Παίξε άφοβα και μάθε το systemd με το systemd playground

O απλός χρήστης δεν θα έρθει σχεδόν ποτέ αντιμέτωπος με το σύστημα εκκίνησης του υπολογιστή, ούτε και τον ενδιαφέρει ποιο είναι. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιήσει ή απενεργοποιήσει μια υπηρεσία και θα πρέπει να μάθει μια εντολή.

Αλλά για όσους διαχειρίζονται συστήματα, ή για όσους φτιάχνουν διανομές είναι μια σοβαρή υπόθεση. Το systemd αυτή την στιγμή υπάρχει στο 99%+ των εγκαταστάσεων και διαχείριση συστημάτων σημαίνει γνώση του systemd. Και η γνώση του είναι εύκολο να βρεθεί. Η τεκμηρίωση του είναι πολύ καλή, παντού θα βρεθούν οδηγοί (εδώ μέσα έχουμε επίσης κάποιους καλούς). Αλλά άλλο να βρεθεί μια γνώση και άλλο να γίνει κατανοητή.

https://systemd-by-example.com/

Ας καλωσορίσουμε το systemd playground μια απομακρυσμένη μηχανή που μπορείς να πειραματιστείς με το systemd χωρίς να χαλάσεις τον υπολογιστή σου. Επίσης μπορείς να μοιραστείς τις “δημιουργίες” σου με όλο τον κόσμο. Επίσης περιέχει μια σειρά απο μαθήματα για να το εγκαταστήσεις και να το μάθεις από το μηδέν

Σαν παράδειγμα θα παρουσιάσω κάτι δύσκολο (το παράδειγμα 4 του δεύτερου μέρους) που μπορεί να βρεθεί εδώ. Θέλουμε να ξεκινήσει μια υπηρεσία f που έχει εξαρτήσεις από άλλες υπηρεσίες

image

Ακούγετε δύσκολο ή πολύπλοκο; Δυστυχώς είναι ένα αρκετά κοινό σενάριο στην δουλεία ενός διαχειριστή συστημάτων ή ενός δημιουργού μιας διανομής

Θα κάνουμε boot τον υπολογιστή πατώντας το “Start System”. Θα δούμε την οθόνη του υπολογιστή στο 2ο tab και το Journal στο 3 tab. Κάτω από αυτά υπάρχει ένα “τερματικό”

Και βλέπουμε το αποτέλεσμα για το ποια υπηρεσία ξεκίνησε πρώτη ποια δεύτερη κλπ στο Journal

Αν το σύστημα είναι σταματημένο μπορούμε να αλλάξουμε τα units και να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε μέχρι να έχουμε την συμπεριφορά που θέλουμε, ή μέχρι να κατανοήσουμε τα 'Wants=', 'Require=', 'Before=', 'After='. Η διάκριση που κάνει το systemd ανάμεσα στις χωρικές και χρονικές εξαρτήσεις, ε δεν την πιάνεις με την πρώτη, το σωστό να το λέμε.

Προφανώς στην πρώτη επαφή δεν θα πας απευθείας σε αυτό το παράδειγμα αλλά θα το ξεκινήσεις από την αρχή. Το https://systemd-by-example.com/ μακάρι να υπήρχε όταν προσπαθούσαν να καταλάβω τις διαφορές, ρίξτε του μια ματιά ακόμα και αν δεν θέλετε να φτιάξετε την δική σας διανομή.

9 «Μου αρέσει»