. Υπάρχει σε arch κάποιο αντίστοιχο minimal netinstall iso?

Πριν καιρό έκανα compile linux kernel, busybox και άλλα διάφορα utilities και δημιούργησα ένα υποτυπώδες σύστημα που τρέχει από initramfs, αλλά είναι σε 64-bit και bootαρει με EFISTUB (https://wiki.archlinux.org/index.php/EFISTUB), οπότε δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω εδώ.

1 «Μου αρέσει»

Το ζητούμενο είναι να μην έχεις ένα outdated σύστημα (τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ) αλλά να έχεις ένα σύστημα που να δουλεύει (να bootάρει δηλαδή).

Δοκίμασε να βάλεις Arch με openRC να δούμε αν όντως θα κάνει κάτι

Η κάθε σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ιδίων πραγμάτων. Για όσους δεν ξέρουν το KolibriOS είναι ενα μικρό λειτουργικό σύστημα γραμμένο σε κώδικα μηχανής. Δεν είναι ο κώδικας μηχανής που το κάνει μικρό και γρήγορο, (σήμερα δύσκολα θα φτιάξεις καλύτερο κώδικα από ενα compiler) είναι που είναι μικρό. Τόσο μικρό που χωράει σε μια δισκέτα. Εντυπωσιακό πραγματικά, αλλά τέλος ιστορίας.

Καλησπέρα σε όλους. Έχω μια απορία, αλλά δεν την θεωρώ αρκετά σημαντική για να ανοιξώ νήμα οπότε είπα να την γράψω εδώ. Ελπίζω να μην ενοχλώ.
Για μια εργασία στη σχολή μου, ζητείται να βρώ έναν ftp server ο οποίος να χρησιμοποιεί κάποιου είδους login και με Wireshark να δώ και να καταγράψω την ανταλλαγή των πακέτων. Το πρόβλημα ότι εγώ δεν γνωρίζω κανέναν ftp server.
Αν έχετε κάποια ιδέα θα με βοηθούσε πάρα πολύ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δυο έτσι στα γρήγορα ftp.otenet.gr, ftp.forthnet.gr

5 posts were split to a new topic: Πρόταση για SBC με δυο ethernet

Ρε παίδες για πείτε Θέλω να βγάλω το manjaro από τον σταθερό υπολογιστή γιατί δεν τον ανοίγω συχνά και κάποια στιγμή θα γίνει το λάθος. Τι λέτε να βάλω debian ή ubuntu μιας και στο λαπτοπ έχω το Arch που δεν το αλλάζω. Το σκέφτομαι με ι3 και καθαρή εγκατάσταση

@tkor Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά σε αυτό που ψάχνεις θα μπορούσε να σε καλύψει το BunsenLabs :wink:

2 «Μου αρέσει»

Ωραίο φαίνεται αλλά Θέλω να τα κάνω όλα μόνος μου για να μαθαίνω αυτό είναι έτοιμο και έχει και openbox.Ομολογώ ότι δεν ήξερα καν την ύπαρξη του.

@Red_Debian περιμένω και από εσένα απάντηση, ίσως και βοήθεια.

3 «Μου αρέσει»

Εμενα στο Debian που τρεχω στο σταθερο, ο i3 δεν ετρεχε σωστα και ειχε πολλα θεματακια. Επομενως δε ξερω καταποσο ειναι βιωσιμη λυση σε τετοια διανομη.

Ωστοσο αν θες να τα κανεις ολα μονος σου, να κατεβασεις vanilla(μαμισιο, εργοστασιακο) Debian 10 με ο,τι Desktop Enviroment θελεις.

Ειναι τοσο μινιμαλιστικη και “γυμνη” διανομη που θα τα κανεις ολα μονος σου θες δε θες.

Ακομη και gnome να εγκαταστησεις, για να το κανεις λειτουργικο θα πρεπει να το πειραξεις.

Οποτε μη το σκεπτεσαι, βαλε Debian(οσο εισαι διατεθημενος να παραθεσεις χρονο) με ο,τι θες και μετα τη πρωτη βδομαδα βλεπεις για i3 και λοιπους Window Managers.

Απο την αλλη υπαρχει και το Gentoo, αν εχεις ενα 5ωρο διαθεσιμο μονο για το στησιμο.

1 «Μου αρέσει»

Κατέβασα το netinstall όντως ο i3gaps έχει θέματα ο απλός I3 όμως είναι μια χαρά μέχρι στιγμής (σε vm). Για να έχω iso τύπου netinstall στο Ubuntu βάζω την server έκδοση ή υπάρχει και κάποια άλλη

Είναι rolling και αυτό θέλω να αποφύγω. Γιαυτό βγάζω το manjaro