Παράδοξο με ασύρματη κάρτα δικτύου.

Σε Lenovo G550 που τρέχει mint 19.1 συνέβη το εξής παράδοξο:

Όταν χρειάστηκε να μετακομίσω (λόγω σεισμού, ζω στη Σάμο), μετέφερα την τηλεφωνική μου γραμμή και το ρούτερ που χρησιμοποιούσα εδώ και 7 χρόνια στο καινούριο σπίτι, όπου μένω.

Για 29 μέρες είχα internet χρησιμοποιώντας το κινητό μου σαν hot spot. Όταν μεταφέρθηκε η τηλεφωνική γραμμή και σύνδεσα το ρούτερ, ανακάλυψα ότι η ασύρματη κάρτα δεν το “βλέπει”, ενώ βλέπει τα ασύρματα δίκτυα των γειτόνων και του κινητού μου.

Όλες οι άλλες συσκευές (δηλ. Ένα άλλο laptot και δύο κινητά), συνδέονται άμεσα σε αυτό.

Σύνδεσα μία κάρτα USB και συνδέθηκε κανονικά.

Το laptop και το ρούτερ έχουν οπτική επαφή και απόσταση περίπου 1 μέτρο.

Σηκώνω τα χέρια ψηλά!!!

(καταρχήν να πω ότι λυπάμαι απεριόριστα για ότι περάσατε και περνάτε εκεί και σαν άνθρωπος και σαν Καρλοβασίτης. εύχομαι το καλύτερο!!).

δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να δείξεις με την εικόνα… :(

το alcatel είναι προφανώς το hotspot κινητού σου (που εκπέμπει σε b/g/n(mixed)). το forthnet που επεσήμανες είναι το σταθερό σου που βλέπει το usb-wifi (πάνω) αλλά δεν βλέπει η onboard κάρτα σου (κάτω), όπως θα περίμενες. καταλαβαίνω σωστά?

μήπως το router (για κάποιο λόγο) πλέον εκπέμπει μόνο wifi-n ή η broadcom κάρτα σου γύρισε να λαμβάνει μόνο wifi b & g? (γνωρίζεις τις διαφορές ή να εξηγήσω)? :)

.
edit: εδώ πάντως (αν είναι αυτό το laptop σου) δεν δείχνει δυνατότητα λήψης wifi-n

Ακριβώς έτσι.

Δεν καταλαβαίνω τις διαφορές, αλλά δεν έκανα καμία παρέμβαση ούτε στο ρούτερ ούτε στο laptop, εξ’ άλλου οι υπόλοιπες συσκευές λειτουργούν κανονικά. Δεν χρειάστηκε καμία ρύθμιση. Συνδέθηκαν άμεσα.

Ένα checklist (πανω στο ρούτερ)

  • Δεν μήπως έχεις βάλει το όνoμα του δικτύου (ssid) σαν κρυφό. Μπορείς να συνδεθείς σε κρυφό δίκτυο, αλλά δεν θα το δεις στην λίστα

  • Δες μήπως το κανάλι εκπομπής είναι σε κάποια γεμάτη μπάντα. Δοκίμασε να το βάλεις στην αυτόματη επιλογή

Υπάρχουν πολύ τρόποι να βρεις το καλύτερο κανάλι, ο απλούστερος τρόπος είναι να εγκαταστήσεις κάποια εφαρμογή στο κινητό (ψάξε για wifi analyzer)

οι άλλες συσκευές θα έχουν δυνατότητα λήψης wifi-n ενώ το lenovo δεν την έχει (όπως αναφέρεται στα τεχνικά του /αν πέτυχα το σωστό μοντέλο). προφανώς το router ήταν ρυθμισμένο να εκπέμπει και σε wifi-b & wifi-g (αναφέρεται σαν wifi b/g(mixed) ), ίσως ήταν και σε b/g/n (και στα τρία) ενώ τώρα εκπέμπει μόνο σε n (που δέχεται το stick αλλά όχι η κάρτα broadcom του lenovo σου).

μάλλον το μόνο που χρειάζεται είναι να γυρίσει το router σε εκπομπή wifi τύπου είτε b, είτε g, είτε b/g(mixed), είτε b/g/n(mixed), είτε g/n(mixed). αν δεν γνωρίζεις πως να μπεις στις ρυθμίσεις router σου τότε ζήτα να στο ρυθμίσει ο πάροχος (πιθανότατα θα το μπορέσει και απομακρυσμένα /χωρίς επίσκεψη).

οι διαφορές στους τύπους wifi αφορούν την συχνότητα και ταχύτητα μετάδοσης, αλλά αν δεν έχεις “γρήγορη” γραμμή σύνδεσης (πχ vdsl ή ανώτερη), τότε το “n” δίκτυο δεν το χρειάζεσαι και συνήθως όλες οι νεότερες συσκευές έχουν και το παλαιότερο b & g τύπο δικτύου (εδώ περισσότερα, chk versions /κι εδώ).

1 Like

Δυστυχώς το ρούτερ είναι εντάξει:

εισαι στο 13 καναλι. Βγαλε το αυτοματο και βαλτο πχ στο 6 και δες. Το 13 δεν το πιανουν ολες οι καρτες δικτυου. Τα international πανε ως το 11

plus -Μπορεις να βαλεις και το bandwidth στο 40mhz. Αν το υποστηριζουν οι συσκευες σου θα διπλασιαστει η ταχυτητα μεταξυ τους. Ομως το 40mhz πιανει σχεδον 3 καναλια οποτε καλυτερα να εισαι στα εσωτερικα. Εχει καποια μειον ομως, αλλα δοκιμασε το και αν σου κατσει εκατσε

4 Likes

Ούτε με το 6 έπιασε, αλλά έπιασε με το 2!!!
Ευχαριστώ!!!

4 Likes

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 2 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.