Οι «ταχύτερες» διανομές και τα ανούσια benchmarks

Γα κάποιον απροσδιόριστο λόγο, οι διανομές Linux θέλγουν από πολύ παλιά μια μερίδα χρηστών που αντιμετωπίζει τα λειτουργικά συστήματα ως αυτοκίνητα κούρσας και τη χρήση τους ως αγώνα ταχύτητας. Έτσι, έχουμε δει κατά καιρούς διάφορους οδηγούς και συμβουλές που εκτείνονται από το πώς θα επιταχύνουμε την εκκίνηση του συστήματός μας κατά 1 νανοδευτερόλεπτο μέχρι το placebo effect της θεωρητικά γρηγορότερης -αλλά πρακτικά μη μετρήσιμης- απόδοσης των γραφικών στοιχείων.

Και, βεβαίως, οι χρήστες αυτοί δεν παραλείπουν να κομπάσουν για όσα νομίζουν ότι αποτελούν σπουδαίο κατόρθωμα, κάτι που προκαλεί τις γνωστές, ανόητες κόντρες για τον «γρηγορότερο» διαχειριστή πακέτων, το «ταχύτερο» σύστημα init και πάει λέγοντας.

Παραθέτουν, μάλιστα, διάφορα benchmarks που πιστεύουν ότι ενισχύουν τα λεγόμενά τους, ενώ δεν είναι λίγοι και οι χρήστες που τα θεωρούν σημαντικό κριτήριο κατά την επιλογή κάποιας διανομής. Μόνο που τα benchmarks δε σημαίνουν τίποτα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, και ο συνηθέστερος τρόπος χρήσης τους αποτελεί ξεκάθαρη παραπληροφόρηση —ακόμα και αν αυτή δε γίνεται σκόπιμα.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την άγνοια των χρηστών σε βασικά θέματα (για παράδειγμα, η αποκρισιμότητα και η ταχύτητα που αναφέρθηκαν είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα και δεν πρέπει ποτέ να ταυτίζονται), μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί τα αποτελέσματα των διάφορων benchmarks πείθουν κόσμο και αναπαράγονται ως πηγές εγκυρότητας.

Τα αποτελέσματα των benchmarks, όσο ωραία και αν παρουσιάζονται, δεν έχουν την παραμικρή σημασία για την πλειονότητα των χρηστών διανομών Linux ή οποιουδήποτε άλλου λειτουργικού. Αυτό που φαίνεται «πιο αποδοτικό» είναι, συνήθως, πλασματικό ή απλά κάνει λιγότερα πράγματα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι ο αντικειμενικά ταχύτερος τρόπος απενεργοποίησης ενός υπολογιστή είναι από το κουμπί του. Αλλά υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τον επιλέγουμε, έτσι δεν είναι;

Όποτε ακούτε ή διαβάζετε για τη «γρηγορότερη» διανομή, προσπεράστε και επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας σε αληθείς και ουσιαστικές πληροφορίες, όχι σε ανούσια στατιστικά και κόντρες.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ: https://osarena.net/false-tech-007/

6 «Μου αρέσει»

Ένα επίσης πολύ ζωντανό παράδειγμα είναι η μάχη μεταξύ AMD και Intel. Κάθε χρόνο η AMD έρχεται με νούμερα που ζαλίζουν και με εξωφρενικά benchmarks. Στην πραγματικότητα, η Intel έχει πάντα καλύτερες αποδώσεις στο σύνολο σε real life καταστάσεις.

Κι όμως, η Intel είναι αυτή που έχει πιαστεί αρκετές φορές να κλέβει στα benchmarks. Η τελευταία μάλιστα ήταν το 2020.

2 «Μου αρέσει»

Αυτή η εταιρία νομίζω οποιαδήποτε τεχνολογική υπεροχή παρουσίασε τα τελευταία χρόνια θυσίαζε την ασφάλεια στον βωμό της ψεύτο πρωτιάς.

Ένα Reddit θέλεις ιντελιτσα να μαζευτούν μερικά εκατομμύρια αγοραστές σου να σου ζητάνε αποζημίωση.