Όσο πάμε καλύτερα; Ή χειρότερα (Python pip on Ubuntu)

Σαββατόβραδο, μια χαρά το βρίσκω να πω τον πόνο μου. :wink:
Ρε λεβέντες, έβαλα την kubuntu 23.04. Πριν το εγχείρημα είχα τη σχετική χαρ´λα για το κάτι καινούργιο. Έχω και δεδομένο ότι θα έχει περισσότερη δουλειά μέσα της. Δεν βλέπουμε κατα καιρούς … “Διορθώσαμε αυτό, προσθέσαμε εκείνο, τώρα πλέον κάνει και τ’ άλλο… κλπ κλπ”;
Εγώ γιατί πάντα ξενερώνω γαμώτο;

Θυμήθηκα πριν χρόνια είχα κάνει ένα θέμα και μου απαντούσε ο Soul rain. Μια εποχή στο kde, είχε το εφέ της εναλλαγής επιφανειών εργασίας με περιστροφή κύβου. Εντάξει ακόμα υπάρχει (ακόμα). Μόνο που τότε ήταν πιο γουστόζικο. Μπορούσες να βάλεις ότι εικόνα ήθελες σε κάθε πλευρά του κύβου. Μια μέρα… απλά δεν είχες αυτή τη δυνατότητα. Είχες κύβο αλλά με την ίδια εικόνα. Μου έλεγε ο φίλος μας, ότι είχαν λόγο οι άνθρωποι που το έβγαλαν. Καινούργιες βιβλιοθήκες, πιο καλές, πιο εξελιγμένο το σύστημα. Αλλά για να δουλέψουν πρέπει κάποια πράγματα να θυσιαστούν. θα γινότανε εμπλοκή αλλιώς. Λέω, ας πάει στα κομμάτια … δεν πειράζει. Τι να κάνουμε!
Μετά είχε μια ιδιότητα σε αυτό που λέμε “προβολή φακέλου” είτε ως desktop είτε ως πλασμίδιο γουιντγκετάκι, όπου του όρισες να σου δείχνει σε ποπάπ τα περιεχόμενα του φακέλου ρολλάροντας αν πήγαινες το ποντίκι πάνω από το φάκελο με hover δηλαδή και χωρίς κλικ. Το γούσταρα πολύ. Σήμερα αυτό το κάνεις μόνο αν κάνεις κλικ πάνω στο σταυρουδάκι που σου βγαίνει άμα πας πάνω από το φάκελο. Όσοι έχετε kde ξέρετε τι λέω. Κι αναρωτιέμαι, τι να το κάνω ρε φίλες Άμα είναι να πατήσεις κλικ ανοίγεις και το φάκελο και βλέπεις τι έχει! Μου έλεγε ο Soul, έλα μωρέ ένα κλικ είναι. και εντάξει λέω και πάλι. Δίκιο έχει. Καινούργια πράγματα, πιο καλά δομημένα, πιο υγιή.

Στο κινητό, είχα ηχογράφηση κλήσεων. Βόλευε πάρα πολύ. Με παίρναε για κάποια δουλειά ας πούμε και κάποια στιγμή θα λέγανε “Γράψτε τη διεύθυνση. Γράφετε;” “Ναι ναι, για πείτε μου…” έλεγα εγώ. Δεν χρειαζότανε να γράψω. Το έβγαλε η google. Εντάξει οι νόμοι περί ιδιωτικότητας και παπαριές (μη χέσω! Που νοιάζονται για την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών και καλά. Άμα πάρεις τράπεζα ή ό,τι άλλο, θα σε ενημερώσουν ότι σε καταγράφουν και θα είναι και σωστοί κιόλας! Αν συμφωνείς ή διαφωνείς, στα τέτοια τους. Κλείστο αν δεν θες. Και δεν θα εξυπηρετηθείς ποτέ).
Σήμερα δεν λειτουργεί καμία εφαρμογούλα ηχογράφησης. πρέπει να το κάνεις ρουτ, να πάρεις το δικαίωμα της ηχογράφησης και τέτοια.
Στο kdeconnect (καραγαμάτη εφαρμογή) όριζες στο κινητό σου τον φάκελο που θα έβλεπε το κομπιούτερ σου αν ήθελες να κάνεις από κει περιήγηση στο κινητό. Έβαζα πάντα το ριζικό φάκελο. Σήμερα σου λέει ότι για την προστασία σου, δεν έχεις δικαίωμα να ορίσεις αυτόν τον φάκελο. Βάλε το DCIM μόνο ξέρω γω. Ούτε τον φάκελο Download σεις! Ρε τη google που σκίζεται για την ασφάλεια μας!

Στην kubuntu σήμερα βλέπω

$ pip install pyautogui
error: externally-managed-environment

× This environment is externally managed
╰─> To install Python packages system-wide, try apt install
  python3-xyz, where xyz is the package you are trying to
  install.
  
  If you wish to install a non-Debian-packaged Python package,
  create a virtual environment using python3 -m venv path/to/venv.
  Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip. Make
  sure you have python3-full installed.
  
  If you wish to install a non-Debian packaged Python application,
  it may be easiest to use pipx install xyz, which will manage a
  virtual environment for you. Make sure you have pipx installed.
  
  See /usr/share/doc/python3.11/README.venv for more information.

note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS distribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation or OS, by passing --break-system-packages.
hint: See PEP 668 for the detailed specification.

Κι εκεί που έτρεχα μια χαρά κάτι σκριπτάκια που τα γούσταρα πολύ, δεν μπορώ τώρα να κάνω τίποτα. Το έψαξα και κάπου είδα να λέει κάποιος (εκεί από την κουτοφραγκία) ότι πάλι κάτι προστατεύει αυτό. Ότι το νταλαβέρι του apt με το pip εγκυμονεί κινδύνους.

Άσε με να κινδυνεύω ρε φίλε! Πες μου εσύ ότι παίζει κάποιο θέμα, ενημέρωσέ με, αλλά δώσε μου την επιλογή να το πάρω πάνω μου!
Η λύση λέει για να βάλεις βιβλιοθήκες που θες, είναι να κάνεις μια βίρτουαλ φάση και τέτοια. Δεν μου δούλεψε βέβαια. Δεν είμαι και κάνα γατόνι σε αυτά.

Όσο πάμε και λιγοστεύουν οι επιλογές. Έτσι νιώθω. Να δεις που μια μέρα, επειδή κάποιες έρευνες θα συμπεράνουν ζητήματα, θα μας κόψουν και το …
άντε να μη πω τίποτα άλλο νυχτιάτικα!

Έχω σπάσει ου ολίγες φορές το σύστημα μου επειδή κάποια βιβλιοθήκη της Python δεν ήταν πλέον συμβατή με τα εργαλεία της διανομής. Το να έχεις στο ίδιο σύστημα αρχείων δυο διαφορετικούς διαχειριστές πακέτων, που να αγνοεί ο ένας τον άλλον, είναι μια συνταγή για καταστροφή.

Από τότε έπαθα και έμαθα και φτιάχνω πάντα ένα Python Virtual Environment να κρατάω τις εξαρτήσεις κάθε εφαρμογής χωριστά.

Μπορεί η αλλαγή να ξεβολεύει αλλά είναι κατά τη γνώμη μου μια καλή κίνηση. Όσο για τα scripts που έχεις τρέχουν ακόμα. Απλά φτιάξε ένα Virtual envirnment και ένα bash να τα ενεργοποιεί.

Τι είναι Αυτό; Ένας φάκελος που έχει μέσα ότι εξάρτηση θέλει μια εφαρμογή Python. Και μπορεί κάποιος τέτοιος φάκελος να μοιράζετε μεταξύ πολλών εφαρμογών.

apt install python3-venv
python3 -m venv ~/python_env

Η αν δεν θέλεις να το βλέπεις βάλε το στο ~/.virtualenv.

Το ενεργοποιείς (για το τρέχον τερματικό ή για κάποιο script) με την εντολή

source ~/python_env/bin/activate

και το απενεργοποιείς με την εντολή

deactivate

Αν έχεις διαφορετικές εφαρμογές με διαφορετικές απαιτήσεις και αρχίζεις να θέλεις πολλά διαφορετικά virtual envirnoments, μια καλή λύση είναι το virtualenvwrapper.

3 «Μου αρέσει»

Επίσης υπάρχει και το “pipx”
https://linux-user.gr/t/python3-pipx-ektelesh-programmatwn-dichws-egkatastash/3372

Kαι κάπου άκουσα οτι στις διανομές που θα βγαίνουν από εδώ και πέρα μόνο σε εικονικό περιβάλλον θα εγκαθιστούντε οι βιβλιοθήκες της python. Προφανώς ήταν κάτι που χρειαζόταν. @Poor πιστεύω πως τη συγκεκριμένη αλλαγή αν τη συνηθίσεις θα την γουστάρεις κιόλας.

Κατάλαβα. Είναι θέμα γκρίνιας όταν καλείσαι να ξεσυνηθίσεις κάτι. Και πρέπει να καταναλώσεις ποσά ενέργειας για να μάθεις το καινούργιο. Εντάξει με αυτό.
Απλά κοιτάω και την περίπτωση που χάνεις δυνατότητες που είχες και δεν υπάρχουν πια.
Από ό,τι μου λες, μπορεί κάποιος να κάνει ότι έκανε χωρίς να χάσει το ελάχιστο.

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα το ψάξω.

Τα άλλα που ανέφερα όμως, με σκάνε πραγματικά. :angry: