Παρακολουθήσεις Google

Στην Ελλαδα εχουμε το zoogle https://www.zoogle.gr/ . Ενταξει το zoogle ηταν και ειναι ενα ελληνικο site που πηγε να παρει τη δοξα της google απο το ονομα. Οχι απλα δεν εχει καμια σχεση αλλα δεν εχει και καμια λειτουργικοτητα.

Το θεμα το ανοιξα για να γραψω ενδιαφεροντα στοιχεια για την google.

Ηταν η τριτη μηχανη αναζητησης που ειχα χρησιμοποιησει μετα απο altavista και yahoo. Στα πρωτα της χρονια οι αναζητησεις ηταν καλυτερες και απο altavista αλλα και απο την τοτε μεγαλοεταιρεια yahoo.

Περαν ομως της καλης υπηρεσιας που παρειχε ηταν φιλικη προς τον χρηστη, προς τον προβαλομενο(τοτε δεν υπηρχαν διαφημισεις) και βεβαια προς τους υπαλληλους(νομιζω ακομη ειναι, τουλαχιστον απο αυτους που εχω μιλησει). Καπου ομως λιγο μετα το 2004 αρχισε να υπαρχει ενας σοβαρος ανταγωνισμος και θα επρεπε αυτη η καλη εταιρεια να κανει κινησεις για την επιβιωση της.

Ενδεικτικα αναφερω, εφτιαξε το gmail με 1g δωρεαν χωρο (το yahoo ειχε 20mbyte) αγορασε το youtube, εφτιαξε το google books, google maps, το google hangouts, το google plus, αγορασε και προωθησε το android και αλλα χιλιαδες πραγματα. Ειναι εταιρεια με τεραστια κεφαλαιοποιηση και τεραστια εσοδα. Ομως ειναι και τεραστιος επενδυτης με επενδυσεις ακομη και στην ελλαδα.

Η google εχασε το δρομο της καλης εταιρειας περιπου την εποχη που εφτιαξε το google books. Εκει σκαναριστικαν απειρα βιβλια με μετρια ποιοτητα και χωρις ερωτηση στους δημιουργους. Ηταν το πρωτο μεγαλο φαουλ.

Το δευτερο φαουλ εγινε με το youtube. Οταν αγοραστηκε ειχε συμφωνηθει με τον πωλητη(δεν θυμαμαι το ονομα του. Πατηστε at the zoo first video και θα τον βρειτε) να μην εχει απειρες διαφημισεις. Κατι ομως που εχει καταπατηθει.

Τριτο φαουλ με το google maps. Ηταν μια απο τις μεγαλυτερες επενδυσεις ιδιωτικης εταιρειας, και ειδικα η χαρτογραφηση δρομο-δρομο. Σημερα αν και παρεχει απειρη πληροφορια το τρακινγκ δεν το γλυτωνεις ακομη και αν τον ανοιξεις καταλαθος για ενα δευτερο…

Και το απιστευτο tracking… Αυτο το ξεκινησαν τα social… Γυρω στο 2010 το fb ηξερε ολους τους πελατες απ εξω. Τι τρωνε , τι πινουν, ποσα βγαζουν κτλ. Η google αν εμενε απ εξω θα ειχε σοβαρο προβλημα λογικα και καπως ετσι αρχισαν οι παρακολουθησεις.

Γενικα ολα τα project της alphabet αυτη τη στιγμη παραγουν χρημα (και καταναλωνουν βεβαια εφοσον γινονται συνεχως επενδυσεις)

Ο κωδικας της google υπολογιζεται σε 2 δις γραμμες κωδικα και ειναι το μεγαλυτερο προτζεκτ που τρεχει στον πλανητη. Ενδεικτικα το debian υπολογιζεται σε 70 εκ γραμμες κωδικα.

Ομως που επενδυεται τοσο χρημα αφου δεν μπαινει στα συρταρια της εταιρειας; Η google αγοραζει startups και τεχνολογιες συνεχως (νομιζω και απο την ελλαδα εχει αγορασει κατα καιρους). Κανει δωρεες σε σχεδον ολα τα μεγαλα opensource project. Πληρωνει τεραστια ποσα για να βρισκεται στην ευρωπη η στη λατινικη αμερικη(ειναι οι δυο ενωσεις χωρων με σκληρους κανονες αλλα μαλλον φοροεισπρακτικους). Και για να ειναι η default μηχανη αναζητησης της apple πληρωνει το αστρονομικο ποσο των 15 δις ετησιως!

Θα σταματησουν καποια στιγμη οι παρακολουθησεις; Μαλλον οχι. Γιατι; Οπως εχω πει ο κοσμος θελει να του προτεινονται προιοντα που θελει να αγορασει, μερη που θελει να παει, ενω δυσκολα καποιος θα αποχωρηστει το google maps γνωριζοντας την συντομοτερη διαδρομη αποφευγοντας τους “τρακαρισμενους”

Και η νεα γενια νομιζω δεν γνωριζει καν τη διαφορα του μη τρακινγκ.

4 «Μου αρέσει»