One retro cumputers emulator to rule them all!

Το MAME επιτρεπει να πληκτρολογισουμε εντολες αν απλα θελουμε να δουμε το CP/M ή την Amstrad BASIC?

Ναι κανονικά. Φαίνεται και σε ένα από τα screenshots που έχω. (έχω στείλει τις photo στον @billniakas και θα τις ανεβάσει) Μπορείς να γράψεις πρόγραμμα, να το τρέξεις και να το αποθηκεύσεις.

@Asfodelus @billniakas

Ανέβασα τις photo με link από postimage.org. Επίσης τις έχω στείλει στο email του @billniakas

Επειδή δεν ξέρω πόσο μόνιμη λύση είναι, παρακαλώ να τις ανεβάσετε εσείς στο storage του forum και σε συνέχεια να σβηστούν τα μηνύματα που αναφέρονται στο θέμα των photo.

ΥΓ. Πόσα posts πρέπει να έχω για να μπορώ να ανεβάζω εγώ;

ωραιος οδηγος.
εγω γιατι θυμαμαι οτι ο amstrad 6128 ειχε πρασινη οθονη και δεν ειχε εγχρωμα γραφικα;

Ευχαριστούμε για την δυναμική εμφάνιση και καλώς ήρθες. Ο τρόπος που εγω ανεβάζω φωτογραφίες είναι με ένα απλό copy/paste. Πατάω CtrlV και αυτό ήταν. Η βάζω τους συνδέσμους σε μια γραμμή και τις ανεβάζει μόνο του μετά την δημοσίευση

Το σύστημα έχει κάποιες προστασίες από spammers που αποτυγχάνουν σε μια δυναμική είσοδο όπως την δική σου. Για τα όρια μην ανησυχείς, ήδη έχεις ανέβει στο επίπεδο εμπιστοσύνης 1 και σε βλέπω συντομότατα στο 2. Πρέπει να κοιτάξω στις ρυθμίσεις να βρω τα ακριβή όρια, αλλά δεν υπάρχει λόγος.

Αν έχεις άλλους οδηγούς και πέσεις στο όριο εδώ είμαστε. Οι οδηγοί και η όρεξη να υπάρχουν και τα άλλα τα βρίσκουμε :smiley:

https://linux-user.gr/t/gia-ta-epipeda-empistosynhs/214

2 «Μου αρέσει»

Ό 6128 πουλιόταν και με πράσινη και με έγχρωμη οθόνη. Η έγχρωμη κόστιζε αρκετά περισσότερα και για αυτό οι περισσότεροι είχαμε και θυμόμαστε τις πράσινες. Στον mame υπάρχει το setting για πράσινη οθόνη ή για έγχρωμη. Όταν γυρίσω σπίτι θα ανεβάσω screenshot

2 «Μου αρέσει»

Εγώ θα πω ένα εύγε στον @linuxovios για τον τόσο λεπτομερέστατο οδηγό καθώς και για τις αναμνήσεις που μας ξέθαψε.

Εγώ ήρθα σε επαφή το 1990 με τον CPC που τον είχανε κάτι ξαδέρφια μου και ακόμα θυμάμαι αυτό το ρημάδι το cat αλλά και το πόσο εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι τότε παίζαμε βίντεο παιχνίδια στο σπίτι και δε χρειάζονταν να τρέχουμε στα φλιπεράκια (ουφάδικα για τους κακοπροαίρετους).

1 «Μου αρέσει»

:slight_smile:

3 «Μου αρέσει»

εγώ τις πράσινες οθόνες τις θυμάμαι πολύ πιο χάλια. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά η εξομοίωση.

2 «Μου αρέσει»

Θες να βλέπεις και το flickering εσύ; :-:stuck_out_tongue:

Αυτή πώς σου φαίνεται; Έχει με software emulation τα sliders με τις ρυθμίσεις της οθόνης

1 «Μου αρέσει»

Οι πράσινες οθόνες ήταν πολύ ξεκούραστες και δεν κούραζαν. Η ίσως πάλι τα μάτια μας να ήταν νέα. Η ίσως να είναι μια εφαρμογή του Decoy Effect. Κρίνεις τι είναι καλό ανάλογα με το το έχεις δει. Τόσο μικρές οθόνες, τόσο αργό που το βλέπεις σήμερα. Με αρκετό κόπο έστησα πριν λίγες μέρες ένα NextStep σε ένα VM. Ω πόσο αργό και απλό ήταν.

Εδώ ναι, δεν αρκεί να αποδόσεις τα Pixels, θέλει να κάνεις post processing το αποτέλεσμα για να πάρεις την πραγματική εμπειρία, που δεν ήταν τόσο άσχημη όσο δείχνει σήμερα.

μπραβο @linuxovios. Η πρωτη πρασινη ειναι οπως θα επρεπε να ειναι καπως. Η δευτερη πιο κοντα στην πραγματικοτητα. Και οι δυο πολυ καλες :+1:

ναι μα την αληθεια

Από το μενού του emulator παρέχονται όλες οι ρυθμίσεις για να την φτιάξεις όπως ακριβώς την θυμάσαι. Παίζεις με το brightness και το gamma και την φτιάχνεις όπως θες.

Οι πράσινες λάμπες των home micros ήταν άθλιες. Αν δουλεύατε σήμερα σε τέτοια οθόνη θα σας έπιανε πονοκέφαλος, καθώς ο ρυθμός ανανέωσης ήταν 50Hz και υπήρχε σχεδόν παρατηρήσιμο flickering. Απλά ήμασταν πολύ μικροί για να νιώσουμε. Άσε που οι γονείς φώναζαν όλη την ώρα “όχι κοντά στην οθόνη παιδί μου!!!”

Οι μεταγενέστερες “μονόχρωμες” των pc ήταν όντως αρκετά ξεκούραστες.

2 «Μου αρέσει»

θα το αφήσω εδώ :stuck_out_tongue:

7 «Μου αρέσει»

Τι ωραίο! Το πήρες έτοιμο από κάπου ή το εφτιαξες μόνος σου με τα parts?

Η θήκη λέγεται Retroflag GPi και είναι στην ουσία μια αντιγραφή του Nintendo Gameboy (αν και είναι λίγο μικρότερο σε μέγεθος). Στο χώρο της δισκέτας πίσω μπαίνει ένα Raspberry Pi 0 W. Έχουν βγει διάφορες images για να τρέξεις, διάφορες παραλλαγές τις RetroPie και άλλες τις Lakka.

Cyberpunk 2077 σε Raspberry PiBoy DMG… :smile: :smile: :smile:

1 «Μου αρέσει»

Ενημερωμένη συλλογή με ~5.5 GB τίτλων, σε DSK μορφή

GoodCPC v3.1415

Όλα σωστά σε ένα φακέλο, για να μην ψάχνουμε σε διάφορους φακέλους που είχε η προηγούμενη συλλογή

Και νέος emulator (καταπληκτικός) για Linux και Windows και macOS

Προσωπικά ξεκίνησα με Commodore 64.
To εγχειρίδιο στα ελληνικά πρέπει να ήταν πολύ πιο περιορισμένο από του Amstrad. Σταμάτησα όμως την προσπάθεια (basic),
ένα καλοκαιρινό απόγευμα των 80s που άκουγα τις φωνές των συνομηλίκων να παίζουν στην αλάνα και γω κλεισμένος σε ένα σκοτεινό γραφείο να φτιάχνω γραφικά με αερόστατα που διέσχιζαν διαγώνια την οθόνη του computer μου.
Η πιο μεγάλη επιτυχία μου ήταν ένα 12αρι στο προ-πο από εισαγωγή και ανάλυση προγνωστικών από αθλητικές εφημερίδες στον υπολογιστή μου, αλλά μάλλον ήταν αρκετά προβλέψιμο γιατί τα κέρδη μου ήταν 640 δραχμές, μικρό ποσό για την χρυσή εποχή των 80s.
@linuxovios ελπίζω η λίστα να περιλαμβάνει bios του Commodore…
Ευχαριστούμε για τον νοσταλγικό περίφημο οδηγό!

1 «Μου αρέσει»